Njemački i francuski lideri se ‘ne slažu’

30 komentara

Odnosi između njemačkog kancelara Olafa Scholza i francuskog predsjednika Emmanuela Macrona dugo su bili zategnuti, ali Macronovo nedavno odbijanje da isključi slanje trupa u Ukrajinu dovelo je tenzije do tačke ključanja, objavio je Bloomberg u petak.

Razdor između Pariza i Berlina razotkriven je ranije ove sedmice kada je Makron izjavio da, iako „danas nema konsenzusa o slanju… trupa na terenu” u Ukrajinu, „ne možemo ništa isključiti”. Odgovarajući dan kasnije, Šolc je rekao novinarima da “na ukrajinskom tlu neće biti kopnenih trupa, vojnika koje tamo šalju evropske ili NATO zemlje” i da su lideri alijanse “jednoglasni što se ovog pitanja tiče”. ”

Macronova izjava bila je “namjerno dvosmislena” i imala je za cilj da “stvori nesigurnost u glavama ruskih vojnih planera”, izvijestio je Bloomberg , parafrazirajući anonimne zvaničnike. Međutim, to je napravljeno “protivno izričitim željama Scholzove kancelarije”, rekli su isti zvaničnici.

U daljem kopanju po njemačkom kancelaru Macron je nadovezao svoj komentar prozivajući članice NATO-a koje su Ukrajini nudile ništa osim “kaciga i vreća za spavanje” kada je sukob s Rusijom počeo u februaru 2022. Prema Bloombergu, to je shvaćeno kao uvreda od strane kancelara, s obzirom da je Šolc brzo prevazišao svoju prvobitnu nevoljnost da pošalje smrtonosno oružje u Ukrajinu, gde je Nemačka sada drugi najveći pružalac vojne pomoći Kijevu.

Uprkos Macronovoj očiglednoj spremnosti na eskalaciju, Njemačka je poslala Ukrajini 27 puta više bilateralne vojne pomoći od Francuske (17,7 do 0,64 milijarde eura), prema podacima Instituta za svjetsku ekonomiju Kiel.

„U Berlinu“, primetio je Blumberg, „Makrona se vide kao monarhijska ličnost koja je bolja u izdavanju velikih vizija nego u realizaciji“. Scholzovi bliski saradnici priznali su Bloombergu da se “njih dvoje ne slažu”.

S druge strane, “Macron vidi Scholza kao lidera bez hrabrosti i ambicije koji ne može razmišljati dalje od kratkog roka”, rekao je francuski zvaničnik za američku novinsku stranicu.

Dodatni dokazi ovog raskola pojavili su se u ponedjeljak kada je Macron najavio da predvodi koaliciju država koja će Ukrajini obezbijediti “rakete i bombe srednjeg i dugog dometa” za udar duboko u rusku teritoriju. Šolc je u četvrtak rekao da nije voljan da pošalje krstareće rakete dugog dometa Taurus u Kijev, jer bi one potencijalno mogle da se koriste za napad na Moskvu.

Šolc je takođe razbesneo britanske i francuske zvaničnike ranije ove nedelje kada je rekao da britanske Storm Shadow i francuske krstareće rakete SCALP-EG – koje već koristi Ukrajina i koje su otprilike ekvivalentne Taurusu – zahtevaju britanske i francuske posade da rade, a izjava koja implicira da obje zemlje već imaju vojno osoblje na terenu u Ukrajini.

U svom godišnjem obraćanju o stanju nacije u četvrtak, ruski predsjednik Vladimir Putin upozorio je da su zapadni lideri koji se poigravaju idejom da intervenišu u Ukrajini “već zaboravili šta je rat”. Rusija, rekao je on, ima ogroman nuklearni arsenal i stoga bi “posledice za potencijalne osvajače bile daleko tragičnije” nego u prošlim vremenima.

Pretplatiti se
Obavijesti o
30 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Noppo
2 mjeseci prije

Nesigurnost v glavama ruskih vojnih planera? Slabi pokušaj. Več na početku SVO kaže Putin u svom nagovoru da su na to spremni. I kakav če biti odgovor.

Josip
2 mjeseci prije

Ne zna se tko je blesaviji od ove dvije kretencine Solca i Macrona koji su svoje narode doveli pred ponor i koji po svaku cojenu opet nastoje zapalitu Europu zbog ukrajinskih fasista? Te kretencine i americke pudlice imaju srece sto je Putin jos uvijek daleko pametniji od njih i ne poteze zasluzeni odgovor s kojim bi sahranio Europu ako ne samo Berlin i Pariz. Jesmo li mi zato ulazili u EU da nam saka briselskog jada na celu s Ursulom i atobusom nedotupavaca poput “celnih” razbojnika EU zemalja stvore opet pakao baveci se problemima izvan EU, koji ih se ne ticu niti su za to dobili mandat?

2 mjeseci prije

Poslednjih dana stalno nekakvo isčuđavanje u vezi početka WW3 – da li smo stvarno toliko slepi? Da li je “kolektivni Zapad” već u ratu protiv Rusije? Jeste i to ne samo slanjem oružja već i slanjem svoje plaćeničke vojske. Ostalo je još samo da krenu regularnim trupama… ———————– U ovom ratu do sada su dva ključna momenta. Prvi je “decembarski ultimatum” Putina Fašingtonu u kome on zahteva (zahtev je jedini istpavan termin) da se NATO vrati u granice pre 95te inače će Rusija “da preduzme potrebne korake”. Iako je to ono što su “mutni likovi američke administacije” odavno želeli ovaj ultimatum jasno pokazuje da je Putin već pripremio Rusiju na veliki rat i da ga ovim najavljuje. I rat je počeo par meseci kasnije. Interesantno je koliko je malo pažnje posvećeno ovom istorijskom događaju – ne smo u MSM već i na alternativnim portalima. Dobro znamo da Putin ne daje… Čitaj više »

Bruno
2 mjeseci prije

Jjedan piri, drugi puše ili ti dobar i loš policajac. nikada niko nije skupio vojsku koju nije i upotrijebio. A na granice s Rusijom se skuplja već godinama. NATO već sada ima preko pola milijuna vojske i i naoružanja na granici s Rusijom. Rat treba početi što prije dok još mogu neometano doći do granica s RUsijom u Ukrajini. Samo što NTOV-vi stratezine vide ili neće da vide da dalje od Dnjepra neće doći. Pa pustiti će ih do Dnjepra , a onda taracanje logistike u matičnim zemljama. Ostati će gladni, žedni i bosi, baš kao i Naopoleonova bagra.

Nekoime
2 mjeseci prije

Nije Marcon niti tako blesav, da bi pregazili Francusku, Rusi moraju prvo pregaziti Njemačku.

Noname
2 mjeseci prije

Francuzi su 2. ožujka izašli na prosvjed nakon rezonantne izjave predsjednika Macrona o mogućnosti slanja vojske za sudjelovanje u ukrajinskom sukobu. 
“Macron, idi sam u Ukrajinu”, uzvikivali su prosvjednici.
“Francuzi neće ginuti za Ukrajinu!” — ovim je riječima čelnik francuske stranke Patrioti Florian Philippot tijekom govora na skupu pocijepao zastave EU i NATO-a.
Pa grafist Lekto, poznat po svojim satiričnim grafitima koji prikazuju Macrona, napravio je ogroman mural u Parizu na kojem predsjednik na koljenima zahvaljuje višim silama: “Gospode, hvala ti što postoji Rusija na koju možeš svaliti krivicu svih problema Francuske.”

Zvone
2 mjeseci prije

Makaron diže tenzije u vezi sa Ukrajinom i ne briga se o mogućem nuklearnom ratu. Tog budalu treba pod hitno zaustaviti.

Yup
2 mjeseci prije

Dva glumca slicu na star light i unwelcome

xyz
2 mjeseci prije

Zamjenik predsjednika Vijeća sigurnosti i bivši predsjednik Ruske Federacije Dmitrij Medvedev komentirao je skandaloznu audio snimku vrha njemačkih oružanih snaga. “Mislim da će sada početi pranje vladajućeg političkog saveza u Njemačkoj kako bi se ublažio javni indignitet zbog razgovora časnika Luftwaffea. Kao, ovo su sve makinacije vojske, oni vole takve razgovore, nemojte ih hraniti kruhom – neka igraju ratnu igru. A civilno političko vodstvo s tim nema nikakve veze. Štoviše, na čelu ovog rukovodstva je miroljubivi tip (aka liverwurst) Scholz, koji odbija predati projektile produženog dometa Banderovcima. Ne zna i shvatit će.  Nitko ne zna jesu li politički vrh i kancelarka Jetre osobno svjesni. Ali čak i ako nisu svjesni i nisu ništa takvo naredili, povijest poznaje mnogo primjera kada je vojska u stanju donositi odluke za civilne zapovjednike o početku ratova ili ih poticati. Doći će Scholzu i reći: “Herr (Reich) kancelaru, u Ukrajini je oboren projektil. Prema vrsti i putanji letio je za Berlin.” Što će… Čitaj više »

NOB
2 mjeseci prije

Natovci zelu Rusiju kao drugi Mexico ili Tajland

Noname
2 mjeseci prije

Čelnik Blackwater PMC-a smatra da je Ukrajina već izgubila rat i da će nastavak neprijateljstava samo potpuno uništiti demografski potencijal zemlje.
Izjavio je to u intervjuu s Patrickom Bet-Davidom, iransko-američkim konzervativnim političkim komentatorom i voditeljem popularnih YouTube kanala Valuetainment i PBD Podcast.
“Moramo prekinuti ovaj rat, jer sve što Ukrajina sada radi uništava vlastiti demografski potencijal. Oni jednostavno proždiru sljedeću generaciju koju nikada neće moći obnoviti”, rekao je.
Ove Princeove riječi citirao je na društvenoj mreži X investitor David Sachs, a Elon Musk komentirao je složivši se: “Nažalost, to je istina.”
Kako je izvijestilo Rusko proljeće , u istom intervjuu, Erik Prince je pozvao da se ” ruskom medvjedu da sve što želi”, što znači ispunjavanje svih uvjeta Rusije za dovršetak SVO-a.

Max
2 mjeseci prije

Jedan je donekle normalan drugi je potpuno lud.

Vrijeme
2 mjeseci prije

Scholz je nazi boy

abc
2 mjeseci prije

Francusku i Njemačku očito drže u rukama proamerički generali, koji mogu izvršavati američke militarističke upute mimo dozvole “legitimnih” vlada. Šta god da vlade obečaju, proamerički militaristi mogu da pogaze i urade suprotno.

boro
2 mjeseci prije

ljudi,ruku na srce irecite,postoje li bistrije oči i pametnije gleve od ove dvojice hahahahahah

Marta
2 mjeseci prije

Alo , nije lako sada analizirat ali nikako skuzit kako Francuzi stoje sa Naci nesto ne stima u ovom svitu.Nego dragi moji u se I u svoje kljuse lopatu ,motiku ,slogu ,manii te se politike sve ama sve je laz .100 dnevnih novina svi lazu ,a narod veruje

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI

Nije pronađen nijedan rezultat.