Njemačka želi blokirati kandidaturu Ukrajine za NATO

Olaf Scholz - Njemacko protivljenje NATO i Ukrajine
21 komentar

Berlin navodno preferira alternativne sigurnosne aranžmane za Kijev kako bi izbjegao izravan sukob s Moskvom

Njemačka se protivi ponudi Kijevu jasnog plana ili konkretnih jamstava za pridruživanje zapadnom vojnom bloku na predstojećem summitu u Litvi, izvijestio je u subotu The Telegraph pozivajući se na dužnosnike NATO-a.

“Berlin je suzdržan u pogledu mogućnosti da ponudi trenutačno članstvo… Želi proces i vrijeme za razvoj jamstava za blokiranje članstva”, rekao je neimenovani izvor unutar vojnog bloka britanskom izdanju.

Njemačka je navodno oprezna da će se Kijev odmah pozvati na članak 5. Sjevernoatlantskog ugovora, koji propisuje da će se napad na jednu članicu NATO-a “smatrati napadom na sve njih”.

Prošlog mjeseca njemački kancelar Olaf Scholz rekao je da “moramo trezveno sagledati trenutnu situaciju”. Tvrdio je da čak i ukrajinski dužnosnici priznaju “da pridruživanje NATO-u ne dolazi u obzir” sve dok traje sukob s Rusijom, a zapadni blok trebao bi se usredotočiti na druge načine podrške Kijevu.

Američki predsjednik Joe Biden izrazio je sličnu zabrinutost u nedavnom intervjuu, rekavši da bi članstvo Ukrajine u NATO-u značilo “rat s Rusijom”, nagovještavajući umjesto toga neku vrstu aranžmana “a la sigurnost koju pružamo Izraelu”.

Francuski predsjednik Emmanuel Macron također je spomenuo ‘izraelski model’, rekavši u lipnju da ‘moramo izgraditi nešto između sigurnosti pružene Izraelu i punopravnog članstva’.

“Pretpostavlja se da SAD, Njemačka i Francuska rade na nizu bilateralnih sigurnosnih ponuda” Kijevu, koje bi zatim bile stavljene pod krovni “Memorandum o razumijevanju” koji su odobrili NATO i EU, piše The Telegraph.

Ukrajina je zahtijevala poziv od NATO-a, ili barem najavu kada bi mogla biti spremna uključiti je, na predstojećem summitu u Vilniusu, Litva. Predsjednik Vladimir Zelenski je navodno čak zaprijetio da će preskočiti summit ako blok ne ponudi “konkretna” jamstva.

Unatoč određenim promjenama u retorici, službeni stav NATO-a o ukrajinskom članstvu ostaje uglavnom nepromijenjen od 2008., kada je objavljeno da su “vrata bloka otvorena” i da će Ukrajina “postati članica” u neodređenom trenutku u budućnosti.

Moskva je opetovano rekla da širenje NATO-a na istok vidi kao prijetnju nacionalnoj sigurnosti, a ukrajinsku neutralnost navela je kao jedan od uvjeta za bilo kakav trajni mir između dviju zemalja.

članstvoNATOukrajina
Pretplatiti se
Obavijesti o
21 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
onaj najglu...Dalton
9 mjeseci prije

Podnio sam zahtjev BRICS-u…
Oni rade tako jebeno brzo.
Razmotrili ga i odbili u sekundi…
Neki savezi bi trebali učiti od njih.

Ah da, ni danas me nisu primili u NATO – Zelenski

Njokar
9 mjeseci prije

Nadamo se kako glas razuma ipak pomalo prevladava u tom tragičarskom, mazohističkom europskom “zapadu”.
I kako će najprije prestati s gušenjem ruske mečke (u tome dosad nitko, od pojave “rusih” nije uspjeo u povijesti!), zatim obnoviti sve veze euroazijske, suprotiva mrskom euroAtlantu, a kasnije i preuzeti ponešto od tog neliberalnog i vjerničog društva.
Molimo se Bogu.

Luciferka, zadnja
9 mjeseci prije

Nece bit nikakav mir dok 🐙puto sa svojim pipcima ne proguta svih zemalja oko sebe, 2008 je ruska invazija u Gruziji destabilizaciju več počela in nastala nova tvorevina južna Osetija pod okriljem puta i samo je stvar vremena kad dođe sljedeči kuc kuc.

Max
9 mjeseci prije

Mudro.

Gjuro 1977
9 mjeseci prije

Njemačkoj treba plin i druge stvari iz Rusije

bruegel the elder
9 mjeseci prije

Hebeš garancije bez anemične pic.e,blentožiča i međeda…. će da lete rakete….

abc
9 mjeseci prije

Gruzijcima došlo iz guzice u glavu. Zapad i NATO nisu uspjeli u Gruziji i gube utjecaj u ovoj zemlji, rekao je u intervjuu za poljski portal Interia general Ben Hodges, bivši zapovjednik američke vojske u Europi. “Prije sam bio puno optimističniji u pogledu Gruzije. Ali kao NATO, kao Zapad, nismo uspjeli”, rekao je. Prema generalu, NATO je propustio svoju priliku i sada gubi utjecaj u Gruziji. “U slučaju Gruzije, sada smo u mnogo gorem položaju nego prije dvije, tri ili pet godina”, priznao je. “Nismo bili dosljedni u procjenama važnosti gospodarskog razvoja, sigurnosne suradnje i svih drugih pitanja koja su dio sveobuhvatne strategije NATO-a…”, rekao je general. Zemlje NATO-a na summitu u Bukureštu 2008. potvrdile su da Gruzija i Ukrajina imaju pravo na članstvo u savezu, odgađajući to pitanje na neodređeno vrijeme. U lipnju su čelnici NATO-a na summitu u Bruxellesu podržali pravo obiju zemalja da se pridruže savezu. Također su naveli potrebu… Čitaj više »

Ivan
9 mjeseci prije

Polako EU budaletinama dolazi iz dupeta u glavu. Pitam se samo kada ce konacno javno reci da je za raspad EU kriva ona ukrajinska kurvetina Ursula i kada ce krmacu spremiti iza resetaka?

Perun
9 mjeseci prije

članstvo Usrajine u NATO-u značilo bi rat s Russijom….P.S….i pojavu Partizanskog pokreta na Balkanu i u euRopskoj m ..uniji ….SFSN..

NOVI STARI
9 mjeseci prije

tikvan..vidi se po faci

Rimtutituki
9 mjeseci prije

Ne moze njemacka vise nikom nista ni zabraniti,niti dozvoliti. Zabavila se svojim teskim jadom i mizerijom. Uvalili im usa kontrolni par u vladu i sad rade bas sta hoce,i kako hoce. Njemacka je uvijek bila usa otirac,sad je amerika javno ponizila zbog zadnjih 20 godina i 600miliardi surplusa.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI