Odgovor EU ruskim protusankcijama pokazuje ”maniju za izuzećem od kažnjivosti,” koja neće voditi nikamo, tvrdi ruski ministar vanjskih poslova Lavrov

Lavrov
12 komentara

Ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov odbacio je nedavne žalbe EU-a na osvetu Moskve protiv sankcija nametnutih Rusiji, prozivajući dužnosnike u Bruxellesu kao da su opsjednuti izuzećem od kažnjavanja.

Strana ograničenja koja su postavljena za ruske građane i entitete “neutemeljena su i nelegitimna” i “neće ostati bez odgovora”, rekao je Lavrov tijekom posjeta Armeniji u četvrtak.

Kao osvetu za nekoliko krugova sankcija izrečenih protiv ruskih dužnosnika, rusko Ministarstvo vanjskih poslova objavilo je 30. travnja stavljanje na crne liste osam europskih dužnosnika, uključujući šefa Europskog parlamenta Davida Sassolija i potpredsjednicu Europske komisije za vrijednosti i transparentnost Veru Jourovu. Čelni EU diplomat Josep Borrell osudio je rusku deklaraciju o zabrani putovanja za Europljane kao „neprihvatljivu, bez ikakvog pravnog opravdanja i neutemeljenu.“

Lavrov je rekao da je Moskva ciljala samo one Europljane koji su “odigrali presudnu ulogu u još jednom valu sankcija protiv naših dužnosnika, uključujući zakonodavce.”

”Kad nam Europska unija počne prijetiti novim sankcijama, počinjem misliti da, osim osjećaja potpune nepogrešivosti, Europsku uniju opsjeda manija izuzeća od kažnjavanja i protusankcija.”

“Vjerujem da je to smjer koji ne vodi nigdje,” rekao je Lavrov. Ministar je naglasio da su zapadne zemlje pokrenule val sankcija protiv Moskve 2014. godine, kada je Krim izglasao ponovno pridruživanje Rusiji, nakon pobune koja se dogodila u Kijevu.

Rusija i niz europskih država proteklih su se mjeseci bavili međusobnim protjerivanjem diplomatskih predstavnika, nakon što je Češka izjavila da ruski tajni agenti stoje iza dvije eksplozije čeških skladišta streljiva. Moskva poriče bilo kakvu umiješanost u slučaj.

Bruxelles je 02. ožujka stavio na crnu listu četvoricu visokih ruskih dužnosnika, uključujući glavnog tužitelja Igora Krasnova, zbog njihove uloge u „samovoljnom uhićenju, kaznenom progonu i izricanju presude“ oporbenom aktivistu Alekseju Navaljnom i zbog „represije mirnih prosvjednika“. Navaljni je početkom veljače zatvoren na dvije godine i osam mjeseci zbog kršenja uvjeta uvjetnog otpusta, koji datira još iz osuđujuće presude iz 2014. godine.

Lavrov je razgovarao sa svojim armenskim kolegom Arom Ayvazyanom o bilateralnim odnosima i situaciji u Nagorno-Karabahu, gdje je Armenija prošle godine izgubila rat s Azerbajdžanom, koji je trajao šest tjedana. Također se susreo s vršiteljem dužnosti premijera zemlje Nikolom Pašinjanom. Lavrov će posjetiti Baku sljedeći tjedan.

SankcijeSergej Lavrov
Pretplatiti se
Obavijesti o
12 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
tuf
2 godine prije

Zapadnjacima su usta puna demokracije te borbe za ‘političke zarobljenike’ i ‘vođe oporbe’ sa zanemarivim postotkom podrške u matičnoj zemlji, ali kao zmija noge skrivaju detalje koji stoje iza slučaja Yves Rocher, a koji je temelj vrlo blage kazne koju su braća Navalny dobili: A suspended sentence was replaced with a jail one in the case of the opposition leader Alexei Navalny. The reason for such a verdict, according to FPS officers, was a violation of the accepted rules, which must be unquestioningly followed when serving punishment. At the same time, many ask the question: what were Navalny (together with his brother Oleg) convicted of in December 2014? The company “Yves Rocher Vostok” and the company “Glavpodpiska” founded by the Navalny brothers have concluded deals on the delivery of goods. Formally, the main founder of the firm was a company in Cyprus, but law enforcement agencies tried to prove that… Čitaj više »

2 godine prije zadnji put uredio ddrazen
Max
2 godine prije

Europa ne može bez Rusije. Rusija je dio Europe. Potraban je mir stabbilnost

Boba Lazarević
2 godine prije

Ja učim ruski, za svaki slučaj.

Singidunum
2 godine prije

Dijego Fuzaro-italijanski istoričar i filozof („Misliti drugačije“) smatra da tvrdnje poput tvrdnji naše vlasti treba da uvere narod, društvo i pojedince da im ne treba drugi svet osim postojećeg i da budu sigurni da ova realnost iscrpljuje sve mogućnosti.
To je model kojim se vodi zapad ne samo u odnosu na Rusiju nego na sve koji se slepo ne podčinjavaju svim zapadnim lažima.

nekoizmase
2 godine prije

Lavrov im je postavio odlicnu dijagnozu. Bogami Evropa je u tesko psiholoskom stanju. Jos uvijek pokusavaju odrzati neko stanje superiornosti zapadne civilizacije ,koja svima djeli lekcije , moralizira ,popuje i sudi. Koja beskrupulozno laze ,misli da moze raditi sta hoce , misli da je naprednija i bolja od ostalih kultura. Ona je u svojoj sustini parazitska i satanisticka. Njihov karakter je podao i zlocinacki a sila im je argument. Kako bi rekao Bora Corba:”Ti se zaprepastis i padnes na teme nikako da svatis isteklo ti vreme” Kolektivnom zapadu je isteklo vreme. Zapadno stanje uma je sada u sve vecem odstojanju od stvarnosti, ali se oni uporno prave da to nije istina i lazu sebe. Prava patologija psihe. Nakon mnogo vremena pljackanja , nametanje svoje volje drugima i unistavanje svakoga ko im se nade na putu je gotova. Normalno civilizacije se ne ruse preko noci ,to je jedan proces . Dezintegracija… Čitaj više »

Spektator
2 godine prije

Radi se o kontinuiranom protisku na Rusiju, nastavku hladnog rata, odnosno politike iz Obaminog vremena. U očima većine Amerikanaca Rusija je u dalje kriva za većinu loših stvari što im se dogadja, masovna psihoza se nastavlja. Strateški, SAD zna da ne smije dozvoliti približivanje Europe (Njemačke) Rusiji, i to beskompromisno provode od početka 20-tog stoljeća. Realizacija takve politike provodi se bez obzira što dovodi do slabljenja Europe, koju sada, nakon izlaska VB, doživljavaju kao tampon zonu.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI