Globalna utrka za kupnju ruskih sustava S-400

S-400
52 komentara

U posljednjih nekoliko mjeseci je za ruskim sustavom protuzračne obrane S-400 zabrinula zapadne birokracije. Zemlje poput Indije i Kine primile su ili će uskoro dobiti važne isporuke ovih sustava, a Irak i Saudijska Arabija su također zainteresirane da budu među novim kupcima S-400, među kojima je i Turska, koja želi još jedan ugovor.

Upravo je Turska, država NATO pakta, ovim korakom izazvala lavinu nezadovoljstva u Washingtonu. Ankara je, naime, primila ruske sustave 2019. i spremna je implementirati svoj novi obrambeni sustav do kraja 2020. Indija će svoju pošiljku dobiti do 2021. godine, dok je Peking blizu primanja pošiljki za jačanje nadzora nad nebom Južnog kineskog mora.

S-400 je nova generacija sustava protuzračne obrane srednjeg i dugog dometa koji je sposoban uništiti sve moderno zračno naoružanje, uključujući taktičke i strateške avione, balističke rakete i hipersonične ciljeve. S-400, proizveden od poduzeća Almaz-AnteJ, razvijen je kao odgovor na Stratešku obrambenu inicijativu predsjednika Ronalda Reagana, većinom poznatu kao „Ratovi zvijezda“.

Program S-400 očito je bio u razvoju još od ’80-ih i tijekom vremena je pretrpio značajnu evoluciju, prekinuvši tradicionalnu vezu između ruskih i zapadnih obrambenih sustava. Donedavno je svaki ruski sustav imao izravnog i jedinstvenog zapadnog „kolegu“ i obrnuto.

Međutim, S-400 uključuje tri potpuno neovisne rakete od kojih su samo dvije doista nove, a možda i najšire publicirane nove rakete nikad neće biti u operativnoj primjeni. S-400 je razvijen kao nadogradnja serije raketnih sustava zemlja-zrak S-300. Sustav je u službu ušao u travnju 2007. godine, a prve S-400 je ruska vojska razmjestila u kolovozu 2007. Rusija je osnovala četiri pukovnije S-400 za obranu nacionalnog zračnog prostora u Moskovskoj regiji, Kalinjingradskoj oblasti i Istočnoj vojnoj oblasti na Pacifiku.

S-400 su superiorniji NATO sustavima

Da bismo razumjeli razloge žurbe za kupnju sustava S-400 najprije treba analizirati ekvivalentni sustav, iako ne u potpunosti, od strane Sjedinjenih Država, kombinaciju između sustava Patriot i Thaad. S-400 predstavljen je kao najnapredniji raketni sustav protuzračne obrane na svijetu masovne proizvodnje.

U usporedbi s američkim, S-400 može oboriti ciljeve koji se kreću gotovo dvostruko brže, može se boriti s dvostrukim ciljevima i identificira cilj na udaljenosti od 600 kilometara, a može ga uništiti na udaljenosti od 400 kilometara.

VIDEO: Testiranja novih sustava S-400



Može locirati avion na 180 kilometara, a neprijateljski projektil na 100 kilometara. S-400 može oboriti ciljeve koji lete na visini od 10 metara do 30 kilometara, dok Patriot PAC-3 uništava najnižu metu na visini od 50 metara.

Ovisno o tehničkim elementima, vrijeme aktivacije je ono što kritično razlikuje S-400 i Patriot PAC-3. Prvi može biti aktivan za bobu već u pet minuta, dok američkom sustavu treba 25 minuta.

Ovo je odlučujuća razlika u slučaju iznenadnog napada. Osim tehničkih karakteristika, razlog uspjeha ruskog obrambenog sustava leži u relativno niskoj cijeni, procijenjenoj na 500 milijuna dolara, što bi bila trećina cijene manje učinkovitog američkog „kolege“.

Razlog za veće cijene leži u kolateralnim troškovima održavanja na koje Washington nameće visok porez. Potonji aspekt je neizravno i uzrok mnogo duljih rokova pregovaranja i isporuke, kao i niza regulatornih i birokratskih kašnjenja zbog kojih je ruska tehnologija definitivno povoljnija.

Osim toga, američki sustavi su se dokazali kao „manjkavi“. Upotreba sustava Patriot je tijekom trenutnih situacija njegove implementacije stvorila brojne sumnje u njegovu vrijednost.

Na primjer, nakon Zaljevskog rata 1991. godine je otkriveno  da su samo određeni postotak iračkih raketa Scud zapravo oborile baterije Patriot. U iračkom raketnom napadu na američku vojarnu u Dhahranu u Saudijskoj Arabiji u veljači 1991. je neuspjeh sustava Patriot u presretanju na bojnom polju ostavio 27 mrtvih i 100 ranjenih.

Kasnije, 2003. bilo je slučajeva neuspjelog presretanja zastarjelih balističkih projektila koje je lansirala vojska Sadama Husseina u prvim danima invazije. Pijesak, nestabilnost u opskrbi električnom energijom i vrlo ozbiljna slučajna lansiranja su glavni problemi američkog sustava, koji danas brojne države tjeraju da se odluče za rusku tehnologiju, čak i ako prethodno nisu imali vojne veze s Moskvom. I to čine usprkos američkoj prijetnji sankcijama iz zakona CAATSA, koji predviđa „suzbijanje američkih neprijatelja kroz sankcije“, a neprijatelji su Rusija, Iran i Sjeverna Koreja. Barem za sada.

S-400 i nove geopolitičke napetosti

Saudijska Arabija i Irak su posljednje zemlje koje zainteresirane za ruski obrambeni sustav. S-400 ponuđen je u Rijadu nakon napada bespilotnih letjelica na naftna polja kraljevstva u rujnu prošle godine, kada su jemenski Huti poslali „rojeve“ dronova na postrojenja kompanije Saudi Aramco.

Napadi su otkrili ograničenja naizgled sofisticiranih sustava protuzračne obrane Saudijske Arabije, temeljenih na raketama zemlja-zrak proizvedenih u Sjedinjenim Državama, uz pripadajuće američke radare. Svima je postalo jasno da Patrioti nisu zaustavili napad dronovima.

Ni ranije nisu uspjeli. U ožujku 2018. bilo je najmanje pet slučajeva „grešaka“ i „neispravnosti“ kada su saudijske snage pokušale presresti rakete ispaljene na Rijad.

Prema sve češćim „glasinama“, Irak također razmatra kupnju sustava S-400, iako još nije formalno pokrenuo

Turska je, iako NATO saveznik, prošlog ljeta dobila svoje prve S-400, a se da će sustav biti potpuno operativan ove godine. Kina uskoro će dobiti svoju pošiljku S-400. Očigledno je da je sve veća aktivnost američke vojske u Južnom kineskom moru, u koju su uključeni zrakoplovi poput F-35 i F-22, natjerala Peking na kupnju S-400, priznajući njegovu sposobnost u borbi protiv modernih zračnih snaga Pentagona.

Indija Narendre Modija posljednja je na popisu zemalja, iako New Delhi surađuje s Moskvom i Washingtonom. Prije nekoliko dana je zamjenik direktora ruske Federalne službe za vojnu-tehničku suradnju Vladimir Drožov za agenciju Interfax rekao da će Rusija započeti isporuku raketnih sustava protuzračne obrane S-400 Indiji do kraja 2021. i da je između Rusije i Indije u 2018. godini. ugovoren iznos protuvrijednosti pet milijardi dolara.

Ruski sustavi S-400 su geopolitički projektili koji razaraju američke sankcije

OružjerusijaS-400
Pretplatiti se
Obavijesti o
52 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Crodaemon
4 godine prije

Ne kontam “Razlog za veće cijene leži u kolateralnim troškovima održavanja na koje Washington nameće visok porez. “

nije bitno tko
4 godine prije

Patrioti mogu poslužiti još samo kao gajbice za krompir….

Alex
4 godine prije

Ovo je Trumpu noga u jaja. Sveprijetnjeesankcijama padaju u vodu kada je obrana u pitanju. A ako počnu Arapi rušit izraelske avione,Putin će postati bog.

Dragance iz Slovacke (lažni burt)
4 godine prije

Kina je Već dobila i sisteme i rakete. Nalaze se u operativnoj upotrebi. Indija svoje čeka i za sada se sve odvija prema tempu regulisanom ugovorom (plaćanje i isporuka) Mislim i da je Saudijska Arabija potpisala ugovor o namjerama za kupnju S 400 i još koje čega. Irak navodno razmišlja. Alžir niko ne spominje, a on već dugo ima s 300, a o s 400 se piše kao o Izraelskim nuklearkama. Tu je, al ga niko nije vidio. I sve ovo znamo već dosta dugo……….

Tony
4 godine prije

S-400 Bolji je sigurno od s -300 koji u siriji nemoze da se snadje uopste nije mu konfiguracija terena odgovarajuca ..

Dopizdilomi
4 godine prije

Zanimljivo je kako NATO članice hvata panika od defanzivnog oružja. Što bi tek bilo da ih se pita za mišljenje o ofanzivnom?

Weteran
4 godine prije

Takav napredni model Kišobrana je pokrio Srbiju !?

Red Dog
4 godine prije

2018, Saudijska Arabija.
Ono kad su se Patrioti vratili na mesta lansiranja.
Jesu Patrioti, nece da napuste rodnu grudu 🙂
https://www.youtube.com/watch?v=rSwzwMAVc14&fbclid=IwAR3wq2PCFbDoETcecymxS4lJ4FRQU8Wd86Xfv-0VgjdSpf_jRdIM2iSlCWQ

wordly wiseman
4 godine prije

što to vrijedi kada operater nezna razliku između civilnog i vojnog aviona

Neutralan
4 godine prije

Rado bi rekao nesto o s 400 ali poslije budes banovan pa bolje da se ovako cerekam velikanu nerminu i komentarima aaahahaha. Sirija i izrael su dokaz vrijednosti ruskih sistema ukljucivsi i pantsir.

Ivo
4 godine prije

Znamo kako bi završila Sirija da Rusi nisu doteglili S-sustave i Pantsire. Bila bi sravnana sa zemljom, a SAA razbijena, dok bi glavosiječe sjedile u Damasku i primale upute iz telaviva o načinu najboljeg uništavanja Sirije zauvijek.
Međutim, ti sustavi su dopremljeni, i pod njihovom zaštitom SAA prži pogani nakot po Siriji i oslobađa teritorij. Bolji dokaz o efikasnosti tih sustava pametnom nije potreban, a sendvič-efendije mogu i dalje onanisati na egzibicije čuvara konc-logora, koji ispaljuju rakete s vlastitih aerodroma, kad god nuttyahoo treba skrenuti pažnju s kriminalne istrage koja se vodi protiv njega. I to je uglavnom najveći efekt koji postižu.

kervnewirfveirfviewrrferferwferwfverfer
4 godine prije

MiG i Suhoj se udružuju u jednu kompaniju ko nekad Almaz i Antej.

Max
4 godine prije

Baš Zato su ovi sustavi tako poželjni omjer preciznosti kvalitete i povoljne cijene . Zato će ove sustave kupiti sve države koje to mogu to jest izvan Američke sfere utjecaja.

FATIH
4 godine prije

BAUK KRUZI ANGLOSAKSONSKIM I HAZARSKI SVIJETOM .BAUK ZVANI S-400 I S-500…….
DA,DA BAUK KOJI OSIGURAVA SLOBODNO NEBO SLOBODNIM DRZAVAMA I SLOBODNIM NARODIMA.
USKORO IZLAZE KARAKTERISTIKE S-600……..

87s
4 godine prije

Jeli ikada ista oborio taj famozni sustav s400 ili
S300? A imo je prilika u siriji na stotine puta.

imalijosnade
4 godine prije

samo kupujte narode!! onda će jednom možda i nestati ratova, nevolja i osvajanja…. kupujte narode, samo kupujte!

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI