Nova članica NATO-a podržava francuski stav o trupama u Ukrajini

Finska vojska
21 komentar

Finska ministrica vanjskih poslova Elina Valtonen ustvrdila je da nitko ne zna koliko bi sukob mogao postati “ozbiljan”.

Helsinki se slaže s Parizom da sve opcije moraju ostati na stolu kako bi se podržao ratni napor Kijeva protiv Moskve, ali u ovom trenutku Finska nije voljna poslati svoje trupe u Ukrajinu niti čak raspravljati o takvoj mogućnosti, prema ministrici vanjskih poslova Elini Valtonen.

Francuski predsjednik Emmanuel Macron izazvao je oštru reakciju u veljači nakon što je sugerirao da vojni blok predvođen SAD-om “ne može isključiti” mogućnost slanja NATO vojnika u pomoć Ukrajini. Nekoliko država članica, uključujući tadašnjeg predsjednika Finske, brzo je odbacilo Macronove primjedbe, tvrdeći da neće staviti čizme na teren u Ukrajini.

Međutim, finska ministrica vanjskih poslova tvrdila je da je sve moguće, hipotetski, ako se situacija na terenu pogorša, izvijestio je u petak Politicoov NatSec Daily.

“Važno je da ne isključujemo sve dugoročno, jer nikad ne znamo koliko ozbiljna situacija postaje”, rekla je Valtonen.

Ali finsko stajalište je jasno: trenutno ne šaljemo nikakve trupe i ne želimo o tome razgovarati.

U međuvremenu, sponzori Kijeva “mogli bi učiniti mnogo više” u pogledu naoružavanja njegovih snaga, rekla je Valtonen. Također je posramila Washington zbog odugovlačenja s novom pomoći, rekavši da je njen ugled bio u pitanju. Od ulaska u NATO, Finska je već premašila cilj bloka od 2% BDP-a potrošnje, uključujući više od 0,6% samo za Ukrajinu.

Finska dijeli 1300 kilometara dugu granicu s Rusijom, a Moskva je tvrdila da je članstvo u NATO-u ugrozilo, ali ne i zajamčilo sigurnost Finske. Nakon što se Finska prošle godine pridružila bloku, ruski predsjednik Vladimir Putin najavio je stvaranje novog vojnog okruga koji graniči s nordijskom nacijom. “Nije bilo problema” prije nego što se Finska pridružila bloku, rekao je u prosincu, dodajući: “sad će ih biti.”

Novoizabrani finski predsjednik Alexander Stubb obećao je na svojoj inauguraciji da će povesti nordijsku naciju u “novu eru” vojnog partnerstva sa Zapadom, hvaleći se da članstvo u NATO-u njegovoj zemlji daje “pravo nuklearno sredstvo odvraćanja” u obliku američkih projektila.

FinskaNATOukrajina
Pretplatiti se
Obavijesti o
21 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
ime
1 mjesec prije

“da su žene na vlasti ne bi bilo ratova”
netko ertardiran

nastran
1 mjesec prije

koji im je q.rec? ugroženi su? sami si stvaraju ugrozu!

Bruno
1 mjesec prije

Pizdurina je gluplja od ćune. Pa da se Finska potaraca , ne trba ni atomska bomba. Helsiniki i onih par sela može se za sat potaracati iskanderima. A logistika pored toliko jezera je praktično nemoguća, sve dok se zimi ne zalede. A opet treba ratovati na -50°.. A dobro bi bilo znati kako se Zemlja okreće oko svoje osi. Mođda shvati da će bombardovanjem Rusije, nuklearni oblaci stići i u Finsku. I onda Hrvatski stručnjaci za školstvo kažu: “Ma šta će mu geografija. ” Izgleda da su učili zajedno sa Fincima.

Bruno
1 mjesec prije

A mogu i kada ćuna svršava.

Max
1 mjesec prije

Finci čuvajte se.

Ivan Bgd
1 mjesec prije

Div i patuljak. Div ne ugrozava patuljka, nebitan mu je, ali patuljak odjednom pocne da provocira i izaziva, vkao da zeli da ga div spljeska kao muvu.
U ovoj prici je ocigledno da je patuljak izgubio zdrav razum.
Jedino objasnjenje je sto patuljak mora da radi kako mu gazda naredi, a gazdi se *ebe za zivot i zdravlje patuljka, on samo zhoce da sprovede Veliki reset, i to zeli da uradi sa prinosenjem ljudskih zrtvi i prolivanjem potoka krvi.
Zasto ljudi to ne uvidjaju?

Drago
1 mjesec prije

Sta ce ta saka jada

nepokoreni grad
1 mjesec prije

nek veli brojno stanje u Helsinki i 100 km okolo,,,75% 85% svih njh je tamo,

Voltaire
1 mjesec prije

Ovim histericnim ministarkama debelo falo ona stvar…:)

Motorola
1 mjesec prije

Hijene se prebrojavaju……

Ico
1 mjesec prije

Helsinki je Putin stavio na nišan svojih nuklearnih projektila. Finci su sada sigurni.

Darko
1 mjesec prije

Finci dobiti će te po pički. Nisu vas dotukli za W2W ali sada neće napraviti grešku.

Jomla
1 mjesec prije

Nisu više fini => nema više Finske. Jbg… 😛 😛

xyz
1 mjesec prije

Kad je Rusija pobjedila Švedsku, Finci su bili u švedskoj kraljevini okupiran i bezvredan narod. Rusi su Fincima omogučili stvaranje vlastite državnosti i tna taj način stvorili nekakvu stratešku tampon conu protiv pljačkaških i ratobornih Šveđana.
Dana Finci to zaboravljaju i očito če se okrenuti protiv države, koja jim je omogučila nezavisnost.

Karma
1 mjesec prije

Re XYZ
Svedi dan danas drze fince za balvane bez mozga. Prave viceve na njih. Doduse cijela skandinavija je nato retardirana. Kemanje neba se pojacava. Slave i pljescu goyimi rukicama sta ce raditi za granate. Jeebes skole, bolnice, standard. Sve na nato uhljebe

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI