Objavljen datum pregovora o ulasku Ukrajine u EU

EU i Ukrajina
26 komentara

Bruxelles se zalaže za pokretanje službenih razgovora o pridruživanju Kijeva i Moldavije bloku već sljedećeg mjeseca, izvještava Politico

Europska unija namjerava pokrenuti službene pristupne pregovore za Ukrajinu i Moldaviju već 25. lipnja, izvijestio je u utorak Politico pozivajući se na diplomatske izvore.

Kreatori politike iz Bruxellesa i Kijeva navodno održavaju intenzivne konzultacije dok pokušavaju uvjeriti Mađarsku da da zeleno svjetlo za početak pregovora o pristupnoj kandidaturi Ukrajine. Komentirajući pod uvjetom anonimnosti, pet izvora upoznatih s tim rekli su za Politico da su se dužnosnici u Kijevu i EU udružili kako bi odgovorili na zabrinutosti u vezi s mađarskom manjinom u Ukrajini.

Prema jednom diplomatu EU-a, Budimpešta bi mogla pokušati maknuti ukrajinske pristupne pregovore prije nego što Mađarska preuzme šestomjesečno rotirajuće predsjedanje Vijećem EU-a u srpnju. Belgija je zakazala međuvladinu konferenciju za kraj sljedećeg mjeseca, nekoliko dana prije početka mađarskog predsjedanja, rekao je izvor.

Ukrajinski predsjednik Vladimir Zelenski podnio je zahtjev za “momentalno” članstvo u EU nedugo nakon što je Rusija pokrenula svoju vojnu kampanju protiv svog susjeda, a zahtjev Kijeva za članstvo u bloku potpisan je 28. veljače 2022. Predsjednica Moldavije Maia Sandu ubrzo je slijedila taj primjer, podnijevši službeni zahtjev za članstvo 3. ožujka. U lipnju 2022. predsjednik Europskog vijeća Charles Michel objavio je da su Ukrajina i Moldavija dobile status kandidata za članstvo u EU.

U to je vrijeme belgijski premijer Alexander De Croo signalizirao da je davanje Ukrajini statusa kandidata za članstvo u EU “simbolična poruka” potpore Kijevu u sukobu s Rusijom. Stvarno članstvo u EU-u, međutim, još je daleko “mnogo godina” i Ukrajina prvo mora ispuniti standarde bloka, objasnio je.

U listopadu je Michel rekao za Der Spiegel da bi EU mogla primiti Ukrajinu do 2030. ako “obje strane urade svoju zadaću”. Prošlog svibnja Sandu je u intervjuu za Bloomberg rekla da bi se Moldavija također mogla pridružiti EU do 2030., uključujući odcijepljenu regiju Pridnjestrovlje, u kojoj se trenutačno nalaze ruske mirovne snage.

Ruski predsjednik Vladimir Putin rekao je u listopadu da se Moskva nikada nije protivila potencijalnom pristupanju Ukrajine EU, budući da Rusija ne vidi nikakvu vojnu prijetnju u gospodarskoj suradnji između Kijeva i međunarodnih partnera. U isto vrijeme, glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov sugerirao je da bi pristupanje Ukrajine bloku potkopalo paneuropski sustav i u konačnici moglo dovesti do njegovog kolapsa.

članstvoeumoldavijaukrajina
Pretplatiti se
Obavijesti o
26 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
tatamata
2 mjeseci prije

za ukre ne postoje zahtjevi kao problem korupcije ,ili kolko toliko sredeno stanje u drzavi kao za sve ostale clanice EU.Samo da usrulja i na.zi banda ima osnova uplitati se u trenutnu situaciju.

nastran
2 mjeseci prije

luđaci…pa ukrajina ne ispunjava nikakve uvjete

tihobl
2 mjeseci prije

Evo jos jedan vic:

Forbes – Rusi „izgubili više od 15.000 oklopnih vozila u Ukrajini“ i da se „sve više Rusa vozi na bojišnice u otvorenim kolicima za golf i starinskim vojnim traktorima iz 1950-ih s oklopom tankim poput papira“.

A prije godinu dana rusi su ostali bez municije i jurisali asovima.

Max
2 mjeseci prije

Magla.

Tupko
2 mjeseci prije

Jel onda i rosija ulazi u eu? barem zapadni dijelovi

DZuro DZak_ovic
2 mjeseci prije

Banane drzavice iz bivse nam lepe drzave , treba da se ujedine u nalik nesto slicnome kao od pre tridesetak godina ili da pocnu da “ratuju” kako bi usle u taj hebani takozvani europski usrani savez.

Sparkling
2 mjeseci prije

Sorry, ali vi iz Logičnog svakakve info objavljujete. Ne vidim koji je point?
Svi znamo da je to samo nabacivanje floskulama i nikakve realnosti u sadašnjosti a bogami ni u skoroj budućnosti za Ukrainu nema.
Kakva šteta, za jednu tako veliku i bogatu zemlju. Da su taj novac uložili u razvitak Ukraine umjesto u pokušaj rušenja Rusije, danas bi mnogi bili zavidni.
Dali će ikad biti suđeno nalogodavcima i njihovim poslušnicima za pomor najboljih mladih ljudi u Ukraini?
Lp

Mali zloco
2 mjeseci prije

Koje i kakve Ukrajine?

abc
2 mjeseci prije

Nema ništa od toga, jer to bi službeno značilo da EU najavljuje rat Rusiji.

Gad
2 mjeseci prije

Krim i Donbas su isto u planu da uđu u eu ili?

Josip
2 mjeseci prije

Ona glupa krmaca Ursula nista ne shvaca dok ne dobije po gubici..

Dokurčilomi
2 mjeseci prije

Sada više ne vrijedi da zemlja u ratu ne može biti primljena.

Zoro
2 mjeseci prije

Ne može ni jedan pedalj Sovjetskog Saveza u eu ili nato to će biti ispoštovano a zapad može ili se povući ili nestati zajedno sa svima nama ostalima osim možda Afrike i Južne Amerike Koliko će vremena trebati za obnovu Imperije Istoka? vjerovatno do sredine 30-tih godina ovog stoljeća, ili nešto duže svejedno, ludilo i slom zapada će ubrzati procese, Baltičke zemlje su ušle u sastav Ruske Imperije prije Krima, tako da neće ni one biti prepuštene anglosasima, imali su šansu da budu nezavisne miroljubive države koje poštuju sve svoje građane i njihova prava i imaju korektne odnose sa susjedima, nisu je iskoristili, proša vlak u Istočnoj evropi će biti uspostavljena sigurnosna zona do rijeke Labe vjerovatno, granice DDR-a Velika Pobjeda Sovjetskog Saveza u drugom svjetskom ratu i te kako ima značenje i daje prava nasljednicima, jučer, danas i sutra, ma koliko se neki trudili uvjeriti u suprotno, neće biti… Čitaj više »

Lucija, prva
2 mjeseci prije

He, he.

Pa naravno da se nekome osladila lova.
Ona od pomoći Ukrajini.

Sad prime Ukrajinu u EU pa će je lijepo financirati. “Financirati”.

Može i obnova.

Mislite da je Soroš bez veze uložio u korupciju onolikih zastupnika u EU?

vrlodrag
2 mjeseci prije

Onako gledajući onaj čifutski otpad Blinkena kako svira u nekoj kijevskoj kafani i kako piju i zabavljaju se dok stotine tisuća ul.rajinskih muškaraca gine u ovom tragičnom ratu. Pomislim kako je samo lijepo biti židov danas u ovoj judeji gdje se biološki uništava cvijet ukrajinskog naroda dok židovski ulagački fondovi i njihove korporacije otimaju i kradu sve iz te lijepe i bogate zemlje.

Danas je Ukrajina postala centar trgovine djecom ženama i organima sve dok njihovi očevi i muževi ginu. Nadam se da židovima neće uspjeti otimanje zemlje i pravljenje nekog novog Izraela usred kontinenta i u najbogatijem dijelu sve slavenske zemlje koja se u različitim državama i među različitim narodima proteže od Jadranskog do Japanskog mora.

Voltaire
2 mjeseci prije

Ako sta ostane od Ukraine ?? Primite u EU Zelenka sa svojom svitom 🙂

Tadija
2 mjeseci prije

Ukraina se može spasiti jedino kapitulacijom, sve drugo je nemoguće.

Nesko
2 mjeseci prije

Pa kakve su uslove ispunjavale Rumunija i Bugarska, nikakve,ali su morale u EU da bi bile tampon zona prema Rusiji. Uostalom Srbiju mrcvare dve decenije i nikada neće ući, a ovi će kao moći ući. Niti su joj poznate granice,jer će nove granice Ukrajine nacrtati Rusija, verovatno kada nacisti kapituliraju uz dogovor sa USA. Ukrajina je ubedljivo najkorumpiranija zemlja u Evropi,a možda i na planeti, ali to kao da nema veze, dok drugima gledaju dlaku u jajetu. Nisu svi pametni kao Turci, vitlali ih 40 godina, na kraju se ovi zahvalili i odustali od ulaska na taj Titanik. Po meni je to najpametnije. Uostalom ako se neke vodeće ekonomije EU ne vrate ruskim energentima i resursima i ostanu po nalogu kauboja pucati sami sebi u noge, za koju godinu će doživeti tako razarajucu recesiju prema kojoj će ona iz 1929 biti dečija igrica. Biće totalna kolaps većine zemalja . Standard… Čitaj više »

MrKamenjarac
2 mjeseci prije

…PA STA CE UKRAJINA U EU KA FASISTICKA NEMACKA HOCE IZICI IZ NJE????

Ivana Podravec
2 mjeseci prije

Ovo je suludo ! Onda bi države bivše Juge trebalo svakako primiti prije njih u EU . Kako može Ukrajina koja je u ratu pokrenuti pristupne pregovore za ulazak u EU ? Tko im garantira da će pobjediti u ratu Rusiju i da će imati suverenitet , državu s čvrstim i priznatim granicama ?

NALET
2 mjeseci prije

Pogledah naslov i pomislih na jednu pismu,

The Rift – WEEN

Remekdilo.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI