fbpx

Njemački model kolapsa – Industrijska proizvodnja pala za 5,2%

Njemacka privreda

U lipnju je njemačka industrija pretrpjela najgori godišnji pad u posljednjem desetljeću. Zbog pada globalne trgovine, proizvodnja je pala za 5,2% u odnosu na prethodnu godinu.

Bundesbank očekuje da će konačne brojke pokazati da se gospodarstvo smanjuje i u drugom tromjesečju. U prvom tromjesečju je ukupni gospodarski rast Njemačke iznosio mizernih 0,4%. Tome se mora dodati kontinuirani pad povjerenja u bivšu lokomotivu Europe, a svi pokazatelji više nego vjerojatnu predviđaju sljedeću njemačku recesiju.

Ipak, Njemačka bi s monstruoznim trgovinskim suficitom mogla uložiti desetke milijardi eura u domaće tržište, značajno povećavajući plaće i, posljedično, potražnju roba i usluga

Međutim, unatoč onome što nagađa tisak, Njemačka godinama smanjuje plaće. Nije slučajno da je to jedna od zemalja u Europi s najvećim brojem siromašnih radnika.

Nažalost, povijest na Zapadu nas uči da se nikada neće dogoditi da je izvršnoj vlasti posebno stalo do općeg blagostanja.

njemacka privreda

FOTO – Izvor: Njemačko ministarstvo gospodarstva

Kao što je podsjetio Christopher Jeffery, strateg fiksnih prihoda za pravno i opće upravljanje investicijama, “Njemačka počinje trošiti, ali nije jasno kako će sačuvati trijeznu glavu nakon nekoliko dana provedenih na Oktoberfestu”.

Berlin ima i inflatornu noćnu moru. Malo je važno što su politike štednje koje se provode godinama, na koje su prisiljene sve europske zemlje, bile iste one koje su na vlast dovele nacizam.

Kako je podsjetilo istraživanje, zapravo je u Njemačkoj iz Brüninga “porast samo jednog standardnog odstupanja od mjera štednje bio povezan s povećanjem za 2-5 postotnih bodova u korist nacističke stranke”.

Europska unija i euro su instrumenti koje je Njemačka koristila za nametanje svog izvoznog modela. Ali to je model koji je sada pokazao sva svoja ograničenja i neodrživost.

Vrijeme je da promijenimo smjer, da izađemo iz kaveza liberalnih idiota zvanog Europska unija, da povratimo izgubljeni suverenitet i preuzmemo uzde naše budućnosti.

Postoje mnoga područja za obnovu, napuštena previše godina. To dugujemo milijunima mladih ljudi koji su bili i još uvijek su prisiljeni napuštati svoje zemlje u potrazi za pristojnim radom.

 

Sviđa vam se portal Logično?
LAJKAJTE NAŠU STRANICU

(samo jednom, ako kliknete drugi put, Facebook će smatrati da nas ne volite)

Nije pronađen nijedan rezultat.

Pretplati se
Obavijest
guest
26 Comments
najstariji
najnoviji najviše ocjenjeniji
Inline Feedbacks
View all comments
Željko
Gost
Željko
1 godina prije

Lijepa vijest samo da se obistini. Mislim da sam jedan od rijetkih Hrvata koji ne voli Njemačku jer su nam kojekakvim agendama uništili gospodarstvo i posljedice toga su zatvorene tvornice i uništena sela. Pričam ženinim u Bosni da koriste pred pristupne novce i da nikada ne ne ulaze u EU.

Tyhg
Gost
Tyhg
1 godina prije
Reply to  Željko

Moze li koji dokaz, brojka, link za ovu nebulozu kako su nam Njemci unistili gospodarstvo? Mozda su to ipak marsijanci ucinili ali svakako ne nasi divni politicari i jos divniji narod koji ih bira.

tronald
Gost
tronald
1 godina prije
Reply to  Tyhg

ukrali su nam zlatnu koku.tj.t com ali sad će im to ameri ohladt

tri debela njemca i tri mršava hrvata
Gost
tri debela njemca i tri mršava hrvata
1 godina prije
Reply to  Tyhg

potraži snimke naših političara iz tog vremena i vidjet ćeš koga je mazao švabo koga amer a koga turčin i pogledat kod koga je porodična srebrnina završila …..imate bogatu firmu prvo kupite nova auta i osiromašite je kod na pa ćemo mi kupit firmu sa tima parama i nama ostanu firma i auta a i uhodani profitabilini posao…..

Qwerty
Gost
Qwerty
1 godina prije
Reply to  Željko

Evo još jednog od rijetkih, a poznam i mnogo njih, ali silom prilika rade i žive tamo.
Pitanje je kako vratiti izgubljeno, bez prolijevanja krvi, politike, sankcija i sličnih finta?

Higgs
Gost
Higgs
1 godina prije
Reply to  Qwerty

teška budalaština ..

Higgs
Gost
Higgs
1 godina prije
Reply to  Željko

Ovdje još jedan od rijetkih … posve je jasno što rade i da žive od stare slave, sad shema puca …smislili su da mi smo tu da bi njima omogućili hegemoniju, monetarnu, pa plasman njihove robe, političke napade, upropastili su medije u HR, oni i austrijanci najviše, onda ove imigracijske nebuloze a la sovjetski savez, i koje kakve programe koje bi dovele do stvaranje vojske pod njihovom komandom .. ukratko- EU je propala stvar i to upravo radi Njemačke. Oni se uvijek sjete samo toga da su “najbolji” i da im je netko nešto kriv .. samo to nije dosta za politiku danas više .

angela shtazzi
Gost
angela shtazzi
1 godina prije
Reply to  Željko

njemačka je gotova , to sam shvatio kad je meni pravom arijancu neki mali tamni bliskoitočnog nosa i mongolskih očiju da nemogu uči u disko jer sam siromašni hrvat….

Bubakar Sanogo
Gost
Bubakar Sanogo
1 godina prije

Po razmisljanju autora, zemlja cije gospodarstvo se temelji na industrijskoj proizvodnji i izvozu bi radi pada iste, trebala povecati place s cime bi postala manje konkurentna i dodatno izgubila trzisni udio u sektoru na kojem joj se temelji gospodarstvo.

Higgs
Gost
Higgs
1 godina prije
Reply to  Bubakar Sanogo

Ispada da je ovisna o izvozu koji više nikoga ne interesira, jedan od razloga je da su išli na masovnu prevaru SAD-a ..a da su građani u velikoj mjeri siromašni .. osim toga kako to da su s prejeftinom valutom uopće u recesiji ? Krediti im nisu nikad bili povoljniji pa svejedno nisu na tehnološkom nivou SAD, Kine ?? Što oni rade zadnih 5 godina osim što uvoze Arape i generiraju socijalne nemire ?

Lucija
Gost
Lucija
1 godina prije

A tko bi trebao razumjeti ovu politiku: nema povećanja plaća i povećane potrošnje…ali nema ni investicija. Podsjećam na pojam investicijska potrošnja…bilo koje ulaganje u proizv./ usluge…od čega očekuju rast? I “di su pare”?
Već je vrijeme da se objavi analiza neke njem.državne institucije za ekonomsko…nešto…tokove, rast, razvoj

Moreno
Gost
Moreno
1 godina prije

Njemačka je sa eurom u jugoistočnoj Europi napravila ono šta u WWII nije mogla ni sa topovima ni tenkovima.
Ostatak južne Europe je također Njemačka financijski uništila.

Gott mit uns!
Gost
Gott mit uns!
1 godina prije
Reply to  Moreno

Ne lupaj gluposti. Jedini tko pljačka Evropu Su SAD. Njemačka država je prezadužena i nema devizne rezerve. Njemci su najveća industrijska sila u Europi i samim time su i najviše oštećeni jer za svoje proizvode dobijaju bezvrijedni dolar.

Higgs
Gost
Higgs
1 godina prije
Reply to  Gott mit uns!

samo ti sanjaj bezvrijedni dolar …

milan
Gost
milan
1 godina prije

Ekonomski modeli u Eu, USA su losi. Kako Kina to eadi? Kineski model, jeli je primjenjiv? L.R. eto ako smijem, moga prijedloga za jednu takvu studiju/analizu 🙂

pikač
Gost
pikač
1 godina prije
Reply to  milan

pa slično kao i njemački,vjerovao ili ne

Pera
Gost
Pera
1 godina prije

“Vrijeme je da promijenimo smjer, da izađemo iz kaveza liberalnih idiota zvanog Europska unija, da povratimo izgubljeni suverenitet i preuzmemo uzde naše budućnosti.”
Da li je ovaj pamflet poziv na ‘ustanak porobljenih naroda’ !

Duki
Gost
Duki
1 godina prije

Lijepa vijest za nas obične građane-ljude ali “smrtna presuda”za političko-uhljebnički
Stalež.!,😁jer Nijemci nisu stado koje će ovi gore-spomenuti, bezdušno “šišati”
Možda opet bude “danke Deutschland”!!

Higgs
Gost
Higgs
1 godina prije
Reply to  Duki

znaš ti baba ti je pričala ..

posmrgndetgniuysngfnsidufvd
Gost
posmrgndetgniuysngfnsidufvd
1 godina prije

Teutonski balon napuhuje i buši onaj tko nije švabo………….švabe su samo disciplinirani robovi………napuhali su Šiklgrubera da bi beba bila rođena tako su ga i ispuhali………dok su švabe trebali vjerovari da je stasi konkubina božanstvo balon je napuhavan a sad će ga ispuhati a švabe će se sa nostalgijom sjećati stasi konkubine nesvjesni da ona nema sa tim ništa već je samo stvor odlučio da zbog ujedinjenja im treba jaka teutonija, sad će je razmontirat preko dojće (nema veze sa njemcima) bank……….

Lucija
Gost
Lucija
1 godina prije

Sve te priče o “stvorovima”, ‘alienima’, ” ljudima gušterima” služe za – ODVRAĆANJE PAŽNJE od vrlo realnih neprijatelja…bližih i daljih…i vrlo realnih udruženja koja se uredno sastaju…i …banaka.

samo tako
Gost
samo tako
1 godina prije

Padom berlinskog zida zapadna oligarhija je pokazala svoje pravo lice, smanjujuči prihode radnog naroda kontinuarano. I dobivaju njihove glasove bez problema. I tko je onda lud ?

Red Dog
Gost
Red Dog
1 godina prije

Oli ste znali da prema CIA u Nemackoj ima 17 % siromasnih?
Oli ste znali da i nemacki penzioneri kopaju po kontejnerima? I to je samo izvidnica novog sistema penzija.
Oli ste znali da sa sistemom malih firmi koji rade za velike firme je Nemacka bila opsednuta stabilnoscu? Svako talasanje, na bilo koji nacin, je moglo remetiti tu labilnu ravnotezu.
Auf Wiedersehen Stabilität. Auf Wiedersehen Deutschland.

Red Dog
Gost
Red Dog
1 godina prije
Reply to  Red Dog

Sta sada, braco mila koja ste ubili staru majku Jugu da biste hrlili u zagrljaj Mutti Deutschland? 🙂

Higgs
Gost
Higgs
1 godina prije
Reply to  Red Dog

e .. to je pitanje pravo .. gdje kreteni mogu naći novog skrbnika ? Nema majke Juge, nema Mutti … kome ulaziti u dupe sljedećih 20 god. .. Amerima?

tankobrki
Gost
tankobrki
1 godina prije

napaltili su im ameri za izvlačenje para iz t coma sa negativnim kamatama i slične robovlasničke sheme prema “prijateljskima vazalima….malo deutche bank,malo genijalci koji su kupili montesanto tj bayer, malo carine na auta i počinju izbjeglice iz njemačke ….

POVEZANE VIJESTI

Nije pronađen nijedan rezultat.

Izbornik