Novi zakon o prelasku ukrajinske granice – Pravni apsurd nejasan i Ukrajincima

Ukrajinska granica
11 komentara

U Kijevu je u proceduru upućen zakon kojim se želi  pojačati odgovornost za ilegalni prelazak granica. Za sada je “Zakon 7017”, za kojeg je lobirala vladajuća frakcija, usvojen kao osnova i  ako dokument prođe sve faze i službeno postane zakon, mnogi administrativni prekršaji će postati teško kazneno djelo i za njih će se izricati zatvorske kazne.

Kontroverznom zakonu su se čudili i novinari ukrajinskog lista “Strana”, koji ukazuju na neke nelogičnosti u trenutnom nacrtu zakona. Ukrajinski list navodi i da zakon ima političku motivaciju, a pogodovat će Bloku Petra Porošenka.

Osim pooštravanja graničnog režima za Ruse, njime se bilo koji politički emigrant sada može poslati na robiju. Ista sudbina bi mogla zadesiti i bivšeg gruzijskog predsjednika i guvernera regije Odessa, Mihaila Saakašvilija, ako se pokuša probiti preko granice, kao  prije gotovo godinu dana.

Prilikom proučavanja teksta zakona, čini se kao da je pisan zbog skorog povratka Saakašvilija u Ukrajinu. “Strana” piše kako je shvatila što predlažu zastupnici.

Puni tekst izmjena i dopuna članka 331.  Kaznenog zakona su predstavili zastupnica Irina Lucenko i čelnik Porošenkove frakcije u Vrhovnoj Radi  Artur Gerasimov.

Članak 331. – Ilegalni prijelaz državne granice.

1. Prelazak državne granicu Ukrajine od strane osobe koja ima državljanstvo (nacionalnost) agresorske države, ili bilo koje druge osobe koja radi u korist agresorske države, u suprotnosti je s nacionalnim interesima Ukrajine, a ako na bilo koji način bez odgovarajućih dokumenata ili dokumentima koji sadrže netočne podatke uđu u Ukrajinu izvan ili na kontrolnoj točki na državnoj granici kazniti ce se kaznom zatvora do tri godine.

2. Ako isto djelo osoba počini više puta ili ako ga počini grupa osoba, kaznit će se kaznom zatvora od tri do pet godina.

3. Ako se u aktivnostima opisanim u prvom ili drugom stavku ovog članka koriste oružje, prekršitelj će se kazniti kaznom zatvora u trajanju od pet do osam godina”.

Glavni je čimbenik izmjena i dopuna zakona kojim se ograničava ulazak Rusima, piše ukrajinski list.

Kazna zatvora do tri godine je ovim zakonom predviđena za sve vlasnike ruske putovnice koji prelaze ukrajinsku granicu izvan kontrolnih točaka. To jest, na granici s Donbasom i Krimom.

Dakle, bilo koji građanin Ruske Federacije koji je došao na Krim, a takvih je na milijune, potencijalno je kandidat za robiju u Ukrajini. Isto se odnosi i na bivše Ukrajince koji su u Krimu primili ruske putovnice i išli u Rusiju i vratili se.

Međutim, malo je vjerojatno da su Rusi koji ulaze u “nekontrolirane teritorije” u stvarnoj opasnosti. Za ukrajinsku policiju su njihova kretanja nepoznanica, budući  da Kijev nema pristup nekontroliranim dijelovima granice.

Sljedeći izraz iz teksta nacrta zakona: “prijelaz državne granice na kontrolnim točkama, ali bez odgovarajućih dokumenata ili dokumenata koji sadrže netočne podatke” također je opasnost za građane Rusije, a to je također kažnjivo do tri godine zatvora.

Zakon ne navodi koji su to “netočni podaci” ili kako ruski državljanin bez dokumenata može prijeći granicu na kontrolnim točkama. Zakon daje širok opseg interpretacije. Teoretski, do uhićenja ruskih građana na ukrajinskoj granici može doći iz bilo kojeg razloga.

Zapravo, vidimo još jedan korak u pooštravanju režima za ruske građane, koji su od Nove godine već prisiljeni predati otiske i poslati u SBU prije nego što uđu u Ukrajinu.

Što čeka građane drugih zemalja i Ukrajine

Drugo, zakon se odnosi na građane bilo koje zemlje, uključujući Ukrajinu, koji prelaze granicu, a “djeluju u interesu agresorske zemlje, što je u suprotnosti s nacionalnim interesima Ukrajine”.

Točka se tiče nekontroliranog dijela granice i službenih kontrolnih točaka. Kao i u prethodnom slučaju, primjena zakona bit će naglašena upravo na kontroliranim dijelovima granice.

Lako je zamisliti tko će biti žrtva ovog pravila. Svaki strani novinar koji, na primjer, surađuje s ruskom televizijom ili je ikada govorio protiv politike Kijeva u Donbasu, može biti kažnjen po ovom zakonu. Ako su se ranije mogli deportirati, sada mogu završiti u zatvoru.

Nejasan pravni pojam “osoba koja djeluje u interesu zemlje agresora” daje ukrajinskim vlastima velik raspon  djelovanja za pritvor na granici i naknadno izricanje presuda.

Osigurati se od Saakašvilija

Dio amandmana koji se odnosi na “druge osobe” koji bez odgovarajućih dokumenata prelaze granicu suptilno upozorava na priču s Mihailom Saakašvilijem.

Podsjetimo, 10. rujna 2017. se Mihail Saakašvili s nevažećom ukrajinskom putovnicom probio preko granice i iz Poljske pobjedonosno ušao u zemlju. Nakon toga je vodio masovne prosvjede protiv Porošenka i zapravo je podijelio tabor EuroMaidana i krenuo rušiti Porošenka.

Saakašvili je već u veljači deportiran iz zemlje, a protiv njega su otvoreni brojni slučajevi. Ali ako ovaj zakon bude izglasan, a podrškom Bloka Petro Porošenko i frakcije koju vodi Irina Lucenko je to matematički sigurno, Saakašvili bi u slučaju ulaska u Ukrajinu dobio ne tri godine, nego do pet godina. Naime, prešao je granicu nasilno sa skupinom drugih ljudi, što je u okviru novog nacrta zakona ozbiljan zločin.

Stoga je za ukrajinski list ovaj nacrt zakona više usmjeren na pokušaj osiguranja protiv budućih upada političkih emigranata koji bi mogli uzdrmati moć predsjednika Porošenka.

Prema novom zakonu još uvijek treba dokazati da su “akcije provedene u interesu zemlje agresora”. U slučaju Saakašvilija je već pripremljen kazneni predmet “o primanju novca iz Moskve za financiranje prosvjednih akcija u Ukrajini”.

Za druge koji žele remetiti predizborni mir Petra Porošenka uvijek postoji “ruski trag”, kao što su više puta “dokazale” ukrajinske tajne službe, ironično zaključuje ukrajinski list.

Strana

Pretplatiti se
Obavijesti o
11 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
fenix
5 godine prije

Kao da Rusi dolaze u Ukrajinu hahahaha nek Vide koliko autobusa,vlakova i tko zna koliko privatnih automobila Ukrajinaca prelazi u Rusiju masa. Miliuni Ukrajinaca odlaze u Rusiju i krpe skoro sve Ruske rupe u potrebi za radnom snagom toliko ih je otislo da su sada druga nacija po brojnosti iza Rusa prestigli su cak i Tatare.

Zadranin
5 godine prije

U što se ova Ukrajina pretvara?

U cirkus? Sprdačinu?

Kurjaca
5 godine prije

Kako uopce saakašvali moze biti politicki aktivan u ukrajini ,pa tamo je sistem izgleda kao u nekoj africkoj pustopoljini.kako je moguce da bivsi pr3sjednik susjedne drzave dodje u poziciju da moze postati presjednik u ovom slucaju ukrajine, po tome i gruzija i ukrajina ne izgledaju kao drzave nego teritoriji

Neni
5 godine prije

Ako zelite ludilo auto remont posaljite vas auto u Ukrajinu. Dobijete extra konjsku snagu. Konja koji vam vuce auto. Ekoloski

kremit
5 godine prije

Ukrajinci i rusi jedan narod. jezik

Spartak
5 godine prije

Ima li kraja glupostima ovog Apsurdistana ukronacista.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI

Nije pronađen nijedan rezultat.