Novi napad na američku bazu u Iraku i velika mobilizacija „za odlazak okupatora“

Podrucje u kojem se nalazi velika američka baza Al-Taji
11 komentara

Jučer su nepoznate iračke milicije ispalile pet raketa na bazu Al-Taji, sjeverno od Bagdada. Kaže se da su rakete pogodile ulaz, ali da nikoga nisu ozlijedile ili ubile. Prije toga su iračke skupine otpora odbacile odgovornost za ovaj napad.

Napad je potvrdio i pukovnik Myles Caggins, glasnogovornik okupacijskih snaga u Iraku, koje još uvijek djeluju u okviru misije „ Inherent Resolve“, iako su od iračkih vlasti pozvane da napuste zemlju.

„Nitko od vojnika koalicije nije stradao, niti je itko ozlijeđen u ovom malom napadu na planinu Taji”, rekao je pukovnik Caggins.
Arab News javlja da je granatiranje provedeno iz starijih sustava „Kaćuša“. Prije ovog napada je meta bila vojna baza Balad u kojoj se nalazi i američki kontingent, koju je pogodila jedna raketa. Ni tamo nitko nije ozlijeđen, ali se čini da su se iračke milicije, iako negiraju odgovornost za najnoviji napad, odlučile na taktiku stalnog pritiska niskog intenziteta na američke trupe u Iraku.

Ranije je smo izvijestili da je prije iranskog raketnog napada 8. siječnja na američke snage u dvije baze u Iraku američka vojska bila upozorena gotovo osam sati prije napada na zračnu bazu Ain Al-Asad u zapadnom dijelu arapske republike. Za to vrijeme su uspjeli sve vojno osoblje i oružja prebaciti u utvrđene bunkere.

Međutim, čak i ovako, sa svakodnevnim napadima s nekoliko raketa ili minobacačkih projektila, život američke vojske u bazama u Iraku postaje nepodnošljiv.

Kao da to nije dovoljno, šiitski klerik Moqtada Al-Sadr i politički vođa Hashd Al-Shaabi armije i vođa parlamentarne frakcije Fateh, Hadi Al-Amiri, dogovorili su mobilizaciju „milijuna Iračana“, koje su pozvali na masovne demonstracije da pokažu američkim trupama da nisu dobrodošle u zemlji.

Muqtada Al-Sadr, obraćajući se jučer ljudima, rekao je: „Vjerujem da ćete svima pokazati da se ne klanjate globalnoj bahatosti.“
Što se tiče Sadrovog poziva, Hadi Al-Amiri, vođa koalicije Fateh, također je pozvao ljude na otpor i prosvjede.

„Ostale skupine otpora, poput milicija Asa’ib Ahl Al-Haq, Kata’ib Hezbollah, Al-Nujaba i Babeliyoun također su pozvane na prosvjede protiv američkih snaga“, rekao je Hadi Al-Amiri.

Ove akcije su dogovorene nakon nedavnog sastanka vođa i predstavnika skupina otpora kojima je domaćin bio šeik Akram Al-Kaabi, vođa moćne šiitske milicije Al-Nujaba.

„Naš odgovor Sjedinjenim Državama neće biti samo raketni napad. Privući ćemo ih bliže i iznenaditi ih“, rekao je šeik Akram Al-Kaabi u jednom od intervjua još prije eskalacije sukoba s Iranom na iračkom teritoriju.

„Ako SAD budu djelovale protiv iračke šiitske milicije, naš odgovor će biti iznenađujući i odlučujući i neće se sastojati samo od raketnog napada“, rekao je šeik Akram Al-Kaabi i dodao „kako Osovina otpora na čelu s Iranom neće dopustiti da Irak postane američki satelit ili da djeluje protiv Irana“.

S najnovijim napadom i pozivom na mobilizaciju masa od strane Moqtada Al-Sadra i Hadija Al-Mairija se očito stvara okruženje u kojem će američkim trupama u Iraku biti nemoguće normalno funkcionirati.

Iako za sada nema naznaka da Pentagon planira povući svoje vojnike iz Iraka, sa strategijom stalnog pritiska je samo pitanje vremena koliko dugo će u ovakvim uvjetima moći ostati u arapskoj zemlji.

ISW / Memri

Pretplatiti se
Obavijesti o
11 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Kora
4 godine prije

Psihološka pomoć vojnicima ne pomaže pa potražnja i cijena Apaurina od strane SAD-a i zemalja saveznica svakim danom sve više raste.

Ivo
4 godine prije

Desetak crnih vreća tjedno bi trebalo biti dovoljan diplomatski pritisak na anglozioniste da se demokratski odluče vratiti u svoje kućice.

Max
4 godine prije

Kao što sam i najaio jučer

Ivi.tz
4 godine prije

Napad je potvrdio i pukovnik Myles Caggins, glasnogovornik okupacijskih snaga u Iraku.znaci OKUPATORI mars kuci…

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI

Nije pronađen nijedan rezultat.