Odlazak šefa obavještajne službe sirijskog ratnog zrakoplovstva – odluka Assada

Bashar al Assad - Rusija
9 komentara

Predsjednik Sirije Bashar al-Assad, pokrenuo je korjenite promjene u sigurnosnim i vojnim snagama zemlje. Među najznačajnijim promjenama, koje su otkrili sirijski mediji, je odlazak šefa obavještajnih službi ratnog zrakoplovstva, koji se smatrao svemoćnim u zemlji.

Šef Ureda za nacionalnu sigurnost Sirije Ali Mamluk imenovan je za potpredsjednika sigurnosnog odjela, a zamijenio ga je general Mohammad Dib Zeitoun, koji je do sada bio na čelu Opće obavještajne uprave (nacionalna sigurnost), piše dnevnik Kommersant.

General je bio glavni pregovarač za potpisivanje sporazuma o povratku okruga Homs pod kontrolu sirijskih vlasti. Kao i Ali Mamluk, on je sunit. U ponedjeljak navečer, ove informacije još nisu potvrđene. Osim toga, neki izvori Kommersanta negiraju premještaj Ali Mamluka i Mohammada Dib Zeituna potvrđujući niz drugih reorganizacija, što se čini logičnim u slučaju promjene položaja dvaju visokih generala.

Na čelu nacionalne sigurnosti imenovan je Hussam Luqa, bivši šef političke sigurnosti, sunit iz Hanaser (jugoistočno od Aleppa), koji je na popisu sankcija EU od 2012. godine. Nasser al-Ali imenovan je na novu dužnost (Sunit iz Manbija, sjeverna Sirija), nakon što je bio na čelu Uprave za političku sigurnost u Aleppu i Deraa. Nasser Dib (Alavit iz Latakije, rodni grad predsjednika al-Assada) imenovan je za šefa Uprave za kaznenu sigurnost. Prethodno je bio na čelu Ureda za političku sigurnost u Hami i bio je pomoćnik šefa ureda za političku sigurnost u Damasku.

Najistaknutija promjena u strukturama snaga bila je ostavka generala Jamila Hassana, šefa obavještajne službe zrakoplovstva – najutjecajnije sirijske službe – koja je pod američkim i europskim sankcijama jer su je optužili za “ratne zločine”. Generala Hasana je zamijenio je njegov dosadašnji zamjenik Ghassan Ismail (Alavit iz provincije Tartus), koji je također na popisu sankcija. Prema arapskim medijima, Jamil Hassan je produžen radni staž za još jednu godinu. Neki izvori objašnjavaju njegovu ostavku zbog svog zdravstvenog stanja. Ali postoji i druga verzija.

“Susret” s Rusima i Izraelcima?

Izvori novina Kommersant u Siriji pišu da je ostavka uslijedila nakon nedavnog sastanka generala Hassana u al-Quneitri s ruskim vojnicima, kao i s predstavnicima 5. korpusa sirijske vojske i Izraelaca.

Bio je to taktički sastanak na kojem se raspravljalo o rasporedu vojnih snaga duž linije razgraničenja Izraela i Sirije.

General Hassan bio je blizak Irancima. Tijekom nedavnog sastanka u al-Quneitri nije ispunio zahtjeve Izraela da povuče pro-iranske snage s izraelske granice, što bi mogao biti razlog njegove zamjene”, rekao je pukovnik Fateh Hassun, jedan od vođa sirijske oružane opozicije.

Potonji su primijetili da reorganizacija unutar sigurnosnih struktura nije od temeljne važnosti. Osim toga, pukovnik vjeruje da bi imenovanje Ali Mamluka za potpredsjednika moglo dovesti do njegovog povlačenja iz politike.

“Ali Mamluk je pomogao Damasu da održi odnose s Egiptom, kao i da ponovno uspostavi kontakt s drugim arapskim zemljama, uključujući Jordan i Oman. Ima težinu u arapskim zemljama, “kaže sirijski politički analitičar Samer Rached. Istodobno, stručnjak napominje da mjesto potpredsjednika u Siriji nije toliko važno u odnosu na utjecaj obavještajnih službi koje kontroliraju cijelu zemlju.

Također je rekao da je imenovanje Ali Mamluka, sunitskog podrijetla, omogućilo sirijskim vlastima da “održe religioznu ravnotežu unutar vlade”, kao i druge preustroje.

Pretplatiti se
Obavijesti o
9 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
igi
4 godine prije

kommersant…da nije to demokratsko CIA glasilo iz moskve…

Mateja
4 godine prije

Na koncu bo Assad ostal sam. Potem pa Gadafijev plan. Nikogar ne bo, ki bi branil režim in režim bo padel. Od znotraj ga bo uničil kar Assad. Assad je zmanjšal preganjanje mudžahedinov in mudžahedini so ustanovili ISIS. Za ALAVITE je Assad največja naravna katastrofa.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI

Nije pronađen nijedan rezultat.