Njemačka uključena u ‘vojno-biološke aktivnosti’ u Ukrajini

Marija Zakharova vojna informa
68 komentara

Berlin je koordinirao svoj rad na bioobrani sa svojim saveznicima iz SAD-a, rekla je glasnogovornica ruskog ministarstva vanjskih poslova Maria Zakharova. Donosimo ekskluzivan intervju s ravnateljicom Odjela za informiranje i tisak Ministarstva vanjskih poslova Mariom Zakharovom

Pitanje: Postalo je poznato da su tijekom specijalne vojne operacije u Ukrajini ruske trupe otkrile nove dokumente o vojno-biološkim aktivnostima u Ukrajini. Možete li o tome detaljnije?

Maria Zakharova: Kao rezultat Specijalne vojne operacije u Ukrajini, ruske oružane snage pronašle su dokumente koji bacaju svjetlo na bio-vojni program koji provodi Ministarstvo obrane SAD-a u Ukrajini. Istraživači su prema tom programu proučavali najopasnije patogene – potencijalne biološke agense za biološko oružje s fokusom na Ukrajinu i Rusiju. Također su istraživali načine širenja epidemija na temelju ovih agenasa. Razmjeri rada pokazuju da značajan, i vjerojatno najvažniji, dio informacija o američkom vojnom programu ostaje skriven od međunarodne zajednice.

Govoreći na raspravi američkog Senata za vanjske odnose 9. ožujka 2022., državna podtajnica za politička pitanja Victoria Nuland rekla je da Washington pokušava spriječiti prstup nekim istraživačkim materijalima iz ukrajinskih biolaboratorija ruskim snagama. Tijekom brifinga za novinare 7., 10., 17., 24. i 31. ožujka, načelnik snaga radijacijske, kemijske i biološke obrane Oružanih snaga Rusije Igor Kirillov opisao je bio-vojne aktivnosti SAD-a u Ukrajini, na temelju informacija dobivenih tijekom operacije u Ukrajini od strane Oružanih snaga Rusije. Također je iznio zaključke na temelju stručnih analiza. Istraživači nastavljaju proučavati te materijale.

Pitanje: Što Rusija čini da vidi da Sjedinjene Države konačno daju objašnjenje o svojoj vojno-biološkoj suradnji s Ukrajinom?

Maria Zakharova: Rusija je objavila činjenice koje su do sada izašle na vidjelo u UN-u i drugim međunarodnim organizacijama i pozvala vlasti SAD-a da daju detaljna objašnjenja, ali, kako se predviđa, čini se da Washington nije spreman podijeliti s javnošću bilo kakve značajne informacije o svom vojno-biološkom programu u Ukrajini.

Nadalje, jasno, Bijela kuća smatra da je napad najbolja obrana i pokrenula je još jednu propagandnu kampanju usredotočenu na lažnu tvrdnju da su napori naše zemlje da skrene pozornost međunarodne zajednice na aktivnosti američkih vojnih biologa u Ukrajini. Tvrde da će Moskva pokušati prikriti potencijalnu uporabu biološkog ili kemijskog oružja tijekom specijalne vojne operacije koju provode Oružane snage Rusije.

Ovaj grubi pokušaj SAD-a da skrene pozornost javnosti s ovog opasno eksplozivnog pitanja bioloških laboratorija pod kontrolom SAD-a u Ukrajini bilo je na prvi pogled neočekivano, međutim sve je snažno podržano od strane njemačkog političkog vodstva. Brojni vodeći njemački političari i najviši dužnosnici, uključujući njemačkog kancelara Olafa Scholza, objavili su izjave koje oponašaju američki narativ u obliku pravednih prijetnji i upozorenja upućenih Rusiji. Službeni proaktivni verbalni stav Berlina ostaje u skladu sa strategijom koju provodi već dugo vremena u kontekstu ukrajinske krize (koja sada ne pomaže u njenom rješavanju i koja je ranije proces iz Minska dovela u slijepu ulicu), ali se ipak ističe svojim očitim cinizmom ukupnog tijeka antiruske retorike koja je posljednjih tjedana dolazila iz Njemačke.

Prije svega, s obzirom na ključnu okolnost da je i prije nego što su Oružane snage Rusije započele ovu specijalnu vojnu operaciju, Njemačka je, uz Sjedinjene Američke Države, već dugi niz godina provodila energične vojno-biološke aktivnosti u Ukrajini, a moguće i dalje. Čvrsto vjerujemo da je to uvelike ono što Njemačku motivira da bude aktivnija, u odnosu na druge zemlje EU, u svojim pokušajima da našoj zemlji pripiše zločinačke planove u vezi s korištenjem biološkog i kemijskog oružja u Ukrajini i narodnim republikama Donjeck i Lugansk, koji još nisu objavljeni.

Pitanje: Postoje li dodatni detalji o vojnim biološkim aktivnostima Njemačke u Ukrajini?

Maria Zakharova: Da biste bolje razumjeli situaciju, navest ću sljedeće činjenice. Od 2013., pod pokroviteljstvom njemačkog saveznog ministarstva vanjskih poslova, njemačka vlada provodi Njemački program biosigurnosti (GBP) koji uključuje partnerske projekte s vladinim agencijama i istraživačkim organizacijama u fokusnim zemljama, a Ukrajina je postala dio tog projekta 2014. godine. Njemački stručnjaci s Instituta za mikrobiologiju njemačkih oružanih snaga (München), Instituta Friedrich Loeffler (otok Greifswald-Riems), Instituta za tropsku medicinu Bernhard Nocht (Hamburg) i Instituta Robert Koch (Berlin), koji su specijalizirani za istraživanje smrtonosnih bioloških agensa, bave se praktičnim aktivnostima.

Prema njemačkom saveznom ministarstvu vanjskih poslova, treća faza GBP-a bit će implementirana 2020.-2022. Iz javno dostupnih materijala možemo zaključiti da navedeni tehnički ciljevi GBP-a uključuju, između ostalog, prikupljanje podataka o epidemiji u trećim zemljama, uključujući korištenje tehnologije Big Data, te razvoj infrastrukture zemalja partnera za rukovanje opasnim biološkim agensima.

Institut za eksperimentalnu i kliničku veterinarsku medicinu u Harkovu je od 2016. godine glavni ukrajinski pandan Instituta za mikrobiologiju njemačkih oružanih snaga, što znamo iz vlastitih podataka. Dva instituta surađuju u sklopu ukrajinsko-njemačkog projekta pod nazivom “Inicijativa o biološkoj sigurnosti i biološkoj obrani u upravljanju rizicima od zoonoza na vanjskim granicama Europske unije”. Činjenica da je njezin službeni cilj “poboljšanje biološke obrambene i sigurnosne situacije” u Ukrajini, “posebno na istoku zemlje”, postavlja retoričko pitanje čiju granicu njemački vojni biolozi smatraju vanjskom granicom za potrebe njihove profesionalne interese. Je li to rusko-ukrajinska granica?

Institut za mikrobiologiju u svojim materijalima tvrdi da je projekt povezan s “potencijalnom prijetnjom biološkog terorizma” u Ukrajini usred beskrajnih neprijateljstava u istočnim regijama te zemlje. Kristalno je jasno da je to način da se pošalje suptilna poruka o mogućoj “uključenosti” DPR-a i LPR-a u kuhanje planova za korištenje međunarodno zabranjenog biološkog oružja. Na taj način njemačka vojska već duže vrijeme namjerno zastrašuje svoje ukrajinske kolege i zapravo ih psihički suprotstavlja republikama Donbasa. Ukrajinski stručnjaci za biološku sigurnost uvijek sudjeluju na medicinskim konferencijama o biološkoj obrani koje redovito održava Institut za mikrobiologiju njemačkih oružanih snaga.

Očito, da bi se osigurala zaštita od potencijalnog biološkog napada, prvo je potrebno proučiti potencijalne biološke agense s kojima se on može izvesti. Drugim riječima, potrebno je provesti istraživanja u području biološkog ili kemijskog oružja. Oružane snage Njemačke (AFG) imaju dovoljno znanja i praktičnih vještina na ovom području, što je pokazao i skandalozni incident s misterioznim trovanjem blogera Alekseja Navalnog. Stručnjaci Instituta za farmakologiju i toksikologiju AFG – vojne ustanove udružene s Institutom za mikrobiologiju AFG – navodno su vrlo brzo otkrili u tijelu ruskog državljanina tragove nekog vojnog toksina koji NATO navodi u obitelji Novičok. Tako visoka razina stručnosti – ako su, naravno, sve izjave bile činjenično točne – sugerira da je AFG u stanju samostalno sintetizirati otrovne tvari, uključujući zloglasni Novičok i njegove markere.

Njemački institut Friedrich Loeffler, koji je zadužen za centar za proučavanje najopasnijih virusa i zoonotskih infekcija na baltičkom otoku Riems, održava aktivnu suradnju s ukrajinskim državnim istraživačkim institutom za laboratorijsku dijagnostiku i veterinarsko-sanitarno vještačenje (Kijev), Državnim znanstvenim kontrolnim institutom za biotehnologiju i sojeve mikroorganizama (Kijev) te Institutom za eksperimentalnu i kliničku veterinarsku medicinu (Kharkov) koji paralelno surađuje s AFG institutom za mikrobiologiju. U Ukrajini se Institut Friedrich Loeffler usredotočio na krimsko-kongo hemoragijsku groznicu. Sovjetski znanstvenici su ga prvi put otkrili na području ruskog Krima 1944. Postoje dokumentirani dokazi da je institut naručio od svojih ukrajinskih partnera da prikupe uzorke primatelja ektoparazita šišmiša koji su prema postojećim sporazumima prebačeni na spomenuti otok Reims .

Institut za tropsku medicinu Bernhard Nocht koncentrirao je svoje aktivnosti u Ukrajini na iznimno opasne groznice – da spomenemo samo neke: Dang, Šinkugunja, West Nile i Usutu, .

Ove informacije o njemačkim bio-vojnim aktivnostima u Ukrajini daleko su od iscrpne. Ne može se isključiti da će, kako specijalna vojna operacija bude odmicala, ruske oružane snage otkriti dodatne dokumente. Prema potvrđenim izvješćima, Njemačka je blisko koordinirala na biološkoj sigurnosti sa svojim američkim saveznicima koji su uspostavili mrežu od najmanje 30 bioloških laboratorija u Ukrajini. Uz ostale aktivnosti, bavili su se opasnim istraživanjima.

Pozivamo njemačke dužnosnike da odmah prestanu širiti lažne optužbe o namjerama naše zemlje da koristi oružje zabranjeno međunarodnim pravom. Vjerujemo da takve izjave mogu poslužiti samo da se neonacističke bojne potaknu na strašne provokacije, a moralnu odgovornost za njihove tragične posljedice dijelit će Berlin.

Pretplatiti se
Obavijesti o
68 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Mario
2 godine prije

Svi saveznici su ukkjučeni odnosno vazali vazalovih vazala vazali.

chichiriba
2 godine prije

Germani i Anglosasi sasvim sigurno imaju strah od Slavena. Nakon zadnjih 30god. 100% “opravdan”.

Vec 80+ godina rade na proucavanju i izradi biogenetskog oruzja za “redukciju” slavena i ostalih “niggera”.

2 godine prije

Nama u EU je uskračeno Live izlaganje Zaharove.
Dali stvarno nastupa u uniformi? Ofarbala kosu? Hahahaha…
A o ostalom, što govori, uopšte nema težine za komentatore.
Kao i međunarodna zajednica, osim Kine i još par njih, koji ili simpatizuju sa Rusijom, ili shvačaju situaciju te se uzdržavaju, nema težine ni za njih.
Pa ne radi se JOŠ na genskoj strukturi njihovih naroda…
Doči če na red…
A kad se spominje međunarodno pravo na MSM, hvala bogu, ručak je bio dobar…. Neču povračati.

Zoran
2 godine prije

Ernst Wolff – Rat u Ukrajini predstavlja drugu fazu uništavanja ekonomije i trenutnog financijskog sustava

abc
2 godine prije

Poznati ruski orijentalist i ekonomist, predsjednik nezavisnog znanstvenog centra “Institut Bliskog istoka” Jevgenij Satanovski komentirao je apsurdnost nacističkog režima i njegovu potporu.   “Čudno nam je kako Zelensky, etnički Židov čiji se djed borio protiv nacista, ne samo da može surađivati ​​s ukrajinskim neonacistima banderovskog uvjerenja, čije su ruke u krvi njegovog naroda do samih ramena, već i voditi režim koji se ne može nazvati drugačije nego nacističkim ?! A isto se može reći i za Kolomoiskog, Zisselsa, Bleicha, Kamenetskoga, Feldbluma i sve ostale članove lokalnog Judenrata, bogate i ne tako bogate, dužnosnike i vjerske osobe, aktiviste i građane. Moć, novac i slava za najambicioznije od njih – sve. A neka moralna razmatranja, etičke norme i druge inteligentne stvari su ništa. Treba razumjeti! Isto se, međutim, ne odnosi samo na Židove, već i na Poljake, koje je Bandera izmasakrirao ništa manje okrutno i u istim strašnim količinama kao i Židove. Istodobno, aktualne poljske vlasti,… Čitaj više »

Nitko i ništa
2 godine prije

Kako je teško čitati vaše komentare na ove događaje u Ukrajini neovisno o portalu. Skoro svi praktično bez izuzetaka navijaju za ovu ili onu “momčad”, a smrt u ritmu otkosa kosi. Mahom intelektualno deficitarne osobe sa čudnim narcisnim samoljubljem prepotentno komentiraju i kritiziraju sve i svakoga. Baš kao onaj sakupljač boca iz kontejnera koji sanja kakvi će tek on biti gazda kad se obogati i kako će on urediti svijet po svojoj pameti. No i nadalje samo skuplja boce i sanja. Koga uopće interesira vaše mišljenje. Ova prilika da ga iznosite nije iz tog razloga i nikad nitko neće htjeti čuti za vaše mišljenje osim onih koji su isti kao vi koji komentirate. S pravom pitate, a zašto ja čitam i komentiram kada tako mislim. Ma jednostavno iz vlastitih razloga želim se odrediti prema ljudima u ovom području u kojem živim, koristeći i ovu metodu kao statističke uzorke i obrasce… Čitaj više »

Keki
2 godine prije

No pa kak.

Weteran
2 godine prije

Bolje da ti Rusi zavrnu gas, nego da ti Germani odvrnu gas!

Max
2 godine prije

Iscrpno objašnjeno detaljno obrazloženo I vrlo vjerojatno točno.

hope
2 godine prije

znaci da su nam frknuli koronu iz ukrajine!koja kina,koji wuhan!hebote ovi anglosaksonci su psihopate i najvece zlo na planeti zemlji!toliko o plandemijama i slicnim sranjima.od pocetka sam sve shvatila i svi su mi govorili da umisljam.

BTK
2 godine prije

Traje to od 2. svj. rata, operacija paperclip

Petra
2 godine prije

Ko jos nije shvatio za ove zadnje dve, tri godine “predstave ” da nas globalno truju taj mora ili da je glup ili slep . Jedno se mora priznati rusima da nisu zastranili kao zapadni fasisti koji od skolstva vec izapiru mozak mladima , religija se ukida, transgenderi propagiraju , transhumanizam , pelcovanje sa genetskom terapijom , ukidanje privatne svojine , mada ovo zadnje je vec davno ukinuto sa porezom na sve zivo .
Ratove uvjek vode siromasni u korist bogatih da bi bili jos bogatiji , mediji su mocno oruzje koje unosi razdor i navodi na razmisljanje u pogresnom smjeru .

Perun
2 godine prije

Njemačka i Svicarska su uključene u ‘vojno-biološke aktivnosti’ u Ukrajini…i politicka proseravanja na Balkanu.. Zaharova im je nacrtala mete ne na glavi nego na srcu … smatra ih zivotinjama ….SLAVEN BIJELAC SLOBODAN STRIJELAC …

Schwarze Hunderte
2 godine prije

‘Em ti ! Ova na naslovnici , izgleda isto ko ona Helga iz ‘Alo ‘ Alo ???!!! Fali jos samo Herr Flick !

Frodo
2 godine prije

Ima Mengele i kćeri!

2 godine prije

zanimljive su mi 2 stvari ovdje..prvo,zasho glasnogovnica ruskog MVP-a nosi uniformu,nisam znao da ima neki cin.ako netko prepoznaje kakva uniforma je u pitanju,volio bi da kaze..i drugo,zanimljiva mi je ta njezina brnjica koja nam se smijesi iz njenog lijevog djepa.hvala.

FATIH
2 godine prije

NAAUCILI ZANAT OD PREDAKA.
JEDNOM NACISTA UVIJEK NACISTA!!!!!

łedeno doba
2 godine prije

Ernst Wolff- neovisni njemački aktivist i autor, koji je raskrinkao WEF i Švabovu dječicu, evo što kaže: “Rat u Ukrajini predstavlja drugu fazu uništavanja ekonomije i trenutnog financijskog sustava” Službeni narativ, s jedne strane, je da tu jedan diktator sada iznenada ima fantaziju o svemoći i očigledno želi obnoviti carsku Rusiju – dakle taj narativ smatram potpunom besmislicom. S druge strane, drugi je narativ da Zapad, odnosno Ukrajina ima toliko nacista u vladi i da je ruska manjina tako jako potlačena – to je uistinu slučaj. Ali, mislim da su sa stajališta ruske vlade mogli pokrenuti veliku ofenzivu u svijetu i jasno dati do znanja svijetu što se tu događa. Ali, započeti sada rat – dakle, to smatram velikim zločinom. Ali, mislim da je to nekako u pozadini ipak sve dogovoreno. Dakle, treba jednostavno samo pogledati tko su tu akteri. Mislim, morate pogledati bliskost između Vladimira Putina i Klausa Schwaba… Čitaj više »

Mali zloco
2 godine prije

Zato Führer Zeleni poziva ukrajince na borbu do istrebljenja(poslednjeg ukrajinca)

LAKI
2 godine prije

Dokumente koje smo našli, nećemo vam pokazati ali sve to je doktrina OKULTNE OLIGRHIJE ali mi morate vjerovati na riječ. Naš spasitelj Putin koji jedva ima neku plaću, mi čak i ja mu kavu donesem ujutro jer on nema novaca za kavu mu sve vjerujem; ja ne bih bila udana da mi on to nje rekao!!! Slava PUTINU!!!

Samuraj
2 godine prije

Neću ništa govoriti, samo ovo – Podcast Velebit gost Rajko Bundalo, obavezno pogledajte – o situaciji sa Ukrajinom i Rusijom, da otvorite oči prestanete uzimati strane, o situaciji sa svijetom te dosta stvari o životu će Vam biti jasnije, obavezno pogledajte. Zahvaliti ćete mi poslije. Svako dobro.

abc
2 godine prije

Brifing ruskog Ministarstva obrane (16.04.2022.) Cijelo urbano područje Mariupolja potpuno je očišćeno od militanata nacističke formacije “Azov”, stranih plaćenika i ukrajinskih vojnika. Ostaci ukrajinske skupine trenutno su potpuno blokirani na teritoriju metalurške tvornice Azovstal. Njihova jedina šansa da spase svoje živote je da dobrovoljno polože oružje i predaju se. Podsjetim da su u Mariupolju u trenutku opkoljavanja 11. ožujka bili: 36. zasebna brigada marinaca, 109. brigada teritorijalne obrane, 503. zasebni bataljun marinaca, satnija 53. odvojene mehanizirane brigade , postrojbe 17. protuoklopne brigade , nacističke formacije “Azov”, “Aidar”, “Desni sektor”, postrojbe policije i državne granične službe, kao i strani plaćenici. Ukupan broj ove grupe bio je oko 8 tisuća 100 ljudi. Tijekom oslobađanja Mariupolja već su se predala 1.464 ukrajinska vojnika. Broj predanika raste iz dana u dan. Uključujući i one koji su pobjegli s područja Azovstala. Prema njihovim svjedočenjima, ukupan broj ukrajinskih vojnika, nacista i stranih plaćenika koji su se… Čitaj više »

abc
2 godine prije

Kolumnist Boris Rožin komentirao je današnje riječi Zelenskog da bi u blizini Mariupolja mogao postojati novi Ilovaisk.

“Da, možda Ilovaisk” (c) Zelensky
Zapravo, Ilovaisk se već dogodio.
U blizini Ilovajska, prema ukrajinskim podacima, gubici su iznosili do 1000 ljudi ubijenih + ranjenih + zarobljenih. I to se smatralo najvećim porazom Oružanih snaga Ukrajine od 2014. godine.
U Mariupolju je, prema ukrajinskim podacima, opkoljeno do 14,5 tisuća ljudi.
Od toga se 3-3,5 tisuća još uvijek brani, a svi ostali su ubijeni, ranjeni, zarobljeni, nestali, napušteni ili su procurili u manjim skupinama u regiju Zaporožje.
I sada je razmjer poraza mariupoljske skupine Oružanih snaga Ukrajine nekoliko puta veći od razmjera poraza kod Ilovajska.
Ali to nitko službeno ne priznaje, jer bi to značilo da ni pod Porošenkom Oružane snage Ukrajine nisu pretrpjele takav poraz kao pod Zelenskim.

Air Brush
2 godine prije

Vuk dlaku mijenja …
Nenada fašisti ..

tihobl
2 godine prije

Rusi kod Odese oborili avion pun zapadnog oruzja.

Ovim tempom unistavanja do jeseni NATO ce ostati bez oruzja i municije. Denacifikacia EU ici ce bez veceg otpora.

Rudar
2 godine prije

Sad barem znamo tko lansira Tu-143 !
Neka netko javi onom hrvackom umišljenom premijeru
southfront.org/russian-air-defenses-shot-down-ukrainian-soviet-era-drone/

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI

Nije pronađen nijedan rezultat.