fbpx

„Normanska četvorka“ u Parizu: Kijev želi mir u Donbasu, ali prvo kontrolu granice s Rusijom

Vlodimir Zelenski, Emmanuel Macron, Vladimir putin, Angela Merkel

Ono što je trebao biti „sudbonosni sastanak“ za Ukrajinu, obzirom na odlazak bivšeg predsjednika Petra Porošenka, pretvorilo se u dosadni sastanak zbog sastanka na kojem su se stranke složile da se oko ničega ne mogu složiti, ali ostavljaju prostor za dogovor na nekom od budućih sastanaka koji će rješenje krize opet odgoditi barem za srednjoročno razdoblje.

A sve je trebalo biti tako jednostavno, još od „Sporazuma iz Minska“ koji su postignutih u veljači 2015. Podsjetimo, ti sporazumi su jasno utvrdili put reintegracije Donbasa u Ukrajinu. Točke se moraju ispunjavati predviđenim redoslijedom, i nikako drugačije, a one su sljedeće:

  1. Prekid borbenih djelovanja i povlačenje snaga s linije fronta;
  2. Kontrola prekida borbenih djelovanja i povlačenje snaga treba kontrolirati OESS i potvrditi da je sve urađeno prema dogovoru;
  3.  Održavanje lokalnih izbora u Donbasu;
  4.  Dati Donbasu poseban status;
  5. Kijev mora usvojiti zakon o amnestiji svih građna Donjecke i Luganske Narodne Republike i razmijeniti zarobljenike po formuli „svi za sve“;
  6. Omogućiti dostavu humanitarne pomoći ratom devastiranim područjima;
  7. Isplata mirovina i socijalnih davanja za građane DNR i LNR;
  8.  Ponovni izlazak ukrajinske policije na granicu s Rusijom;
  9.  Sve strane vojne sile moraju napustiti teritorij Ukraine;
  10.  Promijeniti ustav Ukrajine.

Međutim, ukrajinska strana traži da armija Donbasa, koja se sastoji od dvije oružane formacije DNR i LNR, preda svo oružje koje ima na raspolaganju, a riječ je o respektabilnoj vojnoj sili koja je građen protekle četiri godine. Drugo, Kijev traži da umjesto policije i graničara, uz razoružane formacije Donjecka i Luganska, na granicu s Rusijom izbiju snage ukrajinske vojske.

I to je sve, a poslije kako bude. Osim toga, ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski je na jučerašnji satanak u Pariz otputovao pod velikim pritiskom neonacističkih i nacionalističkih frakcija, koje su ga velikim demonstracijama u Kijevu upozorile da ne pristaje na kapitulaciju pred Putinom. Predstavnici radikalnih frakcija su mu na ukrajinskoj televiziji javno zaprijetili da ako pristane na ispunjenje neke od točki sporazuma, da mu je bolje da se ne vraća u Ukrajinu.

„Povijesni“ rezultati sastanka na vrhu u Parizu

Iako mediji navode kako je postignut važan napredak napredak na  multilateralnom sastanku Putina, Merkel, Macrona i Zelenskog, dogovoreno nije gotovo ništa, osim malog pomaka tijekom bilateralnog susreta ukrajinskog i ruskog predsjednika oko tranzita plina preko Ukrajine. No i to još treba vidjeti, jer nije potpisan nikakav sporazum.

Pregovori između čelnika „Normanske četvorke“ u Parizu trajali su do kasno u noć, nakon čega su Vladimir Putin, Angela Merkel, Emmanuel Macron i Volodimir Zelenski održali zajedničku konferenciju za novinare, nekoliko sati kasnije nego što je prvobitno planirano.

Nakon rasprave za okruglim stolom, predsjednici Rusije i Ukrajine razgovarali su licem u lice više od sat vremena, a u raspravi su sudjelovali predstavnici Naftogaza, Gazproma i nadležnih ministarstava dviju zemalja. Lako je pretpostaviti da su razgovarali o novom ugovoru o tranzitu. Tada se kvartet ponovno okupio za večerom i dugo nije izlazio pred novinare.

Sve to je ulijevalo nadu u pozitivan ishod pregovora. Ali Emmanuel Macron, koji je prvi uzeo riječ na konferenciji za novinare, odmah je skrenuo sve točke na “ja” i rekao kako nije se bilo moguće složiti oko jednog od ključnih pitanja mirnog rješenja na Donbasu.

Prema Angeli Merkel, koja je „vrlo zadovoljna ishodom pregovora“, postoje samo tri konkretna sporazuma.

Prvo, stranke su se složile uspostaviti potpuno i sveobuhvatno primirje na liniji fronta do kraja 2019. godine. U suštini, ovo je novo primirje i obveza iz prve toče Sporazuma iz Minska. Po čemu se razlikuje od svih dosadašnjih, koja su se kršila doslovno u nekoliko sati, može se samo nagađati.

Drugo, planira se poboljšati nadzor nad istim primirjem i od sada će OESS nadzirati situaciju 24, a ne 12 sati dnevno. Opet, nije jasno kako će to pomoći zaustaviti krvoproliće, jer OESS nema nikakvih ovlasti ni utjecaja na sukobljene strane. Sama nadzorna misija je više puta naglašavala da oni nisu zaduženi za održavanje mira i njihov je posao monitoring granatiranja. Eto, sada će biti više informacija o granatiranju. Kome je lakše zbog ovoga? Nikome, posebno ne stanovnicima Donbasa jer gotovo svi projektili završavaju na njihovim civilnim područjima, dok armije DNR i LNR ne mogu gađati preko linije razgraničenja zato što su ukrajinski tenkovi i minobacači uglavnom u naseljima u kojima u rođaci i prijatelji boraca narodnih republika, na područjima bivših regija Donjeck i Lugansk koja kontrolira ukrajinska vojska.

Treće, za četiri mjeseca će čelnici „Normanske četvorke“ održati još jedan sastanak kako bi provjerili što je ispunjeno iz prve dvije točke i razgovarali o političkom dijelu Sporazuma iz Minska u kojem nema dodirnih točaka između Kijeva i čelnika Donbasa, ali ni Rusije, ako ukrajinske vlasti žele izbiti na ruske granice prije izbora, amnestije i davanja posebnog statusa za dvije regije.ovdje Završna deklaracija odnosi se samo na interes za postizanje dogovora o svim političkim odredbama, ali ne i plan kako to ostvariti.

Zelenski se nadovezao na riječi njemačke kancelarke i dodao još nekoliko pojedinosti. Odjednom je iznio nekakav „ažurirani plan uklanjanja mina na području Donbasa i zahtjev za sporazumnim povlačenje trupa iz tri dodatna područja“.

Do 31. prosinca ove godine stranke također namjeravaju dovršiti postupak razmjene zatvorenika po načelu “svi za sve”. To su zapravo svi „kompromisi“.

Zelenski je i dalje inzistirao na tome da Kijev povrati kontrolu nad rusko-ukrajinskom granicom i naveo njegove “crvene linije”. Ukrajinski predsjednik insistira na nemogućnosti federalizacije Ukrajine, neprihvatljivost stranog utjecaja na vektor razvoja zemlje i nedopustivost ustupaka u teritorijalnoj cjelovitosti. Macron, koji se isprva slatko nasmiješio, na kraju govora Zelenskog je bio primjetno tužan.

Putin je naglasio da završni zajednički dokument o rezultatima sastanka naglašava potrebu strogog pridržavanja Sporazuma iz Minska. Pozvao je svog ukrajinskog kolegu da započne izravan dijalog s drugom stranom sukoba, to jest s Donjeckom i Luganskom, te da ne odgađa provedbu političkog dijela Sporazuma iz Minska. Podsjetio je ukrajinskog kolegu da se Kijev i pred svojim zapadnim partnerima obvezao da će usvojiti zakon o posebnom statusu Donbasa, izmijeni ustav i odobriti amnestiju.

Druga važna Putinova poruka je povećati broj kontrolnih točaka na Donbasu, kako bi se lokalnim stanovnicima olakšao život. Ali da bi planovi za održavanje lokalnih izbora u Donbasu na jesen 2020. godine, kako želi Zelenski, imali barem neke izglede, bilo bi nerazumno graditi nove ulazne i izlazne točke. Dakle, predsjednik Ruske Federacije kao da unaprijed zna da nema ozbiljnih planova za održavanje tih izbora, kako bi se otvorio put daljnjim političkim rješenjima krize.

Sve su strane, kako se i očekivalo, pregovore nazvale „uspješnim i produktivnim“, iako summit u Parizu ni po čemu nije bio produktivan. Očito je da Putin i Zelenski nisu napredovali dalje od minimuma kojeg su prethodno dogovorila ministarstva vanjskih poslova.

Brojna kritična pitanja su ostala iza kulisa. Ukrajina i dalje insistira na kontroli granice, preskačući redoslijed dogovorenih obveza, a Moskva po tom pitanju neće činiti ustupke.

Nejasno je je li Kijev uopće spreman dati poseban status Donbasa u novom ustavu. Niti jedna riječ se nije rekla ni o mogućem ukidanju ili ublažavanju blokade Donbasa.

Izravni pregovori Kijeva s Donjeckom i Luganskom također ostaju tabu tema za Zelenskog, iako je ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov napomenuo da će Moskva pozvati Ukrajinu da razgovara s predstavnicima tih regija bez posrednika. Prema nekim medijskim izvješćima, Putin je predložio da trupe budu povučene duž cijele linije fronta, ali Zelenski nije podržao tu ideju.

Ako ćemo biti iskreni, sve oko čega se lideri “Normanske četvorke” složili su isključivo tehnička pitanja, a za njih uopće nije bio potreban sastanak u Parizu.

Stranke su ranije proglasile primirje, razmijenile zarobljenike i rasporedile trupe na demarkacijskoj liniji. Shvativši to, predsjednik Rusije je sjeo pred novinare s dosadnim pogledom. Sada nije ni važno hoće li se za četiri mjeseca održati novi summit, jer Putin očito ne namjerava organizirati i biti dio još jednog sastanak radi sastanka samog.

Zelenski nema stvarni plan za provedbu Sporazuma iz Minska. No, on u svoju domovinu sada nosi prekrasne priče kako nije prešao ni jednu „crvenu liniju“ i nije izdao interese Ukrajine. Slično je  pregovore s Putinom, Merkel i Hollandeom završio i Porošenko, sve dok Kremlj nije odlučio da s njim nema što razgovarati.

Za Zelenskog je prvi sastanak čelnika “Normanske četvorke” održan na vrhuncu svoje popularnosti. Rad predsjednika Ukrajine, unatoč negativnim trendovima posljednjih mjeseci, još uvijek odobrava većina njegovih sunarodnjaka. Četiri mjeseca kasnije, više neće imati takvu izbornu podršku i malo je vjerojatno da će moći ispuniti politički dio „Minska“. Čak i ako se to usudi napraviti, otpor unutar zemlje će biti preozbiljan.

Znakovito je da tijekom tiskovne konferencije čelnika kvarteta ni Putin ni Zelenski nisu govorili o energiji. Riječ “plin” nisu izgovorili sve dok ovu temu nisu otvorili novinari. Tada je ukrajinski predsjednik izrazio nadu u novi sporazum o tranzitu plina preko Ukrajine, dok se Putin usredotočio isključivo na izravne isporuke plavog goriva u Ukrajinu.

Prije toga, izvršni direktor Naftogaza, Jurij Vitrenko, elokventno je sažeo rezultate savjetovanja: “Dogovorili smo se da ćemo se složiti.” Jednom riječju, proboja nije bilo, a do Nove godine, kada prestaje vrijediti stari sporazum, ostalo je malo vremena.

Sporazum iz Minska je postao napola mrtvo ruglo kojeg vođe „Normanske četvorke“ dotjeruju, pokušavajući uvjeriti ostale da je spreman za implementaciju.

Je li moglo biti drugačije? Poanta ovdje nije ni u stavu Zelenskog, koji je u Pariz otišao s namjerom revizije „Minska“, iako je savršeno razumio da se Putin s tim neće složiti. Problem je puno dublji.

Neposredno prije sastanka u Pariz, Zaklada demokratskih inicijativa i Kijevski međunarodni institui za sociologiju su proveli studiju koju su objavili mnogi ukrajinski i ruski mediji. Kako se ispostavilo, gotovo tri četvrtine ispitanika u Ukrajini, njih 72,5%, kako bi se postigao mir u Donbasu je spremno na kompromis s Rusijom. S druge strane, većina njih, 58,5% ispitanika, smatra da nisu baš sve koncesije prihvatljive. Koje? Kada pokušate odgovoriti na to pitanje, počinje zabava.

Sociolozi su sudionicima ankete ponudili velik i sasvim realan popis mogućih kompromisa, iako većina prijedloga uopće nisu kompromis već obveze iz Sporazuma iz Minska kojeg su odobrili Kijev i Vijeće sigurnosti Ujedinjenih naroda. Ispada da niti jednom od opcija Ukrajinci nisu zadovoljni. Niti jednom.

Najmanju potpora daju „održavanju lokalnih izbora pod uvjetima koje zahtijevaju militanti“, to jest pod uvjetima istog „Minska“, jer „militanti“ ne zahtijevaju ništa više od ovoga.

Ogromna većina ispitanika također odbacuje izmjene ustava, ne želi ruski jezik, amnestiju za borce, formiranje političkog bloka u određenim područjima Donjecke i Luganske regije isključivo od lokalnog osoblja. Relativna većina smatra da su neprihvatljivi i nesvrstani status Ukrajine, posebni odnosi Donbasa s Rusijom, izravni pregovori s vodstvom Donbasa i okončanje blokade.

Malo je ljudi obratilo pažnju na ovaj paradoks. Ukrajinci su spremni na kompromise, ali niti jedan od mogućih kompromisa se ne smatra prihvatljivim. Međutim, rezultati ankete i nisu toliko čudni, obzirom na to da pitanje okončanja rata u Ukrajini jednostavno nije relevantno.

Uglavnom, sve ove godine je lukavost bila dio svake ovakve studije, koja je pokazala kako je mir za stanovnike Ukrajine glavni prioritet, ali mir u kojem Kijev dobiva sve, a Donbas mora kleknuti i tražiti oprost, kojeg će možda dobiti nakon što svi odleže „prikladne kazne za njihove separatističke aktivnosti“.

U tom smislu se može reći da su s predloženog popisa gorućih problema ljudi su odabrali sukob u Donbasu, vođen određenim razmatranjima etičke i moralne prirode. Ali ako kopate dublje, ispada da je sukob na Donbasu za većinu ispitanika nešto neshvatljivo.

Na tome bismo trebali zahvaliti Petru Porošenku. Tijekom godina svog predsjedanja je njegova vlada marljivo „isticala“ temu rata i jednako marljivo je  ignorirala pitanje mira. Ozbiljne rasprave o tome kako zaustaviti krvoproliće nisu se vodile ni u medijima, ni u stručnoj zajednici, ni unutar zidova parlamenta.

Prema ukrajinskom politologu Mihailu Pogrebinskom, većina zastupnika prethodnog saziva Vrhovne rade nije ni pročitala tekst Sporazuma iz Minska, kao ni zakona o posebnom statusu Donbasa kojeg su usvojili. Što onda možemo reći ili zamjeriti običnim građanima?

Zbog toga je tajanstveni „Minsk“ postao plodno tlo za odvratne manipulacije. Isti Porošenko, zajedno s čelnicima dviju parlamentarnih frakcija, potpisuje “deklaraciju o sprečavanju kršenja nacionalnih interesa Ukrajine”, koja kaže da se izbori ne mogu održati prije nego što se uspostavi kontrola granice s Rusijom.

Međutim, kao što smo naveli na početku, sam je dao zeleno svjetlo za potpisivanje Sporazuma iz Minska, gdje se pitanje granica rješava tek nakon izbora. Nije li ovo iskreno priznanje izdaje  nacionalnih interesa? Ali Petro Porošenko je miran. Zna da većina njegovih sunarodnika nije pročitala Sporazume iz Minska i možete im govoriti što hoćete.

Ukrajina je imala pet godina da postigne neku vrstu narodnog konsenzusa o reintegraciji Donbasa, ili “razvoda” s Donbasom, jer i ova opcija također ima mnogo pristaša. Nije učinila ništa. Napori u rješavanju teme rata i mira se ne poduzimaju ni pod Zelenskim.

Stoga je teško razumjeti što je predsjednik Ukrajine imao na umu kada je govorio o svom “jakom položaju” prije sastanka čelnika “Normanske četvorke”. Zelenski je Pariz otišao kao vođa zemlje koja ne zna što želi.

Stanovnici Donbasa se mogu samo nadati da će se ipak provesti povlačenje snaga duž cijele linije fronta. Ako Zelenski nije u stanju postići mir, onda barem neka zaustavi krvoproliće, jer očito nije sposoban za ništa više.

0 0 vote
Ocijenite članak
Sviđa li vam se Logično? Ako niste već lajkali, učinite sada: ❤
Pretplati se
Obavijest
guest
65 Comments
najstariji
najnoviji najviše ocjenjeniji
Inline Feedbacks
View all comments
askfvawdvawbfiAWEBFBWEZFCWE
Gost
askfvawdvawbfiAWEBFBWEZFCWE
1 godina prije

Može i šesterokraka četvorka, bolje bi pristajalo za naslovnicu a i iskrenije.

Šule
Gost
Šule
1 godina prije

Varane pa zar nije Putin Nosferatu tj sluga od stvora pa ovo mu je idealna prilika da izazove krvavi sukog i još usto se mogu umiješat saveznici Ukrajine kao što je SAD i ostali..Putin bi trebao sve krivo napravit a ti se uhvatio predviđanja a neznaš da nije Kina sljedeča za veliki rat nego ti moram pisat da je to IRAN i to možda početkom sljedeće godine.Rusi su ih ostavili na cijedilu i još im naređuju da moraju rastavit centrifuge-šta sam ti pisao ostaće sami i uništeni…

Ivo
Gost
Ivo
1 godina prije
Reply to  Šule

šulenbberg, u kućicu i budi cito. Uskoro dolaze po vas.

grunf
Gost
grunf
1 godina prije
Reply to  Ivo

Ivoooo…..ne budi gaaaaa…pusti ga….da sanjaaaa….

eks
Gost
eks
1 godina prije

Ne može Zelenski ništa odlučiti bez saglasnosti Amerikenjaca, jer je Ukrajina pod kontrolom CIA-NATO zločinaca.

askfvawdvawbfiAWEBFBWEZFCWE
Gost
askfvawdvawbfiAWEBFBWEZFCWE
1 godina prije
Reply to  eks

Zelenski iste krvi kao i oni koji upravljaju čemerikom a i SVI direktori Cie i šefovi Nato-a su istih krvnih zrnaca šesterokrakih, stoga…………….

Ostap Bender
Gost
Ostap Bender
1 godina prije

Pa šta? Kakve to veze ima?

Pre prvog svetskog rata Kajzer Vili, engleski kralj Džordži i ruski car Niki su bili – bratići.

To ih nije sprečilo da zastupaju interese vlastitih elita – država i uđu u rat.

Bosanac
Gost
Bosanac
1 godina prije
Reply to  Ostap Bender

Pa nisu oni ginuli u tom ratu, zato su i mogli zaratit

Ostap Bender
Gost
Ostap Bender
1 godina prije
Reply to  Bosanac

Neće ni Zelenski, ni njemu slični.

askfvawdvawbfiAWEBFBWEZFCWE
Gost
askfvawdvawbfiAWEBFBWEZFCWE
1 godina prije
Reply to  Bosanac

Bravo Bosanac, hajd ti to objasni ovome, ti dobro vidiš a ovaj je slijep.

Sara
Gost
Sara
1 godina prije
Reply to  Ostap Bender

Nisu. Bratići su bili Nikolaj i Đoko ( njihove matere su bile sestre), kao i Vili i Đoko (obojica unuci Viktorije).
Nikolajeva žena Alix je bila sestrična i Vilija i Đorđa.

Ostap Bender
Gost
Ostap Bender
1 godina prije
Reply to  Sara

Ok.
Hvala na ispravci.

Stjepan Vujec
Gost
Stjepan Vujec
1 godina prije
Reply to  eks

Nije mi jasno !! Zar GOSPODIN Putin nema ozbiljnijeg posla nego gubit vrijeme sa plačenicimai, prodanim dušama, bolje da je otišao u ribićiju,vjerujem da je Zeleni izgubil zadnju (??) šansu za nekakav dogovor u interesu Ukraine.

Nikica
Gost
Nikica
1 godina prije
Reply to  Stjepan Vujec

Ma išao je kod Makarona u goste malo.

grunf
Gost
grunf
1 godina prije
Reply to  Stjepan Vujec

Pa pogledaj taj pogled od Putina…u stilu,kad će ovo mlaćenje prazne slame završiti,imam pametnijeg posla…A Lavrov kao da piše poruke na viberu….

Sparkling
Gost
Sparkling
1 godina prije

Sporatum ima točku broj 9, koja nikada neče biti ispunjena i zato je sporzum neprovediv. To Vlado zna i neće biti popustljiv jer ako popusti, evo mu “izuzetnih” na granici.

Siniša
Member
Siniša
1 godina prije
Reply to  Sparkling

Čini mi se da je to odbijeno, već je rrkao da kada bi se ti dopustilo imali bi novu Srebrenicu a dokazano je da on zna znanje.

amater
Gost
amater
1 godina prije

Teza u početku teksta da će se problem odmah rješiti je nelogična jer se radi o složenoj jednadžbi. Za povijest je jedno stoljeće ili tisućljeće kratko razdoblje pa ako se problem rješi za pet, deset ili dvadeset godina onda se taj problem rješio jako brzo. Očigledno je da će Donbas i Luhansk ostati u granicama Ukrajine ali sa nekim stupnjem autonomije i tu će se obje strane vjerovatno složiti!

Ostap Bender
Gost
Ostap Bender
1 godina prije

Nema ništa od tog sporazuma, na vrlo duge rokove.

Amerikancima odgovara zamrznuti konflikt na granici sa Rusijom. To je žarište koje uvek, po želji mogu pokrenuti, a usput jačaju netrpeljivost između ruskog i ukrajinskog naroda, koji uvek, po želji, mogu poslati u šturm na Rusiju, umesto vlastite pešadije.

Da bi se taj konflikt rešio, mora biti zaustavljena spirala mržnje i neprijateljstva koja sama sebe hrani, a – to je nemoguće.

askfvawdvawbfiAWEBFBWEZFCWE
Gost
askfvawdvawbfiAWEBFBWEZFCWE
1 godina prije
Reply to  Ostap Bender

Kad otkriješ tko stoji iza spirale nasilja par milenija onda će ti biti sve jasnije.

Zvrk
Gost
Zvrk
1 godina prije
Reply to  Ostap Bender

Ne slažem se.
Ti kao da si se DeLoreanom vratio u 2005u. Tako nekako ide tvoje razmišljanje. Amerikanci nisu više moćni ni utjecajni kao nekada. Danas se relativno lako mogu uhvatiti diplomati im u subverzivnom djelovanju tako da im je manevarski prostor sužen. Nije ni da imaju toliku moć pa da obaraju režime kao prije. Mislim da ih je ovaj zadnji majdan ispraznio do kraja jer nakon toga je uglavnom išlo u najboljem slučaju…polovično.

askfvawdvawbfiAWEBFBWEZFCWE
Gost
askfvawdvawbfiAWEBFBWEZFCWE
1 godina prije
Reply to  Zvrk

Čemerici daje moč onaj koji njome upravlja a taj ima moč koja vlada zemljanima milenijima i kroz te milenije je uvijek imala neke druge čemerike koje su hebale i puštale krv zemljanima.

Ivo
Gost
Ivo
1 godina prije

Sve će se to riješiti Bulavama po kontinentalnoj Usa.

Fabijan
Gost
Fabijan
1 godina prije

zanimljivo kako mnogi vole separatiste u drugim drzavama , a preziru seperatiste u svojim 🙂

Siniša
Member
Siniša
1 godina prije
Reply to  Fabijan

Pozdrav Fabijan…ako podržavamo NovoRuse ne znači da podržavamo otcjepljenje,barem 70% Ukrajine je Rusko govorno područje i pripada Ukrajinskoj Pravoslavnoj crkvi Moskovske patrijaršije i sada reci kako podržati razjedinjenje toga bića.

Ivo
Gost
Ivo
1 godina prije
Reply to  Fabijan

inženjeru, ne glupiraj se.

Bruno
Gost
Bruno
1 godina prije
Reply to  Fabijan

Ti baš ne razumiješ ili misliš da si neki ložač? O kojim separatistima pričaš? Svrstavaš li sebe u gore navedeno? Po komentarima si baš taj.

Ivex
Gost
Ivex
1 godina prije

Koji mirovni sporazum je potpisan bez rata dok netko nekoga nije porazio i diktirao mu mir eto taman bi doslo do kraja rata u Bih da Hrvatska vojska nije pregazila bradonje u 48 h pa brze Milosevic pristao na Dayton kada je vidio da ce mu ostati kur.. od Srba u Bosni da ih 300 000 se sprema prema Srbiji. Plus da je narodu u Srbiji bio pun kur.. sankcija i rata. Bez Hv i zeleniga svijetla Amera jos bi danas sastancili mi obicna marava virli iz rovova.

Siniša
Member
Siniša
1 godina prije
Reply to  Ivex

Sjeti se Une 95., toliko je to sve zavisilo od vas takvih i saveznika iz Armije BiH 🖕

Kobrestabre
Gost
Kobrestabre
1 godina prije
Reply to  Siniša

Siniša bre pa da popušili ste na široko. I opet će te spušit nemate kuda osim u pašaluk.

Siniša
Member
Siniša
1 godina prije
Reply to  Kobrestabre

To ne sporim, mogućnost pašaluka definitivno sporim ali Una 95. apsolutno negira nečije tvrdnje o zaslugama za uspjeh koje pripadaju drugom.

Ostap Bender
Gost
Ostap Bender
1 godina prije
Reply to  Ivex

@Ivex
Oni koji su imali mozga, izašli su iz rovova pre više od 20 godina.
Vidim da se tebi i tebi sličnima još ne izlazi.

😀

grunf
Gost
grunf
1 godina prije
Reply to  Ostap Bender

Maa,izašao je on iz rova,ali rov nikada iz njega….Svaki dan to slušamo,i nevjerojatno je to,koliko to traje…

askfvawdvawbfiAWEBFBWEZFCWE
Gost
askfvawdvawbfiAWEBFBWEZFCWE
1 godina prije
Reply to  Ivex

Ivex, hrvatima je dozvoljen vojni trijumf da bi nabili srbima komplekse, srbima je u BiH dozvoljen trijumf na početku jer je i Karađaja znao da će ih nagraditi sa Srpskom a nabiti komplekse klorofilnim i kroatama, Srpska je duplo veći teritorij od Kosova, tamo su vojno prisilili srbe na uzmak da bi ima nabili komplekse sa Kosovom. Da su htjeli mogli su dozvoliti Srbiju do Karlovca, Hrvatsku do Drine, BiH bez srba a Kosovo bez albanaca. Ovako su u svakoj guberniji ostavili upaljaće sljedečih ratova po potrebi kad se požele toga da gledaju jego kako se kolju a oni se smiju.

Siniša
Member
Siniša
1 godina prije

Ajoj….ovaj komentar definitivno ulazi u kategoriju najboljih komentara, teško je naći bolji od njega!
Zbilja za moga vakata na AMSIu i LPu,a taj vakat bome nije mali, teško da bih našao bolji komentar.

Siniša
Member
Siniša
1 godina prije

Samo da rata više ne bude, ostalo je stvar dogovora i prihvatanja nekih činjenica. Povratak stanovništva svojim kućama, osiguravanje njihove bezbijednosti i uvođenje u posjed je potreba i sa čime ćeš se i ti složiti.

Siniša
Member
Siniša
1 godina prije
Reply to  Siniša

Odlično pitanje…od kuda rat, od kuda pobuna i šta hoće “pobunjenici”.

Bruno
Gost
Bruno
1 godina prije
Reply to  Siniša

Izgleda teži slučaj. Čak mislim da se nije ranije javljao pod drugim nadimcima.

Pizistrat Nelson
Gost
Pizistrat Nelson
1 godina prije
Reply to  Bruno

Malonogometniklub?

Ivo
Gost
Ivo
1 godina prije

MaliNerazvijeniKujac

Tvingo
Gost
Tvingo
1 godina prije
Reply to  Siniša

Nikada niko nije nikom spalio domove pa čak i crkve……sve se to čoveku samo čini pa makar vidio svojim očima …danke dojčland…

slomigreed
Gost
slomigreed
1 godina prije
Reply to  Siniša

a Ukrajina je koje godine izasla iz sssr , rat pocinje 2014
to kao da krajina ne priznaje rh 2014 godine,a od 91 do 2014 je sve ok .
od 91 do 2014 Ukrajina je bila bez konflikta .Pobuna dijela Hrvatske zapocinje u Jugoslaviji 90-91.

Laki Topalović
Gost
Laki Topalović
1 godina prije

Na svim slikama i snimkama Putin umire od dosade, u smislu koji klinac ovdje palamude.

Ringo10
Gost
Ringo10
1 godina prije

Stvarno gdje rastu takvi budalaši koji non stop poistovjećuju nešto što nema veze jedno sa drugim.
JA sam Hrvat i potpuno podržavam narod Donjecka i Luganska. Ne žele da se povinuju vlasti koja nastoji da ih zatre i da im uništi sva njihova prava i svaka im čast na tome.
Podržavam i šta ćeš sad.
A to što je onaj luđak Lenjin pola današnje Ukrajine poklonio njima iako ta područja nemaju veze ni sa Ukrajinom ni sa ukrajinskim jezikom, to narod Donbasa i Krima ne obavezuje ni po čemu.
ZA bilo koji narod ili pojedinca neka država je prihvatljiva samo ukoliko mu priznaje i osigurava njegova ljudska, nacionalna , vjerska, socijalna i sva druga prava. Ako mu se to uskraćuje, onda on nema nikakvog razloga niti da tu državu priznaje niti da je poštiva. A ako ta vlast na njega krene silom onda on ima pravo oružjem i silom i da se brani.
Nijedna država nije Bogom dana.
I u Ukrajini i u cijelom svijetu pravo na samoodređenje je svetinja. Referendum burazere, pa šta narod odluči. Niko nema pravo bilo koga silom da drži kao taoca u nečemu u čemu ne želi biti.
Bar bi to Hrvati morali da shvate i razumiju.
Poistovjećivat Hrvatsku, takozvane srpske krajine i tu problematiku sa problematikom rusko-ukrajinskih odnosa može samo kreten i totalna neznalica.
A sama Ukrajina je umjetna sklepotina i kolonija bez svoje volje koja je danas pod potpunom američkom kontrolom.

denis
Gost
denis
1 godina prije
Reply to  Ringo10

Hrvat sam i slažem se potpuno sa Ringom.

Zvrk
Gost
Zvrk
1 godina prije
Reply to  Ringo10

da “luđak” Lenjin ….ma odakle vadiš te bisere.
pa kad je već toliki luđak, kako onda ga na onim prostorima ne doživljavaju luđakom nego vizionarom? nije valjda da tamo neki ringo10 zna bolje od njih. ili je možda luđi od sviju sa svojim konciznim zaključcima?

nego, pojasni zašto onda i to pola ukrajine i dalje se smatra ukrajincima…a eto nemaju veze s ukrajinom?
hoćemo li tako međimurce i baranjce tek tako prepustiti mađarima ili istrane talijanima? mislim, analogija je tu negdje.

Siniša
Member
Siniša
1 godina prije
Reply to  Zvrk

Ne Lenjina….Staljin je tata/mata za njih, spasilac od Lenjinovih vizija.
Elem…zašto,nije još vrijeme. Ukrajina je kontraverza, na žalost poprište igara velikih sila i umišljenih da su sila.

Max
Member
Max
1 godina prije
Reply to  Zvrk

S dužnim poštovanjem vama kao i svima kolega Zvrk Lenjin je kao i Trocki poslan poslan uRusiju da je isključi iz rata i razbije je kao nacionalnu državu od strane bankarsko urotničkih skupina iz SAD I Europe i uživao je njihovu potpou jer je posebnim vlakom prelazio granice zaraćenih država a da nije zaustavljen- A navodno su mnoge njegove odluke bile sulude jer je patio od posljedica sifilisa. hvala lijepa.

Lucija
Gost
Lucija
1 godina prije
Reply to  Max

Max
Prvi put to čujem?? Internet?
Lenjin nije bio mlad čovjek. Sifilis u zadnjem stadiju , ako ga je uhvatio kao mlad, je jako vidljiv. U to vrijeme je bio neizlječiv. HenrikVIII, čirevi, noge (ima i drugih tumačenja), Vidrić, Niche,
lupilo po mozgu. Za Lenjina nema ni najmanje naznake. Naprotiv. Nije bio ni tip koji bi jurio za ženama.
Kad je studirao pravo, ‘carski profesori’- već je bio kažnjavan i ‘sumnjiv’, su mu dali nemoguće kratke rokove za završavanje…i uspio je. Nigdje u njegovim radovima nema naznaka.
A to što je podijelio Rusiju umjesto na gubernije na Republike zvalo se ‘Rješavanje nacionalnog pitanja’. I nije to radio sam. Neki narodi su onda prvi put dobili slobodu i državu.
Umro je od posljedica atentata.

Ostap Bender
Gost
Ostap Bender
1 godina prije
Reply to  Lucija

@Lucija

“Ruski poznati profesor, neuropatolog Vasilij Kramer, je još u maju 1922. prvi postavio dijagnozu da Lenjin sve teže govori i kreće se zbog začepljenja krvnih sudova na mozgu. Međutim, jedan broj lekara je tražio druge uzroke bolesti. U martu 1923. pozvani su poznati profesori iz Nemačke i Švajcarske. Oni su postavili Lenjinu drugu dijagnozu – upala arterija kao posledica sifilisa! Lenjina je pregledao i profesor Aleksej Koževnikov, iskusni neuropatolog, ali on u analizama krvi nije pronašao potvrdu dijagnoze kolega iz Nemačke. Zatim je Lenjina pregledao i profesor Mihail Averbah, jedan od uglednijih očnih specijalista. Ni on se nije složio da je Lenjin teško oboleo zbog tobožnjih posledica sifilisa. Averbuh nije našao nikakve simptome na oku koje bi potvrdili da je Leljin bolovao od sifilisa, bolesti koja bi moglo da izazove promene krvnih sudova na mozgu.”

Da ne ostavljam link, Google može pomoći.

Lenjin je umro od moždanog udara, a pretpostavke – koji su uzroci do njega doveli, su razne.
Jedna od novijih je – trovanje (navodno od strane Staljina).

U stvari, o pravim uzrocima smrti, ništa sigurno se ne zna.
Ne zbog velike misterije, nego zbog ideologije.

Max
Member
Max
1 godina prije
Reply to  Lucija

lijep pozdrav kolegice Lucija znam da jre umro od posljedica atentata nisam naveo sifilis kao uzrok smrti lali mnogi tvrde da se prije smrti ponašao agresivno i ubilački te je imao stakleni poglrd što mnogi pripisuju neurosifilisu.

Zvrk
Gost
Zvrk
1 godina prije
Reply to  Max

@Max, ne može on isključit Rusiju iz rata kada je ona sama sebe isključila nebuloznim odlukama. Kako to zaboravljate da je prije oktobra bio februar i da su zapravo oni najviše pridonijeli doslovnom isključivanju? Za vrijeme oktobra je mnogo veću ulogu imao Trocki kao glavni operativac.

grunf
Gost
grunf
1 godina prije
Reply to  Zvrk

Zvrk,možda si mislio postaviti pitanje u nekoj drugoj formi,pa je ovo nekako nedorečeno…Nitko nikome ne može zabraniti kako će se osjećati/zvati/misliti..zar ne?Postavljati pitanje kako se pola Ukrajine smatra Ukrajincima,brzo dođe do pitanja što bi bila osoba koja se rodi na Šar planini(zamisli,sada se zove Sjeverna Makedonija….???)?Šarplaninac?
Pozdrav…

Zvrk
Gost
Zvrk
1 godina prije
Reply to  grunf

šarplanina je planina….ukrajina je golem geografski pojam. ako se ti ljudi sad smatraju ukrajincima, onda su se smatrali i tada. pa nije taj pojam tek tako nastao…a ako se takvim smatraju, zašto onda ne govore vlastitim jezikom?

Siniša
Member
Siniša
1 godina prije
Reply to  Zvrk

Nevjerovatno ali baš sada čitam šta je Putin rekao o Lenjinu….
http://fakti.org/putiniana/putin-lenjin-je-podmetnuo-minu-pod-hiljadugodi%C5%A1nju-istoriju-rusije

Zvrk
Gost
Zvrk
1 godina prije
Reply to  Siniša

to je stara vijest. putko je dobio velike kritike od svojih za ovu izjavu. nanio si je štetu koja je eto podnošljiva.

askfvawdvawbfiAWEBFBWEZFCWE
Gost
askfvawdvawbfiAWEBFBWEZFCWE
1 godina prije
Reply to  Ringo10

Nije on badava poklonio svojoj braći u hazariji pola nje ukravši od Rusije, dugoročni su to planovi.

Bruno
Gost
Bruno
1 godina prije

Mislim da svako, bez obzira na pamet, najbolje namjere, želju da učini dobro za svoju državu, napravi bar nekad grešku i donese odluku koja nije dobra. Trebalo bi gledati ukupni skor i stanje kakvo je bilo prije njega i poslije njega. Bezveze je sad da neko, iz vlastitog uvjerenja, nekoga diže u nebesa ili valja po blatu.

Alex
Gost
Alex
1 godina prije

Ukrajina bi se mogla vraziti na ono što je u povijesti bila… malo Poljska, malo Pruska, malo Austrougarska, odnosno Ugarska, malo Ruska… i svi sretni

Nikica
Gost
Nikica
1 godina prije

Rat ide dalje još 5 godina bar niti su Urkajinci zreli niti Rusima paše NATO pod nos.

Bruno
Gost
Bruno
1 godina prije

Koji vam je kuhac? Rusi ne ratuju protiv Ukrajinaca nego upravo suprotno. Problem je nastao kad Rusi u Donbasu nisu htjeli prihvatiti puč i pristati na ukidanje prava. O tome se već pisalo i to je standardna procedura za izazivanje sukoba i sataniziranje grupacije ili osoba pojedinačno. Samo slijepac ili zaluđenik ne vidi te klišeje, uhodane procedure za razbijanje države i uspostavljanje marionetske vlasti. Za one najgluplje, uvijek su iza toga SAD.

grunf
Gost
grunf
1 godina prije

Roko,imamo problem koji je evidentiran prije par dana….Problem je novinar koji glumi rusofila …a zapravo je googlefil…

Savovic Danilo
Gost
Savovic Danilo
1 godina prije

Ukrajina se tu ne pita nista,pogotovo komicar-predsjednik,sporazum Rusije sa USA ce rijesiti pitanje autonomije obje pokrajine I status samih gradjana,njemacka I francuska su samo izvodjaci radova

POVEZANE VIJESTI

Nije pronađen nijedan rezultat.

Izbornik