Obrat u Perzijskom zaljevu – UAE potpisuju sigurnosni sporazum s Iranom

Mohammed bin Zayed Al-Nahyan

Ujedinjeni Arapski Emirati odustaju od svoje antiiranske politike i potpisali su s Iranom sporazum o sigurnosti pomorske granice. Ovo je veliki zaokret u politici male zaljevske monarhije, koja je do jučer bezrezervno bila odana Saudijskoj Arabiji i Sjedinjenim Državama.

Ujedinjeni Arapski Emirati, koje je ranije vodio lobi u Sjedinjenim Državama, koji je tražio čvršći stav prema Iranu, sada se distanciraju od politike “maksimalnog pritiska” administracije Donalda Trumpa i vladajuće dinastije Saudijske Arabije protiv Islamske Republike.

Ali ne samo da su se Ujedinjeni Arapski Emirati udaljili od antiiranske politike Washingtona, nego je to učinilo i nekoliko europskih zemalja, uključujući Njemačku i Francusku, koje su odbile američki prijedlog za sudjelovanje u pomorskoj misiji u Perzijskom zaljevu.

UAE, kao glavni saveznik Saudijske Arabije u ratu protiv Jemena,  početkom srpnja je najavio povlačenje najvećeg dijela svojih snaga s jemenskog teritorija. To se dogodilo nakon godinu dana pregovora s Rijadom i ostalim zemljama članicama saudijske koalicije koja od ožujka 2015. bombardira najsiromašniju zemlju u arapskom svijetu.

Povlačenjem UAE iz rata protiv Jemena je posljedica neslaganja oko oblika buduće vlasti u toj zemlji, ali prije svega zbog velikih troškova i gubitaka ljudstva, bez znatnih vojnih uspjeha na bojnom polju. Razlike sa Saudijskom Arabijom postat će očitije. Štoviše, neke od njih su već postale vidljive posljednjih tjedana, kada se vlada Emirata suzdržala od optužbi Irana za napade na tankere u Omanskom zaljevu. UAE tada  priznaje da nema nikakvih dokaza protiv Irana o napadu na brodove.

Osim toga, povlačenje UAE iz Jemena će vjerojatno pomoći zaljevskom emiratu da izbjegne za embargo na oružje većine zemalja koji je uveden zbog zločina protiv Jemena.

Najnovije izvješće, popraćeno video snimkom susreta dvije delegacije u Teheranu, otkriva da su Ujedinjeni Arapski Emirati promijenili svoju vanjsku politiku nakon što su iranske snage rušile američku bespilotnu letjelicu.

Kako je u prošli četvrtak izvijestila turska novinska agencija Anadolu, pozivajući se na vladine izvore, visoki čelnici UAE nedavno su održali tajni sastanak na kojem su razgovarali o potrebi preispitivanja svoje politike prema Iranu.

Spomenuti sastanak, koji je predvodio prestolonasljednik emirata Muhamad bin Zayed Al-Nahyan, kao i drugi visoki diplomati arapske monarhije, bio je posvećen događajima koji su uslijedili nakon rušenja američkog bespilotnog zrakoplova u Perzijskom zaljevu.

„Trebali bismo u potpunosti preispitati našu vanjsku politiku. Svakodnevno trošimo stotine milijuna dolara. Dakle, što ćemo dobiti zauzvrat?“, rekao je šeik Muhamad bin Rashid Al-Maktum, premijer UAE i vladar Dubaija, kojeg je vladin izvor citirao pod uvjetom anonimnosti.

Al-Maktum je također doveo u pitanje intervencionističke politike svoje zemlje prema drugim zemljama u regiji, ponovivši da “ova skupa politika zemlji nije dala nikakve koristi”.

„Kakva je naša korist od promjene režima u Sudanu ili Libiji? Očekujete da će Sjedinjene Države napasti Iran, ali Trump je pozvao na dijalog s Teheranom, čak i nakon što je Iran oborio američki bespilotni zrakoplov”, dodao je Al-Maktum.

Podsjetimo, 20. lipnja je Iranska revolucionarna garda oborila je američki bespilotni zrakoplov „Global Hawk“ koji je tijekom špijunske misije prekršio iranski zračni prostor. Dron je oboren usprkos opetovanim upozorenjima da napusti to područje.

Sastanak UAE Iran

FOTO – Sastanak delegacije UAE i Irana u iranskom gradu Bandar Abasu

Diplomati UAE su naglasili je da ovaj incident pokazao snagu Irana, kako u svijetu tako i na Bliskom istoku, zbog čega bi se Emirati “što prije trebali odreći svoje agresivne politike”.

Prema gore navedenom izvoru, prestolonasljednik Al-Nahyan je pozitivno prihvatio kritiku i obećao da će je preispitati i provesti određene promjene u vanjskoj politici zemlje.

Informacije dolaze nekoliko dana nakon što je delegacija obalne straže Emirata, na čelu sa zapovjednikom Muhamadom Ali Misbah Al-Ahbabijem, prošli utorak otputovala u Iran kako bi se pozabavila trenutnom situacijom na području Perzijskog zaljeva.

Osim uspostave čvrstih bilateralnih veza u diplomatskim i pograničnim pitanjima, tijekom susreta su se obje strane složile da će surađivati na promicanju sigurnosti u Perzijskom zaljevu.

Ako vam se članak svidio, podijelite ga ->

najnoviji najstariji najviše ocjenjeniji
Obavijest
Sunseeker
Gost
Sunseeker

Pa bilo je samo pitanje dana i zdravog razuma pa da se Uae makne od sranja. Da samo jedna bombica padne blizu Dubaia to bi bilo kraj turizma u toj zemlji. Od turizma zarađuju milijarde…..pametnom dosta

emdzej
Gost
emdzej

The Iranian-backed Houthis said that their missiles could reach the Saudi capital of Riyad, as well as tourist hotspots in Dubai and Abu Dhabi in the United Arab Emirates. Iran promised to talk to the Yemeni officials to avoid hitting targets in Dubai and Abu Dhabi as long as the UAE pulls out its forces from the Yemen and stops this useless war. I dogovorise se.

Laki Topalović
Gost
Laki Topalović

emedzej – citat ti je iz članka Iranian-Backed Houthis Threaten US Arab Allies od 24. 04. 2019. UAE su napravili zaokret u proteklih mjesec dana. Da možda je i to bio razlog. Dovoljno je da dva drona padnu na turistička odredišta u Dubaiju, ali mi je nekako prihvatljivije da ulažu puno, a ne dobivaju ništa i da se, sigurno, boje Irana.

emdzej
Gost
emdzej

Moguće. Ne znam od kada je, pročitah negdje kod E. J Magniera na Twitteru. On veli da se na početku mislilo da blefaju, medjutim ispostavilo se ih posjeduju.

Kora
Gost
Kora

@emdzej

Hehehe… tako to ide kad s druge strane pregovaračkog stola sjede Iranci, a ne “promatrači UN-a”. S tim u vezi, ako itko može uvesti reda u ovaj kaos u BiH i RH, onda su to Iranci. Nakon svega što su prošli na Arapskom poluotoku i Levantu, ovo u Europi će im biti “piece of cake” 😉

Lucija
Gost
Lucija

Kora
U Bih već ima svega i svačega.
Trebaju se sastat ljudi koji tamo žive i donijeti odluke.
Naravno, pošteni. Niti se mogu dva lupeža dogovorit (mogu se pretvarati), niti lopov i pošteni ( tih nekako manjka?)
Nikako ne mogu zamisliti što bi Iranci tamo radili, osim ‘medijacije’…😊
Nekad se smatralo da su Balkanci sposobni za to…

Kora
Gost
Kora

@Lucija

Da ste živjeli u Palestini, Iraku, Iranu, Siriji, Libanonu, Jemenu, Bahrainu etc., ne bi Vam bio problem zamisliti što bi Iranci tamo (i ovdje) radili. No nema ni potrebe zamišljati jer će te vrlo brzo saznati.

samo tako
Gost
samo tako

Pozovi Irance da uređuju tvoje dvorište

Kora
Gost
Kora

@samo tako

“Moje dvorište” trenutno uređuju Amerikanci i Izraelci… i to nepozvani i mimo moje volje. Stoga Irancima samo mogu reći: “dobro došli!”.

emdzej
Gost
emdzej

Slažem se Lucija 🙂 Niti oni imaju interes z**bavati se sa budalama na Balkanu, niti mi umiremo od želje da nas još neko y*be u zdrav mozak, nego kako se riješiti već postojećih y*bača.

Kora
Gost
Kora

@emdzej

Ne podcijenjujte iranski interes. Oni koji su tako činili nisu se “proslavili”.

emdzej
Gost
emdzej

Naprotiv Kora, nego sam skromnog mišljenja da bi ih samo glava zabolila kad bi imali posla sa našim probisvjetima.

Kora
Gost
Kora

@emdzej

Ne brinite se, imaju oni učinkovit lijek za uzročnike takve glavobolje 🤫

xyx
Gost
xyx

Vi koji volite Iran, da biste mu cak I RH predali, jeli i Srbija ide u paketu?? To bi bilo dobro za hrvatskosrpsku obnovu ljubavi kontra mrskih osmanlija.

Kora
Gost
Kora

@xyx

Prvo, nema nikakve “hrvatskosrpske obnove ljubavi” jer ta je “ljubav” počivala na propagandi, a ne vjerodostojnosti. Dakle, ne možete obnoviti ono što nikada u pravom smislu nije ni postojalo.

Drugo, iz brojnih razloga Hrvatska i Srbija ne bi trebali biti u istoj “federaciji”, neovisno o tome hoće li se ona zvati (Kraljevina) Jugoslavija, Europska Unija ili Sjedinjene Europske Države.

Treće, sukladno prvom i drugom, Srbija treba ići pod ruski protektorat, a Hrvatska pod iranski. Pa da vidite kako će onda biti “mir u Bosni”.

xyx
Gost
xyx

Ne samo da ce RH i Srbija biti zajedno uEU, nego ce obje vojske biti vojske NATOa. Za 7,8 godina. To je OK.

Kora
Gost
Kora

@xyx

No way.

Fikser
Gost
Fikser

Samo da sa Beograd i Zagreb ne mjesaju,u BiH bi se narodi vrlo brzo dogovorili,jer ovi nisu napustili dogovor krivoustog I onog orangutana

xyx
Gost
xyx

Nego bi stvari trebali srediti Iran i Turska?? Ovo je jace od Alan Forda.

Kora
Gost
Kora

@xyx

Ako nešto ne razumijete, pitajte. Radje nego da s Vašim pogrešnim predpostavkama nadmašite samoga sebe (u prijevodu: “zvučite gore od Alana Forda”).

xyx
Gost
xyx

USA ima puno problema vaznijih od BiH i Srbije, pa trenutno dopusta zabokrecinu koja radja ove budalastine o dolasku Irana itd…Kad USA krene u rjesavanje sve ce se odigrat munjevito. A Iran tad mozda nece ni postojati na karti svita.

Kora
Gost
Kora

@xyx

Na “karti svita” sasvim se jasno vidi opstanak perzijsko-iranske civilizacije, ali ne uočavaju se ni SAD ni EU … čak ni s povećalom 🧐

Kora
Gost
Kora

@Fikser

Beograd i Zagreb mogu se miješati utoliko da izraze svoje političko mišljenje, ali završnu riječ imat će Moskva i Teheran.

Kora
Gost
Kora

@Sunseeker

Slažem se s Vama da je ovo bilo samo pitanje vremena. A isto vrijedi i za BiH, i za RH… iako kod nas još uvijek ima “nevjernih Juda” (alla aktualna hrvatska predsjednica) koji ne shvaćaji da će Iran i u Europu ući “na velika vrata”.

Neko iz mase
Gost
Neko iz mase

Ja se sjećam dok je Mesić bio predsjednik RH da se pricalo o borbi između iranskog utjecaja i “njemackog” odnosno europskog. Cudilo me kakav iranski utjecaj kad se već naveliko pricalo u ulasku u EU. Onda je došla informacija da bi Iranci zeljeli da RH bude njihov trojanski konj unutar EU, ali s pogleda današnje perspektive, to mi se čini nemogućim.

Kora
Gost
Kora

@Netko iz mase

Ako ste slučajno propustili koju epizodu o “dolasku Hrvata na Jadran”, onda ću Vam ovako reći: 1) Cionističke manipulacije i podmetanja koja se iščitavaju iz Vašeg komentara više nisu nimalo IN; 2) Irancima ne treba “trojanski konj” za ulazak u EU jer su korumpirani eurokrati već odavno i na razne načine “širom šajke” otvorili granice europskih država, što su ovi iskoristili i neprimjetno se pozicionirali na strateška mjesta; 3) Irancima, dakle, nije uopće trebala pomoć od strane Hrvatske jer su “trojanskog konja” i sami ugurali bez problema, kako u EU tako i u RH koju su, usput budi rečeno, u međuvremenu zaposjeli cionisti nadajući se da će tako spriječiti širenje utjecaja Irana; 4) Eurokrati i cionisti podcijenili su Irance, a osim što su ih Iranci nadigrali, ovi će za to snositi i konkretne (geopolitičke) posljedice; 5) To će reći da ono što se Vama čini nemogućim već je postalo stvarnost. Ili, jednostavnije rečeno, “Iranci ante portas!” 😉

P.S. – Hrvatska će naravno, morati promijeniti štošta u svojoj politici, da baš ne kažem da se zahtijeva “promjena režima”, no ukoliko nova hrvatska vlast bude surađivala s Irancima (na obostranu korist), Hrvati nemaju razloga za zabrinutost.

xyx
Gost
xyx

Izgleda da je BB konacno nasao model priblizavanja Srba i Hrvata. To je Iran. Eto zasto ga USA drzi na zivotu.

Kora
Gost
Kora

@xyx

Već sam Vam rekla da nema govora o nikakvom političko-državotvornom približavanju Hrvatske i Srbije nego da će se (konačno!!!) u svrhu poboljšanja odnosa i smirivanja tenzija učiniti prava stvar: Hrvati ulaze u iranski protektorat, a Srbi u ruski. To je jedini način da se obje zemlje i narodi odmaknu od međusobnih sukoba i krenu prema naprijed.

Laki Topalović
Gost
Laki Topalović

Nakon Katara sada i UAE. Oman je odavno neutralan i ne petlja se. Vrlo dobar posao Teherana

Mimi
Gost
Mimi

plus i za Arape

onaj najgl.......veći Dalton
Gost
onaj najgl.......veći Dalton

Bože, sačuvaj me od prijatelja, a od neprijatelja ću se čuvati sam.

Kora
Gost
Kora

@onaj najgl…….veći Dalton

Osim za “prijatelje”, isto bi se moglo reći i za “saveznike” 🙂

onaj najgl.....veći Dalton
Gost
onaj najgl.....veći Dalton

😆

Kora
Gost
Kora

@onaj najgl…..veći Dalton

Znate što je mene ovdje stvarno nasmijalo? Pogled na fotografiju uniformiranih, odlučnih i mudrih predstavnika iranske delegacije, uz pomisao da bi na budućim pregovorima s Irancima Hrvate mogli zastupati likovi poput Kolinde, Škore ili Milanovića, odnosno Komšića i Čovića. Isti tren kad sam ove “hrvatske uzdanice” pokušala staviti u taj kontekst, uhvatio me smijeh 😄

onaj najgl.......veći Dalton
Gost
onaj najgl.......veći Dalton

@Kora
U svom elementu…….
Kora i Iran…….
Ta veza mi i dalje predstavlja malu enigmu…..
Iako ne dijelim Tvoj entuzijazam Iranom……. drago mi je zbog Tebe……
Kad vidim koliko Te to veseli……..
P.S.
Izraz lica lika s crvenom kravatom………. školski primjer sreće….
što je streljački stroj postrojen u njegovu čast……..

Lucija
Gost
Lucija

Daltone
Ali ima još jedna osoba s tim entuzijazmom, ” Iran kao globalni centar”….? da, da. Milanče iz Češke…

Kora
Gost
Kora

@Lucija

Iran, koliko je meni poznato, ne podržava globalističku ideologiju stoga takva ideja (da će Iran postati globalni centar moći) sigurno ne dolazi od njih.

Nadalje, oni kojima je u cilju uništiti Iran jer se najjače odupire globalizmu i liberalizmu (Rusi su se kasnije priključili) jesu skloni širiti dezinformacije o iranskim geopolitičkim planovima, odnosno neutemeljen strah od tzv. “šijitskog ekspanzionizma”.

Za “Milanče iz Češke” mi je jasno na čijoj je strani i zašto širi antipropagandu kad su posrijedi Iranci, no nije mi jasno zbog čega i Vi, Lucija, “pušete u taj isti rog”?

Kora
Gost
Kora

@onaj najgl…….veći Dalton

Nema nikakve enigme. Sve je transparentno. Netko podržava Amerikance, netko Britance, netko Ruse, netko Kineze… a netko Irance.

De gustibus non est disputandum 🙂

Fikser
Gost
Fikser

Neumorna si
Usput Komso je bio vojnik a ovaj drugi je pisao cirilicom do 92 a poslije trazio ljude iz logora da rade u aluminiskom kombinatu,nesto slicno kao sto su Njemci radili u ww2,a jos malo poslije na vratima iste fabrike postavio natpis “zabranjen ulaz muslimanima,srbima I psima.
A za ove ostale sto si nabrojala boli me cosak,sve dok drze svoje prljave prste dalje od BiH.

Kora
Gost
Kora

@Fikser

Zato i rekoh da dotične “hrvatske uzdanice” moraju odstupiti, odnosno da je u interesu Hrvata tzv. “smjena režima” ili barem aktualne predsjednice te pozicioniranje ljudi sasvim drugačijeg profila na važne državničke funkcije. To je doslovno preduvijet bilo kakvog uspješnog pregovaranja s Irancima. Jer i “pticama na grani” je jasno da Iranci ne sjedaju s bilo kim za pregovarački stol te da osobe poput Kolinde, Milanovića, Škore, Čovića i Komšića (više) nemaju nikakvih izgleda za to.

samo tako
Gost
samo tako

Čovič i Komšič? Pregovarači RH?
Laprdaš li ga laprdaš….

Kora
Gost
Kora

@samo tako

Podsjećate na učenika koji pročita početno slovo riječi, a ostatak sam izmisli… pa od Vjeverice ispadne Veterinarka.

Pročitajte malo bolje moje komentare pa će Vam biti jasno da nigdje ne spominjem Čovića i Komšića kao “pregovarače RH”, nego kao “hrvatske uzdanice” u BiH za pregovore s Irancima oko interesa Hrvata.

I ne podmećite! Smiješni ste i prozirni.

nessy
Gost
nessy

Konacno korak naprijed za napaceni Jemen.

Max
Gost
Max

Mudar potez.

trumba
Gost
trumba

Rekao bih da su prepoznali psa koji laje na jake, a ujeda samo slabije od sebe.
+ Uvidjeli su da je svrha kupnje vojne opreme, zamjena za kamenjar i krš od te iste opreme…da se može kupit nanovo ista.
Dugoročno su skužili da će vanjskom intervencijom ekonomski oslabit sebe da će se društvo raspat…pa sva ta vojska koja je ulupana u kamenjar – bolje da stoji kod kuće kao i preko puta perzijskog zaljeva i da čuva “mir”. Ipak velika kita, mir u kući kako se kaže. Saudijski kleptomani drže zastavu (ne samo za sebe, već i više da privuku druge) jer shvaćaju isplativost ideologije na duge staze, a ovi iz uae su kvalitetni oportunisti koji shvaćaju da su prekobrojni u master shemi! Svaka ptica svome jatu leti na kraju dana.

samo tako
Gost
samo tako

Štakori bježe s broda, ali su i dalje štakori

POVEZANE VIJESTI

Izbornik