Objavljen datum pregovora o ulasku Ukrajine u EU

EU i Ukrajina
26 komentara

Bruxelles se zalaže za pokretanje službenih razgovora o pridruživanju Kijeva i Moldavije bloku već sljedećeg mjeseca, izvještava Politico

Europska unija namjerava pokrenuti službene pristupne pregovore za Ukrajinu i Moldaviju već 25. lipnja, izvijestio je u utorak Politico pozivajući se na diplomatske izvore.

Kreatori politike iz Bruxellesa i Kijeva navodno održavaju intenzivne konzultacije dok pokušavaju uvjeriti Mađarsku da da zeleno svjetlo za početak pregovora o pristupnoj kandidaturi Ukrajine. Komentirajući pod uvjetom anonimnosti, pet izvora upoznatih s tim rekli su za Politico da su se dužnosnici u Kijevu i EU udružili kako bi odgovorili na zabrinutosti u vezi s mađarskom manjinom u Ukrajini.

Prema jednom diplomatu EU-a, Budimpešta bi mogla pokušati maknuti ukrajinske pristupne pregovore prije nego što Mađarska preuzme šestomjesečno rotirajuće predsjedanje Vijećem EU-a u srpnju. Belgija je zakazala međuvladinu konferenciju za kraj sljedećeg mjeseca, nekoliko dana prije početka mađarskog predsjedanja, rekao je izvor.

Ukrajinski predsjednik Vladimir Zelenski podnio je zahtjev za “momentalno” članstvo u EU nedugo nakon što je Rusija pokrenula svoju vojnu kampanju protiv svog susjeda, a zahtjev Kijeva za članstvo u bloku potpisan je 28. veljače 2022. Predsjednica Moldavije Maia Sandu ubrzo je slijedila taj primjer, podnijevši službeni zahtjev za članstvo 3. ožujka. U lipnju 2022. predsjednik Europskog vijeća Charles Michel objavio je da su Ukrajina i Moldavija dobile status kandidata za članstvo u EU.

U to je vrijeme belgijski premijer Alexander De Croo signalizirao da je davanje Ukrajini statusa kandidata za članstvo u EU “simbolična poruka” potpore Kijevu u sukobu s Rusijom. Stvarno članstvo u EU-u, međutim, još je daleko “mnogo godina” i Ukrajina prvo mora ispuniti standarde bloka, objasnio je.

U listopadu je Michel rekao za Der Spiegel da bi EU mogla primiti Ukrajinu do 2030. ako “obje strane urade svoju zadaću”. Prošlog svibnja Sandu je u intervjuu za Bloomberg rekla da bi se Moldavija također mogla pridružiti EU do 2030., uključujući odcijepljenu regiju Pridnjestrovlje, u kojoj se trenutačno nalaze ruske mirovne snage.

Ruski predsjednik Vladimir Putin rekao je u listopadu da se Moskva nikada nije protivila potencijalnom pristupanju Ukrajine EU, budući da Rusija ne vidi nikakvu vojnu prijetnju u gospodarskoj suradnji između Kijeva i međunarodnih partnera. U isto vrijeme, glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov sugerirao je da bi pristupanje Ukrajine bloku potkopalo paneuropski sustav i u konačnici moglo dovesti do njegovog kolapsa.

članstvoeumoldavijaukrajina
Pretplatiti se
Obavijesti o
26 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
tatamata
24 dana prije

za ukre ne postoje zahtjevi kao problem korupcije ,ili kolko toliko sredeno stanje u drzavi kao za sve ostale clanice EU.Samo da usrulja i na.zi banda ima osnova uplitati se u trenutnu situaciju.

nastran
24 dana prije

luđaci…pa ukrajina ne ispunjava nikakve uvjete

tihobl
24 dana prije

Evo jos jedan vic:

Forbes – Rusi „izgubili više od 15.000 oklopnih vozila u Ukrajini“ i da se „sve više Rusa vozi na bojišnice u otvorenim kolicima za golf i starinskim vojnim traktorima iz 1950-ih s oklopom tankim poput papira“.

A prije godinu dana rusi su ostali bez municije i jurisali asovima.

Max
24 dana prije

Magla.

Tupko
24 dana prije

Jel onda i rosija ulazi u eu? barem zapadni dijelovi

DZuro DZak_ovic
24 dana prije

Banane drzavice iz bivse nam lepe drzave , treba da se ujedine u nalik nesto slicnome kao od pre tridesetak godina ili da pocnu da “ratuju” kako bi usle u taj hebani takozvani europski usrani savez.

Sparkling
24 dana prije

Sorry, ali vi iz Logičnog svakakve info objavljujete. Ne vidim koji je point?
Svi znamo da je to samo nabacivanje floskulama i nikakve realnosti u sadašnjosti a bogami ni u skoroj budućnosti za Ukrainu nema.
Kakva šteta, za jednu tako veliku i bogatu zemlju. Da su taj novac uložili u razvitak Ukraine umjesto u pokušaj rušenja Rusije, danas bi mnogi bili zavidni.
Dali će ikad biti suđeno nalogodavcima i njihovim poslušnicima za pomor najboljih mladih ljudi u Ukraini?
Lp

Mali zloco
24 dana prije

Koje i kakve Ukrajine?

abc
24 dana prije

Nema ništa od toga, jer to bi službeno značilo da EU najavljuje rat Rusiji.

Gad
24 dana prije

Krim i Donbas su isto u planu da uđu u eu ili?

Josip
24 dana prije

Ona glupa krmaca Ursula nista ne shvaca dok ne dobije po gubici..

Dokurčilomi
24 dana prije

Sada više ne vrijedi da zemlja u ratu ne može biti primljena.

Zoro
24 dana prije

Ne može ni jedan pedalj Sovjetskog Saveza u eu ili nato to će biti ispoštovano a zapad može ili se povući ili nestati zajedno sa svima nama ostalima osim možda Afrike i Južne Amerike Koliko će vremena trebati za obnovu Imperije Istoka? vjerovatno do sredine 30-tih godina ovog stoljeća, ili nešto duže svejedno, ludilo i slom zapada će ubrzati procese, Baltičke zemlje su ušle u sastav Ruske Imperije prije Krima, tako da neće ni one biti prepuštene anglosasima, imali su šansu da budu nezavisne miroljubive države koje poštuju sve svoje građane i njihova prava i imaju korektne odnose sa susjedima, nisu je iskoristili, proša vlak u Istočnoj evropi će biti uspostavljena sigurnosna zona do rijeke Labe vjerovatno, granice DDR-a Velika Pobjeda Sovjetskog Saveza u drugom svjetskom ratu i te kako ima značenje i daje prava nasljednicima, jučer, danas i sutra, ma koliko se neki trudili uvjeriti u suprotno, neće biti… Čitaj više »

Lucija, prva
24 dana prije

He, he.

Pa naravno da se nekome osladila lova.
Ona od pomoći Ukrajini.

Sad prime Ukrajinu u EU pa će je lijepo financirati. “Financirati”.

Može i obnova.

Mislite da je Soroš bez veze uložio u korupciju onolikih zastupnika u EU?

vrlodrag
24 dana prije

Onako gledajući onaj čifutski otpad Blinkena kako svira u nekoj kijevskoj kafani i kako piju i zabavljaju se dok stotine tisuća ul.rajinskih muškaraca gine u ovom tragičnom ratu. Pomislim kako je samo lijepo biti židov danas u ovoj judeji gdje se biološki uništava cvijet ukrajinskog naroda dok židovski ulagački fondovi i njihove korporacije otimaju i kradu sve iz te lijepe i bogate zemlje.

Danas je Ukrajina postala centar trgovine djecom ženama i organima sve dok njihovi očevi i muževi ginu. Nadam se da židovima neće uspjeti otimanje zemlje i pravljenje nekog novog Izraela usred kontinenta i u najbogatijem dijelu sve slavenske zemlje koja se u različitim državama i među različitim narodima proteže od Jadranskog do Japanskog mora.

Voltaire
24 dana prije

Ako sta ostane od Ukraine ?? Primite u EU Zelenka sa svojom svitom 🙂

Tadija
23 dana prije

Ukraina se može spasiti jedino kapitulacijom, sve drugo je nemoguće.

Nesko
23 dana prije

Pa kakve su uslove ispunjavale Rumunija i Bugarska, nikakve,ali su morale u EU da bi bile tampon zona prema Rusiji. Uostalom Srbiju mrcvare dve decenije i nikada neće ući, a ovi će kao moći ući. Niti su joj poznate granice,jer će nove granice Ukrajine nacrtati Rusija, verovatno kada nacisti kapituliraju uz dogovor sa USA. Ukrajina je ubedljivo najkorumpiranija zemlja u Evropi,a možda i na planeti, ali to kao da nema veze, dok drugima gledaju dlaku u jajetu. Nisu svi pametni kao Turci, vitlali ih 40 godina, na kraju se ovi zahvalili i odustali od ulaska na taj Titanik. Po meni je to najpametnije. Uostalom ako se neke vodeće ekonomije EU ne vrate ruskim energentima i resursima i ostanu po nalogu kauboja pucati sami sebi u noge, za koju godinu će doživeti tako razarajucu recesiju prema kojoj će ona iz 1929 biti dečija igrica. Biće totalna kolaps većine zemalja . Standard… Čitaj više »

MrKamenjarac
23 dana prije

…PA STA CE UKRAJINA U EU KA FASISTICKA NEMACKA HOCE IZICI IZ NJE????

Ivana Podravec
23 dana prije

Ovo je suludo ! Onda bi države bivše Juge trebalo svakako primiti prije njih u EU . Kako može Ukrajina koja je u ratu pokrenuti pristupne pregovore za ulazak u EU ? Tko im garantira da će pobjediti u ratu Rusiju i da će imati suverenitet , državu s čvrstim i priznatim granicama ?

NALET
23 dana prije

Pogledah naslov i pomislih na jednu pismu,

The Rift – WEEN

Remekdilo.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI