Noćno raketiranje Sirije – Četiri verzije i samo jedna snimka (VIDEO)

Noćni napadi u Siriji
84 komentara

Sirijska vojska je potvrdila je kako je nekoliko njenih vojnih položaja u nedjelju navečer napadnuto “neprijateljskim projektilima”. Napadnuta mjesta se nalaze u pokrajinama Hama i Aleppo, u središtu i na sjeveru zemlje.

Novi napad neprijateljskim projektilima proveden je u 22:30 po lokalnom vremenu. Gađano je nekoliko vojnih položaja u pokrajinama Hama i Aleppo”, izvijestila je jutros službena sirijska novinska agencija Sana, pozivajući se na vojne izvore.

Agencija ne spominje tko bi mogli biti počinitelji napada. Internetom kruže sve moguće verzije. Od raketnog napada izraelskih zrakoplova do zračnih udara američke koalicije i raketnog napada sustavima “Grad” kojima raspolažu sve veće terorističke skupine u Idlibu.

Ranije je sirijska državna televizija izvijestila je o jakim eksplozijama u blizini Hame i Aleppa, a vlasti su navele kako moraju provesti očevid i utvrditi što se dogodilo.

Izvješća ukazuju da su neki od tih projektila gađali vatrogasnu stanicu u Tal Salhabu, pokrajini Hama, a neki su pogodili skladište oružja sirijske vojske.

Naime, pogođeno je skladište oružja 47. brigade sirijske vojske u blizini Hame. Snimka je objavljena na internetu i vidi se snažna eksplozija, nakon koje je uslijedio veliki požar.

Iako još nije identificiran izvor napada, nekoliko zapadnih medija je izvijestilo da su napad proveli borbeni zrakoplovi izraelskog režima, koji nastavlja agresiju na sirijsku vojsku. Međutim, izvor zapadnih agencija je anoniman i vijest nije moguće potvrditi.

Ipak, ni ova verzija nije za isključiti, posebice jer se napad dogodio u vrijeme novog američkog državnog tajnika Mikea Pompea Izraelu. U tom slučaju bi napad izraelskog zrakoplovstva imao posebnu simboliku, iako njegovi učinci neće promijeniti ravnotežu snaga na terenu.

Posljednji put je agresija izraelskog režima protiv Sirije provedena 9. travnja, kada su dva izraelska zrakoplova F-15 provela napad na zračnu bazu T-4 u pokrajini Homs, u središnjem dijelu Sirije, kada je poginulo nekoliko vojnika i iranskih savjetnika. Izrael je nakon toga u više navrata poručio kako ima “punu slobodu djelovanja” na području Sirije, te da će nastaviti napadati susjednu zemlju  bilo kakvih ograničenja.

Opet prema anonimnim izvorima, napad na skladište oružja je usmrtio 12 vojnika, a nekoliko desetina ih je ranjeno. Drugi izvori navode kako su izraelske snage su napale baze vojske Sirije i proiranskih milicija te da je ukupno ubijeno 38 boraca, 57 ih je ranjeno. Međutim, kao prilog članku su postavljene fotografije bombardiranja Pojasa Gaze od strane izraelskog režima iz 2012. godine.

Sirijski izvor je za ruski Sputnik rekao da je napad na skladište streljiva u Hami najvjerojatnije proveden iz zraka, ne navodeći od strane čijeg zrakoplovstva.

Zapovjednik Iranske revolucionarne garde u Aleppu je izjavio kako vojni objekt u kojem je raspoređena brigada Fatimiyoun, koju većinom čine afganistanski šiiti, nije bila meta napada. Međutim, nije porekao da je proveden napad na skladište u Hami. Službene iranske agencije nisu posebno komentirale napad, a agencija ISNA navodi da je poginulo 18 iranskih savjetnika i pripadnika proiranskih milicija.

Prema posljednjoj verziji, napad na položaje sirijske vojske i iranskih milicija je proveden s 9 balističkih projektila koje su američke i britanske snage lansirale s pograničnog područja u sjeverozapadnom Jordanu. Navodno su korišteni sustavi M142 HIMARS, dometa  300 kilometara, dok od jordanske granice do pogođene baze ima 263 km.

U svojim agencijskim izvješćima svatko koristi verziju kojoj je najviše sklon vjerovati.

Jedina objavljena snimka napada je ona kada je pogođeno skladište oružja 47. brigade sirijske vojske u blizini Hame.

Bez obzir tko ga počinio, napad je proveden u posebnom trenutku kada  je postignut sporazum o evakuaciji dijela umjerenih terorista iz Yarmuka, iz enklave južno od Damaska, kojeg jamči Rusija. Međutim, na drugoj strani su teroristi u Idlibu u zamjenu trebali pustiti  šiite da izađu iz opkoljenih gradova Foua i Kafraya. Kad su to pokušali napraviti ranije, konvoj s civilima je napadnut i poginulo je mnogo civila. Sada izlazak civila iz okružene šiitske enklave u Idlibu jamči Turska, a noćašnji napad će sigurno odgoditi, možda i osujetiti provedbu dogovora.

VIDEO – Napad na skladište oružja sirijske vojske u blizini Hame

Pretplatiti se
Obavijesti o
84 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
taKi
5 godine prije

Ovo je rat bez kraja. I da stane pocet ce neki drugi. Kauboji crpe naftu dok mogu i sve besplatno. Proizvode u trecim zemljama i jos uvode pinku na sve uvezeno.I svako malo prepadaju narod Sa trecim….sve mafi

Laki Topalović
5 godine prije

Dobro, bmu sumpor, Ko je to raketirao? Na kraju je uništeno samo ovo skladište, ništa više. Usput, autobusi su krenuli , Jarmuk, prema gore, Fua/Kafraja dolje, barem tako kažu.

Petar Veliki
5 godine prije

Sad kad Rusi ponovo raspale sa diplomatskim notama po zapadnim partnerima….pih!

Lindita
5 godine prije

navedeni događaj u članku je izgleda povezan sa događanjima u Deir er Zoru i da je izgovor za ovaj napd,, jučerašnje događanje tamo … dakle, iz ovih jučerašnjih događanja se može doći do zaključka da Anglocionisti štite i brane svoje saveznike iako su oni NELEGALAN I NELEGITIMAN akter u sukobu na prostoru Sirije a da Rusi svoje saveznike ne štite nego gledaju samo svoje parcijalne interese !!! Kraj priče !!!!!!!!!

igi
5 godine prije

OK…kažu napad je izvršen…poginulo je toliko i toliko….pa gledajte bolja i ta verzija nego da je nepažljivim rukovanjem i čuvanjem sirijski zapovjedni kadar kriv za eksploziju skladišta…ili da je bila diverzija likova koji su do jučer bili moderate rebels a danas SAA.

Malo vjerojatno ali
5 godine prije

Mene vise zanima pitanje kako su ti raketni napadi bili toliko efikasni nego ko ih je pocinio. Di su sada bili proturaketni sustavi? Ili sustavi rade samo kad se napad najavi tjedan dana ranije? Kako je moguce da su svi projektili pogodili mete?

fenix
5 godine prije

Ja mislim mada nemora biti tocno da Rusi i Iran imaju interesne sfere u Siriji Rusi su se vojno do sad odlicno pokazali(bez obzira na sarlatansko Americko bobardiranje bez ucinka) i sa Saa povecavaju slobodnu teritoriju i zavrsavaju posao prakticno ostao je samo Idlib i zuti. U prilog tome ide to da Izrael koliko ja znam nikada nije gadjao tamo gdje su Rusi niti Tigar diviziju koja je najznacajniji faktor u ratu zamislimo koliku bi stetu nanjelo da Izrael pobije jedno 200 tigrova? Mnogo veca steta nego par skladista. Iran i Izrael vode svoj neki rat i to donekle objasnjava Rusko pasivnost pzo sustava ako ste primjetili Izrael uvjek bbardira Hezbollah i Iranske snage.

17 novembar
5 godine prije

petre veliki sta vise ocekivati . sada rusija ne moze da utvrdi odakle su dosle rakete . a imaju tehnologiju kada poleti jato ptica u texasu odma identifikuju o kojoj se vrsti ptica radi . na veliku zalost ovo bombardovanje ce biti sve ucestalije . pitanje je kada bude napad na iran kako ce se rusija ponasati . a ovo sve je uzrok ruskog kukavicluka

rezidencija.....
5 godine prije

ahahaaa, kako ide ona narodna, pomozi boze onome koga rusi brane….. a i ove putinove cheerleaderice ce i dalje trubiti u tikvu isto i kad US/Izrael roknu asadovu rezidenciju usred damaska.

thump
5 godine prije

ma dajj nakon 8 godina rata imaju puna skladišta ? ko tu koga laže

Sardelino
5 godine prije

Ako neșto izgleda kao patka, hoda kao patka, gače kao patka onda je nedvojbeno da se radi o patki. Ovakav napad, mučki i iz busije svojstven je samo Izraelu. Pitanje je dali je označena granica. Mišljenja sam da su rusi židovima dali mali prst a ovi potonji žele zgrabiti cijelu šaku.

Galus 92
5 godine prije

Čudno mi je, da ovaj put sirijska proturaketna obrana nije oborila 90% tih projektila, ali i nije ih trebala obarati jer su ionako svi sami od sebe pali na zemlju. Piše se, da je eksplozija pogođenog skladišta bila tako jaka, da se je osjetio potres u Turskoj iu Libanonu i to jačine 2.6 stupnjeva po Richteru. Neka mi neki stručnjak ovdje izračuna, koliko je tona TNT eksploziva moralo ekslodirati, da prouzroči ovakav potres koji se je osjetio stotinama kilometara daleko? Kako bilo, ovo nisu bile izraelske rakete Popeye ili Dellilah koji su upotrebljavane do sada, negoli vjerovatno do sada neupotrebljavane hipersonične rakete, koje nije tako jednostavno presresti i oboriti! Time je Siriji i Rusima poslan signal, što će se dogoditi sa S 300 raketama, ako budu instalirane!! Sirci i Iranci su dali informaciju, da je prilikom tih napada poginulo najmanje 40 osoba i to većinom Iranaca, ali sudeći po snazi… Čitaj više »

Ive
5 godine prije

Sirija treba pod hitno S300 da se rijesi terorizma Izrelaca i kauboja.

Alen
5 godine prije

Moguce da je povezano s onim prelaskom preko eufrata.. Nagadjam samo….

Majk Majers
5 godine prije

Ocemo ozbiljno? Niko ovde veze nema (cast eventualnim izuzecima) sta se tocno dogadja u pozadini sirijskog rata. Mi svi trkeljamo iza tipkovnice, te ovo, te ono. Te Putin supak, triba bi udrit……….Ajmo se slozit; NE ZNAMO, NE ZNATE nista oko toga. Ni ja skupa s vama.
Svaki, bas svaki clanak o ratu u Siriji iste rasprave. Vecini je, vidin zabavan rat, kad je tamo negdi u p.m. Navijanje za klanje, bombardiranje…a siguran san da bi bas vi, heroji u slucaju sranja bili manji od makova zrna. Uvik je to tako

sfsf
5 godine prije

Jutros u Yarmouku:
“Gospodo, molimo Vas da ukrcate u odgovarajuće autobuse. Na peronu 1 je parkiran svjetlozeleni autobus, na peronu 3 tamnozeleni dok je na peronu 8 parkiran autobus crne boje. Molimo Vas da uđete na vrijeme i pripremite dokumente za pregled, jer je još preostalo samo 15 minuta. Sljedeći polazak prema Idlibu je tek u 15:00.
U današnjim vijestima stoji…”

fbslo
5 godine prije

UN ?

ŠULE
5 godine prije

Prije tjedan dana sam pisao da će Izrael iznenada udarit po bazama u Siriji,pa su pojedini komentatori pisali da se to neće desit zbog Ruske radarske kontrole.Paancir,S-300 itd..opet vam pišem Izrael nepita Ruse za dozvolu za raketiranje oni to rade kad god požele..ovaj mjesec će probat iscenirat udar na Iran,jer to čekaju već 2god..sad se sve posložilo pa rat može da počme..imaju saveznike,volju,vojsku…Bit će to strašan rat…

Zagor
5 godine prije

Ono što je palo na Aleppo sinoć su izgleda bile GBU-39 navođene rakete koje koristi IAF.

palermo
5 godine prije

Ali umjesato da se priča o izraelskom nuklearnom programu, Satanyahu kenja večeras o onom iranskom. Uvijek akcija zio-nazi hijena i reakcija Irana i Rusije. Pa hoćete li se više ičemu naučiti?!

Tomica
5 godine prije

Pošteno rečeno, Rusija nije u vojnom savezu sa Sirijom pa nije ni obavezna da ratuje za njih. Rusija je došla da pomogne Siriji a ne da ratuje umjesto nje. Ono što je uradila u Siriji je kolosalno. Da li je mogla više i po kojoj cijeni, ne znam.
Ovo je očigledno neuobičajeni napad i zatečeni su i SAA i Rusi. Izrael, kao i SAD, ako su se primirili nakon packe ne znači da su odustali, naprotiv. Situacija se pomno analizira, provode simulacije, usavršava i taktika i oružje. Ovo je vjerojatno rezultat tih aktivnosti ali sad će i Rusija postupiti isto a samo je pitanje kad će im doskočiti. Stvari se zahuktavaju i biće sve teže ali vjerujem da će i Rusi sad sve oštrije odgovarati.

PeroDD
5 godine prije

Pašto nisu Sirijci oborili 8 od ukupno 4 aviona koji su sudjelovali u napadu??

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI

Nije pronađen nijedan rezultat.