Nuklearni rat je moguć

Nuklearna bomba
16 komentara

Admiral mornarice Charles Richard, zapovjednik američke strateške komande, izjavio je u srijedu da se po prvi put od kraja Hladnog rata SAD suočavaju s mogućnošću nuklearnog rata sa svojim protivnikom na istom nivou.

Govoreći na konferenciji koju je organiziralo ratno zrakoplovstvo u Marylandu, Richard je tvrdio da će SAD morati da se pripreme za brzu eskalaciju protiv mogućih protivnika i da zaštite svoju domovinu.

“Svi mi u ovoj prostoriji ponovo smo u poslu razmišljanja o… direktnom oružanom sukobu sa vršnjakom koji ima nuklearnu sposobnost”, rekao je on, prema sažetku njegovih komentara Pentagona. “To nismo morali da radimo više od 30 godina.”

Ovo više nije teoretski.

“Rusija i Kina mogu eskalirati do bilo kojeg nivoa nasilja koji odaberu u bilo kojoj domeni sa bilo kojim instrumentom moći širom svijeta”, nastavio je. “Jednostavno se dugo nismo suočavali sa takvim konkurentima i protivnicima.”

U očima Moskve, SAD su trenutno zaključane u zastupničkom sukobu s Rusijom u Ukrajini i stalno eskaliraju svoju posvećenost Kijevu u pogledu oružja, obavještajne i finansijske pomoći otkako su ruske trupe ušle u Ukrajinu u februaru.

Trenutna ruska nuklearna doktrina dozvoljava upotrebu nuklearnog oružja u slučaju prvog nuklearnog udara na njenu teritoriju ili infrastrukturu, ili ako je postojanje ruske države ugroženo nuklearnim ili konvencionalnim oružjem. Američka doktrina dopušta nuklearni prvi udar u “ekstremnim okolnostima za odbranu vitalnih interesa Sjedinjenih Država ili njihovih saveznika i partnera”.

Ruski predsjednik Vladimir Putin ponovio je ovaj stav u srijedu, izjavivši da će Kremlj “bez sumnje koristiti sva raspoloživa sredstva da zaštiti Rusiju i naš narod”, ako ruska teritorija bude ugrožena. Ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov također je upozorio da se SAD “kolebaju na rubu” da postanu direktna strana u ukrajinskom sukobu, a da Washington riskira “direktan sudar između nuklearnih sila”.

Slična upozorenja stigla su i iz SAD, posebno od bivšeg predsjednika Donalda Trumpa, koji je u srijedu izjavio da bi sukob, za koji je rekao da “nikada nije trebalo da se dogodi”, mogao “završiti kao Treći svjetski rat”.

admiralNuklearno oružjerusijaSADukrajina
Pretplatiti se
Obavijesti o
16 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
tihobl
1 godina prije

Američka doktrina dopušta nuklearni prvi udar…

Naravno da je nuklearni rat moguc sve dok anglosaksoni imaju nuklearno oruzje. kada bi se neko po mom gradu setao sa bombom u ruci i svima prijetio bio bi razoruzan i zatvoren u ludnicu. To se mora uraditi i sa amerikancima. Alternativa je i dalje trpiti prijetnje ludaka.

sebastian
1 godina prije

Ovi Ameri stvarno nisu normalni.Čačkaju mečku daleko od sebe u Ukrajini na ruskom kućnom pragu i onda se čudom čude da bi im eto Rusi mogli poslati nuklearnu čestitku zbog procjenjenog ugrožavanja njihove nacionalne sigurnosti i interesa.Brate stvarno su beskrajno bahati i bezobrazni,a ovaj jad od njihovih zapadnoeuropskih slugana da i ne spominjem.Što ste posijali to ćete i žeti.E,vala hoćete.Toplo se nadam uz ogradu da ovime nikako i ni sa čije strane ne zazivam nuklearne udare jer tu pobjednika ne bi bilo.Međutim da su Ameri zavrijedili napokon dobiti po prstima to već odavna jesu.

nessy
1 godina prije

Daa.. Naravno, USA doktrina dopusta prvi udar ako se osjete ugrozeni. Kao sto su se osjetili ugrozeni od Iraka, Libije, Sirije, i jos bezbroj drzava, samo u zadnjih 77 godina, od WWII. Imaju njeznu dusu, sto se moze, lako se ‘osjete ugrozeni’. A kada se rijese ‘ugroze’, tamo ostane livada, gdje ni trava ne raste.

Max
1 godina prije

Ionako patim.

rade
1 godina prije

Nuklearnog rata bi sigurno bilo da samo amerikanci imaju nuklearno oruzje.Oni su i jedini u istoriji koristili nuklearno oruzje,i to na dva grada u kojima uopste nije bilo vojnih ciljeva.Zlocinci.

goran
1 godina prije

ajmo duboka država u americi upotrijebite jednu nuklearnu i raznesite svoj jedan grad,recimo washington i imat če te dobar razlog da uputite svoje nuklearke na rusiju

prolaznik
1 godina prije

Djeco, ne igrajte se nuklearnog rata. Ako ga bude mi više nećemo ovdje pisati. Možda na drugom svijetu.

The Beatles
1 godina prije

Ma nešto mi “smrdi” oko tog nuklearnog oružja. Moguće je da je sve to lažno kao i mnoge stvari o kojima pričaju.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI