Njemački model kolapsa – Industrijska proizvodnja pala za 5,2%

Njemacka privreda
26 komentara

U lipnju je njemačka industrija pretrpjela najgori godišnji pad u posljednjem desetljeću. Zbog pada globalne trgovine, proizvodnja je pala za 5,2% u odnosu na prethodnu godinu.

Bundesbank očekuje da će konačne brojke pokazati da se gospodarstvo smanjuje i u drugom tromjesečju. U prvom tromjesečju je ukupni gospodarski rast Njemačke iznosio mizernih 0,4%. Tome se mora dodati kontinuirani pad povjerenja u bivšu lokomotivu Europe, a svi pokazatelji više nego vjerojatnu predviđaju sljedeću njemačku recesiju.

Ipak, Njemačka bi s monstruoznim trgovinskim suficitom mogla uložiti desetke milijardi eura u domaće tržište, značajno povećavajući plaće i, posljedično, potražnju roba i usluga

Međutim, unatoč onome što nagađa tisak, Njemačka godinama smanjuje plaće. Nije slučajno da je to jedna od zemalja u Europi s najvećim brojem siromašnih radnika.

Nažalost, povijest na Zapadu nas uči da se nikada neće dogoditi da je izvršnoj vlasti posebno stalo do općeg blagostanja.

njemacka privreda
FOTO – Izvor: Njemačko ministarstvo gospodarstva

Kao što je podsjetio Christopher Jeffery, strateg fiksnih prihoda za pravno i opće upravljanje investicijama, “Njemačka počinje trošiti, ali nije jasno kako će sačuvati trijeznu glavu nakon nekoliko dana provedenih na Oktoberfestu”.

Berlin ima i inflatornu noćnu moru. Malo je važno što su politike štednje koje se provode godinama, na koje su prisiljene sve europske zemlje, bile iste one koje su na vlast dovele nacizam.

Kako je podsjetilo istraživanje, zapravo je u Njemačkoj iz Brüninga “porast samo jednog standardnog odstupanja od mjera štednje bio povezan s povećanjem za 2-5 postotnih bodova u korist nacističke stranke”.

Europska unija i euro su instrumenti koje je Njemačka koristila za nametanje svog izvoznog modela. Ali to je model koji je sada pokazao sva svoja ograničenja i neodrživost.

Vrijeme je da promijenimo smjer, da izađemo iz kaveza liberalnih idiota zvanog Europska unija, da povratimo izgubljeni suverenitet i preuzmemo uzde naše budućnosti.

Postoje mnoga područja za obnovu, napuštena previše godina. To dugujemo milijunima mladih ljudi koji su bili i još uvijek su prisiljeni napuštati svoje zemlje u potrazi za pristojnim radom.

 

Pretplatiti se
Obavijesti o
26 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Željko
4 godine prije

Lijepa vijest samo da se obistini. Mislim da sam jedan od rijetkih Hrvata koji ne voli Njemačku jer su nam kojekakvim agendama uništili gospodarstvo i posljedice toga su zatvorene tvornice i uništena sela. Pričam ženinim u Bosni da koriste pred pristupne novce i da nikada ne ne ulaze u EU.

Bubakar Sanogo
4 godine prije

Po razmisljanju autora, zemlja cije gospodarstvo se temelji na industrijskoj proizvodnji i izvozu bi radi pada iste, trebala povecati place s cime bi postala manje konkurentna i dodatno izgubila trzisni udio u sektoru na kojem joj se temelji gospodarstvo.

Lucija
4 godine prije

A tko bi trebao razumjeti ovu politiku: nema povećanja plaća i povećane potrošnje…ali nema ni investicija. Podsjećam na pojam investicijska potrošnja…bilo koje ulaganje u proizv./ usluge…od čega očekuju rast? I “di su pare”?
Već je vrijeme da se objavi analiza neke njem.državne institucije za ekonomsko…nešto…tokove, rast, razvoj

Moreno
4 godine prije

Njemačka je sa eurom u jugoistočnoj Europi napravila ono šta u WWII nije mogla ni sa topovima ni tenkovima.
Ostatak južne Europe je također Njemačka financijski uništila.

milan
4 godine prije

Ekonomski modeli u Eu, USA su losi. Kako Kina to eadi? Kineski model, jeli je primjenjiv? L.R. eto ako smijem, moga prijedloga za jednu takvu studiju/analizu 🙂

Pera
4 godine prije

“Vrijeme je da promijenimo smjer, da izađemo iz kaveza liberalnih idiota zvanog Europska unija, da povratimo izgubljeni suverenitet i preuzmemo uzde naše budućnosti.”
Da li je ovaj pamflet poziv na ‘ustanak porobljenih naroda’ !

Duki
4 godine prije

Lijepa vijest za nas obične građane-ljude ali “smrtna presuda”za političko-uhljebnički
Stalež.!,😁jer Nijemci nisu stado koje će ovi gore-spomenuti, bezdušno “šišati”
Možda opet bude “danke Deutschland”!!

posmrgndetgniuysngfnsidufvd
4 godine prije

Teutonski balon napuhuje i buši onaj tko nije švabo………….švabe su samo disciplinirani robovi………napuhali su Šiklgrubera da bi beba bila rođena tako su ga i ispuhali………dok su švabe trebali vjerovari da je stasi konkubina božanstvo balon je napuhavan a sad će ga ispuhati a švabe će se sa nostalgijom sjećati stasi konkubine nesvjesni da ona nema sa tim ništa već je samo stvor odlučio da zbog ujedinjenja im treba jaka teutonija, sad će je razmontirat preko dojće (nema veze sa njemcima) bank……….

samo tako
4 godine prije

Padom berlinskog zida zapadna oligarhija je pokazala svoje pravo lice, smanjujuči prihode radnog naroda kontinuarano. I dobivaju njihove glasove bez problema. I tko je onda lud ?

Red Dog
4 godine prije

Oli ste znali da prema CIA u Nemackoj ima 17 % siromasnih?
Oli ste znali da i nemacki penzioneri kopaju po kontejnerima? I to je samo izvidnica novog sistema penzija.
Oli ste znali da sa sistemom malih firmi koji rade za velike firme je Nemacka bila opsednuta stabilnoscu? Svako talasanje, na bilo koji nacin, je moglo remetiti tu labilnu ravnotezu.
Auf Wiedersehen Stabilität. Auf Wiedersehen Deutschland.

tankobrki
4 godine prije

napaltili su im ameri za izvlačenje para iz t coma sa negativnim kamatama i slične robovlasničke sheme prema “prijateljskima vazalima….malo deutche bank,malo genijalci koji su kupili montesanto tj bayer, malo carine na auta i počinju izbjeglice iz njemačke ….

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI

Nije pronađen nijedan rezultat.