Orban bi mogao preuzeti Vijeće EU

Viktor Orban
5 komentara

Mađarski premijer Viktor Orban, čija će zemlja predsjedavati rotirajućim predsjedavanjem Evropskim vijećem kasnije ove godine, mogao bi steći ogroman utjecaj na tijelo zbog očekivanog odlaska predsjednika Vijeća Charlesa Michela, izvještava Politico u nedjelju.

Michel je najavio da će se kandidirati na ovogodišnjim parlamentarnim izborima u EU, što znači da će napustiti svoju sadašnju funkciju ako pobijedi. Ako čelnici EU ne uspiju brzo pronaći zamjenu, dužnosti predsjednika bi u suštini preuzeo Orban, piše na novinskoj web stranici.

Michel je svoju namjeru nagovijestio u intervjuu za tri belgijska medija u subotu, rekavši da će, ako bude izabran, obavljati svoje dužnosti u Vijeću EU dok ne položi zakletvu kao poslanik u Evropskom parlamentu sredinom jula. “Evropsko vijeće to može predvidjeti krajem juna ili početkom jula i odlučiti o nasljedniku”, rekao je on.

Prema pravilima EU, Mađarska će preuzeti rotirajuće predsjedavanje Vijećem između jula i decembra. Tajming bi mogao dovesti do scenarija u kojem će “nekontrolirani Orban [će] vladati Vijećem ležati šest mjeseci neposredno nakon evropskih izbora 2024.”, napominje Politico, dodajući da bi drugi lideri EU “očajnički” željeli izbjeći takvu ishod.

Orban je bio u sukobu sa zvaničnicima u Briselu na mnogim frontovima. Mađarski premijer je bio kritičan prema migrantskoj politici EU i dosljedno se protivio slanju oružja Ukrajini, kao i njenoj ubrzanoj integraciji u EU. On je takođe osudio sankcije EU protiv Moskve, rekavši da one štete ekonomiji bloka.

Mađarska je takođe blokirala paket pomoći od 50 milijardi evra (55 milijardi dolara) za Kijev, koji je trebalo da bude isplaćen između 2024. i 2027. godine, istovremeno se osuđujući na odluku EU da zamrzne milijarde evra pomoći Budimpešti.

Lideri EU bi se trebali sastati 17. juna i 27. i 28. juna, ubrzo nakon parlamentarnih izbora u EU. Politico i drugi mediji sugerirali su da će iskoristiti te prilike da se dogovore o zamjeni za Michela ako on pobijedi na izborima, iako bi proces morao teći brže nego inače. U normalnim okolnostima, Michelov mandat ističe u novembru 2024.

Predsjednik Vijeća EU također je odbacio tvrdnje da je napuštao brod tokom istovremenih kriza u Ukrajini i na Bliskom istoku, rekavši da mu je ostalo još najmanje šest mjeseci na svom položaju. Napomenuo je i da će drugu polovinu godine u svakom slučaju obilježiti politička tranzicija.

Charles MichellOrbanVjeće EU
Pretplatiti se
Obavijesti o
5 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
nastran
3 mjeseci prije

da malo zatalasa?

Max
3 mjeseci prije

Jedva čekam.

Schwarze Hunderte
3 mjeseci prije

Da održi requiem 😁 ?!

Dmitar Mitar
3 mjeseci prije

Nije da bi mogao,vec da se kladimo da hoce 😉

Nebitno
3 mjeseci prije

Torbane razvali europu jebes eu i smece koje imamo od nje

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI