fbpx

Odbacite trgovinu sa Kinom i izaberite SLOBODU umjesto TIRANIJE, traži Pompeo

Mike Pompeo

Američki državni sekretar Mike Pompeo napao je Evropljane da nisu odustali od Kine u korist SAD kao trgovinskog partnera, tvrdeći da bilo kakvo oslanjanje na Peking predstavlja „napuštanje onoga ko smo“ i cijenjenje „tiranije“ nad „slobodom“.

Diplomata je negirao da prisiljava Evropu da bira između SAD i Kine kao saveznika, insistirajući u primjedbama izrečenim na samitu o demokratiji u Kopenhagenu u petak da im je, zapravo, Kineska komunistička stranka nametala takav izbor. Istovremeno, on je negirao da je izbor zaista bio između SAD i Kine, već „između slobode i tiranije“.

Kina je, insistirao je Pompeo, pokušavala da ubijedi Zapad da “odbaci napredak koji smo u slobodnom svijetu postigli sa NATO i drugim institucijama … i usvoji novi set pravila i normi da udovolji … Pekingu.” To je, izjavio je, bilo iskreno neprihvatljivo.

“Takođe, ne postoji način da se ove alternative riješimo bez napuštanja onoga ko smo”, izjavio je Pompeo. “Demokratije koje zavise od autoritanata nisu dostojne svog imena.”

Govoreći o autoritantima, Amerikanac je pozdravio napredak koji su SAD ostvarile pritiskajući svoje saveznike da isključe Kinu iz njihove ekonomije, pozivajući se na promijenjeni kurs Velike Britanije o uključivanju Huaweija u njene 5G mreže i na odluku Švedske da, između ostalog, zatvori sve Konfucije institute.

Pompeo je optužio Kinu za “grub napad na evropski suverenitet kupovinom luka i kritične infrastrukture”, naredio saveznicima da uklone “zlatne roletne ekonomskih veza” (kao da bilo koja zemlja može priuštiti sebi da odustane od korisnih ekonomskih odnosa usred neviđene globalne depresije) i priznaju da je Peking „opteretio države u razvoju dugom i zavisnošću“.

„Iako ni na trenutak ne vjerujem da je demokratija krhka, zahtijeva pažljivo upravljanje i stalnu budnost“, potvrdio je Pompeo, navodeći, bez ironije, „Pobjeđujemo.“

Trumpova administracija se bori da upravlja državnim brodom, dok masovni protesti zbog policijske brutalnosti i skoro rekordne nezaposlenosti pokrenuti koronavirusnim ekonomskim gašenjem dovode u pitanje njihov legitimitet kod kuće.

Glasna podrška ove administracije demonstrantima protiv kineske vladavine u Hong Kongu proglašena je licemjernom zbog žestokog odgovora na američke proteste, a Kina je obećala odmazdu nakon što je predsjednik Donald Trump potpisao zakon kojim se otvaraju vrata sankcijama zbog navodnog ugnjetavanje ujgurskih muslimana od strane pekinške vlasti.

0 0 vote
Ocijenite članak
Pretplati se
Obavijest
guest
18 Comments
najstariji
najnoviji najviše ocjenjeniji
Inline Feedbacks
View all comments
Jozo
Gost
Jozo
5 mjeseci prije

Sloboda je da sami odlučujemo s kim ćemo i šta će mo i pozdrav Posavini MZ Kolibe od Kričanova do Grka i od Kolibarskog puta do Zborišta

Ad astra
Gost
Ad astra
5 mjeseci prije
Reply to  Jozo

Jozo, da li može prijevod tvog teksta.

alex
Gost
alex
5 mjeseci prije

Šta se tiranije tiče,kineska policija ne ubija samo nigere, već sve po redu.,😅😂

Dopizdilomi
Gost
Dopizdilomi
5 mjeseci prije

Haha molimo vas kupujte isto od nas ali daleko skuplje jer mi smo demokrati i određujemo cijenu. Nećete valjda kupovati od komunista kako bi ste zaradili i bolje prošli. Kupujem od koga hoću što je s tržišnom ekonomijom za koju ste se zalagali? Jadni ste do bola i samo protiv vas reciprocitetom kako bi ste i vi sami to rekli.

Medo
Gost
Medo
5 mjeseci prije

Dobit priliku za priklat ovog krmka. Neprocjenjivo.

Sarmat
Gost
Sarmat
5 mjeseci prije

Pa zar ovaj Popaj misli da smo mi takve budale da ne vidimo tko je pravi tiranin? Usanija je najgora svjetska tiranija, maltretira čitav svijet svojim zabranama, sankcijama, blokadama, a ponad svega stalnim ratovima. Zemlja sa 800 vojnih baza diljem svijeta i vojnim budžetom većim od svih drugih država ukupno, Ima još obraza objašnjavati što je “sloboda” i što “tiranija”
Nažalost, u Europi je mnogo politikanata-poltrona čiji mozgovi (i džepovi) prihvaćaju usanske laži.

Pop
Gost
Pop
5 mjeseci prije

E neću. Hoću tiraniju, a ne vas “slobodne”.

Zadranin
Gost
Zadranin
5 mjeseci prije

Alo pompeo: sloboda je kad možeš birati od koga ćeš kupiti plin za sebe, bez da ti itko prijeti sankcijama ako ne izabereš njega.

Đubre jedno kriminalno mafijaško.

P***!

fićo
Gost
fićo
5 mjeseci prije
Reply to  Zadranin

Pozitivno iz Zadra

pera lozac
Gost
pera lozac
5 mjeseci prije

“Odbacite trgovinu sa Kinom i izaberite SLOBODU umjesto TIRANIJE,”
Ako to neuradite stize vam majdan a mozda i demokratske bombe sa osiromasenim uranijumom.

DeProggy
Gost
DeProggy
5 mjeseci prije

najbolje bi bilo odbaciti i jedne i druge…..Ameri jesu g@vna, no Kinezi su čak opasniji

onaj najgl.....veći Dalton
Gost
onaj najgl.....veći Dalton
5 mjeseci prije

Daroviti zabavljač masa, podsjeća na nezaboravnog Mr. Đirla….
Koji je u bivšoj Jugoslaviji liferovao Čang Šlang, ”najprodavaniji čaj na svijetu”.
P.S.
Još mu nitko nije rekao da novo izdanje Biblije počinje sa:
”I Bog stvori nebo i zemlju… sve ostalo su napravili Kinezi”…

Max
Member
Max
5 mjeseci prije

Popeo izgubio kompas.

Lobos
Gost
Lobos
5 mjeseci prije

Hahaha, da biraju „između slobode i tiranije“. Debeli, dok ste vi decenijama selili svoje firme za Kinu i time slabili sebe i svoju srednju klasu ostavljali bez posla, a te firme plaćale 0 % poreza nekim ostrvima, sad kad je Kina super-sila s novcem kojim kupuje SVE što joj se svidi po svijetu, sad vam “tiranija” više ne odgovara, a? S druge strane, nikako vam ne uspijeva da Kinu potkopate iznutra jer je kod njih stabilan, jednopartijski sistem, što vama naravno smeta, jer vi obožavate zemlje s višestranačkim sistemima pa da se malo mješate u unutarnje stvari, i stoga vaše “nezavisne” NVO nemaju šta da rade u Kini.. I ti i ja, debeli, znamo da je skoro – GAME OVER.

Hamer
Gost
Hamer
5 mjeseci prije

U Kini nećete vidjeti prosvjede za ljudska prava to je činjenica budite ozbiljni i prosudite po svim europskim državama američkim pa i Rusiji to se smije ali tamo ne

Nekoime
Gost
Nekoime
5 mjeseci prije

Izaberite slobodu ili ćemo vas bombardirati…

politicki nekorektan
Gost
politicki nekorektan
5 mjeseci prije

…..ovaj cepelin treba izabrati brokoli umjesto hamburgera….

zeljko
Gost
zeljko
5 mjeseci prije

pompeo, crkni brale, baci se u 1km dubok ponor, zapali se, popij cijanid, sam se objesi,ispali si metak u bolesni tumor mozak, jednostavno nestani, ispari, ako ne mozes sam, dodji meni, ja cu te roknut macolom od 20 kg po usranoj glavusi

POVEZANE VIJESTI

Izbornik