Novi talas udara na ukrajinsku elektroenergetsku mrežu

Ukrajina - elektroenergetska mreza
43 komentara

Više kritičnih infrastrukturnih objekata širom Ukrajine bilo je napadnuto u subotu, izvještavaju lokalni zvaničnici i mediji. Udar je izazvao hitne nestanke struje u nekoliko regiona zemlje, rekao je ministar energetike German Galušenko.

“Bilo je pogodaka u regijama Harkov, Lavov, Ivano-Frankovsk, Zaporožje, Vinica i Kijev”, napisao je Galušenko u objavi na Facebooku, upozoravajući da će “sljedećih nekoliko dana biti teško”.

Najveći ukrajinski privatni energetski operater, DTEK, prijavio je štetu na dvije termoelektrane (TPS) pod njegovim upravljanjem. Objekti su bili na meti i u prethodnim napadima, napominju iz kompanije, ne precizirajući koji je TPS tačno pogođen. Neprovjereni snimci koji kruže internetom, međutim, sugeriraju da je pogođena elektrana u Kijevu.

Najmanje jedna stambena zgrada je navodno oštećena u subotnjim udarima, koji su se dogodili u gradu Dnjepru (ranije poznatom kao Dnjepropetrovsk) na jugoistoku Ukrajine. Iako uzrok incidenta nije odmah bio jasan, a ukrajinska protivvazdušna odbrana je ranije u brojnim prilikama nanijela štetu stambenim područjima, lokalne vlasti su direktno okrivile Rusiju za napad na zgradu.

Rusija je drastično pojačala svoje udare na ukrajinsku infrastrukturu početkom oktobra prošle godine, navodeći ponovljene ukrajinske sabotaže na ruskom tlu, uključujući bombardovanje Krimskog mosta, za koje je Moskva okrivila kijevsku vojnu obavještajnu službu i njene zapadne rukovaoce. Iako su najviši ukrajinski zvaničnici naveliko pozdravili incident, Kijev je negirao bilo kakvu umiješanost u ogromnu eksploziju automobila bombe koja je teško oštetila dio puta mosta i ubila tri civila.

elektroenergetska mrežarusijaUdariukrajina
Pretplatiti se
Obavijesti o
43 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Ukratko
1 godina prije

Kaže Putin, osloboditi ruse, pohvatati naciste uz što manje civilnih zrtava I štete

Hobart
1 godina prije

Toliko su glupi da nisu svjesni da uništavaju nešto što je moglo biti njihovo ….samo da su u prošlosti imali malo više mozga …..CCCP ……🇷🇺 i 🇺🇦 su sijamski blizanci …..inače čudno je da nikad ne napadaju Poltavu …..

Tupko Glupko
1 godina prije

I kad će Ukri napokon za pregovarački stol sa Rusima?
Jer ovo može trajati godinama.
Slaveni se masovno ubijaju, obogaljuju, uništava se infrastruktura, a Anglosasi i njihovi EU poltroni sretni zbog toga.
Ukri u puno lošijoj poziciji, ali neće čuti ni o primirju, a kamoli pregovorima sa Rusima.
Ništa čudno kada znamo tko ih vodi.

tihobl
1 godina prije

Jutros sam zaboravio prenijeti jednu zanimljivost:

Kijev je objavio da su rusi pogodili zeljeznicku stanicu u Kijevu i postavili fotku sa crnim stubom dima kako se izdize iznad perona. Kasnije se pojavila fotka iz drugog ugla i vidi se da je za taj stub dima odgovorna parna lokomotiva. I pored zabrane ukrajincima da objavljuju fotke i snimke oni i dalje demantuju Zelenskog.

Zagten
1 godina prije

U svakom slucaju, koliko god da je gadno, udari na elektro infrastrukturu imaju neko vojno opravdanje. Drzanje ljudi bez vode, s druge strane sto rade Ukrajinci u Donbasu, nema opravdanja.

Amar
1 godina prije

Nije problem,sve ce im to obnoviti ukrajinski nacisticki saveznik fuhrer Scholz.Ne ratuju ukrajinci dzabe pod nacistickim simbolima.

tata mata
1 godina prije

bit ce nestalo struje u moldaviji ,,a time nestale uplate za zelenskog

May
1 godina prije

Zasto u EU nema osoba od drustvenog znacaja koji pozivaju na mir?

Max
1 godina prije

Rusi čine ono što su najavili.

hiber
1 godina prije

Navodni incident u kojem je navodno pogođena civilna zgrada i navodno je ranije pogodila protivzračna obrana. I Gebbelsova je propaganda bila smislenija. Zgradu je do temelja srušila raketa namjenjena unistavanju nosača aviona i nije ni vidjela, niti moze raketu protuzračne obrane. Inače, jedina protuzračna obrana od takvih raketa, je ista takva raketa vraćena pošiljaocu na lokaciju iste namjene. Dakle, nama većeg saveznika Putinu do Bidena.🦧🦧🦧

Schwarze Hunderte
1 godina prije

OTE K VRAGU !!! 😈 😈 😈 Vidim HOTIMICNO naslovnicu , vidim zastavu — PREPADOH SE !!! BEM TI !!! BOMBARDIRALI SVEDSKU 😨 😱 😟 😮 !!!??? No . Na svu srijecu , skuzim da ono zuto nije Kriz no boja …. Eh logicno.com – isprepadali ste me 😈 !!!

Micko
1 godina prije

Kad god Rusi popuše na frontu onda navale na civile. To je već pravilo, Druga najjača vojska svijeta ratuje protiv trafostanica. Jadne li vojske.

onajnajglu...Dalton
1 godina prije

“Zbog magle momci iz protuzračne obrane ne vide rakete i to komplicira uspješan rad sustava” – Odessa News

Šta je, je, zbog magle su i ptice išle pjehe.

P.S.
Kako se nisu sjetili upaliti radar…
Ili je možda nešto drugo bilo u pitanju.

Gnostic
1 godina prije

Ko žali,on je za žaljenje.
😘😘😘😘

Lucija, prva
1 godina prije

🇺🇦⚡Today, the “Widows’ March” took place in Kiev, the wives and mothers of Ukrainian militants who are listed as missing, came out to protest. The command of the Armed Forces of Ukraine deliberately underestimates the number of dead servicemen in order not to pay money to their relatives (see screenshot).  With a slight movement of the hand, the dead turn into the missing.  Profit! ——— ⚡️🇺🇦🇷🇺 The Washington Post reports the Armed Forces of Ukraine are considering a retreat from Bakhmut as the Russian offensive continues to develop, costing the AFU large amounts of men and material. ———— Ovo se zna za sada kao rezlutat današnjih udara po ciljevima u Ukrajini. 🇺🇦🔥⚔ Masovni raketni napad ruskih oružanih snaga na infrastrukturne objekte u Ukrajini 14. siječnja – što je poznato do 18.00 Popodne su ruske oružane snage izvele prvi veliki udar u novoj godini na mete u Ukrajini. Streljivo je pogodilo… Čitaj više »

Lucija, prva
1 godina prije

Arestovych admitted that 🇺🇦 AD intercepted missile, causing it to fall on residential building in Dnipro. Now the mayor of Dnipro, upset at the ruined PR opportunity, is calling on the SBU (Ukraine’s secret police) to take action against Arestovych 😲 ———– Arestovič priznao: Do tragedije u Dnjepropetrovsku je došlo krivicom PVO snaga Oružanih snaga Ukrajine, koje su napale metu tačno u stambenom naselju. Raketa je oborena i pala je na ulaz – rekao je predstavnik administracije Zelenskog Arestovič. Kako je saopšteno, tokom strašne eksplozije u Dnjepropetrovsku uništena je stambena zgrada, poginuli su ljudi, kao što smo odmah pisali – ovo je rezultat rada PVO Oružanih snaga Ukrajine. RVvoenkor Arestović je izjavio da je raketa koja je pogodila stambenu zgradu u Dnjipro pogođena SAM-om i skrenula s kursa ——— “The armed forces of the Armed Forces do not have such means capable of shooting down the Kh-22 missile. Since the… Čitaj više »

Lucija, prva
1 godina prije

Ako bi …nešto…”oslabilo Putina i njegovu koncepciju ratovanja (izbegavenje civilnih zrtava, selektivno biranje ciljeva itd.) koji verovao ili ne predstavlja meku liniju i izbacilo u prvi plan tvrdolinijase, koji su za daleko radikalniji pristup.

To su Dmitrij PATRUŠEV i Sergej KIRIJENKO koji sebe vide potencijalnim naslednicima Putina.
Da bi izbegao tu “igru prestola” Putin bi morao da popusti i krene u totalno razaranje Ukrajine.
Tu bi profitirao i Prigozin, koji bi za spasavanje Putinove vlasti trazio daleko vise nego sto trazi sada (uzeo rudnike soli u Soledaru). Ova druga dvojica bi dobila ono sto odavno traze, totalno unistenje Ukrajine i eventualni ograniceni direktan konflikt sa NATO. I ono cemu se potajno nadaju “presto” u Kremlju.”
——-

Tko su ti tipovi? 🤔

Zvone
1 godina prije

Tuku energetsku mrežu ali zanimljivo, ne diraju puteve po kojih stiže naoružane sa zapada. Šta li ovo znači?

MNK
1 godina prije

Samostalna Ukrajina zeli napustit tzv “ruski mir” i pribliziti se EU i NATO. A Rusi ovim barbarskim napadima svaki tjedan podsjecaju njima zasto bjeze od ruskog mira… Jos jedna velika pobjeda Putlera.

Karma
1 godina prije

Mogli ste imat fino sa rusima a vi hocete lose pice od amera. Jbg. Probudili ste medu. Sada trpite. Slava kokainskom hihi

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI