Njemačka upozorava na sankcionisanje „esencijalne“ ruske nafte i gasa

Olaf Scholz - Ruska nafta
35 komentara

Kancelar Olaf Scholz kaže da je odbijanje zabrane uvoza ruske energije „svjesna odluka“.

Uprkos kažnjavanju Rusije ekonomskim sankcijama, nemački kancelar Olaf Scholz rekao je u ponedjeljak da Evropa treba da nastavi da uvozi rusku naftu i gas, za koje je rekao da su „od suštinske važnosti“ za energetsku bezbjednost kontinenta.

„U ovom trenutku, snabdjevanje Evrope energijom za proizvodnju toplote, mobilnost, snabdjevanje električnom energijom i industriju ne može se obezbijediti na bilo koji drugi način“, osim uvozom iz Rusije, navodi se u zvaničnom saopštenju Scholzovog kabineta. „Ovo je stoga od suštinskog značaja za pružanje javnih usluga i svakodnevni život naših građana“.

Njemačka se oslanja na Rusiju za oko 55 % svojih ukupnih snabdjevanja gasom, dok EU uvozi više od polovine svih svojih energenata. Od ovog uvoza, Rusija isporučuje 41 % gasa, 46 % uglja i 27 % nafte.

EU, stoga, nije bila voljna da sankcioniše rusku energiju kao odgovor na sukob u Ukrajini, čak i dok je kažnjavala Moskvu neviđenim ograničenjima, zatvorila njen vazdušni prostor za ruske letove, zabranila ruske medije i isporučila oružje Ukrajini.

Za Njemačku je obezbjeđivanje kontinuiranog protoka nafte i gasa još važnije. Ulaganje zemlje u energiju vjetra nije uspjelo da isporuči dovoljno energije da nadoknadi zatvaranje elektrana na ugalj, a posljednje tri nuklearne elektrane trebalo bi da budu zatvorene do kraja ove godine. Gasovod Sjeverni tok 2 je bio postavljen da podmiri energetske potrebe Njemačke jeftinim prirodnim gasom iz Rusije, sve dok Berlin nije otkazao svoju sertifikaciju prije ruske vojne ofanzive u Ukrajini.

Njemačka trenutno pokušava da smanji svoje oslanjanje na ruski gas, a ministar ekonomije Robert Habek je u subotu najavio da će izgraditi dva terminala za tečni prirodni gas (LNG) kako bi omogućila uvoz od dobavljača poput Sjedinjenih Država. U međuvremenu, Njemačka već premašuje ciljeve postavljene planom EU do 2030, koji zahtjeva da se 32 % sve energije proizvodi iz obnovljivih izvora.

„Njemačka vlada već mjesecima vrijedno radi sa svojim partnerima u Evropskoj uniji i šire na razvoju alternativa ruskoj energetici“, nastavlja se u Scholzovoj izjavi. „Međutim, to se ne može uraditi preko noći. Zato je naša svjesna odluka da nastavimo sa aktivnostima privrednih subjekata u oblasti snabdjevanja energijom sa Rusijom“.

gasNaftanjemačkaOlaf Scholzrusija
Pretplatiti se
Obavijesti o
35 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
pirat sa kariba
2 godine prije

svjesan je svabo koliko sve to kosta ,ali su kupili jednosmernu kartu u usa vlaku i sad nema nazad , previse su uglibili u sve ovo svjetsko ludilo koje projzvode ameri i radi obraza nema nazad ,vec kud svi tu i mali svabo ,psihologija mase

Alen
2 godine prije

Šolc apsolutno nije svjestan u šta se je upleo !

MrKamenjarac
2 godine prije

…pa sinoc je neka ministarka energetike izjavila da oni nista iz Rusije netrbaju i da ce naftu i plin uvoziti iz Amerike,oni bi da sede na dve stolice….

2 godine prije

Njemci su ponovo napravili kapitalnu grešku!
Okrenuli su oružje protiv Rusa na pobudu svog gospodara! Ni u snu još neznaju, koliko če ih to koštati.
Gledm, no barem pokšam gledati, a odmah šaltam, njemačke TV kanale, koji prenose dešavanje. Vidim, probudio se u njima onaj stari nacizam…

tihobl
2 godine prije

Nestasica neona.
70% neona proizvodilo se u RF, a preciscavalo u Ukrajini.
Neon je neophodan industriji cipova za rad lasera.

Ako ste uplatili novi auto i culi da morate cekati 7 mjeseci znajte da ce se cekanje oduziti.

2 godine prije

Malo sam pokušao posurfati po vremenskim okvirima njemačkih kompanija, koliko im traju “dugoročne pogodbe sa Rusijom, za dobavu plina. Kriju kao zmija noge!
Jer Njemačka ima u ovom momentu toliko niske cijene, da zarađuje fantastične iznose na preprodavanju. Čak do 15x!!!!!
Ali ta zabava če biti vrlo kratka. Na spot tržištu je cijena podivljala, čak do 4000$ na 1000 kubika! E, pa, sledeči put Rusija če duboko razmisliti, kome če dati povlaštene cijene!
Pogotovo u svijetlu spiska neprijateljskih zemalja, kojeg je izradio Putin.

nekoime
2 godine prije

Imaš NATO, nemaš plin.

4e 65 6b 64 6f 2e
2 godine prije

Sada kada shvaćaju da trebaju energiju Rusi prijete da će zatvoriti i Nord Stream 1.

Lucija, prva
2 godine prije

“U osam sati (ponedjeljak), je cena gasa još bila 220 evra, a oko 10 i 30 se ponovo kretala oko 300 evra.
Poređenja radi, 16. februara, oko nedelju dana pre ruskog napada na Ukrajinu, prirodni gas za isporuku sledećeg dana je koštao oko 69 evra po megavat-satu.

Na tržištu vlada panika zbog straha od prekida u snabdevanju, rekao je Huneke za agenciju DPA.
Strahuje se da zbog rata može da dođe do tehničkog prekida transporta gasovoda kroz Ukrajinu i da će Rusija prestati da isporučuje gas.
Takođe, postoji strahovanje da će zemlje uvoznice prestati da kupuju gas iz Rusije.”

Detektor
2 godine prije

Znači postoji “esencijalna” nafta i plin a postoji i ona “neesencijalna”. Razlika je u tome što “esencijalnu” trebamo mi pa je za nju opravdano malo zažmiriti i prekršiti naše svete principe i sankcije, a “neesencijalnu” treba netko drugi za koga nas nije briga pa ćemo tu biti krajnje principijelni i nepopustiljivi u obrani “demokracije” i “naših vrijednosti”…

Lucija, prva
2 godine prije

“”После неколико дана жестоких борби, овладала је Изјумом, стратешки важним градом на североистоку Украјине. Кијевском војном врху, односно америчким и британским „саветницима“ који преко њега издају наредбе, ништа није вредело што је у битку за Изјум из резерве убацио  и своју елитну 81-прву јуришну десантну бригаду.        Изјум је у овом тренутку кључна руска победа. После његовог пада, руским снагама је директно отворен пут којим залазе иза леђа Украјинцима који држе зону Славјанск-Краматорск.        Једнако логичан правац наступања је на градове Лозоваја и Павлоград, а одатле – на велики град Дњепропетровск.        Трећи крак офанзиве је према Краснограду, чије заузимање би сигурно убрзало пад Харкова који ће бити одсечен од Кијева и остатка Украјине.        Почеле су и борбе за Гуљај Поље. Кад оно падне – украјински донбаски фронт ће почети да се убрзано распада.            Руске снаге надиру и с југа и кроз који дан се донбаска главнина украјинске… Čitaj više »

Tupko Glupko
2 godine prije

Scholzu, o uvozu ruskog plina, nafte i ugljena ne odlučuješ ti, već Putin hoće li vam ih prodati.
A baš si mu dao žestoke sankcije.

Nego, dok je cijena ruskog plina za Europu premašila 2.000 USD, Putin temeljem prošlomjesečnih potpisanih ugovora sa Kinom na 25 godina izvozi im plin za cijenu od 150 USD, tj. po cijeni koje je bila u Europi 2020. godine.

Zamisli, Scholzu, kako će to utjecati na proizvodnu cijenu kineskog proizvoda u odnosu na njemački.
Ode vam i privreda u klinac.

A ti i dalje ne daj dozvole za plinovod Sjeverni Tok 2, davaj sankcije Rusiji i drži se skuteva svojih Gospodara preko Velike Bare koji te upravo utapljaju.

2 godine prije

“Esencijalna opskrba sa plinom je Sjeverni tok 1 i tranzit preko Ukrajine.
Tog Njemačka ne može nadomjestiti, potreba prošle godine je bila 142 milijardi kub.m
Sjeverni tok 1: 55 milijardi.
Kroz Ukrajinu: 40 milijardi, a ne ide sve u Njemačku…
Ostalo pokrivaju drugi dobavljači.
Znači, u čistopisu, ne postoji teorija, da može netko pokriti Ruski ispad dobave!
Bit če još puno bolnije.
Ove godine bi morali ugasiti i tri termoelektrane na ugalj.
A i tog uvoze iz Rusije… A okoljske kvote pritišču…

Tupko Glupko
2 godine prije

Voljeli ga ili ne, Putin je ovaj rat u Ukrajini pokrenuo u pravom trenutku da pokaže Europi što im rade njihovi “partneri” preko Velike Bare.

Nagradno pitanje – hoće li se cjelokupna Europa žrtvovati za Ukre i imati rat u Europi, izbjeglički val u milijunima, abnormalne cijene plina, nafte, ugljena, hrane i umjetnog gnojiva ili će gledati da što prije skinu sankcije Rusiji?

U slučaju žrtvovanja, sveukupna garda europskih političara će jako brzo završiti svoje karijere kada krene hiperinflacija i nestašice zbog sankcija Rusiji.

Ja to onako
2 godine prije

I naravno od Putina ce dobiti tuki a oni nek salju ukrajinskim fasistima naoruzanje i da ih obucavaju za gerilsko ratovanje.

Tupko Glupko
2 godine prije

Možda Usrulja onih 450 miljuna eura predviđene vojne pomoći Ukrajini preusmjeri na kupnju plina.
(Dvije sekunde šutnje da ova rečenica sjedne, a onda svi ovdje prasnusmo u smijeh!)

Tupko Glupko
2 godine prije

Sada je jasno zašto je izraelski premijer Naftali Bennett hitno otputovao, te u subotu bio u Moskvi kod Putina, a u nedjelju kod Scholza u Berlinu.

Scholz moli, kumi i preklinje Putina da ne prestane sa isporukom plina, nafte i ugljena Europi.
Putin mu je vjerojatno rekao da može po cijenama iz 2020. (150 USD za 1.000 m3 plina), ali uz dugoročni ugovor od barem 15 godina, i isporukom preko Sjevernog Toka 2 😁

Mrčikola
2 godine prije

Sjedili su prilikom nedavnog susreta, on i Putin, na osam metara udaljenosti ali su se izgleda dobro čuli i razumjeli. 😁

Max
2 godine prije

Njima je to potrebno kao i nama.

ogo
2 godine prije

U EU je manjak razuma ne plina i nafte.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI