Njemački ustavni sud odbio žalbu na CETA sporazum

CETA - Ustavni sud - Njemačka
0
0

Savezni ustavni sud Njemačke odbio je žalbu aktivista koji se bore protiv potpisivanja Sveobuhvatnog ekonomskog i trgovinskog sporazuma (CETA) između Evropske Unije (EU) i Kanade.

Žalba koju su uložili aktivisti civilnog društva, a po osnovu peticije koju je potpisalo 125 hiljada građana, suštinski predstavlja poziv ustavnom sudu da potpisivanje sporazuma o slobodnoj trgovini proglasi neustavnim i nedemokratskim. Razlog za to oni vide u nedemokratskom principu potpisivanja sporazuma prije nego isti bude stavljen na glasanje pred nacionalnim parlamentima zemalja članica EU.

Sveobuhvatni ekonomski i trgovinski sporazum (CETA) rezultat je pregovora započetih između EU i Kanade 2009. godine. Njegov osnovni cilj je ukidanje 98 % carinskih nameta u međusobnoj razmjeni roba i usluga. Potpisom ministara trgovine zemalja članica 27. oktobra, dijelovi sporazuma će stupiti na snagu. Do pune implementacije će doći kada se Evropski Parlament (EP) i nacionalni parlamenti članica EU izjasne o njemu. CETA pospješuje razvoj novih investicionih kanala, usklađujući propise i naglašavajući potrebu za održivim razvojem te pružajući mogućnost pristupa tenderima u javnom sektoru.

Europski parlament

Protivnici potpisivanja sporazuma smatraju da je potpisivanje ovog sporazuma uvođenje TTIP-ja (Transatlantskog trgovinskog i investicionog partnerstva) na “mala vrata”. TTIP je prijedlog trgovinskog sporazuma između EU i Sjedinjenih Američkih Država koji za cilj ima promociju trgovine i multilateralnog ekonomskog rasta. Pored toga, oni smatraju zanemarivanjem osnovnih demokratskih principa način na koji se CETA implementira u EU. Takođe tvrde da će sporazum umanjiti standarde i značaj propisa o zaštiti životne sredine, zdravlja i sigurnosti, kao i da će ugroziti prava radnika. Navode kako CETA služi interesima bogatih elita na štetu socijalnog blagostanja radničke klase.

Njemački ustavni sud ipak je, u svojoj presudi, obrazložio da Njemačka neće moći u potpunosti implementirati odredbe iz CETA-e prije nego što ista dobije podršku u Bundestagu. Sporazum nailazi na otpor i kod austrijskih socijalista, ali i trgovinskih sindikata i drugih društvenih grupa.

Još uvijek je pod znakom pitanja da li će Belgija prihvatiti sporazum, jer je potrebno da svih šest parlamenata ove zemlje (nacionalni i regionalni) ratifikuju sporazum. Već sada postoji snažan otpor u Valoniji, području sa većinski frankofonim stanovništvom.

Kako god, potpisivanje sporazuma će se naći na dnevnom redu tokom sljedećeg samita između Kanade i EU, 27 – 28. oktobra, a nakon toga će biti upućen na ratifikaciju od strane Evropskog Parlamenta i Vijeća Evrope.

Pretplatiti se
Obavijesti o
0 Komentari
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI

Nije pronađen nijedan rezultat.