Odlazak šefa obavještajne službe sirijskog ratnog zrakoplovstva – odluka Assada

Bashar al Assad - Rusija

Predsjednik Sirije Bashar al-Assad, pokrenuo je korjenite promjene u sigurnosnim i vojnim snagama zemlje. Među najznačajnijim promjenama, koje su otkrili sirijski mediji, je odlazak šefa obavještajnih službi ratnog zrakoplovstva, koji se smatrao svemoćnim u zemlji.

Šef Ureda za nacionalnu sigurnost Sirije Ali Mamluk imenovan je za potpredsjednika sigurnosnog odjela, a zamijenio ga je general Mohammad Dib Zeitoun, koji je do sada bio na čelu Opće obavještajne uprave (nacionalna sigurnost), piše dnevnik Kommersant.

General je bio glavni pregovarač za potpisivanje sporazuma o povratku okruga Homs pod kontrolu sirijskih vlasti. Kao i Ali Mamluk, on je sunit. U ponedjeljak navečer, ove informacije još nisu potvrđene. Osim toga, neki izvori Kommersanta negiraju premještaj Ali Mamluka i Mohammada Dib Zeituna potvrđujući niz drugih reorganizacija, što se čini logičnim u slučaju promjene položaja dvaju visokih generala.

Na čelu nacionalne sigurnosti imenovan je Hussam Luqa, bivši šef političke sigurnosti, sunit iz Hanaser (jugoistočno od Aleppa), koji je na popisu sankcija EU od 2012. godine. Nasser al-Ali imenovan je na novu dužnost (Sunit iz Manbija, sjeverna Sirija), nakon što je bio na čelu Uprave za političku sigurnost u Aleppu i Deraa. Nasser Dib (Alavit iz Latakije, rodni grad predsjednika al-Assada) imenovan je za šefa Uprave za kaznenu sigurnost. Prethodno je bio na čelu Ureda za političku sigurnost u Hami i bio je pomoćnik šefa ureda za političku sigurnost u Damasku.

Najistaknutija promjena u strukturama snaga bila je ostavka generala Jamila Hassana, šefa obavještajne službe zrakoplovstva – najutjecajnije sirijske službe – koja je pod američkim i europskim sankcijama jer su je optužili za “ratne zločine”. Generala Hasana je zamijenio je njegov dosadašnji zamjenik Ghassan Ismail (Alavit iz provincije Tartus), koji je također na popisu sankcija. Prema arapskim medijima, Jamil Hassan je produžen radni staž za još jednu godinu. Neki izvori objašnjavaju njegovu ostavku zbog svog zdravstvenog stanja. Ali postoji i druga verzija.

“Susret” s Rusima i Izraelcima?

Izvori novina Kommersant u Siriji pišu da je ostavka uslijedila nakon nedavnog sastanka generala Hassana u al-Quneitri s ruskim vojnicima, kao i s predstavnicima 5. korpusa sirijske vojske i Izraelaca.

Bio je to taktički sastanak na kojem se raspravljalo o rasporedu vojnih snaga duž linije razgraničenja Izraela i Sirije.

General Hassan bio je blizak Irancima. Tijekom nedavnog sastanka u al-Quneitri nije ispunio zahtjeve Izraela da povuče pro-iranske snage s izraelske granice, što bi mogao biti razlog njegove zamjene”, rekao je pukovnik Fateh Hassun, jedan od vođa sirijske oružane opozicije.

Potonji su primijetili da reorganizacija unutar sigurnosnih struktura nije od temeljne važnosti. Osim toga, pukovnik vjeruje da bi imenovanje Ali Mamluka za potpredsjednika moglo dovesti do njegovog povlačenja iz politike.

“Ali Mamluk je pomogao Damasu da održi odnose s Egiptom, kao i da ponovno uspostavi kontakt s drugim arapskim zemljama, uključujući Jordan i Oman. Ima težinu u arapskim zemljama, “kaže sirijski politički analitičar Samer Rached. Istodobno, stručnjak napominje da mjesto potpredsjednika u Siriji nije toliko važno u odnosu na utjecaj obavještajnih službi koje kontroliraju cijelu zemlju.

Također je rekao da je imenovanje Ali Mamluka, sunitskog podrijetla, omogućilo sirijskim vlastima da “održe religioznu ravnotežu unutar vlade”, kao i druge preustroje.

9
Ostavite komentar

avatar
10000
 
2 Grupirani komentari
7 Odgovori unutar grupe
0 Pratitelji
 
Komentar koji izaziva reakcije
Najaktivniji komentar
8 Komentatori
MaxZvrkBobermanrenatoKaj ti Zadnji aktivni komentator
  Pretplati se  
Obavijest
igi
Gost
igi

kommersant…da nije to demokratsko CIA glasilo iz moskve…

Mateja
Gost
Mateja

Na koncu bo Assad ostal sam. Potem pa Gadafijev plan. Nikogar ne bo, ki bi branil režim in režim bo padel. Od znotraj ga bo uničil kar Assad. Assad je zmanjšal preganjanje mudžahedinov in mudžahedini so ustanovili ISIS. Za ALAVITE je Assad največja naravna katastrofa.

Tadmur Palmirovic
Gost
Tadmur Palmirovic

Prevod..?!

Boberman
Gost
Boberman

Bitno da nije na serskom

Max
Gost
Max

Ja malo Razumijem Slovenski Jezik pa ćiu prevesti. Na kraju će ASsad ostati sam” nitko ga neće braniti” Potom Gadaffijev plan Režim nitko neće braniti i režim će pasti” Iznutra će ga uništiti sam Assad”: Assad je smanjio progon mudžahedina a mudžahedini su stvorili isis”: tastrofaTasTza Alavite je Assad najveća prirodna katastrofa” Citat završen.

Zvrk
Gost
Zvrk

lik se sprda. ne morate biti doslovni.

Max
Gost
Max

Ja sam samo preveo što je Mateja napisala. Nisu to moje riječi. I ne sprdam se to je doslovni prijevod

Kaj ti
Gost
Kaj ti

Kaj pa ti bluzis? Se ti ne zdi,da je ta voda ze odtekla?

renato
Gost
renato

Kad vidim da netko napiše da su mudžahedini osnovali ISIS,odmah mi je jasno koliko poznaje prilike u Siriji i povijest sukoba u ovom ratu.Ne zato jer je pogrešno isilovce ili Al Qaidu nazivati tim imenom,nego zbog toga jer je to tako opći pojam da shvaćam da nemaš pojma tko je tamo ratovao,samo znaš da su to neki vjerski fanatici koji su uzeli oružje u ruke.ISIL je nastao od ISI-a(Islamske države Iraka) ,dijela Al Qaide i FSA.Svi navedeni su “oslobodili” Raqu i uspostavili kalifat na dijelu područja Sirije i Iraka
.Da,dobro si vidjela-i Slobodna Sirijska Vojska je “oslobađala ” Raku 2014.,svi mediji su pisali o tome ali nitko nije zabilježio kada su se povukli,da li su ih isilovci poubijali,protjerali…Iz toga se da zaključiti da su oni tamo ostali i participirali u osnivanju Islamske Države.

POVEZANE VIJESTI

Izbornik