Novi predsjednik Češke poziva na ”neograničenu” pomoć Ukrajini

Petr Pavel
40 komentara

Prema novoizabranom češkom predsjedniku Petru Pavelu, ne bi trebalo biti “ograničenja” za Zapadnu vojnu pomoć Ukrajini. Bivši general NATO-a, koji je izabran za šefa države krajem januara, iznio je jastrebove primjedbe u intervjuu za AFP objavljen u četvrtak.

“Kada je u pitanju konvencionalno oružje, zaista ne vidim razloga za bilo kakva ograničenja”, rekao je Pavel, tvrdeći da je Kijevu potrebna veća pomoć da porazi Rusiju.

“Trebali bismo Ukrajini pružiti sva sredstva da joj pomognemo da potisne rusku vojsku”, dodao je.

Ukrajina se ne može boriti protiv ovakvog teškog protivnika bez oklopnih tehnologija, bespilotnih letjelica, artiljerije i raketa većeg dometa, ali možda i supersoničnih letjelica.

Pavel je tvrdio da zapadni pristalice Kijeva treba da pokažu više hrabrosti u isporuci modernog naoružanja Ukrajini, tvrdeći da “neke zemlje imaju malo rezervisan stav” o slanju novijeg naoružanja. Novoizabrani predsjednik nije precizirao nacije za koje smatra da im nedostaje odlučnost.

Pavel je također izrazio podršku težnjama Ukrajine prema NATO-u, navodeći da je njeno potencijalno članstvo u vojnom bloku koji predvode SAD samo “stvar političke volje”. Kijev je već ispunio sve uslove za pridruživanje bloku “u smislu sporazuma o vrijednostima, dugoročnim strateškim interesima, tehnološkoj interoperabilnosti” sa NATO-om, rekao je novi češki predsjednik.

„Ako NATO i EU doživljavamo kao zonu stabilnosti, saradnje, dobrih odnosa, onda bismo trebali dozvoliti da se pridruži još jednoj velikoj evropskoj zemlji“, dodao je Pavel, tvrdeći da će kijevske snage postati „najiskusnije, najbolje pripremljena vojska u Evropi.”

Češka je bila među najaktivnijim pristalicama Ukrajine usred tekućeg sukoba s Rusijom, šaljući desetine starijih tenkova sovjetske proizvodnje, samohodne artiljerije i druge vojne opreme u Kijev. Do sada je nacija usmjerila vojnu pomoć Ukrajini u vrijednosti od 217 miliona dolara, reklo je AFP-u ministarstvo odbrane zemlje.

Moskva je više puta pozivala Zapad da prestane da “pumpa” Ukrajinu modernim oružjem, upozoravajući da bi nastavak pomoći samo produžio neprijateljstva i nanio više patnje svakodnevnim Ukrajincima, umjesto da promijeni krajnji ishod sukoba.

ČeškaOružjerusijaukrajina
Pretplatiti se
Obavijesti o
40 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Pravednik
1 godina prije

Hmmm, neka pošalje svoje trupe ako je takav zagovornik rata, pa da vidimo koliko su sposobni.Samo, svi su oni svjesni da nemaju šanse i da će pred narodom odgovarati.

Brahman
1 godina prije

Nazi… Znači, ovoga nato nazija su podmetnuli Česima da ga izaberu za predsjednika da bi i Češka mogla krenuti stopama Ukrajine. Bravo Česi.

Ringo10
1 godina prije

Rusi su pogrijesili sto su oslobadjali taj istocnoeuropski basibozuk od nacizma
Kad su istjerali Nijemce iz SSSRa trebali Su Sa Hitlerom napravit separating mir I ostaviti stocnoeuropsku I njihove zapadne idole stoku da se sami zajebavaju Sa Nijemcima
Pa kad bi Adolf sve armije da Istocnog fronta okrenuo na Zapad, bilo bi zanimljivo vidjet kako bi teklo iskrcavanjen u Normandiji
Ne bi ga.ni bilo

Farree
1 godina prije

Čime je se još jednom potvrdilo da je zapad prešao na izbore afganistanski tipa. Prvo se odabere željeni kandidat a onda se Urne snabdijevaju sa dovoljnim brojem glasova

TDr
1 godina prije

Natovci napravu zljeb da dodje na vlast samo njihov covjek.

vanja
1 godina prije

Izabraše česi ko pravi debili.Posle Zemana koji je imao karaktera izabraše, ili im postaviše verovatnije, ovog nato šejtana.

borjana
1 godina prije

Pouzdanost je osnovna vojnička vrlina, koj se zahtjeva, kako u ljudstvu tako i u tehnici. Tako bi to rekao svaki vojnik, bilo ročnik ili visoki časnik. Dakle nema nikakve sumnje ni dvojbe da bi ovaj visoki časnik odlikovan svim mogućim mirnodopskim odličjem, koji iz visokog vojnog rukovodstva prelazi na političko i narodno, nedvojbeno prerasta u pravog narodnog tribuna od pravoga pouzdanja. Stoga je za očekivati de će njegovo iskustvo i pragmatičnost po pitanju neograničene pomoći Ukrajini, na kraju rezultirati za pomoć i u ljudstvu kako bi porazio Rusiju. U tom smislu će ovaj narodni tribun zasigurno obući i opremiti prvo vlastitog sina i poslati ga na ukrajinski fron, prije nego šta pošalje bilo čijeg tuđeg sina. Ja osobno u to ni najmanje ne sumnjam. Evo umalo da zaboravim, ovaj lik je nama dobro poznat iz naših nesretnih 90-ih. Pukim slučajem je zapao u zonu ratnih djelovanja tijekom jedne akcije, pa… Čitaj više »

Onogošt
1 godina prije

Ovi izbori su pokazali koliko su Česi u mašini. Da je pobijedio Babiš isto bi nastupao. U drugom krugu svih 7 poraženih kandidata je podržalo Pavela. Zbogom pameti

mirso
1 godina prije

Cesi su mnogo hrabri kad su zagovornici rata a vire iz Nato supka. kad bi Rusi porazili Nato sve bi ovo zaboravili i poturili svoje zene Ruskim generalima da ih odobrovolje i pjevali o Pan Slavenizmu

Noppo
1 godina prije

Takvim tempom i u Češkoj republici pa i šire če loviti muškarce za front. Ukrajinci to rade več mjeseci.

Kritičar
1 godina prije

Smeće koje bi ratovalo preko tuđih leđa. Pitanje je vremena kada će tako nas ponovo gurat u rat među sobom ili protiv rusije

Tim
1 godina prije

Ništa Česi, manite se planova za sunčanje na Jadranu, čujem da se od granate pocrni trenutno.

Luksi
1 godina prije

Ma bio sam u Pragu i na, narocito, Hradcanima, nema sta vrijedi vidjeti. Jedino malo gorak ukus u ustima od silnih Germana koji su im bili kraljevi i dinastije od dvanaestog vijeka. Bio sam i u drugim gradovima. Obicni Cesi i Moravci dobri ali ponizni, slabo u oci gledaju, palo mi na pamet da kazem da ja nisam Svabo, govorite slobodno, ali bolje sto nisam. Od njih je ostalo samo ime (kao ona rijeka Morava, negdje na granici Ceske i Moravske, ako se sijecam)

tuf
1 godina prije

Novi predsjednik Češke je baš najtipičniji primjerak plaćeničke američke ku*rve koja na speed dial-u ima Langley te desetljeća plodne suradnje s američkim DoD-om, veleposlanstvom, USAID-om i Pentagonom. Taj bi po naredbi poslao svih 8 milijuna Čeha na istočni front jednom rukom dok bi drugom nastavio brojati uplaćene honorare na kajmanskim otocima.

Max
1 godina prije

On je bivš NATO general i njihova marioneta.

hiber
1 godina prije

Što se ovdje prorusi pjene sto je izabran proukrainski kandidat. Pa jucer se isticalo Česku kao primjer nakon proruskih protesta. Kad ono ispali šaka jada. Problem sa Češkom je sto je to najveća vojna radionica jos od propasti Austro-Ugatske. Za ukraince je važna jer joj odatle dolazi polovica granata SSSR 152 mm standarda, cca 20-30.000 mjesečno. Tu se uglavnom servisira polovina ukrainske-sovjetske opreme i obnova artiljerije. Dakle, važna pobjeda za ukraince, još jedan poraz za Putina.

nekoime
1 godina prije

Šaljite tenkove Ukrajini, Rusi će ih slati vama.

mikiyugo
1 godina prije

Jos jedan,jebeni ludak.

Alp Arslan
1 godina prije

disu ovoga krelca iskopali, češki narod nikad nije bio preglup da se dozvoli manipulirati amerikom, sad su postavili ovu proameričku lutku da po američkoj komandi dodatno izneredi situaciju

Bosanac
1 godina prije

Ima čovjek više odlikovanja nakačenih po sebi nego što Češka ima vojnika.

Dokurčilomi
1 godina prije

Naježili ste ako vas taj bude branio kao UNPA zonu.

ALENz
1 godina prije

Gledam Petra Pavela na fotografiji i njegov stav i pogled ukaziva covjeka koji je zamislio da je on novi Adolf Hitler.

Kralj
1 godina prije

Ajde ti prvi. Lako je tudjim qu*cem gloginje tresti.

Hogar
1 godina prije

Parkirat ce ti rujo tenkove u Prag ali nece vise otici budaletino. Ko uzgaja ove ludjake?

dulebg
1 godina prije

Mnogo je fensi da bi bio i pametan.

Miro
1 godina prije

Gospodin će brzo postati stvarni simpatični NATO general Pavel, za razliku od lika moćnog Austro-ugarskog dobrog vojnika Švejka.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI