Odgovor Rusije po broju protjeranih diplomata je recipročan (FOTO)

28 komentara

Rusija je poručila “kako je zadržala pravo da poduzme recipročne mjere prema Belgiji, Mađarskoj, Gruziji i Crnoj Gori, posljednjim državama koja su protjerale ruske diplomate”.

U petak ujutro je rusko Ministarstvo vanjskih poslova pozvalo veleposlanike nekoliko zemalja “koje su u znak solidarnosti s Ujedinjenim Kraljevstvom zbog slučaja Skripal neprijateljski postupile prema Rusiji”.

Posebno su pozvani predstavnici diplomatskih misija Australije, Albanije, Njemačke, Danske, Irske, Španjolske, Italije, Kanade, Latvije, Litve, Makedonije, Moldavije, Nizozemske, Norveške, Poljske, Rumunjske, Ukrajine i Finske, Francuske, Hrvatske, Češke, Švedske i Estonije koji su akreditirani u Rusiji.

Rusko ministarstvo im je uručilo prosvjedne note i priopćilo kako Rusija, kao “persone non grate”, protjeruje isti broj dužnosnika ovih diplomatskih ureda koliko su njihove vlade protjerale ruskih diplomata u njihovim zemljama.

“Imajući u vidu da su se u posljednjem trenutku spomenutim zemljama odlučile priključiti Belgija, Mađarska, Gruzija i Crna Gora, Rusija zadržava pravo da poduzme recipročne korake”, dodalo je rusko ministarstvo u priopćenju.

Ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov je već u četvrtak priopćio kako će Rusija istjerati isti broj američkih diplomata koliko su Sjedinjene Države protjerale ruskih. Osim toga, istaknuo je kako će reakcija Moskve prema drugim zemljama koje su protjerale ruske diplomate također biti recipročne u smislu broja protjeranih dužnosnika.

Također, rusko Ministarstvo vanjskih poslova je izjavilo da bi Ujedinjeno Kraljevstvo trebalo smanjiti osoblje u veleposlanstvu i generalnom konzulatu u Rusiji tako da se brojčano podudara s brojem ruskih diplomata na britanskom tlu. Moskva je Ujedinjenom Kraljevstvu dala mjesec dana da smanji svoju diplomatsku misiju.

FOTO – Broj diplomata protjeranih iz Rusije (Izvor: RT)

Lista zemalja i izbačenih diplomata
Lista zemalja i izbačenih diplomata

Podsjetimo, sve je počelo 4. ožujka, kada su bivši dvostruki agent Sergej Skripal i njegova kći Julija navodno otrovani nervnim agensom na britanskom teritoriju, za što je London bez ikakvih dokaza optužio Rusiju.

Moskva je odbila sve optužbe i tvrdi kako postoje valjani razlozi za vjerovati da Ujedinjena Kraljevina ima kemijsku formulu ove tvari, koju bi mogla biti proizvedena na britanskom tlu.

Slučaj Skripal izazvao je diplomatsku krizu između dviju zemalja, uz protjerivanje 23 ruskih diplomata iz Velike Britanije i usvajanje sličnih mjera od strane Rusije, koja je ponudila suradnju u istrazi, ali je britanska strana to odbila

Skandal je ovog tjedna dosegnuo vrhunac, kada je 28 zemalja odlučilo protjerati ruske diplomate s njihovog teritorija.

“Ono što sada gledamo je frenetična rusofobna kampanja”, rekla je glasnogovornica ruskog ministarstva vanjskih poslova, Maria Zaharova, ističući da je glavna zadaća Velike Britanije “pokrenuti kampanju demoniziranja Rusije”.

Pretplatiti se
Obavijesti o
28 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Laki Topalović
6 godine prije

Dakle, fale Bugari, Austrija i Slovenija, Portugal, Malta, Slovačka,….. dalje, Srbija, BiH i ?…., a tu je papak Zaev koji navodno predstavlja Makedoniju.

Našili
6 godine prije

zapadnjaci ce stalno smisljati nove pakosti i sve sam sigurniji da ce doci do bojkota svjetskog prvenstva u nogometu ili prije ili ce organizirat ukrope da ozbiljno napadnu donbass da se umiješa rusija jer izgleda ovi s tim provokacijama nece stati tim njihovim sra njima nema kraja rusi trebaju nesto pametno uciniti da kre teni prestanu ne znam neki ruski false flag ovo stvarno sto zapad radi takav krete nizam nikad nije postojao ti debili provociraju atomski rat

basso
6 godine prije

Tako i treba.

Son of Alerik
6 godine prije

Scenarij kojeg su sproveli umišljeni gospodari Zapada u slučaju Skripal je gotovo identičan scenarij koji je odigran u Ukrajini. Tamo je ekipa srušila malezijski zrakoplov i optužila za to rušenje Ruse, bez ijednog dokaza i bez ruskog prisustva u istrazi. Koja nije bila ni potrebna jer su ‘gospodari’ unaprijed imali rezultate ‘istrage’.
To je bio razlog za uvođenje sankcija Rusiji. A Putin lijepo anektirao Krim i gradi most prema Rusiji.
Možda im još nešto smjesti, onako usput protjerujući njihove špijune sa svog teritorija, kao što su to oni učinili s ruskim (naravno da je barem polovica dužnosnika u svim veleposlanstvima svijeta – špijunskog profila).
U cijeloj priči nije čudna ta inscenacija, nego njihovo mišljenje da su u priču o ruskom trovanju uvjerili svoje stanovništvo. Onaj manji dio kojeg ipak jesu je za žaljenje. Nitko im ne može pomoći.

Baba Vanga
6 godine prije

Najnovija vjest u Siriji napadnuta Americka koalicija ima mrtvih javlja Pentagon

Ivo
6 godine prije

američki ambasador je naredio anemičnom & co da protjeraju 35 ruskih diplomata iz Hrvatske. Međutim s obzirom da bi to rezultiralo protjerivanjem 35 hrvatskih zgubidana iz Rusije, pritisak uhljeba i njihovih zaštitnika je bio apsolutno prevelik. Zato samo jedan protjeran, a i to teškom mukom.

milan
6 godine prije

Dobro i sta dale treba zivjeti ili mreti. Dokle ce ta budalastina ici? Sve je prikaazano tako crnom bojom da, ako bih vjerovao u nihove ludjacke sikarije. jedino rijesenje iz svega je jedan golemi rat sa upitnim zavrsetkom. Rusija je naj veci krivac i naj veca prijeetnja! Niti ce biti rata niti je Zapadu Rusija prijetnja, no u kondicionalu! Problem Zapadu su same drzave u zapadnjackoj koaliciji. Moze se nabrajati u nedogled koliko je kontradiktornosti u zapadnjackim organizacijama i samoj konfiguraciji odnoasa koji svoj “origin” vuuuku zajedno sa pravilima propalog rimskog carstva. Nauk Zapada je tu stao sa nekim malim modifikacijama! Analiziram povrsno odgovor Rusije! Kako je mlak i suzdrzan, kako je na razini onoga sa cime je napadaju. Ozbiljna drzava, mislim JAKA, nece i nemoze odgovoriti na te, nisu cak ni na razini paljenja Rajstaga od prije skoro stotinu godina, pretjerano cvrsto jer bi u stvari to i bio… Čitaj više »

Ivo Lola
6 godine prije

Taj spisak tamo gore, to je koalicija okupljena oko Londonske burze, gdje se posljednjih 30 godina opralo najviše mafijaškog novca i novca sumnjivog porijekla sa svih strana svijeta. Na Londonskoj burzi stoje založeni desetogodišnji proračuni nekih država, a Londonsku burzu su osnovali i njome vladaju Rotschildi i ekipa. Tamo se ne pere sitan novac, tamo se peru trilijarde. Ljudi i organizacije koji i koje drmaju zapadnim burzama, financirale su druge organizacije koje su pokrale, što hakirajući, što fizički, milijune istovrsnih poslovnih ugovora iz odvjetničkih ureda u Panami, “Panama papers”, kao onih što se svakodnevno sklapaju po odvjetničkim uredima u Londonu. Šuker, Linić, Marić, svi su oni prodavali državne obveznice u Londonu i samo u Londonu. Da, Rotschild i ekipa u jednom danu mogu srušiti ekonomije mnogih država sa tog spiska. Zašto je Todorić bježao u London, a ne recimo Moskvu, čija mu je Sberbanka dala zadnji veliki kredit od milijardu… Čitaj više »

Good Old Rebel
6 godine prije

Rusi dobro rade posao glede javnog mišljenja (stanovništva) u Evropi, cijeloj. Tako mora i dalje nastaviti. Sada Rusi moraju napraviti “diferencijaciju” između javnog mnijenje država koje objektivno nemaju ništa protiv Rusije…i onih koji huškaju protiv Rusije. Specijalno mjesto Rusima moraju zauzeti Britanci. Njih, bez obzira baš na sve, Rusi moraju uzeti na “zub”, čak više od Amerike ili bilo koje države. Bukvalno Rusi “moraju postati vidno nepravedni i neprijateljski” prema Britaniji. Prema ostalim Evropskim državama…polako i “blago”. Na taj način se “kvarnu Britansku politiku dovodi na čistac”, a samim time i u neku vrstu izolacije. Time bi Britanska ofenziva na Rusiju splasnila i inicijativa prešla na Rusku stranu, a to bi doprinjelo i smanjenju Američkog i Britanskog pritiska na ostale države Evrope, male i velike. Što se tiće država koje nisu u EU, ne trebaju ni žuriti. EU će se obavezno morati “resetirati”….A NATO, pa to je Amerika uz Britansku… Čitaj više »

Sara
6 godine prije

Nije recipročan. Nama nisu nikog protjerali.

Zorule
6 godine prije

Nisam ocekivao da ce se i Madjarska prikljuciti tom cirkusu, sto im bi?

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI

Nije pronađen nijedan rezultat.