Ograničenje cijena ruske nafte ‘uvelike nije uspjelo’

Rusija-Nafta
13 komentara

Ograničenje cijena koje su nametnule G7 i zemlje EU za rusku pomorsku prodaju nafte u suštini nije uspjelo, izvijestio je u utorak Politico, pozivajući se na novo istraživanje.

Mehanizam je dogovoren prošle godine i zabranjuje zapadnim firmama da pružaju osiguranje i druge usluge za isporuke ruske sirove nafte osim ako se teret ne kupi po cijeni od 60 dolara po barelu ili ispod. Slična ograničenja uvedena su u februaru za izvoz ruskih naftnih derivata. Te mjere su imale za cilj značajno smanjenje energetskih prihoda Moskve.

Prema novoj analizi Centra za istraživanje energije i čistog zraka (CREA), koju je podijelio s Politico, tokom prošle godine ta je šema koštala Kremlj 34 milijarde eura (37 milijardi dolara) u prihodima od izvoza, što je ekvivalent oko dva mjeseca’ zarade u ovoj godini. Međutim, taj iznos je “daleko manji nego što su se nadali oni koji su osmislili pravila”, navodi se u izvještaju, dodajući da se uticaj najintenzivnije osjetio u prvoj polovini 2023. prije nego što je počeo da nestaje.

Ruska nafta se sada stalno prodaje za više od granice od 60 dolara po barelu, piše Politico.

“Uticaj gornje granice cijena je ograničen zbog neadekvatnog nadzora i primjene”, rekao je Isaac Levi, koji vodi CREA-in rad o Evropi i Rusiji. Dodao je da zapadne zemlje nisu uspjele suzbiti rupe u sankcijama.

Prema izvještaju, manjak je dijelom posljedica toga što trgovci jednostavno ignorišu gornju granicu cijena, pri čemu se ruska nafta prodaje za otprilike 70 dolara po barelu.

Istraživači CREA-e otkrili su da je oko 48% ruskog tereta nafte prevezeno tankerima u vlasništvu ili osiguranim u zemljama G7 i EU. U teoriji, gornja cijena bi se trebala primjenjivati ​​na ova plovila, navodi se u izvještaju, dodajući da je u praksi nekoliko operatera na meti.

Istraživači su dalje naveli da je “rupa u preradi” potkopala napore Zapada da ograniči ruski izvoz, jer su zemlje poput Indije povećale kupovinu energije iz Moskve.

Zemlje EU trenutno pregovaraju o novim načinima za pooštravanje provođenja gornje granice u sklopu svog 12. paketa sankcija Rusiji, navodi se u nacrtu u koji je Politico vidio. Ograničenja bi navodno mogla uključivati ​​nove obaveze za trgovce i zakupce brodova da dostave podatke o isporukama.

G7rusijaSankcije
Pretplatiti se
Obavijesti o
13 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Schwarze Hunderte
4 mjeseci prije

Rusi donose zakon o zabrani davanja ženskih imena dječacima i muških imena djevojčicama 😊 👍 . Dakle ..Nema više mogućnosti upisa Karoline – kao dječaka 😁 , premda … U Rusa je to i prije , vrlo slabo bilo tak da ovo služi više kao PREVENCIJA U SUZBIJANJU … Europskih Vrijednosti 🤮

Tupko Glupko
4 mjeseci prije

Zelenski je otkazao virtualno pojavljivanje u američkom Senatu i Zastupničkom domu svega nekoliko sati prije nego što se trebao odrzati.
Čelnik Senata Chuck Schumer (zanimljivo, još jedan Zidov) pojasnio je da je ukrajinski predsjednik bio zaokupljen stvarima “u zadnji čas”, ne pružajući dodatne pojedinosti.

Šef stožera Volodimira Zelenskog Andrij Jermak rekao je neposredno prije otkazivanja sastanka da postoji veliki rizik od ukrajinskog poraza bez kontinuirane potpore SAD-a.

Tupko Glupko
4 mjeseci prije

Zanimljive su ove europske sankcije Rusiji – što ih više ima, BDP u Europi sve više pada, a u Rusiji sve više raste!

Gad
4 mjeseci prije

Kako ograničiti cijenu drogi o kojoj su apsolutno svi ovisni.

tihobl
4 mjeseci prije

Blumberg ima drugaciju pricu nego CREA: rusi imaju + 54 milijarde od izvoza nafte, na EU ide pola ruskog izvoza, a 48% evropskih brodara prevozi rusku naftu.
Po 70$ dobijaju samo ruski prijatelji, a neprijatelji placaju naftu po cijeni izmedju brenta i VTI.

Ovaj clanka je da utjesi hibera: eto nastetili smo rusima, ali ne koliko smo zeljeli. Nigdje se ne pominje 200 ruskih tankera i da je Usrulja zatrazila od Danske da zaplijeni sve tankere koji nisu osigurani kod Lojda. Danska jos uvijek oklijeva da objavi rat Rusiji jer zna za predsjednicku direktivu koju je donio Jeljcin: napad na ruske brodove, vojne ili teretne smatrace se napadom na Rusiju i predsjednik ima pravo da odgovori svim arsenalom po napadacu (to je usvojio kad su turci pokusali da zaustave izvoz S-300 na Kipar).

NOME
4 mjeseci prije

globalisti će provesti zelenu tranziciju smanjenjem dostupnosti ugljikovodika…to se već uveliko provodi…

Max
4 mjeseci prije

Tko bi rekao.

Antinato
4 mjeseci prije

G7 ne može istočnim državama kao što su Rusija, Kina i Indija više ništa nametnuti. G7 je več dugo star bezzubi tigar, bez kandži.

Rusi i balkanski Slaveni su brača
4 mjeseci prije

Zapadnjaci, držte se vi radije svoje pedherske Eurovizije. Za drugo i tako niste.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI