Ruski sustavi S-400 su geopolitički projektili koji razaraju američke sankcije

S-400 Triumf
63 komentara

Trenutnu situaciju s prodajom ruskih obrambenih sustava S-400 je najbolje opisao bivši indijski diplomat M.H. Bhadrakumar koji je rekao da su to ruski geopolitički projektili usmjereni na SAD, a ne obični obrambeni sustavi. Zbog toga Washington i strepi zbog svakog novog ugovora kojeg Rosoboronexport potpiše s bilo kojom zemljom u svijetu, posebice ako tu zemlju SAD vide kao svog saveznika.

Zbog ovog posla su tursko-američki odnosi trenutno na raskrižju. Za razliku od njihovih uznemirenih veza u prošlosti, sada se dva NATO saveznika kreću prema sukobu.

Iz indijske perspektive, zanimljivo je da je sukob oko odluke Turske da kupi raketni obrambeni sustav S-400 Trijumf iz Rusije ujedno i kršenje američkog režima sankcija protiv Rusije poznat kao Zakon o suzbijanju američkih protivnika kroz sankcije (CAATSA).

U rujnu prošle godine je Washington se prvi put pozvao na zakon CAATSA  i sankcionirao Kinu zbog kupnje 10 ruskih borbenih zrakoplova Su-35  i projektila S-400. Je li sada na redu Turska? A ako Turska bude kažnjena, može li Indija biti sljedeća?

SAD su izričito upozorile Indiju da ne nastavlja posao sa sustavima S-400 s Rusijom. Ali je Indija ipak u listopadu prošle godine sklopila ugovor koji se procjenjuje na najmanje 5,4 milijarde dolara. Ali dok je News Delhi odlučio donijeti taktičku odluku, Ankara otvoreno prkosi savezniku.

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan se u srijedu u intervjuu slikovito izrazio: “Potpisali smo ugovor s Rusijom za kupnju S-400 i započet ćemo koprodukciju. Gotovo je. Nikada ne može biti povratka. To ne bi bilo etično i bilo bi nemoralno. Nitko nas ne bi trebao pitati da poližemo ono što pljunemo. Kasnije ćemo, nakon S-400, možda ići na S-500.

SAD vjerojatno nikada nisu čule tako oštre riječi od ključnog saveznika NATO-a. Erdogan je također upozorio kako SAD ne bi smjele trgovinskim mjerama pokušavati “disciplinirati” Tursku. Ako to učine, naglasio je, Turska je pripremila svoje vlastite protumjere. Jedna od trgovinskih mjera na koje je aludirao jest američka namjera da Tursku isključi iz Općeg sustava povlastica (GSP).

Zanimljivo, dok je prošlog tjedna obavijestio američki Kongres o svojoj namjeri da ukine privilegije u trgovini za neke zemlje, predsjednik Trump je Indiju stavio u vezu s Turskom. Indija je umanjila značaj Trumpovog poteza, rekavši da GSP neznatno utječe na indijski izvoz u SAD. Ali Erdogan očito planira odmazdu.

SU-35 - u letu
FOTO: SU-35

Pentagon je oštro reagirao na Erdoganove izjave, upozorivši Tursku na “teške posljedice u smislu naših vojnih odnosa”.

General Curtis Scaparrotti, visoki američki general zadužen za operacije u Europi i vrhovni časnik NATO-a, upozorio je u utorak pred Kongresom da Turska ide naprijed sa sporazumom S-400 i to će, iz političkih i sigurnosnih razloga, ugroziti američke planove za prodaju Ankari novih zrakoplova F-35.

“Moj najbolji vojni savjet bi bio da im ne damo F-35 i da ne letimo ili radimo sa saveznikom koji radi s ruskim sustavima”, kazao je Scaparrotti.

Prema izvješću Reutersa, on je nagovijestio zabrinutost da bi Turska mogla koristiti S-400 da Rusiji da vrijedne informacije o tome kako poraziti moderni zrakoplov koji bi trebao postati okosnica zrakoplovstva NATO zemalja i njihovih partnera.

Međutim, Turska se ne povlači. Turski ministar obrane Hulusi Akar je rekao da sustavi S-400 u Tursku stižu u srpnju i bit će raspoređeni u listopadu, kako je i predviđeno. Prostor za diplomatski manevar se smanjuje i jasno je da se šanse za nametanje američkih sankcija Turskoj pod zakonom CAATSA povećavaju.

Naravno, ako Washington izrekne sankcije svom ključnom NATO savezniku, bit će vrlo problematično od sličnih kaznenih mjera izuzeti Indiju.

Zanimljivo je da je, baš kao i Erdogan, indijski premijer Modi u posljednje vrijeme u američkim medijima vrlo loše prikazan. Nazivaju ga ultranacionalistom i vide ga kao prepreku za svoje regionalne strategije.

Turci u dalje sumnjaju da je neuspjeli vojni udar u srpnju 2016., kojeg je osmislio turski islamski klerik Fethullah Gülen koji živi u Pennsylvaniji u posljednja dva desetljeća, imao tajnu američku potporu.

Putin i Erdogan - sastanak u Moskvi
FOTO: Vladimir Putin i Recep Tayyip Erdogan

Prošlog tjedna je američka prva dama Melania Trump posjetila razred predškolskog uzrasta u Oklahomi za kojeg Ankara vjeruje da je povezan s pristašama Gulena. Turci vjeruju da se Bijela kuća ovim činom narugala Erdoganu.

Kritičari predsjednika Trumpa u SAD-u i Europi obično ga gnjave zbog simpatija prema “jakim ljudima” poput Erdogana ili Vladimira Putina. Ali se ispostavilo da takvi svjetski lideri iritiraju SAD zbog svoje upornosti da održe stratešku autonomiju u svojoj vanjskoj i sigurnosnoj politici. Američki mediji su također vrlo kritični i prema Modiju.

Međutim, svi pokušaji SAD-a da potkopaju takve vođe su propali, jer čelnici poput Erdogana i Putina uživaju masovnu potporu u svojim zemljama. Washington će sigurno promatrati ishod predstojećih parlamentarnih izbora u Indiji u travnju i svibnju, gdje Modi traži novi mandat.

Što se tiče Indije, na kraju petogodišnjeg mandata Modijeve vlade proizlazi da su indijski odnosi sa Sjedinjenim Državama bili pragmatični i temeljeni na ograničenim zajedničkim interesima oko suprotstavljanja usponu Kine i islamizmu, ali također bez potkopavanja indijske strateške autonomije.

SAD izgledaju razočarano što Modi nije ispunio njihova visoka očekivanja kao strateški partner. Osjećaj frustracije je opipljiv i među američkim lobistima u Indiji.

Modi Putin s-400
FOTO: Narendra Modi i Vladimir Putin

U svakom slučaju, vlada Modija i dalje pregovara o velikim sporazumima s Rusijom o oružju, zanemarujući zakon  CAATSA. Prošlog tjedna je premijer Modi otvorio ogromno zajedničko rusko-indijsko ulaganje, koje bi trebalo proizvoditi oko puške AK-203, najnoviju verziju poznate puške AK-47 koju indijske oružane snage standardno koriste već desetljećima.

Potom je u petak News Delhi potpisao s Moskvom ugovor vrijedan više od 3 milijarde dolara za zakup ruske podmornice na nuklearni pogon. U Washingtonu vide da je vlada Modija ubrzala ove ogromne poslove s Rusijom, iako se njegov mandat bliži kraju, što s nestrpljenjem čekaju američki trgovci oružjem.

Sve u svemu, S-400 je jedan od najnaprednijih svjetskih sustava i brzo stječe ugled ruske “geopolitičke rakete” usmjerene protiv američke hegemonije. Ako SAD zbog sporazuma sa sustavima S-400 nastavi nametati sankcije protiv Turske, to će imati štetan utjecaj na mnoge geostrateške obrasce.

U pitanje dolazi sama kohezija NATO pakta i cjelokupna učinkovitost saveza u istočnom Mediteranu i na Bliskom istoku. Slično tome, SAD gledaju i na Indiju, koja bi trebala biti veliki kupac američkog oružja. Ako sankcionira New Delhi, Washington će sam sebi pucati u noge. Dovoljno je reći da bilo kakve američke sankcije mogu samo povećati ovisnost Turske ili Indije o Rusiji u nabavi naprednog oružja, što bi, naravno, pokopalo samu svrhu zakona CAATSA.

Indian Punchline

 

F-35Fethullah GülenaNarendra ModiS-400SankcijeSU 35
Pretplatiti se
Obavijesti o
63 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Riddick
5 godine prije

$400 miliona dolara kosta jedna baterija. To uključuje: 8 lansera, 112 raketa, komandna jedinica sa dva radarska i pomoćna vozila.
Koristi raketu40N6 – dometa 400 km.
Ima mogućnost detektovanja stelth letelica na daljini od oko 150 km.
Njegov radar omogućava praćenje i osmatranje na daljini od 570 km.
Ameri ne mogu da naprave nista slicno za te pare.

Sovonorola
5 godine prije

S-400 ruski Trojanac.Kina Turska Indija…

eu kolonija
5 godine prije

amerikanci očekuju da njihovi saveznici njima plate za američke baze u njihovim državama a kako bi oni svoje saveznike štitili I još da svojim saveznicima po visokoj cijeni prodaju svoje zastarjelo naoružanje. dakle politika vošingtona je da od svojih “saveznika” naprave doživotne vazale. evo recimo jedna njemačka troši ogromne novce za zaštitu americi mada bi mogla s rusijom izgraditi sopstvene snage I opremiti ih savremenim sustavima a ujedno bi im rusija pružala kud I kamo jeftiniju zaštitu. dakle njemačka bi za manje novce mogla sama sebe štititi a u slučaju veće potrebe tu bi joj na raspolaganju bili i rusi. turska je izračunala da američka zaštita turske više košta tursku nego da turci sami sebe štite a I u najgorem scenariju mogu uvijek pozvati jedinu supersilu na svojim granicama rusiju u svoju zaštitu

Dečko sa ulice
5 godine prije

Američka najveća i jedina snaga je u bombardiranju iz zraka, avijacija.
S400 potpuno eliminira tu (jedinu) opciju.
Za nekoliko godina ti sustavi će biti postavljeni širom bliskog istoka i šire, svi su u mreži,
svaki zrakoplov na tom dijelu kugle koji ne bude prepoznat kao prijatelj, biti će srušen.
Isto će se odnosit i na civilne avione.
Erdogan zna da Turskoj najveća prijetnja dolazi od USA (Izrael),
i pitanje je dana kada će Turska službeno izaći iz NATO alijanse.

Weteran
5 godine prije

S 400 + Kalibar = Ovo su važeća Pravila !

nato bato otab otan
5 godine prije

mogao je nama pokloit koji s 300 za dijelove i provociranje gazde

jezevakucica
5 godine prije

Njemačka odavno ima S-500 ali od Mercedesa.

Tupko Glupko
5 godine prije

Možda Trump namjerno svojim potezima potkopava američku ratnu industriju da bi te abnormalne iznose uložio u američko gospodarstvo?

Spica st
5 godine prije

Rusi nikako da shvate s Amerima nema dogovora kad tad Rusi padaju al od neprijatelja iznutra.Svatko ima svoju cijenu pa ti onda imaj S bilo kakav.Carstva se ruse iznutra ne izvana

Realist
5 godine prije

Jeli taj famozni sustav s300 ili s400 ikad obrio ijedan zapadnjacki avion?

DDD
5 godine prije

Može li mi netko objasniti ovu rečenicu, ne razumijem kako razred vrtićke djece može biti povezan s nekim : “Prošlog tjedna je američka prva dama Melania Trump posjetila razred predškolskog uzrasta u Oklahomi za kojeg Ankara vjeruje da je povezan s pristašama Gulena. Turci vjeruju da se Bijela kuća ovim činom narugala Erdoganu.”

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI