NYT: Istraga “Russiagate” je pokrenuta zbog pijanke dvojice političara

Haker
6 komentara

Jedan od glavnih razloga zbog kojeg je FBI pokrenuo istragu o navodnoj “ruskoj intervenciji” na predsjedničkim izborima u Sjedinjenim Američkim Državama je bio neformalni razgovor australskog diplomata i bivšeg savjetnika Donalda Trumpa, Georgea Papadopoulosa, uz čašu pića u baru u Londonu, piše The New York Times.

Navodi se kako je taj razgovor održan u svibnju 2016. godine, kada je Papadopoulos u Londonu, u lokalu “Wine Room”, razgovarao s australskim diplomatom Alexanderom Downerom.

Kako piše američki list, tri tjedna ranije je Papadopoulos obaviješten “kako Moskva ima stotine ukradenih poruka elektroničke pošte koja će naštetiti ugledu Hillary Clinton i njezinoj kampanji”.

Upravo o tom je bivši savjetnik Trumpa govorio australskom diplomatu, a dva mjeseca kasnije, tek kada se na internetu pojavila elektronička pošta demokrata, australske su vlasti Washingtonu proslijedile informacije, koje im je dao Papadopoulos.

NYT piše da su krađa elektroničke pošte i činjenica da je Trumpov savjetnik bio svjestan svega bili “razlog za pokretanje istrage koju vodi FBI”.

U posebnoj emisiji je i CNN potvrdio kako je FBI Trumpov tim doveo u vezu s Rusijom jer je njegov savjetnik George Papadopoulos pio u baru s australskim diplomatom i rekao mu da Rusija ima “prljavštine o Hillary Clinton”.  CNN navodi kako australski diplomat vjerojatno nije odmah ni shvatio da je slučajno dobio vrijedne informacije za SAD.

Mark Mazetti, urednik The New York Timesa, koji prati istragu u Washingtonu, jedan od autora ove vijesti, govorio je za CNN.

CNN: Koliko znamo, a i ti si pisao o tome, da neki republikanci i sam predsjednik tvrde da je temelj na kojem je FBI pokrenuo istragu o uplitanju Rusije i izbore i zavjere koju je Trumpov tim napravio bio dosje Christophera Steela. Ali sudeći po vašoj i reportaži vaših kolega to nije tako.

Mark Mazetti, urednik New York Timesa i istraživački novinar u Washingtonu: Tako je. Službeno su nas izvijestili o tom dosjeu prije gotovo godinu dana. Služio je kao neka vrsta političkog dinamita. Republikanci su sve odbijali i rekli da je diskreditiran i da je cijela istraga koju vodi FBI temeljena na njemu, a danas smo pisali kako je cijela istraga zapravo pokrenuta zbog nečeg drugog. Bilo je uključeno nekoliko izvora, ali se, prije svega, sve temeljilo na informacijama Georgea Papadopoulosa.  Kao što ste primijetili, on je u svibnju 2016. pio u londonskom baru s visokim australskim diplomatom. I dva mjeseca kasnije je Australac kontaktirao FBI i rekao kako mu je Papadopoulos otkrio da Rusija ima prljave informacije o Hillary Clinton. Ovo je zanimljivo, jer ovako otkrivamo važne detalje o događajima iz 2016. godine i zašto je FBI bio toliko zabrinut zbog mogućih veza Trumpa s Rusijom, kao i zbog čega započeo s tim istraživanjem. To je bio ključni dio.

CNN: Znamo li zašto su Australci čekali dva mjeseca prije nego su svojim američkim kolegama rekli za ovaj razgovor?

Mark Mazetti: Ne znamo, a to je jedno od pitanja na koja ćemo morati dobiti odgovor. Moguće je da je ovaj australski državljanin, Alexander Downer, koji obnaša visoku diplomatsku dužnost u Velikoj Britaniji, čuo informaciju, ali je nisu smatrali važnom sve dok se dva mjeseca kasnije nije počela objavljivati elektronička pošta koja bi mogla loše utjecati na predizbornu kampanju Hillary Clinton. Govorimo o prepisci Nacionalnog odbora Demokratske stranke. Poslije toga je postalo jasno da se radi o Papadopoulosu i što je govorio. Oni su shvatili o čemu se radi i žurno su se obratili Sjedinjenim Državama. Ovo su pretpostavke. No, vjerojatno je tako bilo.

Podsjetimo kako je, unatoč optužbama protiv Rusije, Washingtonu u subotu priopćio da američki istražitelji još uvijek nisu objavili nikakve ozbiljne dokaze o vezama tima koji je vodio kampanju Donalda Trumpa i Moskve.

Pretplatiti se
Obavijesti o
6 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Laki Topalović
6 godine prije

Popeli su se već svima na vrh glave s tom istragom, kojoj i nije cilj naći ništa, nego održavati vatru

čovjek
6 godine prije

Ako nitko ne osporava vjerodostojnost mail-ova, zašto Killary nije u zatvoru. Oni se umjesto toga bave tko je pustio mail-ove u javnost.

Ivo Lola nije sam
6 godine prije

Tko se u toj priči pravi lud? To je pravo pitanje. O mailovima Clintonove šuškao je i Wikileaks puno prije tog “kontraverznog” pjanskog čavrljanja u Londonu, a o šuškanju Wikileaksa pisali su mnogobrojni svjetski mediji. To je onaj fazon sa ponavljanjem laži i nategnutih konstrukcija kako bi postale istina i medijski pokrile činjenice o američkoj umješanosti u sve i svašta. Vidimo paralelno da u američkim i pro-globalističkim neoliberalnim medijima nema ni slova o američkim “nestašlucima”, a dokaza je pregršt i svakodnevno se prepričavaju. Kao ovo zadnje što smo saznali kako su još mjesec i po poslije bacanja atomskih bombi na Hirošimu i Nagasaki, konvencionalnim bombama bombardirali japanske milijunske gradove u kojima su u prekomjernom bombardiranju ubili 1,7 milijuna ljudi, a stotinjak gradova sravnali sa zemljom. Zapadni mediji opet rade genocid na istini puneći medijski prostor izmišljotinama.

logicno citam, logicno razmisljam
6 godine prije

Ma sve je to sumnjivo . Logika (pa citamo logicno zar ne) nalaze da je skoro nemoguce da toliko informacija curi u javnost i to ne bilo kakvih informacija.Ako je to tako onda zivimo u vrlo nesigurnom svijetu. Ali ako nije, postavlja se pitanje ko stoji iza toga i ko su ustvari zvizdaci?.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI

Nije pronađen nijedan rezultat.