Orban traži novac za zaštitu EU od migranata i veće ovlasti nacionalnih parlamenata

Viktor Orban
74 komentara

Jučer je mađarski premijer Viktor Orban pozvao Europsku uniju da nadoknadi Mađarskoj troškove za graničnu sigurnost, ali je predložio i plan za povećanje uloge nacionalnih parlamenata u odlučivanju u EU.

Viktor Orban je pozvao Bruxelles da nadoknadi Mađarskoj dio novca kojeg je zemlja potrošila kako bi osigurala svoje granice tijekom migrantske krize.

“Potrošili smo više od milijardu eura za zaštitu granica. Mi ne samo da štitimo sebe, nego i Europu. Barem polovicu tog iznosa bi nam trebalo nadoknaditi “, izjavio je mađarski premijer u videu objavljenom na svojoj Facebook stranici u petak, uoči neformalnog sastanka čelnika EU u Bruxellesu.

Orban je također rekao kako će se ustati protiv nekoliko “potpuno apsurdnih prijedloga na stolu” kao što je “uzimanje u obzir primitak imigranata tijekom raspodjele zastupničkih mjesta u Europskom parlamentu”.

Viktor Orban, koji je uvijek bio žestoki protivnik migracijske politike Europske unije, odbio je primati imigrante i izjavio “kako neće podržati tu ideju jer Europska unija pripada Europljanima i europskim građanima”.

“Procedura crvenog kartona”

Mađarski premijer je također kazao kako će predložiti takozvanu “proceduru crvenog kartona” koja bi povećala ulogu nacionalnih parlamenata u donošenju odluka u Europskoj uniji, dopuštajući im da “prekinu rasprave u Europi za koje smatraju da su prijetnje nacionalnim interesima njihovih zemalja”.

Početkom ove godine je Orban u Budimpešti razgovarao s poljskim premijerom Mateuszom Morawieckim i  raspravljao je u srijedu o migraciji, gospodarstvu i bilateralnim odnosima.

Viktor Orban je naglasio kako početak 2018. godine primanjem prijatelja znači dobar znak za ostatak godine, a Mađarska će zasigurno trebati dobre znakove ove godine. Već tada se vidjelo da mađarski premijer ove godine namjerava provoditi još čvršću politiku prema “centru”, ili “Staroj Europi”, kako zovu zemlje utemeljiteljice EU i bivši Zapadni blok.

“2018. bit će važna godina za Europu, jer je posljednja puna godina aktualnog  “europskog ciklusa”, kazao je Orban. Prema njegovim riječima, posljednjih  nekoliko godina su pokazale što funkcionira u EU, a što ne. Naglasio je da postoji niz povijesnih razloga zbog kojih su susreti poput sastanka s poljskim premijerom važni, ali to za javnost nije najvažnija dimenzija sastanka.

“Najvažnije je da se danas susreću lideri dviju zemalja koje pripadaju Središnjoj Europi. Proteklih godina se pokazalo da srednjoeuropski ekonomski modeli rade. Središnja Europa djeluje. Danas postoje uspješne zemlje u Središnjoj Europi, zemlje koje pridonose snazi ​​EU. Dajemo više nego je itko mislio 2004. godine, kada smo pristupili Europskoj uniji. Tada nismo ni mislili da ćemo nakon deset godina reći da smo ekonomski motor EU”, rekao je Orban prije nešto više od mjesec dana.

Dodao je kako je Središnja Europa najbrže rastuća regija EU i istaknuo kako su Poljska i Mađarska pridonijele stabilnosti europskog gospodarstva.

“Ne želimo živjeti u carstvu nego u savezu suverenih država”

Tijekom konferencije za tisak je mađarski premijer više puta istaknuo kako, unatoč prethodno spomenutim gospodarskim čimbenicima, politika useljavanja EU ne funkcionira.

“Ona je spektakularno propala. Jasno je da europski narodi to ne žele, dok neki europski čelnici još uvijek provode propalu imigracijsku politiku. Mađarski stav je da moramo zaštititi granice i da migracije moraju biti zaustavljene. Ne bismo trebali ovdje dovesti migrante, nego im trebamo odnijeti pomoć gdje je to potrebno”, rekao je Orban.

Rekao je da je uz pomoć Varšave jasno da “zaštita južne granice u Mađarskoj nije samo unutarnji problem Mađarske, već i europski problem.

“Ne prvi put, a možda i ni posljednji put u povijesti”, upozorio je.

Nakon razgovora o imigraciji, Orban je ponovio da Središnja Europa ima viziju europske budućnosti, a to je uspješna regija koja podržava gospodarstvo temeljeno na radu.

“Ne želimo živjeti u carstvu. Za nas je Europska unija i dalje savez slobodnih europskih naroda”, istaknuo je mađarski premijer, dodajući kako se snažna Europa može graditi samo na snažnim nacionalnim državama.

Odgovarajući na pitanje o obveznoj kvoti za migrante, Orban je rekao da će ova godina biti “godina velikih bitaka”, jer one zemlje koje žele svoju migracijsku politiku provoditi i u Mađarskoj, ovu godinu smatraju svoju posljednju veliku šansu da to učine.

Kazao je kako je osim sigurnosnih aspekata važno naglasiti da neke zemlje zapada Europe ušle u “postkršćansko i postnacionalno doba” i to vide kao “europsku budućnost”.

Rekao je da Mađarska ne želi ući u takvo “novo doba”, jer su nacionalni identitet i kršćanska kultura Mađarsku štitili i očuvali tisuću godina.

Na pitanje o suradnji s novom austrijskom vladom, Viktor Orban je rekao da zemlje Višegradske skupine ne žele formalno proširivati skupinu, ali da imaju snažne odnose s drugim zemljama. Dodao je kako je Austrija primjer kako demokracija funkcionira u Europi.

“Demokracija u Austriji je obnovljena, jer Austrijanci ne žele useljavanje i izabrali su vladu koja ne želi imigraciju. To će biti slučaj svugdje u Europi. Uvjeren sam da je to samo pitanje vremena”, naglasio je Orban.

Iz Orbanovih izjava je jasno da će ovo biti prijelomna godina za Europsku uniju, a pitanje imigracije će biti jedno od prioriteta u određivanju budućnosti EU.

Brüsszelben. Munkára fel!

Brüsszelben. Munkára fel // In Brussels. Let's get to work!

Gepostet von Orbán Viktor am Freitag, 23. Februar 2018

Ako se video ne otvara kliknite na ovaj link.

Pretplatiti se
Obavijesti o
74 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Son of Alerik
6 godine prije

Orban jasno iskazuje svoje svrstavanje u lani otvorenom natječaju – Europa s više brzina/Europa s više integracija. EU kao Savez suverenih (nacionalnih) država je Orbanov izbor. Nitko ne brani drugim članicama EU da se povezuju više, da smanjuju ovlasti nacionalnih parlamenata i daju veće ovlasti Europskoj Komisiji. Međutim, EU se i sad nalazi u ‘više brzine’, odnosno podjela. Jedna razina je euro zona, pa postoje članice s istom valutom Euro, postoje članice s vlastitim valutama. Postoji Schengenska bezgranična zona (doduše sad s kontrolom na ulazu u Austriju, Njemačku), postoji EU teritorij koji je granicom odvojen, ali ne samo granicom, nego i žilet žicom. Tako je Slovenija od Hrvatske u cijeloj dužini odvojena žilet žicom, kao i Mađarska. Imigrantska politika Mađarske je njeno suvereno pravo, a tako misle i ostale srednjoeuropske zemlje. Ovo je prava prilika za Kolindu da na novim osnovama dopuni svoju viziju uspravnice Baltik-Jadran kao zid od emigrantske… Čitaj više »

mars
6 godine prije

Orban je na dobrom putu da ga proglase za despota, tiranina, ksenofoba, rasistu, fašistu, nacistu, prijetnjom za demokratiju, ljudska prava, slobodno (hahahaha) tržište, “univerzalne” podrazumjevajuće slobode, a Mađarsku promovišu u novo, (jedno u nizu kojih je sve više) carstvo zla. Jednom rječju, Orban je užaaaassss!

Georgij Žukov
6 godine prije

Orban je mali ,sitni madjarski kokosar ciji je jedini cilj iskamciti pare od europe , cistokrvni politicki blefer ciji je mozak odvojen zilet zicom od razuma .

Sunseeker
6 godine prije

Čovjek je u pravu što se ograđuje i zeli da Mađarice se hebu s bijelom rasom. Usronje naprave sranje s drugom rasom i kulturom u pustinji i onda s tim izbjeglicama opterećuju Europu i na kraju ne žele ih primiti u svoju zemlju a još im obećali zlatni život i demokraciju. Ak se dobro sjećam jos su poostrili i vizni režim za Eu. Šta bi vi koji Orbana osuđujete napravili….ogradili se i svoj narod zaštitili ili napravili raspašojku od svoje zemlje zbog drugih?? Svaki minus bi volio da mi se objasni!

aziz
6 godine prije

Orban je naš čovjek, ne idemo mi arapima nego arapi dolaze agresivno i valja ih zaustaviti. Ne treba nama u EU Meka i Medina.

aziz
6 godine prije

Islam je u EU neprihvatljiv i nepodnošljiv

aziz
6 godine prije

Islam dolazi u EU sa krvavim nožem i zato ih nitko ne želi

Georgij Žukov
6 godine prije

STOP MRZNJI PREMA DRUGOM I DRUGACIJEM ! Kako možete kupiti ili prodati nebo, toplinu tla? Ta nam je ideja strana. Ako mi ne posjedujemo svježinu zraka i svjetlucanje vode, kako ih vi možete kupiti od nas? Svaki dio Zemlje svet je za moj narod. Svaka sjajna borova iglica, svaka pješčana obala, svaka magla u tamnoj šumi, svaki kukac, sveti su u pamćenju i iskustvu moga naroda. Mrtvi bijelci zaboravljaju zavičaj svoga rođenja kad pođu u šetnju među zvijezdama. Naši mrtvi nikad ne zaboravljaju ovu lijepu Zemlju jer je ona majka crvenog čovjeka. Mi smo dio Zemlje i ona je dio nas. Mirisno cvijeće, jelen, konj, veliki orao, svi su oni naša braća. Stjenoviti vrhunci, sočni pašnjaci, toplina tijela ponija i čovjek – svi pripadaju istoj obitelji. Zemlja je sveta za nas. Ta sjajna voda što teče brzacima i rijekama nije samo voda nego i krv naših predaka. Ako vam prodamo… Čitaj više »

Georgij Žukov
6 godine prije

Mene uopce ne cude vecina komentara na ovu temu s obzirom u kakvom okruzenju zivite 27 godina od uvodjenja “demokracije” i 37 godina od smrti Tita , to stanje za vecinu naroda je odlicno opisao Andrej Nikolaidis koji kaze “Siromaštvo je tvoj pravi zavičaj, tvoja istinska domovina. U njoj će život provesti i tvoje dijete. Jer kad se kralo, tvoji nisu htjeli. Nisi ni ti. Jer imaš moral. Oni drugi imaju para”. Sto drugo ocekivati od ljudi koji su pljunuli na jednog Tita, Đilasa, Rankovića, Koču, Kardelja, Kidriča…. Koliko skolaraca i studenata danas zna podatak koji spominje Tomislav Marković u svom tekstu , pa kaze . “Staljinov pokušaj da stavi Jugoslaviju pod svoju neprikosnovenu kontrolu naišao je na čvrst otpor jugoslovenskih komunista na čelu sa Titom uprkos zastrašujućoj situaciji u kojoj su se našli. KPJ je na Petom kongresu odlučila da odbrani nezavisnost Jugoslavije i ne postane satelitska država Sovjetskog… Čitaj više »

Georgij Žukov
6 godine prije

Sta je ovo danas desant na drvar ? Jos nisam ni poslao komentar a vec crveno . 🙂

P.S. Orban je super , jel bolje?

onaj najgl.......veći Dalton
6 godine prije

A da malo obratite pažnju na –
“Ne želimo živjeti u carstvu. Za nas je Europska unija i dalje savez slobodnih europskih naroda”.
Dobar je Orban. Sa nekim takvim i ovi jugokurdistani bi drugačije izgledali.

alan ford
6 godine prije

EU ne može biti savez suverenih država. To je naprosto iluzija. Jer je EU od početka zamišljena kao “carstvo”, odnosno, stvarni tvorci EU: Rockefeller i cionistička bankomafija od početka stvaranja, kada je 1950. najprije bila stvorena Europska unija za ugalj i čelik (kao jezgro buduće EEZ i EU), imali su u vidu, veliku državu Sjedinjene europske države, koja treba biti stvorena postepeno na koncu cijelog tog procesa. Rockefeller ima svoje ljude na čelu vlada svih zapadnih država i na čelu svih EU institucija, Europske komisije, Europskog vijeća, parlamenta, itd… I naravno sve glavne medije pod svojom kontrolom; od Portugala pa gore do Norveške, od Grčke pa gore do Estonije, od V. Britanije pa tamo do Bukurešta i Sofije, svi mediji su pod kontrolom duboke države. Mislim da i Orban sam to zna, da je EU “suverenih država” , odnosno EU kao savez nacionalnih domovina, iluzija. I da jedino izlaz iz… Čitaj više »

alan ford
6 godine prije

Sjeverozapadna Europa je već gotova, pala. To je propala stvar. Sve države dolje od Italije, pa gore do skandinavskih država neće postojati više, najkanije za 30- 40-ak godina. Europa će opet puknuti po onom istom šavu, po kojem je bila podjeljena za vrijeme hladnog rata. Istočna i jugoistočna Europa će se spasiti i tu će se sačuvati nacionalne države, ali samo zahvaljujući tome, što za migrante iz Azije i Afrike, istočne države nisu atraktivne jer su za njih presiromašne, u njima nema socijalne love za dažabalebarošenje kao u Njemačkoj Švedskoj , Ausriji, itd. Države sjeverozapadne Eirope će u skoroj budućnosti postati stalna krizna žarišta i ratišta, kao i države Bliskog istoka, Amsterdam, Berlin, Brisel, Stockholm itd.. postatii će kao Kabul i Bagdad i tako su Soros i ostali cio-hazari uspjeli. U Njemačkoj i ostalim držvamaa zapadne Europe,. već odavno se vodi tihi rat, unutar domicilnog stabovništva, I tu se upoće… Čitaj više »

Laki Topalović
6 godine prije

Ono što svi zaboravljaju je izjava Orbana da Mađarska niti je napravila te ratove, niti ih je htjela. Libija i Sahel > Sarkozy, dakle sve ih odvest u Francusku. Koliko god ih ima iz južnog pravca. Bliski istok je maslo tandema Washington /cionistički režim. Slijedom toga, dat im papire , lažne dokumente, što god im treba. logističku podršku, apsolutno sve i isporučit te ljude u SAD i Izrael. (U drugom slučaju, svakome dati po jedan pištolj i dvije ručne bombe)

Weteran
6 godine prije

Mažino linija nije rešenje?!
Dokazano!

valentin
6 godine prije

Živio Orban. Dolje kurvini sinovi svih boja. Dolje internacionalistički idioti. Dolje Europska Masonska Kaljuža i Novi Svjetski Poredak.Živio Orban.

Nagard
6 godine prije

U ovom.svijetu stav madjarskog premijera je ko babe s pijace skupljanje poena zivimo u svijetu dva velika igraca ostali su samo pijuni jasno kp ova zima u drugom mjeesecu sto treba biti

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI

Nije pronađen nijedan rezultat.