fbpx

Ostavite dijasporu na miru – Svaki hrvatski birač iz BiH plati Hrvatskoj 193.931 kuna godišnje za legitimno pravo glasa koje ne vrijedi ništa

Sušenje duhana

“Zašto dijaspora bira naše političke predstavnike, iako ne plaća porez u Hrvatskoj?”; “Dijaspora je ekstremna!”; “Dijaspori treba ukinuti dvojno državljanstvo…”, poruke su koje već godinama slušam. Međutim, budimo vjerodostojni…

Svaki državljanin ima pravo glasa, bez obzira prebiva li ili boravi u zemlji čije državljanstvo ima. Pravna znanost je sve točno i pošteno definirala, ali ipak mnogi griješe. Biračko pravo je zajamčeno ustavom svake zemlje i nitko ga ne može oduzeti, kao ni državljanstvo. To smo definitivno riješili. Točka.

Kada dijaspora ima pravo glasa?

Dijaspora bira predsjednika, a državljani u domovini, koji plaćaju porez, biraju svoje lokalne i državne predstavnike u parlamentu tj. Saboru. Predsjednik jedne zemlje je predsjednik svih državljana, a ne samo onih koji imaju prebivalište u domovini i koji plaćaju poreze. Predsjedničke ovlasti ne omogućavaju definiranje ekonomske politike, tako da njegove odluke ne utječu na gospodarstvo jedne zemlje, a time ni glas dijaspore.

Na lokalnim i državnim izborima se biraju lokalni i državni predstavnici o kojima ovisi život državljana u domovini. Na ovim izborima dijaspora nema pravo glasa, osim što bira nekoliko predstavnika u Saboru koji iznose i štite interese dijaspore. Njihov broj je premali da bi utjecao na glavne odluke Vlade i Sabora.

Sustav glasovanja smo riješili i vidjeli da u njemu nema ništa sporno. Idemo vidjeti koliko dijaspora utječe pri odabiru predsjednika?

Rezultati prvog kruga predsjedničkih izbora pobijaju sve kritike. Dijaspora ima vrlo mali utjecaj na odabir predsjednika Republike Hrvatske.

U prvom krugu predsjedničkih izbora glasovalo je 1.904.453 birača. U dijaspori je glasovalo 40.774 birača u što su uključeni i birači iz Bosne i Hercegovine čiji broj iznosi 24.568.

Rezultat govori sam za sebe. Dijasporu predstavlja 1% ukupnih birača, te dodatnih 1,2% iz Bosne i Hercegovine gdje su Hrvati konstitutivan narod.

Svi koji napadaju i stigmatiziraju hrvatsku dijasporu nisu u pravu.

Hrani li Bosna i Hercegovina Hrvatsku?

Navest ćemo samo jedan primjer. U 2018. godini Hrvatska je u Bosni i Hercegovini izvezla roba u vrijednosti 1.361.899.919 eura, a iz Bosne i Hercegovine je uvezla roba za samo 732.932.591 eura.

Razlika je strašna i iznosi 628.967.328 eura ili 4.654.358.227 kuna u korist Republike Hrvatske. “Simbolično rečeno”, svaki Hrvat iz Bosne i Hercegovine direktno ili indirektno godišnje plati 193.931 kuna svoje legitimno pravo glasa koje mu ne donosi ništa osim obveze da kupuje svoje hrvatsko ili da hrvatske proizvode prodaje drugih narodima u BiH.

Poruka je jasna: “Dušobrižnici, ostavite dijasporu na miru, jer ako vam nije pomogla, nije vam ni odmogla.”

0 0
Ocijenite članak
Pretplati se
Obavijest
guest
216 Comments
najstariji
najnoviji najviše ocjenjeniji
Ivkopivko
Gost
Ivkopivko
8 mjeseci prije

Koja glupost.. i da ne postoji hrv. dijaspora u BIH trgovinska bilanca bi bila ista, nista oni ne placaju, clanak je u potpunosti promasen i te dvije stvari nemaju veze jedna s drugom.

L. R.
Admin
Famed Member
8 mjeseci prije

Zaboravili ste pročitati: “Simbolično rečeno”…. Članak je o utjecaju dijaspore na izbore u Hrvatskoj.

Ivkopivko
Gost
Ivkopivko
8 mjeseci prije

Jasno, ali ta konstrukcija je skroz promasena.

nessy
Gost
nessy
8 mjeseci prije

Simbolicno ili ne, ta recenica nema smisla.

Mlata
Gost
Mlata
8 mjeseci prije

Dijasporac moli onog gore da ovde ne bude nikad dobro i tako hrani svoju sujetu kako je on u pravu što je spakovao kofere i ostavio sve. Zamislite ovde (regija) nekim čudom bude dobro a on otišao pre par godina i tek jezik naučio i faktički čeka prvi, pravi ozbiljan posao….samo mu štrik ostaje i pravac tavan. Nijma odgovara ovakvo stanje, dođu ovde jednom godišnje, par milja oera u džepu i dele pamet svima, popili svu pamet ovog sveta, pokažu se kako su “uspeli u životu”! Njima glas treba ukinuti, tačka

EU dismr
Gost
EU dismr
8 mjeseci prije

L.R. 🙂 e jes’ Vas okitilo .. 🙂 🙂 Jel’ imate neki borić, može i plastični .. 🙂

L. R.
Admin
Famed Member
8 mjeseci prije

Poštovani EU dismr,

Što više minusa, inteligentniji komentar. 🙂

Lijep pozdrav

denis
Gost
denis
8 mjeseci prije

Poštovani L.R. mislim da ni sami ne vjerujete u ovo što ste napisali u odgovoru EU dismr,.

neutrino
Gost
neutrino
8 mjeseci prije

L-R. Znaci iz te vase logike proizlazi sljedeci zakljucak – “Na moj (L.r.-ov) inteligentni komentar, dolazi vecina neinteligentnih minusa (citatelja)?”
Tnx a lot 😉

nessy
Gost
nessy
8 mjeseci prije

L.R.
Opet recenica bez veze sa osnovnom logikom.

EU dismr
Gost
EU dismr
8 mjeseci prije

L.R. eto, znao sam ja da je burt najinteligentniji komentator .. 🙂
Pozdrav Redakciji i Adminu, puno uspjeha u pisanju i brisanju .. Samo “inteligentno” .. 😉 😉

Ivan
Gost
Ivan
8 mjeseci prije

Čega se pametan srami, budala se diči!

neutrino
Gost
neutrino
8 mjeseci prije

L.r, molim Vas kao urednika da nas ubuduce postedite ovakvih sugestibilnih clanaka. Ogromna vecina na ovom portalu se ne slaze sa napisanim.
A mene osobno vrijeda jer je clanak pisan u duhu nametanja misljenja. Ako nista, uvazite misljenje vecine, a ovakve clanke ne objavljujte vise.
P.s. A i nismo tak glupi da ne kuzimo da clanak nije slucajno napisan pred izbore da onoj plavusi americkoj pudlici ide u korist

L. R.
Admin
Famed Member
8 mjeseci prije

Poštovani Neutrino,

Jasno smo rekli da nas ovi predsjednički izbori više ne interesiraju jer su oba kandidata ista ekipa.

Ovdje pišemo o manipulaciji gdje se jedan narod dijeli na dijasporu i one koji su u domovini.

Cilj je raseliti državu i ukinuti sve postojeće veze s onima koji su morali otići. Tko zna, možda netko želi osloboditi teritorij za nekog drugog.

U članku nema nametanja mišljenja, nego iznosimo jasne brojke koje govore da dijaspora nema nikakvog utjecaja, te da polemika o ovom izmišljenom problemu nema nikakve logike.

Ugodno čitanje.

Kora
Gost
Kora
8 mjeseci prije

@L.R.

“Ovdje pišemo o manipulaciji gdje se jedan narod dijeli na dijasporu i one koji su u domovini.

Cilj je raseliti državu i ukinuti sve postojeće veze s onima koji su morali otići. Tko zna, možda netko želi osloboditi teritorij za nekog drugog.”

Ovo ste odlično detektirali. Međutim, kako ste i Vi nastojali izmanipulirati čitateljstvo isticanjem triju antikandidata (Pernar, Kolakušić i Škoro) kao Vama poželjnih ili prihvatljivih opcija, postavlja se pitanje iz kojih pobuda i s kojim ciljem se sada (tobože) borite protiv manipulacije koju u nastavku predsjedničkih izbora netko drugi nastavlja voditi?

L. R.
Admin
Famed Member
8 mjeseci prije

Poštovana Kora,

Tri osobe smo stavili na naslovnicu respektirajući javno glasovanje kojeg smo postaviti na portal i
temelju njihovih izjava vezanih za načela koja su naša, te koja nismo pomjerili ni milimetar od nastanka portala Logično.

Nadam se da smo vam odgovorili?

Kora
Gost
Kora
8 mjeseci prije

@L.R.

Radi se o sljedećem: nijedan od te trojice – neovisno o tome što su oni sami o sebi ili nekoj drugoj temi govorili te jeste li Vi ili niste (doslovno) prenosili njihove izjave – nije vjerodostojan kandidat za predsjednika države, međutim Vi ste njih trojicu unatoč tome forsirali kao Vaše favorite. Na taj način, i sami ste sudjelovali u farsi od ovih predsjedničkih izbora i postali nevjerodostojni, a povrh toga sada “upirete prstom” u druge koji u njima nastavljaju sudjelovati. Stoga me zanimaju Vaše pobude za to što radite. Jer “bez grijeha” nije nijedan medij, pa tako ni Vi.

L. R.
Admin
Famed Member
8 mjeseci prije

Poštovana Kora, to je razlika među nama. Vi dajete dijagnoze, a mi slušamo što govore. Možemo pasti na manipulaciju, ali od slušanja i gledanja nemamo ništa bolje.

Ako ste pažljivo pratili što pišemo, mogli ste shvatiti da nama nisu bitni kandidati, nego djela. Očekivati promjene od kandidata koji su dokazani prevaranti, nije baš previše logično.

Kora
Gost
Kora
8 mjeseci prije

@L.R.

“Očekivati promjene od kandidata koji su dokazani prevaranti, nije baš previše logično.”

Slažem se s ovom tvrdnjom. Ali opet pitam: zašto ste onda favorizirali čovjeka poput, primjerice, Škore ili Pernara? Time ste Vi sami učinili i očekivali ono za što kažete da “nije baš previše logično”.

neutrino
Gost
neutrino
8 mjeseci prije

Kora… voditi raspravu u duhu logike sa L.r-om me uvelike podsjeca na pricu o Sizifu 😉

Kora
Gost
Kora
8 mjeseci prije

@neutrino

Razumijem Vas u potpunosti ali “nema predaje”, kako bi rekao jedan popularni hrvatski pjevač. (Ne, nije u pitanju Škoro.) 😉

Perun
Gost
Perun
8 mjeseci prije

L.R duzno postovanje ,nadam se da neki od komentatora razumiju poantu clanka jer neki od njih lijece komplekse pljuvanjem po necemu sto ili ne razumiju ili su uskraceni za dio sive mase mozga (citaj centri za pamcenje )…..

slagerpjevac
Gost
slagerpjevac
8 mjeseci prije

A koliko Bošnjaci i Srbi plaćaju to što su uvezli? da i oni glasaju..

PPP
Gost
PPP
8 mjeseci prije

Da se mene pita, dao bih svim Bošnjacima i Srbima pravo glasa u Hrvatskoj ovisno o uvozu. 🙂 🙂 🙂

Mlata
Gost
Mlata
8 mjeseci prije

Pazi samo gde koristi malo a gde veliko slovo ovaj šlager pevac

slagerpjevac
Gost
slagerpjevac
8 mjeseci prije

Popravio sam.

Tadmur Palmirović
Gost
Tadmur Palmirović
8 mjeseci prije

PPP. Pupovca za predsjednika.!!! 🤣🤣🤣🤣🤣

PPP
Gost
PPP
8 mjeseci prije

Pupovca dovodimo u tvoje mjesto, pa ga vratite nama u Bok. 🙂

Tadmur Palmirović
Gost
Tadmur Palmirović
8 mjeseci prije

Nikako. 🤣🤣

Major
Gost
Major
8 mjeseci prije

PPP vidis tebe se nepita ,i takvi kao ti . Nece vas se ni pitat

Purger
Gost
Purger
8 mjeseci prije

citiram: “Tržište EU-a daleko je najvažnije za Republiku Hrvatsku jer robna razmjena s državama članicama EU-a u 2017. čini gotovo 65% ukupnog izvoza, koji je u odnosu na godinu prije porastao za oko 10%, te oko 78% ukupnog uvoza, koji je porastao za oko 11%.”
dakle, po logici sa BiH dajmo EU da glasuje za naše predstavnike vlasti, imaju na to više prava od tkz. dijaspore u BiH, više su t o pravo platili.
A drugo, kakva dijaspora ako si rođen u BiH ? Zašto ne brinemo o Hrvatima u Mađarskoj, Austriji istom mjerom kao što se kao brunu za ove u BiH.
A treće, pa ne moramo pomagati mi dijasporu, oni moraju pomagati nas, da nama bude bolje, da se kod nas grade tvornice, bolnice a ne u stranim državama kao što rade dosadašnje vlasti.

Major
Gost
Major
8 mjeseci prije

Ivkopivko hrvatska iz bih iznese dosta novca. Voda trebisnjice, voda buskog blata dovoljno za desetine miliona ito u eurima. Malo se informirajte

Red Dog
Gost
Red Dog
8 mjeseci prije

Dijaspora ima pravo glasa jer bi bez nje nestao HDZ.
Lakse je biti principijelni domoljub iz inostranstva ako ne osecas posledice domoljublja licno.
I Orban radi isto. Cacka madare iz dijaspore, na sta reaguju domoroci, na sta reaguje dijaspora domoljubljem i glasa za Orbana.

Dijasporac
Gost
Dijasporac
8 mjeseci prije

Lijepo ti ljudi napisali koliki je uticaj samo sto ti bez trolanja ne mozes.

Red Dog
Gost
Red Dog
8 mjeseci prije

A ja tome ne verujem.
Hajde da pucanstvo pati od kolektivne mitologije, ali zasto se muci elita s time, kad dobija uglavnom badwill od domaceg pucanstva zbog toga?

x@y
Gost
x@y
8 mjeseci prije

Ja sam bivši dijasporac, nazovimo to tako, i meni moja moralna nahođenja ili vlastita savjest nije davala da odlučujem u ime svojeg naroda iz druge države u kojoj živim i radim tim više jer znam koliko se je naš narod napatio i koliko još uvijek pati.

Ima više opcija, ako se ne ukine da se barem bolje regulira sve to.. Ili neka se raspiše referendum, da vidimo što hrvatski narod misli o tome.

John
Gost
John
8 mjeseci prije

Bih je specificna vrsta dijaspore po tome jer mnogi imaju prebivaliste u hrvatskoj i ne glasaju u 11 izbornoj jedinici…navedenim brojkama se u ovom nepotrebnom clanku manipulira…

PPP
Gost
PPP
8 mjeseci prije

Ako netko ima lažno prebivalište u Hrvatskoj to je protuzakonito i sankcionirano kaznenim zakonom, a ne propisima biračkog prava.

x@y
Gost
x@y
8 mjeseci prije

Da bi imao državljanstvo između ostalog najbitnije je da imaš prijavu prebivališta, tako je u svim zemljama..
To je sasvim legitimno.

PPP
Gost
PPP
8 mjeseci prije

To nije istina. Ne treba prebivalište za dobiti državljanstvo. Dijete Hrvata rođeno u Njemačkoj automatski postaje državljanin Hrvatske.

x@y
Gost
x@y
8 mjeseci prije

PPP@ nisam razmišljao o dijetetu hrvata rođenog u Njemačkoj…
Razmišljao sam o hrvatskom državljaninu koji želi dobiti strano državljanstvo.
Zahvaljujem na ukazanom propustu.

octopus
Member
Famed Member
octopus
8 mjeseci prije

U tome i je problem.

Željko
Gost
Željko
8 mjeseci prije

Nije istina! Roditelji i braća od moje supruge žive u selu Andrići, Tuzla, nemaju boravak u Hrvatskoj ali imaju hrvatsko državljanstvo!

Perun
Gost
Perun
8 mjeseci prije

Djedovi mi se u grobovima prevrcu radi rijeci iz nekih komentara …Hrvat sa ,,laznim” prebivalistem u Republici Hrvatskoj ,nesto tu ne stima ….Citat….Nekad ne razumijem druge ljude ali ako ne razumijem samog sebe nesto nije u redu samnom…..P.S Otac mi je uvijek govorio ,,Sine gladne nahrani i zedne napoji”….Slaven Bijelac Slobodan Strijelac…..

x@y
Gost
x@y
8 mjeseci prije

John@ ali samo neka barem to bolje reguliraju, jer zaista nije korektno u odnosu na narod koji zaista tu živi i radi i mukom se muči svaki dan.
Neka onda specifičnu vrstu tog tipa reguliraju isto na jedan korektan način, da nitko nije zakinut niti oštećen ni na koji način. Kompleksnija problematika,ali ne mora biti nerješiva.

nessy
Gost
nessy
8 mjeseci prije

Pouzdano znam da dijaspora ima ukupno cca 70,000 glasova, sto nije zanemarivo.

nessy
Gost
nessy
8 mjeseci prije

Tocno. Rezultati u BiH Kolinda 65,88%, Skoro 26,11%. Treba li jos komentar? Kokos je HDZ, a Skoro, nije nego se pas… U Hrvatskoj, sve sto ne valja, je usko povezano sa HDZ-om. Kad netko nije u pravu, red je barem da suti, a ne da se pravi pametan.

Kora
Gost
Kora
8 mjeseci prije

@nessy

“U Hrvatskoj, sve sto ne valja, je usko povezano sa HDZ-om. Kad netko nije u pravu, red je barem da suti, a ne da se pravi pametan.”

Eto, sad znamo u koju “kategoriju” idu Pernar i Škoro, odnosno barem jedan (iz niza) razloga zašto ni njih dvojica nisu bili vjerodostojni predsjednički kandidati.

Brčak
Gost
Brčak
8 mjeseci prije

Sve napisano stoji jer Hercegovci drže sva predstavništva hrvatskih firmi. Da Hrvatskoj nije Hercegovaca ne bi šibice izvezla u Bosnu.

Tony
Gost
Tony
8 mjeseci prije

Kad nešto izvoziš – netko s druge strane to mora uvoziti, a nitko neće uvoziti ako ta roba nema plasman odnosno tržište. Dakle, ne izvoze ti Hercegovci u BiH jer im se hoće, nego jer s druge strane postoji potražnja za tim proizvodima.

PPP
Gost
PPP
8 mjeseci prije

Prošlo je vrijeme ponude i potražnje. Danas smo u vremenu umjetno kreirane potražnje putem reklama. Ljudi kupuju što im treba, ali i on što im ne treba.

Umjesto Hrvatske, proizvodi su mogli doći iz Srbije koja također dosta izvozi u BiH. Na BiH svi kukaju, a BiH hrani mnoge novcem kojeg teško zarađuju poljoprovrednici i radnici.

Nametnuli su BiH da otvori granice zapadnim robama, a BiH proizvodima su uveli kvote i penale.

puf
Gost
puf
8 mjeseci prije

Živim u BiH cijeli život. Do 2013. godine nikada nisam razmišljao o tome da kupujem domaće proizvode, odnosno one koji su proizvedeni u BiH. Onda se spomenute godine vodila kampanja oko tuzlanske fabrike deterdženata Dita, te se pokrenula kampanja na nivou BiH “Kupujmo domaće-kupuj 387”. Tada sam lično počeo da obraćam više pažnje i da, koliko je moguće, kupujem proizvode proizvedene u BiH. Godine 2015. sam živio u sarajevskom naselju Pofalići i većinom sam kupovao u supermarketu blizu kuće. Zaprepastio sam se koliko malo proizvoda iz BiH ima na policama. Od svih mogućih keksa, a bilo ih je na desetine, našao sam samo Bosanski lokum. Sokovi većinom iz Srbije i Slovenije, mliječni proizvodi iz Hrvatske itd.

Godinu dana ranije, 2014. BiH su pogodile poplave, te je mnogim dijelovima bila potrebna pomoć. Mnogi su lično kupovali vodu, higijenske potrepštine i slično i slali u ugrožene dijelove. Tada su internetom počele kolati priče o tome kako je u Konzum supermarketima gotovo nemoguće naći proizvode koji su proizvedeni u BiH. Prve slike su počele sa mnogo pakovanja vode Jana, a jako malo pakovanja vode Olimpija, koja se pakuje u BiH, i slično. Tada je počela masovna anti-Konzum histerija, i Konzum je zabilježio ogromni pad prodaje u svim dijelovima BiH. Bingo, čije je sjedište u Tuzli, je tada svoju kampanju bazirao upravo na “Kupuj domaće” i postao vodeći lanac supermarketa u BiH. Ubrzo zatim je uslijedio krah Konzuma, kao i koncerna koji ga drži na čelu sa Ivicom Todorićem.

Ono što mene najviše nervira je što je BiH nanesena ogromna ekonomska nepravda ulaskom Hrvatske u EU. Od BiH se zahtijevao da prihvati EU proizvode, jer su po nekim normama i standardima, a mnogi proizvodi se ni danas ne mogu izvoziti iz BiH u EU jer eto nemaju te norme i standarde. Tako je mliječna industrija u BiH propala jako brzo ulaskom Hrvatske u EU, jer je većina mliječnih proizvoda izvožena upravo u Hrvatsku.

PPP
Gost
PPP
8 mjeseci prije

Puf, upravo o tome govorim. Toliko je nepravde učinjeno BiH da čovjek ne može ni zamisliti. Ljudi se vrte oko ustaša, četnika i partizana, a BiH pokorište ekonomijom i perfidnim zabranama.

x@y
Gost
x@y
8 mjeseci prije

PPP@ Nažalost, sve zemlje bivše SFRJ se nalaze u tim istim problemima.

x@y
Gost
x@y
8 mjeseci prije

puf@ Istina i osobno se slažem sa Vama. Takva je ekonomska politika u tom globalističkom sustavu.

“”Globalizacija potiče od francuske riječi ”global”, što znači cjelovitost, sveukupnost.

Globalizacija, iako ne pod tim nazivom, bila je tema i klasičnih ekonomista, poput Adama Smitha, Davida Ricarda, Johna Stuarta Milla i Karla Marxa.
Primjerice, Karl Marx je najavljivao globalizaciju poznatim pozivom “Proleteri svijeta, ujedinite se”.
Štoviše, moto Kapitala može biti i moto globalizacije, jer sadržava njezine ključne riječi: radništvo kao skupina ljudi na čijim se leđima globalizacija najjače “lomi”, svijet kao globalno tržište i ujedinjenje.

Stvara se novi globalni ekonomski poredak, koji ruši negdašnje koncepcije
“nacionalnog gospodarstva”, u kome su ekonomski ciljevi bili diktirani lokalnim kriterijima.

Prilagodbe nekadašnjih politika i strukture gospodarstva, koje su nastale na nacionalnom
načelima, sada se moraju prilagoditi sagledavanju novih globalnih komparativnih
prednosti.

Globalizacija je proces gospodarskog, političkog, socijalnog i kulturnog djelovanja na
nadnacionalnom nivou, proces koji na globalnoj razini mijenja ustaljene političke, gospodarske,
socijalne i kulturne odnose.

Treba istaknuti i da je ona proces kojim se intenzivira konkurentnost na tržištu.

U ekonomskom smislu promatraju se četiri aspekta globalizacije, a to su razmjena dobara i
usluga, migracije, promet kapitala, te promet tehnologija.

Konkretno, proučavanje globalizacije s ekonomskog stajališta stavlja naglasak na izraziti rast međunarodne trgovine i kretanje kapitala na globalnoj razini.

S druge strane, politolozi analiziraju globalizaciju kroz smanjenje moći i uloge nacionalnih država.
Globalizacija iz korijena mijenja staromodne koncepte ekonomije i pravila poslovanja.

Važno je napomenuti da ovaj proces međutim donosi nejednakost u razvoju pojedinih dijelova svijeta.

Tvrdi to i veliki kritičar globalizacije, poznati ekonomist Stiglitz, koji u svojim opsežnim publikacijama iznosi brojne slabosti procesa globalizacije.

Koncept globalizacije analizira se kroz tri pristupa, a to su hiperglobalizacijski, skeptičan i transformacijski pristup.

Hiperglobalizacijski smatra da je proces globalizacije stvorio jednu svjetsku ekonomiju koja briše sve granice, političke, ekonomske, kulturne ili religijske.
Strateške ekonomske aktivnosti se denacionaliziraju pod utjecajem tehnoloških promjena i putem spajanja tržišta.

Upravo korporativni kapital i globalne financije, umjesto država, diktiraju i određuju lokaciju, organizaciju i distribuciju ekonomske moći i bogatstva.

U svijetu bez granica, države nemaju izbora i moraju prihvatiti globalne tržišne sile, a međunarodne institucije kao što je Međunarodni monetarni fond, Svjetska banka i Svjetska trgovinska organizacija pospješuju globalizaciju.

Vlade žele privući kapitaliste kako bi ulagali u njihove zemlje, te su spremni razmijeniti prava radnika (i socijalno
osiguranje općenito) za viši dohodak koji dolazi s većim ulaganjima. Ustupak socijalnog osiguranja za dohodak prilično je oštar u ovom pogledu.

Takvo što i nije toliko drugačije od merkantilističkog pogleda na trgovinu, osim što se umjesto uvoza i izvoza
robe govori o uvozu i izvozu kapitala.

U oba slučaja, ekonomija nije igra s oba pobjednika: korist jedne zemlje od stranog ulaganja manifestira se kao gubitak druge.

*MERKANTILIZAM* pravac u ekonomskoj teoriji.
Ideju merkantilizma, o tome kako se napredak temelji na trgovini, razvili su sami trgovci koji su time zagovarali vlastite interese.
Pojavom merkantilizma više se razmišlja o kreditno – monetarnim problemima: jačaju trgovačka središta i razvija se bankarska djelatnost.””

IZVORI: https://bib.irb.hr/datoteka/904799.Galovic_2017_e_izdanje.pdf
https://hr.wikipedia.org/wiki/Merkantilizam

Piretis
Member
Piretis
8 mjeseci prije

@puf- Žao mi je što je to tako kako kažeš. Iskreno, radije ću kupiti nešto iz BiH, Srbije ili Makedonije nego iz Poljske ili Ukrajine. Stvar navike, a ima nešto i u ukusu posebno za prehrambene proizvode. Mislim da čak ni kvaliteta nije lošija nego hrvatskih proizvoda.
Najposlije, mi stariji, smo odrasli na Vitaminkinom ajvaru ili Crvenkinim Jaffa keksima. Ah da, da ne zaboravim i legendarni Smoki.

x@y
Gost
x@y
8 mjeseci prije

Piretis@ hrvatskih, srpskih, bosanskih, makedonskih proizvoda zaista ima i u Njemačkoj, Irskoj, čak i u Australiji , iako najviše u zemljama unutar EU.
Žao mi je sve ovo slušati, koliko je nezadovoljnog naroda i do čega je sve ovo svedeno. Nažalost u to su nas na silu uveli u cijelu tu globalističku politiku.

Frodo
Gost
Frodo
8 mjeseci prije

Pa znači da je rastao izvoz a mljekari Hrvatske propadaju rapidno.

Željko
Gost
Željko
8 mjeseci prije

@PPP Točno tako! Mislim da Srbija daleko više izvozi u Bosnu i Hercegovinu nego Hrvatska, Srbija ima odličnu prehrambenu industriju, davim se njihovim slatkišima, kada KGK neće “Pionir” čokolade ja ih hoću uvijek i pola BiH i Hrvatske kupuje lijekove u Srbiji koji su za cca. 50 % jeftiniji nego u BiH i u Hrvatskoj!

NSU
Gost
NSU
8 mjeseci prije

Biramo predsjednika Republike Hrvatske, a ne predsjednika svih Hrvata! Šta tu nije jasno? Znači, dijaspori treba ukinuti pravo izbora za predsjednika RH. Točka

PPP
Gost
PPP
8 mjeseci prije

Predsjednik je predsjednik svih hrvatskih državljana bez razlike gdje se nalaze.

Hoćeš da kažeš da prelaskom granice, gubiš prava?

NSU
Gost
NSU
8 mjeseci prije

Nemoj banalizirati stvari, o tome trebaju odlučiti ljudi koji žive u RH. I ja imam dvojno državljanstvo i zaboli me za predsjednika države u kojoj ja ne živim!

PPP
Gost
PPP
8 mjeseci prije

Ustavi su slični u cijelom svijetu. Ako živiš na zapadu, onda je situacija identična. Ne možeš optimizirati ustave prema svojim osjećajima i uvjerenjima.

Zakon je jasan. Svatko ima pravo glasati za svog predsjednika jer mu to omogućava ustav i državljanstvo.

To što tebi nije bitno, ne znači da nije bitno drugima.

x@y
Gost
x@y
8 mjeseci prije

PPP@ ne bih se složio sa Vama. Ustavi jesu slični, ali nijanse jako puno znače, pogotovo u pravu.

PPP
Gost
PPP
8 mjeseci prije

Pravo ne poznaje nijanse i respektira hijerarhiju propisa. Zato svaki pravni propis provjeravamo dogmatskim i normativnim metodama prije nego postane dio pozitivnog prava.

Ustav Republike Hrvatske nije izmišljen u šupi, nego su ga radile osobe koje znaju što čine i na temelju već postojećih zapadnih ustava i Rimskog prava.

Manipulacija je moguća svuda, ali jedan ustav se ipak dobro odupire toj manipulaciji.

x@y
Gost
x@y
8 mjeseci prije

PPP@ OK. Ja se i dalje držim svojeg stajališta, ali ne mogu i ne želim nikome na silu ništa nametati. Poštujem Vaš stav.

bulog
Gost
bulog
8 mjeseci prije

Da. Pisao ga je Šeks i HDZ

Jozo
Gost
Jozo
8 mjeseci prije

Pa vsljda znas tko ga je pisao i kako je usvojen.Pjano Seks i ulizica Sokol su kretori

Pazi
Gost
Pazi
8 mjeseci prije

PPP jos savjetujes kolindu?

njofra
Gost
njofra
8 mjeseci prije

PPP krivo zboris upravu se odluke i donose na bazi, pravo ih je pre-puno, nijansi respektirajuci hijerarchiju propisa. 😀

Marina
Gost
Marina
8 mjeseci prije

Obzirom tko ga je pisao rekla bi da je izmisljen za sankom.

NSU
Gost
NSU
8 mjeseci prije

Ne raspravljamo sad o zakonu, nego dali dijaspora treba glasati ili ne.

PPP
Gost
PPP
8 mjeseci prije

Odgovor je jednostavan. Kao u većini zapadnih zemalja i prema preporukama EU, dijaspora treba glasati za svoje predsjednike.

Kora
Gost
Kora
8 mjeseci prije

@PPP

Slažem se s Vama. K tome, treba vidjeti i koliko iznose izravne novčane transakcije iz dijaspore u Hrvatsku. Prema nekim procjenama, one su veće nego strana ulaganja. Ako je tako, onda je i utjecaj dijaspore na svakodnevni život (čitaj opstanak) domicilnog stanovništva itekako bitan. Stoga bi dijaspora tebala imati pravo glasa pri odabiru predsjednika jednako kao i Hrvati u Hrvatskoj.

NSU
Gost
NSU
8 mjeseci prije

Preporuka EU-a. ??????jadno!

Slavonac
Gost
Slavonac
8 mjeseci prije

Stati je ovo drugo drzavljanstvo,samo sluzi za socijalnu pomoc.

Major
Gost
Major
8 mjeseci prije

Slavonac dijaspora odrzava maticnu drzavu na zivotu. Zapocetak malo se informiraj pa komentarisi

Major
Gost
Major
8 mjeseci prije

Onda vrati to drugo drzavljanstvo

bulog
Gost
bulog
8 mjeseci prije

Da li je po tebi predsjednik RH i predsjednik Hrvata koji žive u SAD ili oni moraju poštivati zakone SAD i odluke predsjednika SAD? Zašto neki mogu glasati u dvije države? Oni duplo vrijede?

Mario
Gost
Mario
8 mjeseci prije

Zašto neki smiju glasati u dvije države?!? Jednostavno jer smiju jer mogu jer jer jer… koje je to pitanje? Imaju dva državljanstva kao vi. Zašto Hrvati smiju imati i hrvatsko i njemačko državljanstvo ?!? Zato jer nam je to Njemačka omogućila a recimo Turcima ili Talijanima nije. Eto zašto,skroz jednostavno. Vi bi željeli na silu biti u pravi al sila nije argument, sila je slabost. Dokazi i argumenti. Samo to igra.

Ivo Sanader
Gost
Ivo Sanader
8 mjeseci prije

Koja Njemačka je omogućila dvojno državljansto? Dođi u Njemačku pa zatraži državljanstvo… Može, ali moraš se odreći Hrvatskog. U Njemačkoj NEMA dvojnog državljanstva. Toga nema nigdje na planeti, osim u Americi gdje političari mogu imati privremeno Američko državljanstvo, a za vrijeme trajanja mandata ne moraju se odreći svojega.
Ali u Hrvatistanu su pisali da može jer lako je onda opljačkati Hrvatsku i pobjeći u BIH.(kao što svamo svjedoci zadnjih mjeseci)

Perun
Gost
Perun
8 mjeseci prije

Nije mi Njemacki,americki,evropski ili bilo koji drugi politicki sistem uzor u promisljanju niti ce ikad biti (citaj nisam americki vazal niti bilo ciji)….Sto ljudi sto cudi ,sto drzava i sto naroda mozes usporediti ali uvijek ima nesto po cemu ih mozes razlikovati i povezati….Rijec Sloboda bila je i ostala ideja vodilja u mom zivotu …..Slaven Bijelac Slobodan Strijelac..P.S Sloboda nema cijenu , ima samo poklonike i stovatelje…

Marina
Gost
Marina
8 mjeseci prije

U Njemackoj ne priznaju dvojno drzavljanstvo

Ivo Lola
Gost
Ivo Lola
8 mjeseci prije

Kad tako nešto slično, s takvom konotacijom, nedaj Bože izjavi Vučić, odma’ pravi veliku Srbiju, kažu ovdje na NATO zapadu. Šta ti s tim praviš! Hrvatsku do Drine ili do Zemuna ili čak do Dublina!?

PPP
Gost
PPP
8 mjeseci prije

Ivo Lola, dobro sam prošao jer umjesto Vučića, mogao si spomenuti Hitlera.

Ako nemaš svoju državu, ne nastoj drugima otimati njihovu državu, putovnicu i osjećaje.

Hrvatska je domovina svakom Hrvatu koji ima domovnicu, bez obzira gdje se nalazio na našem planetu. To vrijedi za sve druge nacije.

Prelaskom granice i promjenom prebivališta ne nestaje državljanstvo, osim ako ga se osoba ne odrekne.

Vama kvazi ljevičarima nedostaje tolerancije u koju se zaklinjete. Mrzite sve one koji ne misle kao vi.

Zvrk
Gost
Zvrk
8 mjeseci prije

Znaci nemas nista protiv da ti kroji sudbinu osoba koja hrvatsku vidi par puta godisnje?

A ovo etiketiranje “kvaziljevicari´ dovoljno govori o tebi. Jos je samo falilo ‘ako ti se ne svida, poj na imbeks’ da bude sve u redu.

Mario
Gost
Mario
8 mjeseci prije

Ako vama “kroji” sudbinu i sudbina vam je ovisna o nekome glasaču iz dijaspore onda ajme vama. Meni nitko nikad nije “krojio” bez obzira gdje živio jer su izbori “praznik demokracije” pa bi ekvivalentno tome trebali izaći i uživati bez obzira i ako nam krajnji rezultat i nije baš po volji. Zar vaše “argumentiranje” nije isto desničarskim krezubim krkanima kojima su krivci uvijek netko drugi (Srbi) ?!? Uzgred neka bude napisano da većina tih koji hrvatsku vide par puta godišnje više ostave i uplate u državnu kasu nego polovice onih koji tu žive i “ne žele da njima neki koji par puta dođu u HR kroje sudbinu”. Pametnome dosta…

Marina
Gost
Marina
8 mjeseci prije

Ne mrzimo mi nikoga, samo ukazujemo da su veliki Hrvati domoljubi muljatori kako u svojo zemlji tako i u drugoj domovini. Ako su toliki domoljubi sto uzimaju tudje drzavljanstvo?

Kora
Gost
Kora
8 mjeseci prije

@Ivo Lola

A Turska do Beča? 😉

Hells bells
Gost
Hells bells
8 mjeseci prije

Bosanci nisu dijaspora

x@y
Gost
x@y
8 mjeseci prije

Bravo NSU@.
Uostalom vidio sam koliko dijasporu brine politika njihovih država, žalosno.
Jednom kada se oni smjeste u drugoj državi i nauče jezik i osiguraju si radno mjesto, briga njih kako je njihovim nekadašnjim sugrađanima u toj državi iz koje su oni zbrisali trbuhom za kruhom.
To su činjenice i jedan od jako puno primjera.

Emiliano Zapata
Gost
Emiliano Zapata
8 mjeseci prije

Bas tako i treba biti…Otisli su na bolje da ne trpe ovce oko sebe…

Mario
Gost
Mario
8 mjeseci prije

Vjerojatno isto toliko koliko vas brinu ili su vas brinule sudbine tih ljudi koji su stisli srce i napustili svoju grudu i otišli u nepoznato, strano, borili se i izborili za bolji život. Da bi pokazali svoju velikodušnost bi oni trebali iz inozemstva vama plaćati sve račune ?!? Koje nebuloze pišete ?!? Politika koju HR vodi spram dijapori je sramotna i bijedna. Zašto bi ikoga bila briga šta vi u HR tako uživate i dobro vam je. Eto vam,birali ste pa kusajte sad. Kad jednput navikneš na red urednu plaću,redovitu iznad svega tko se misli vratiti u nered ,nepotizam lopovluk i političku podobnost kao vrhunac probitka ?!? Eto vam birajte, Kokolinda ili Zorangutan. Još nije jasno ?!?

Kora
Gost
Kora
8 mjeseci prije

@Mario

*”Politika koju HR vodi spram dijapori je sramotna i bijedna.”
Bravo! Točno tako. Samo, ne mojte zaboraviti da ti koji danas vode državu RH ustvari dišu protuhrvatski i rade samo za svoju karijeru ili džep. Zato im i jest cilj podijeliti Hrvate u domovini i izvan nje. Raznim podjelama nastoje oslabiti hrvatsku dušu i iskasapiti hrvatske krajeve (teritorij na kojem žive Hrvati), odnosno održati sebe na vlasti za potrebe provođenja tuđinskih geopolitičkih ambicija… koje se mogu realizirati samo ako dotični domaći izdajnici na vlasti nastave uništavati sve što je hrvatsko.

*”Eto vam,birali ste pa kusajte sad.”
Nismo mi nikoga i ništa birali; sve je izrežirano i nametnuto jer među ovih 11 predsjedničkih antikandidata ne možeš izabrati nijednog koji bi zastupao Hrvate, a pogotivo Katolike.

*”Eto vam birajte, Kokolinda ili Zorangutan. Još nije jasno ?!?”
Nadam se samo da Vi niste jedan od onih koji vjeruje da je Škoro ili Kolakušić trebao postati predsjednikom jer bi on sigurno radio u interesu hrvatskog naroda. Ako imate takvo uvjerenje – onda ste Vi taj kojemu još nije jasno što se točno događa Hrvatima i tko to sve režira.

Busola
Gost
Busola
8 mjeseci prije

slažem se sa tim da po meni ljudi van domovine nemaju što glasati na izborima za predsjednika , jer pod utjecajem propagande, ljutnje , čak pakosti, sluganskog neoliberalizma ili nacionalizma Hrvatsku uništavaju…

Da Rusija dopusti da američki, britanski i ini Rusi mogu glasati u sekundi bi Navaljni i takvi prigrabili vlast i doslovno rasturili i pokrali sve što se može , a ljudi iz vana bi pričali kako im je dobar predsjednik jer eto Zapad ga voli, vidiš kakve hvalospjeve pišu zapadni mediji…

Niti jedan građanin BiH ne uplaćuje neku lovu u proračun RH , a što je robna razmjena tako loša je dokaz postojanja lošijeg od Hrvatske na Balkanu.

Isto sam još više protiv pametovanja ljudi iz drugih zemalja, ako si pobjegao bez borbe u potrazi za boljim životom onda nemaš što pametovati ljudima koji još pokušavaju se boriti ili opstati na ovim prostorima.

Oni koji žele promjeniti Balkan vraćati će se uvijek i nuditi rješenja, pomirenje , suradnju , ostali će sijati mržnju i podjele posebno kada dođu izbori.

PPP
Gost
PPP
8 mjeseci prije

Busola, jesi li ti siguran u ovo što si napisao?

Hajde provjeri može li dijapora u Kanadi glasati na ruskim predsjedničkim izborima? 🙂

Tekst je uzburkao duhove, ali nije loše. Neki će shvatiti da stvari nisu onakve kako su zamišljali.

neutrino
Gost
neutrino
8 mjeseci prije

Ppp jesi li ti zapravo autor ovog teksta koji brani svoje sto si napisao? 95 posto citatelja Logicno se ne slaze sa ovim nebulozama. Pogledaj samo pluseve i minuse

L. R.
Admin
Famed Member
8 mjeseci prije

Poštovani Neutrino,

Jeste, jeste PPP je autor teksta… 🙂

Ugodno komentiranje

Busola
Gost
Busola
8 mjeseci prije

Problem je što spominje Rusija , a dovoljno mu je pregledati net oko ruskih izbora 160 milijuna stavnovnika 110 milijuna glasača. Hrvatska manje danas od 4 milijuna stavnovnika , glasača 3 milijuna osamsto pedeset tisuća…

Što to govori , kako se kod nas nažalost itekako namještaju izbori , a Zapad na to gleda blagonaklono, jer se “biraju” sluge i ološ…

Busola
Gost
Busola
8 mjeseci prije

I da nema pravo glasati čovjek koji nema prijavljeno prebivalište u Rusiji , bez obzira ima li putovnicu rusku…

Major
Gost
Major
8 mjeseci prije

Busola ti sve znas

acrobat
Gost
acrobat
8 mjeseci prije

Odavno nisam vidio lošije i tendencioznije napisan tekst. Kao prvo, ako je broj bh. Hrvata, prema zadnjem popisu, 15 % , onda je taj bro u odnosu na broj Hrvata u Hrvatskojcca 13 % a ne 1,2 % – kako nam sugeriše autor u svom pamfletu. “Autor je još gori kada iznosi slj. tezu: U 2018. godini Hrvatska je u Bosni i Hercegovini izvezla roba u vrijednosti 1.361.899.919 eura, a iz Bosne i Hercegovine je uvezla roba za samo 732.932.591 eura”, te volšebno zaključi da je svaki Hrvat vratio u Hrvatsku cca 193 000 kuna (cca 25 000 EUR-a).
E sad, ako bih išao njegovom logikom, sav izvoz od 1.361.899.919 eura iz Hrvatske “pojede” 1,2 % bh. Hrvata – kakva kolosalna glupost! Ovo tim prije kad se zna da barem 85% tog hrvatskog izvoza “pojedu” Bošnjaci i Srbi iz BiH.

Kora
Gost
Kora
8 mjeseci prije

@Busola

“slažem se sa tim da po meni ljudi van domovine nemaju što glasati na izborima za predsjednika , jer pod utjecajem propagande, ljutnje , čak pakosti, sluganskog neoliberalizma ili nacionalizma Hrvatsku uništavaju…”

Nema glasača koji su pod utjecajem propagande od glasača u Hrvatskoj, što će reći da protiv manipulacije nisu “cijepljeni” ni Hrvati u domovini ni Hrvati izvan nje. Slučaj Škoro upravo to i potvrđuje: za njega su glasovali mnogi razočarani Hrvati u domovini i izvan nje koji žele promjenu, tj. rušenje aktualnog režima u Hrvatskoj, ali nitko od tih glasača nije bio u stanju uvidjeti da je Škoro također (samo još jedno) podmetnuto kukavičje jaje. A zašto to nisu u stanju vidjeti? Zato jer su ili dezinformirani ili totalno neupućeni, odnosno jer o Škori kao čovjeku ništa ne znaju nego vide samo njegovu glumu i medijsku prezentaciju na osnovu koje isti djeluje i opstaje kao narodni zabavljač i etnobiznismen… za novac! Drugim riječima, postotak glasača koji su Škori dali svoj glas ujedno je i postotak onih državljana koji su na ovim predsjedničkim izborima najžešće (emotivno i intelektualno) izmanipulirani, a vidimo da je takvih podjednako bilo i u Hrvatskoj i u dijaspori. Dakle, i jedni i drugi podjednako su “falili”.

x@y
Gost
x@y
8 mjeseci prije

Poštovana Kora@ tu Vas apsolutno i ja podržavam. Jako lijepo obrazloženo i ispravno, što se mene tiče.

Željko
Gost
Željko
8 mjeseci prije

Protivnik sam da Hrvati iz Bosne i Hercegovine biraju Hrvatima iz Hrvatske predsjednika, a “žulja” Hrvate iz Bosne i Hercegovine kada im Bošnjaci izaberu Komšića, znači rade im Bošnjaci isto što i oni Hrvatima iz Hrvatske!
Što se tiče ovoga… ” Razlika je strašna i iznosi 628.967.328 eura ili 4.654.358.227 kuna u korist Republike Hrvatske. “Simbolično rečeno”, svaki Hrvat iz Bosne i Hercegovine direktno ili indirektno godišnje plati 193.931 kuna svoje legitimno pravo glasa koje mu ne donosi ništa osim obveze da kupuje svoje hrvatsko ili da hrvatske proizvode prodaje drugih narodima u BiH.” …totalno nije na mjestu jer robu iz Hrvatske u Bosni i Hercegovini ne kupuju samo Hrvati iz Bosne i Hercegovine nego u najvećem postotku cca. najmanje 80 % Bošnjaci i Srbi iz Bosne i Hercegovine jer Hrvati su, nažalost svojom pogreškom, “stranci” i u Bosni i Hercegovini kao i u Hrvatskoj!!

tihobl
Gost
tihobl
8 mjeseci prije

Vidi ovog komsicevca Zeljka – hoce da kaze da hrvati u BiH nisu hrvati vec pokatoliceni bosnjaci i da kao takvi nemaju nista sa Hrvatskom.

Trenutno necenzurirano ime
Gost
Trenutno necenzurirano ime
8 mjeseci prije

Svakom dobronamjernom čitatelju jasno je da Željko nije rekao ništa slično tome. Samo dvije činjenice koje iz nekog razloga nacionalisti vole zanimarivat:
1. Republika BiH nije dio Republike Hrvatske
2.Hrvati nisu niti većina, a kamo li cjelokupno stanovništvo BiH, kako bi se dalo naslutiti kada o toj zemlji pričaju domoljubi..

Goran
Gost
Goran
8 mjeseci prije

Gluposti!Nisu tih 193.931. HRK nekakva članarina koja se plaća da bi se bilo državljanin,nego su to novci za koje se dobila protuusluga u vidu raznorazne robe i usluga.Da nisu potrošili na robu iz Hrvatske,porošili bi ju na robu iz drugih zemalja.Predsjednik Hrvatske je predsjednik RH i im,a ovlasti u RH,a ne u bilo kojoj državi u kojoj žive hrvatski državljani.Nije to “Srbija do Tokija”!

Major
Gost
Major
8 mjeseci prije

Željko kurac ti bosnjak kupuje hrvatsko ,bosnjak kupuje svoje i tursko

Starina
Gost
Starina
8 mjeseci prije

Ne znam šta ste tu toliko uskokodakali. Potpuno nebitna stvar.
Jer kad bi izbori išta mogli promijeniti onda se nebi uopće ni održali.

Kora
Gost
Kora
8 mjeseci prije

@Starina

Slažem se da su izbori za predsjednika Hrvatske totalna farsa! Baš kao i tzv. demokracija u Hrvatskoj, odnosno demokršćanstvo u HDZ-u.

Perun
Gost
Perun
8 mjeseci prije

Komentar vam nije jasan ,niti objektivan ,niti prikazuje stvarno stanje stvari ……Primate li socijalnu pomoc ili povlastenu mirovinu Hrvatske drzave financiranu od strane Hrvatskog Naroda (citaj iz proracuna )gsp NSU

Luka
Gost
Luka
8 mjeseci prije

Amen

Perun
Gost
Perun
8 mjeseci prije

NSU…..Nemoj se ljutiti ali moji rodjaci iz Mostara radi komentara koji si postavio najvjerojatnije bi ti ovako rekli ,,,Dabogda te majka kukom po Neretvi trazila,,

Ivan Sever
Gost
Ivan Sever
8 mjeseci prije

Točno, ali aktivno i pasivno biračko pravo po Ustavu RH imaju svi punoljetni (i oni kojima nije oduzeta poslovna sposobnost) državljani RH u skladu sa Zakonom o državljanstvu. Mjesto stanovanja nije od utjecaja na biračko pravo. Prema tome, ako imaš što protiv onda promijeni Ustav i Zakon, pa će biti kako ti kažeš.

Grga
Gost
Grga
8 mjeseci prije

Tako je ✔

Mario
Gost
Mario
8 mjeseci prije

To su neki novi zakoni. Ali izabrani Predsjednik/ica nisu predsjednik/ica svih hrvatskih državljana?!? Može li gluplje ?! Evo izgleda da može. Baš svi Talijani, Amerikanci, Francuzi ili Španjolci biraju predsjednika bez obzira gdje oni živjeli. E sad to smeta nasljednicima iz jednoumlja pa bi se trebalo zabranjivati glasanje državljanima koji ne žive u Hr. A baš takvima ne smeta kad autobusi iz Srbije dolaze na glasanje u HR e to nije nikakav problem. Prozirni ste i jadni u bjjednoj argumentaciji koja to nije. Svaki državljanin iz dijaspore uplati preko doznaka ili kad dođe na godišnji odmor 4 ili 5 tisuća eura potroši. I sad neki spominju porez ?!? Smijurija, pa iz inozemstva dođe svake godine više od 1,7 milijardi eura. Bez tih novaca neki bi građani HR bili odavno na ulici. Umirali bi od gladi da se iz dijaspore ne pomaže.

Kora
Gost
Kora
8 mjeseci prije

@Mario

Slažem se da dijaspora pomaže svoje obitelji i određene projekte za koje procijeni da su vrijedni podrške. I tako treba nastaviti! Međutim, bolna točka je nedostatak istinske političke suradnje između Hrvata u dijaspori i u domovini, a te suradnje nema jer je se sav dijalog zapravo svodi na međusobno okrivljavanje i prozivanje za ovo ili ono što je pošlo pogrešno u prošlosti. To će reći da, kad je riječ o političkoj snazi, mi Hrvati smo praktički nevidljivi i nemoćni. Štoviše, radimo jedni protiv drugih na radost vladajućeg režima koji “trlja ruke” jer je ostvario jedan od svojih glavnih ciljeva, plus što s puno uspjeha periodično izmjenjuje na vlasti svoje “lijeve i desne” kadrove. Da bi se to dokinulo, Hrvati u dijaspori i u domovini moraju pronaći zajednički politički jezik i put prema kontinuiranoj suradnji ma koliko isti bio “trnovit”… jer bez toga se nikada nećemo osloboditi režima niti ćemo opstati kao narod.

Nomen est Omen
Gost
Nomen est Omen
8 mjeseci prije

Divide et impera…
De gustibus et coloribus non est disputandum…

Ulavnom, summa summarum;
Hrvati iz BiH,ostatka dijaspore i odakle sve ne(Outer space…) su poželjni dok su uspješni dok pobjeđuju, dok investiraju u RH i općenito dok idu niz dlaku ostatku Hrvatskih.net.trollowa,ali kad krenu gubiti(npr. ČILIĆ~glupi Hercegovanac i sl. Kad izgubi, a kad pobjeđuje to care, kralju6, majstore, Hrvatino! =)) dobiju sve epitete gubitnika, luzera, izdajica, dotepenaca i što sve ne a budući da sam već dugogodišnji Hrva(c)tski rezident iz dijaspore i radim s pripadnicima pravosudnog(zatvorskog) sustava, ne vidim toliko
“RVata gljuppih Bossanaca&Ercegovanaca” u istom sustavu pitam se do čega je, jesmo li mi pak”rwati dotepenci” tolika mafija ili nas pak masovni .net mediji tako lijepo&uspješno sotoniziraju i nazivaju krivcima za sve što ne valja u “Lipoj našoj” pitam se… Sez litte green Yodda =D
Cheer’s people

Perun
Gost
Perun
8 mjeseci prije

NSU evo nesto i za vas …..Citat….Citat Ivana Lovrinivica primjenjiv u kontekstu shvatanja texta autora Mislava.P……S mnogo razloga moglo bi se tvrditi da je u današnjoj Bosni i Hercegovini na snazi neka daleka mutacija arhaičnoga principa cuius regio, eius religio (čija vlast, onoga i vjera). Ova težnja za monopolom, kako nad dušama tako i nad njihovim političkim opredjeljenjima, ali kroz to svakako i nad njihovim davanjima, tendencijski je zajednička karakteristika svih triju tradicionalno najjačih vjerskih establishmenta u Bosni i Hercegovini. A prevlašću etnopolitičkih nad duhovno-vjerskim razlozima i nalozima moguće je objasniti etičku slijepu mrlju u ponašanju vjerskih institucija i njihovih prvaka, koja sa stanovišta etičkoga univerzalizma, deklarativno svojstvenoga svima njima, predstavlja mučan paradoks. Radi se o pomanjkanju bilo kakvoga, a najmanje aktivnoga i konkretno izraženog suosjećanja spram pripadnika druge vjerske (i nacionalne) zajednice u uvjetima gdje su u manjini, slabi i ugroženi….

PPP
Gost
PPP
8 mjeseci prije

Moglo bi se tu još štošta reći. Recimo struja koju Hrvatska uvozi iz BiH po cijeni kikirikija.

Ni slučajno zaboraviti hrvatska poduzeća koja imaju sjedište u BiH kako bi izvozila u Rusiju.

Dalje ne smijem. 🙂

x@y
Gost
x@y
8 mjeseci prije

Za to postoje razlozi razne prirode…
Lakše je npr. otvoriti firmu vani i uvoziti iz razno raznih zemalja u HR , nego otvoriti firmu u HR pa te opljačkaju još kudikamo više. Jedan od razloga.

octopus
Member
Famed Member
octopus
8 mjeseci prije

Da, štošta. Naprimjer kako su braća Lijanovići uvozili 12 godina staro argentinsko meso iz Nizozemske, prerašivali ga u svojim pogonima u Hercegovini i izvozili u RH sa 2% carine, a u isto vrijeme mesnice u Hrvatskoj su to isto meso plaćale 12% carine. Ili o svježem mesu koje se kojekakvim makadamima prevozi iz BiH na makarsko primorje u golfovima, a ne u hladnjačama. Ili o 1,5 milijardu kuna koje godišnje idu samo za braniteljske morovine i za poginule HVO, a koji (vidi čuda) rade u Njemačkoj….

x@y
Gost
x@y
8 mjeseci prije

Postoje li kakvi materijalni dokazi da svaki hrvat iz Bosne i Hercegovine plati mjesečno 193.093 kn mjesečno da bi takva jedna tvrdnja bila pravno osnovana?

Drugo; Ustavno pravno imaju pravo glasa, ali zato postoje Zakoni i ostali podzakonski akti, kojima se treba točno regulirati u kojim slučajevima hrvatska dijaspora ima pravo glasa u državi u kojoj npr. ne živi najmanje 4 ili 5god i nema pojma kakvi su socijalno-ekonomski i ostali poitički i gospodarski uvjeti u toj zemlji iako ima dvojno državljanstvo.

Ima tu jako puno rupa i nedovršenosti u samom Ustavnom pravu kao i u razno raznim Zakonima.
Ako se pozivaju na Ustav i on je čak površno napisan.
U ovakom slučaju takve pravne poroznosti idu na štetu ljudi koji cijeli svoj život izgube u borbi za ostvarenje svojih osnovnih prava u državi u kojoj žive i rade.
I ne vjerujem da dijasporu predstavlja 1% ukupnih birača, te dodatnih 1,2% iz Bosne i Hercegovine gdje su Hrvati konstitutivan narod.
Toliko od moje malenkosti.

Tudum
Gost
Tudum
8 mjeseci prije

Mislave,kad ti odgovara onda si DIJASPORA a kada ti neodgovara onda si pripadnik KONSTITUTIVNOG naroda

x@y
Gost
x@y
8 mjeseci prije

Tudum@ nisam ja na ničijoj strani, već samo svoj, tumačio ti to kako god želiš. Bolje da ne znaš tko sam i što sam haha 🙂
Misli šta god želiš.

Ugodno čitanje 😀

Tudum
Gost
Tudum
8 mjeseci prije

S kim pricas ti

x@y
Gost
x@y
8 mjeseci prije

Tudum@ mislio sam da se meni obraćaš, u brzini..
Zaboravi; vidiš da ništa loše nije napisano.

Tudum
Gost
Tudum
8 mjeseci prije

Ok

nessy
Gost
nessy
8 mjeseci prije

Losa ti je ova logika. Uspio si u razlici uvoza i izvoza, izvuci zaljucak van pameti.
“U BiH pobjedu je odnijela Kolinda Grabar-Kitarović sa 65,88 posto, slijedi je Miroslav Škoro s 26,11 posto, a na trećem mjestu je Zoran Milanović s osvojenih 4,59 posto glasova, na četvrtom mjestu, s 0,90 posto glasova je Ivan Pernar.” Ovo sam prenio sa N1.

L. R.
Admin
Famed Member
8 mjeseci prije

Poštovani(a) Nessy,

Kako ste naveli tu konstrukciju iznosi televizija N1. Ipak da pogledamo broj birača, a ne procente.

50% od 2 osobe nije isto kao 50% od 1000 ili milijun osoba.

https://www.izbori.hr/pre2019/rezultati/1/index.html

Ugodno komentiranje…

znanje
Gost
znanje
8 mjeseci prije

Lijepo se pokušavate izvući po principu gledajte ono što mi želimo. Na žalost niti ne shvaćate što znaći 50% pogotovo kad se upotrebi u marketinške i ostale spinove.
Iščašena logika. Hrvat koji živi u BiH i rođen je u BiH nama ovdje kroji kapu. O izračunu financijskog benefita koje nam donose ti biraći ne treba ni govoriti. To je za anti-Nobela iz ekonomije, a možda i za kakvu zdravstvenu ustavu.
Slično kao sa “našim strancima Bosancima” je i situacija i sa iseljenicima iz amerika koji ni jezik ne znaju. Podosta njih ne zna ni toliko geografije da bi znali gdje se nalazi Hrvatska no neki idiot ( veoma inteligentni idiot) se sjetio da su ti ljudi, potomci iseljenika od prije dvije stotine godina, dobro biračko tijelo jer nema poima što se događa u ” starom kraju” te im se može, vrlo lako, servirati rog za svijeću.
Da li potomci naroda i narodnosti koji žive u SAD-u glasaju u matičnim državama? Svi bijelci i crnci i njihovi potomci su doseljenici u Ameriku. Ukoliko su “ustavi jednaki u cijelom svijetu”, kako neki navode, onda i oni imaju pravo na dvostruka državljanstva i glasanje u matičnim državama. Mo’š sanjat o tome.
Nitko se nije sjetio spina da je Borisa Johnsona izabrala engleska dijaspora a ne Britanci. Možda i spin im je i Brexit izglasala dijaspora. Koliko samo GB izvozi u SAD i posljedično koliko to potomci prvih doseljenika doprinose godišnjem proračunu GB.
Hahahaha

walter
Gost
walter
8 mjeseci prije

Koje kukavičje jaje od teksta : (

Dopizdilomi
Gost
Dopizdilomi
8 mjeseci prije

Po tome Ispada da svaki birač vani ima plaću minimum 20.000 kuna jer mjesečno daje 16.000 za Hrvatsku. Ne valja vam nešto račun.

pera lozac
Gost
pera lozac
8 mjeseci prije

Autor teksta je malo u svadji sa matematikom, ispade da je svaki hrvat( glasac) iz BIH potrosio skoro 55 600 eura za robu iz Hr a ostalih 3 500 000 drzavljana BIH nisu ni centa.
Izem ti matematku.

Željko
Gost
Željko
8 mjeseci prije

Pogrešan tekst totalno jer Srbi i Bošnjaci u BiH su sa cca. najmanje 80% konzumenti hrvatskih proizvoda, a Hrvati iz BiH i ostali su konzumenti manje od 20%! U “Konzumu” u BiH su kupci ogromnom većinom Bošnjaci i Srbi!!

puki
Gost
puki
8 mjeseci prije

to huskanje i ekstremizam protiv dijaspore,a posebno protiv Hrvata u BiH, stvara prije svega Sorosev Index

Index demonizira Hrvate u Hrvatskoj,podrijetlom iz BiH,osim ako su Sorosevi placenici,kao Miljeno Jergovic (Jutarnji),Gordan Duhacek (index) ili Dragan Markovina (NET, Telegram), sve Sorosevi i cio-placenici ,Jergovic i Duihacek,rodjene Sarajlije,Markovina-Mostarac
Svi oni glume antifasiste, ali samo kada je rijec o hrvatskom, srpskom ili bosnjackom nacionalizmu. Medjutim kada se radi o najgorem nacionalizmu i fasizmu-onom zidovskom protiv Palestinaca, onda sute, naravno jer ih cionisti placaju
Antifasist i “ljevicar”, Markovina radi za Net i Telegram, ciji je vecinski vlasnik lihvarski koncern Warburg Pincus sa Wall Streeta. Vlasnici WP-a su zidovska milijarderska bankarska obitelj Warburg, suvlasnici FED-a, zajedno sa burazerima Rotschildima,Rokefelerima, Goldman Saksovima…
Jergovic je prije 3 godine pisao gadljivi clanak za cionisticki NY Times,u kojem je lio gorke suze nad koljacima ISIL-a u tada opkoljenom ALepu, i napadao Asada i Putina kao diktatore…

U Njemackoj zivi preko100 raznih nacija.Medju njima,izmedju ostalih naprimjer i 600.000 Talijana, i oko 150.000 Amerikanaca.Kada su talijanski izbori,Talijani glasaju u talijanskoj ambasadi i konzulatima, a kada su americki predsjednicki izbori,americki gradjani glasaju u US ambasadi i konzulatima. Tako je i slucaju Spanjolaca,Portugalaca, Grka,Rusa,Ukrajinaca,Rumunja, Turaka,itd… sasvim normalmo da glasaju u svojim diplomatskim predstavnistvima. Jedino Soroscad iz Hrv,to dovodi u pitanje za Hrvate

Zamuti da isplivaju
Gost
Zamuti da isplivaju
8 mjeseci prije

Puki Mislav gornjim clankom izbaci jato Sorosovaca. Vidi kako pjene stari poznanici i borci za ljudska prava. 🙂 🙂 🙂

Zvrk
Gost
Zvrk
8 mjeseci prije

Itekako se propitkuje glasanje izvan prebivališta. Nije to svojstveno samo soroščadi. Ili nemaš ništa protiv da tvoj glas vrijedi isto kao glas tamo nekog drugog “pukija” koji hrvatsku vidi samo na ferijama.

Frodo
Gost
Frodo
8 mjeseci prije

Poštovani g. Mislave P. nije baš sve zadano oko ustavno pravnih pitanja. Hrvati u BiH nisu dijaspora nego autohtoni narod. Kamo bi stigli da Švicarcima njemačke narodnosti Njemačka da svoje drzavljanstvo itd. Na referendumu u Škotskoj mogli su glasati samo škotski porezni obveznici. I dvojno drzavljanstvo nije svuda priznato.
Što se tiče političke odluke da se autohtonom hrvatsom narodu da status dijaspore odnosno iseljeništva mogu samo reći da je to još jedan potica za njegovo napuštanje svoje prapostojbine.
Nažalost nemam vremena za sustavno i temeljito obrazlaganje ovih opaski ali mislim da je vaš prilog u mnogočemu manjkav.

PPP
Gost
PPP
8 mjeseci prije

Frodo te zemlje koje su branile dvojno državljanstvo (Njemačka,…) više ne mogu zahtjevati odricanje ako se radi o stanovniku EU. Svako u EU može imati više državljanstava.

Piretis
Member
Piretis
8 mjeseci prije

@PPP- Nije pitanje može li svatko u EU imati više državljanstva nego treba li imati i jeli to moralno i pravedno? Rođen sam u jednoj državi, roditelji su poslije živjeli u dugoj a ja u trećoj. Nikad mi nije palo na pamet tražiti dvojno državljanstvo. Domovina je, bila ona to rođenjem ili vlastitim izborom, jedna. I to je to.
Zašto se ne bi Hrvati (moguće je uzeti za primjer i drugu naciju) u BiH ili u Srbiji osjećali kao politički pripadnici tih država? Tada će vjerojatno izgubiti interes za novog stanara na Pantovčaku ali će zato pažljivo birati nekoga na funkciju u Sarajevu ili Beogradu. @Frodo je to odlično ilustrirao primjerom Švicarske. Hajde jednom da i mi prestanemo imati rezervne domovine.

PPP
Gost
PPP
8 mjeseci prije

Piretis, to je tvoje mišljenje i ja ga respektiram, ali se ne slažem. Svatko ima pravo da se osjeća kako želi. Ako netko hoće imati deset državljanstava, a zakon to dopušta, neka ih ima.

Nikada ne bih određivao drugom što će biti i kako će se osjećati.

Bajro
Gost
Bajro
8 mjeseci prije

Ali nemože glasat u dvije države kao ovi “ugozeni” u BiH

Zax
Gost
Zax
8 mjeseci prije

Potpuno promaseno. Bez uvrede. Ovdje se radi o medijskoj manipulaciji. Ne ulazeci u to ima li dijaspora pravo glasati ili ne. Jer to nije vazno. Nisu hrvati u bosni sami sebi dali glasacko pravo. Nego vlast u zagrebu. O tome zasto e to je tema za raspravu. Od kada postoje izbori postoje manipulacije sa birackim spiskovima i izbornim jedinicama. Tako npr crnci u americi u juznim drzavama gotovo nemaju predstavnika ni u kongresu ni u senatu mada tamo cine vise od trecine stanovnika. Jer su izborne jedinice krojene tako da ni u jednoj nisu vecina. Tu je jos i brisanje iz registra biraca koji imaju dosje(uglavnom crnci). Slicno je u hrvatskoj. Izborne jedinice koje ukljucuju jedan kvart u zg i jedan u rijeci. Uglavnom,da ne serem previse, tko nije zadovoljan izbornim sustavom i pravilima moze kriviti jedino politicare u zagrebu. I nikoga drugoga. Pogotovo ne obicne ljude u dijaspori-bosni koji su samo objekti. Ovakvim clancima samo se produbljuju podijele koje su stvorili politicari i kojima su podijele u interesu.

Tomislav
Gost
Tomislav
8 mjeseci prije

U pravilu su protiv prava dijaspore (navodno zbog neplaćanja poreza u RH) upravo oni koji ne pune, nego su cijeli život na proračunu RH.

PPP
Gost
PPP
8 mjeseci prije

Tomislave, ne znam zašto, ali sam i ja dobio takav osjećaj.

apolo
Gost
apolo
8 mjeseci prije

Ne znam za Hrvate u dijaspori, ali ja sam u zadnjih dvadeset godina, glasao cak dvadeset puta, a da niti jednom nisam izasao na izbore. Nije presudno zivjeti vani, vec gdje si upisan.

samo tako
Gost
samo tako
8 mjeseci prije

Kada su se to stanovnici susjedne države BiH odselili iz Hrvatske i time postali dijaspora ?Tamo su domicilno stanovništvo a ne iseljenici/dijaspora.
Simbolično rečeno, stanovnici RH temaljem uvoza/izvoza imali bi imali pravo birati parlamentarce i predsjednike u mnogim drugim državama.
Koliki je utjecaj “dijaspore” ,koja to realno nije, na izbore je manje bitno. Pitanje je ZAŠTO netko želi odlučivati o životu u tudoj kuči, smatrajuči to za svoje prirodno pravo ?
A što se ne proglasi BiH “dijasporom” stanovništvo RH, što je i više smisleno, pa da i oni imaju isto pravo birati parlament i predsjedništvo države BiH ?

X60
Gost
X60
8 mjeseci prije

Ha, stavili ste sliku naboranog, napaćenog proizvođača škije, želeći poručiti “pa što imate protiv nevinih i nemoćnih”.
Dakle, imamo to što su uglavnom zatucani, neobrazovani, hiperreligiozni, podobni manipulacijama i indoktrinacijama.
Kad ih vidim da se satima guraju u redu da bi glasovali, na izborima koji ih se ne bi trebali ticati, ne znam bih li plakao ili se smijao.
I vjerojatno su plaćeni za svoj glas.

Siniša
Member
Siniša
8 mjeseci prije

Zbilja djetinjast članak ali taj podatak o SAMO 1,2 posto glasačkog tijela iz BiH zbilja govori nešto novo….zbilja sam iznenađen sa tako malim postotkom. Apsolutna demistifikacija ali mi se ipak čini da pod “bosancima” smatraju i one koji su došli pre 100 godina, ogroman im je dijapazon računanja.

Mali Mujo
Gost
Mali Mujo
8 mjeseci prije

ZLOCINACKI HDZ igra kurvanjsku politiku sa dijasporom i drzavljanstvima prekogranicnih hrvata. Zamislimo kada bi Britanska dijaspora glasovala za Britanski parlament ili za izbor premijera. Britansko drzavljanstvo nemaju ni oni britanci koji zivce u Kanadi, Australiji… iako priznaju kraljicu za suverena. Ali HDZ LOPOVI LOPINE su to izmislili kako bi ima lakse prolazio LOPOVSKI izborni inzenjering. A to je najvjerojatnije smisljeno u glavama najvecega LOPINE i najpokvarenijeg hrvata Seksa.

samo tako
Gost
samo tako
8 mjeseci prije

Najverovatnije, po nalogu oca Franje i duha Šuškavog

Kora
Gost
Kora
8 mjeseci prije

@Mali Mujo

Hrvat se piše velikim početnim slovom.

Kažun
Gost
Kažun
8 mjeseci prije

Kad bi “Svaki hrvatski birač iz BiH plati Hrvatskoj 193.931 kuna godišnje za legitimno pravo glasa koje ne vrijedi ništa “,
onda nijedan hrvatski glasač ne bi glasao na izborima i svi bi se odrekli dvostrukog državljanstva.
Kada bi svi katolici u Hrvatskoj plaćali Crkveni porez,postotak bi spao na 30%,moj Mislave.
Mi u Istri sigurno ne dobijemo ni centa od “tvojih” 193.931 kuna po glavi od jednog Ere.
Što se mene tiče,nas u Istri je dobro zahebao drug Tito,jer nas je strpao u isti koš
sa kamenjarcima ,a ja vjerujem da je Istra više uplaćivala u Proračun i u Jugi i uHR,
a manje je dobila od istih.

znanje
Gost
znanje
8 mjeseci prije

Kažun
Žalosno je koliko vi Istriani malo znate o svojoj grudi. Na Radio Puli ide emisija “Historia Histriae”. Emisija iz povijesti koja, povijest, bi mnoge Istriane jako iznenadila kad bi bili dovoljno kulturni da slušaju takav sadržaj. Ne hvalim se svojom kulturom. Volim znati i imati podlogu za svoje sudove.. Ovu emisiju o naseljavanju Istre pod Mletačkom vlašću možeš skinuti. Radio Pula će je obrisati do Nove godine.
radio.hrt.hr/radio-pula/ep/migracije-u-istri-netolerantna-sredina/281507/

Kažun
Gost
Kažun
8 mjeseci prije

Istrijani.
15-18 st?Istra živi 21.st.Neke sredine žive u 1918,1941-1945. godini.

znanje
Gost
znanje
8 mjeseci prije

Kažun
Veoma bahato od tebe. Nisi se potrudio naći emisiju i poslušati je i nešto naučiti ali pljuckati znaš. Potraži emisiju, poslušaj i budi pametniji Istrijan. Ima jako lijepih povijesnih podataka u tim emisijama. Mnogi od tih povijesnih događanja imaju veoma velik uticaj na sadašnjost. Ukoliko potražiš emisiju o kugi u Istri naučit ćeš odakle potiču prvi pretci današnjih Istrijana. U gore navedenoj emisiji govori se o doseljavanju “kamenjara” u Istru od strane Mletaka. Ako si Istrijan potičeš ili od “učkarića” ili od tih “kamenjara”. Glavno zanimanje, u tada kamenitoj i negostoljubivoj, Istri bila je pljačka pa i mnoga aktualna prezimena u Istri potiću od raznih naziva za plačkaše. I mnoga mjesta imaju imena po raznim nazivima za pljačkaše i zgubidane u jezicima okolnih naroda. Svašta ćeš naučiti i vjerovatno naći svoje korijene. Naći ćeš i korijene sadašnjeg bogatstva Istre kao i korijene onog što te smeta i to neće biti ono što ti misliš. Iznenadit ćeš se kad saznaš istinu. Prava je šteta što tako poučne emisije nisu napravljene o drugim regijama.

Kažun
Gost
Kažun
8 mjeseci prije

E moje Znanje ,ja ništa sporno ne vidim u
radio.hrt.hr/radio-pula/ep/migracije-u-istri-netolerantna-sredina/281507/
Poslušao sam Miroslav Bertoša u tih 32-33 min.Ti meni o bahatosti,pa
u čemu je problem? Ja u kope,ti u špade.Opet kažem Bertoša govori
o zbivanjima 15-18 st .Znači o vremenima Divljeg Zapada.
Ako si vrhunski psiholog,slobodno se nađemo,platim ti 100 eura po
satu pa da konačno saznam svoje korjene i ono što me smeta.
Možemo se dogovoriti preko LOGIČNO.

x@y
Gost
x@y
8 mjeseci prije

znanje@ istina, šteta da ne postoji u Hrvatskoj neki program na kojem će se svaki dan vrtjeti nešto vezano za povijest neke zemlje ili razvoja društva i kulture i jezika i vjere i ostale interesantne teme vezano i za znanost isl.
Pročitati ću detaljno Vaše tekstove.

Kažun
Gost
Kažun
8 mjeseci prije

Znanje,ja ti nisam dao minus

Kažun
Gost
Kažun
8 mjeseci prije

Mislave,kaže se Istrijani.Ovdje si malo manipulirao i izvukao sa neta
Istru u negativnom kontekstu,ali neću cjepidlačiti.Pitaj izbjeglice iz
91,92, kako im je bilo u Istri.
U ovoj emisiji se spominje razdoblje 15-18-st.Znači o događanjim ćak
prije Divljeg Zapada.Na kraju krajeva ne vidim ništa sporno i mojem
gore komentaru.Sada je 21.st,bar meni.

znanje
Gost
znanje
8 mjeseci prije

U to doba koje ti se ne sviđa dolaze narodi kjij nasejavaju praznu Istru i ona od jedne 90% praznog i beživotnog kraja postaje naseljenna Nisam izvlačio Istru u negativnom kontekstu. Istru relativno dobro poznam i jako mi se sviđa. Ima nešto posebno u tom kraju. Nešto što nisam osjetio nigdje drugdje. Možda stare dane budem provodio u Istri.
I sam sam se iznenadio kad sam počeo slušati povijest Istre i razdoblja kroz koje je prolazila. Nikako nisam mogao zamisliti Istru golu i kamenitu sa nešto malo zemlj i gotovo praznu s narodom nepismenim i nekulturnim zapoltnjacima. Svi ti doseljenici sistematski dovođeni u Istru od jušne Italije, ličkog i dalmatinskog i hercegovačkog kamenara, Boke Kotorske, albanije, južne srbije, iz slovenije stvorii strahovitim naporom i pregorom ono štosu ovu raznorodnu kultiviranu kulturnu, prijatejsku Istru. Kolko su samo kamena morali izvaditi ugraditi u mocire, kažune i svoje kamene gradove samo zato da od aistre naprave pitomu i obradivu Teru Magicu
Istra je imala jako teška povjesna razdoblja i populacia se smanjivala a država venecija je nastalaodržati broj stanovnika uvozo radne snage. Posljedice jeadjelomična similacija i zatvorenost sredina. Istra ima jednu pozitivnu reazvojnu crtu u poslijednjem stojeću i sad polako kreće u dekadenciju

Kažun
Gost
Kažun
8 mjeseci prije

Povijest Istre
Istra se diči najstarijim pronađenim ljudskim artefaktom u Hrvatskoj što potječe još iz starijeg kamenog doba. To je jednostavni potočni oblutak s kojeg je davni pračovjek udarcima otkrhnuo dijelove, kako bi ga naoštrio i pretvorio u oruđe. Predmet je star oko 800 000 godina, a pronađen je u pećini nalazišta Šandalja, nedaleko Pule. U drugoj pećini istog nalazišta otkriveni su nalazi iz mlađeg kamenog doba – ostaci pračovjeka kromanjonskog tipa, kosti lovnih životinja i veliko ognjište, stari oko 12 300 godina. U to su vrijeme prastanovnici Istre živjeli i u Romualdovoj pećini kod Limskog kanala i Vergotinovoj spilji kod Poreča. Vladalo je ledeno doba.

Promjenom klime u Istri je oko 6000. pr. Kr počelo mlađe kameno doba, neolitik. Ledeno doba je završilo, klima postajala pogodnija za život te se razbujao biljni i životinjski svijet. Neolitski čovjek je izašao iz spilja, naučio bolje obrađivati kamen, a oruđe nasađivati na drveni držak. Otkrio je glinu i izumio izradu posuđa. Istarske posude iz tog razdoblja su jednostavne, ovalnog oblika. Ukrašavane su utiscima rubom školjke ili drugim predmetima. Uz ratarstvo i stočarstvo, razvilo se i tkanje, a drevni su Istrani prestali s nomadskim načinom života i stvorili prva naselja s kolibama djelomično ukopanim u tlo. Takvih je naselja bilo u južnoj Istri, na području Verudele, Vele Gromače, Vižule, Paradišela i drugdje.

Na prijelazu iz bakrenog u brončano doba, koje traje tijekom 3. i 2. tisućljeća prije Krista, na području Istre nastaju brojne gradine ili kašteljeri. To su prapovijesna naselja s utvrđenjem, građena na strateški povoljnim mjestima. Podrijetlo stanovnika koji su u brončano doba naseljavali gradine nije poznata, dok su tijekom čitavog željeznog doba na njima živjeli Histri.
Histri su prvi poznati stanovnici na istarskom poluotoku, dokumentirani u povijesnim zapisima starih Grka i Rimljana, a po njima Istra danas nosi ime. Bavili su se lovom i ribolovom, ispašom koza i ovaca te gusarenjem, zbog čega ih povjesničari spominju kao opasan narod. Trgovali su s Grcima, bili su mnogobošci i štovali ženska božanstva. Suvremenici su ih smatrali visokim narodom – prosječan muškarac bio je visok 1,65 m, žena 1,53 m.

Njihov život na gradinama tekao je nepomućenim tijekom sve dok zbog gusarenja na sjevernom Jadranu nisu došli u sukob s Rimljanima. Rimljani su ih porazili u Histarskim ratovima krajem 3. i u 2. stoljeću prije Krista, o čemu je detaljno pisao povjesničar Tit Livije. Histarska plemena u ratu je predvodio kralj Epulon. Konačni obračun dogodio se u histarskom uporištu Nezakciju kraj Pule, koji su Rimljani opsjeli, a Epulon i histarski vojnici, shvativši da nemaju izlaza, počinili samoubojstvo. Unatoč ratnom porazu, Histri su još neko vrijeme nastavili živjeti na svojim gradinama diljem Istre.

Sredinom 1. stoljeća prije Krista, u vrijeme rimskog vladara Gaja Julija Cezara, Rimljani su potjerali Histre s obale u unutrašnjost, da bi na obalu doselili svoje stanovnike i osnovali kolonije Pulu i Poreč.

U rimsko doba u Istri se razvio niz tekovina civilizacije i uređenog življenja. Usvojena je pismenost, nastali su gradovi kao novi oblik zajednice, izgrađene ceste i morske luke te ustanovljen sistem katastarske izmjere zemljišta. Graditeljstvo je cvjetalo, a golem fundus kulturnih i povijesnih rimskih spomenika sačuvan je do danas – najpoznatiji su pulska Arena i Augustov hram. Cezarov nasljednik car August uspostavio je razdoblje mira i blagostanja, a stanovnici Istre su po pravima izjednačeni sa žiteljima Rima. Na istarskom tlu su u idućim stoljećima aktivne i mnoge rustične vile koje proizvode keramiku, dok su maslinovo ulje i vino iz Istre cijenjeni diljem carstva. Javljaju se i prve kršćanske zajednice.
No, Zapadno Rimsko Carstvo već je bilo u dubokoj krizi. Pod naletima barbara i unutarnjih problema, Carstvo se slomilo 476. godine, nakon čega su se u Istri u kratko vrijeme nekoliko puta izmijenile vladavine gemanskih kraljevstava i Bizantskog Carstva. Vladavina Gota u prvoj polovici 6. stoljeća ostala je zabilježena kao neobično blaga, dok je u vrijeme Bizanta bujalo sakralno graditeljstvo. Najljepši spomenik iz tog razdoblja je Eufrazijeva bazilika u Poreču.

Ni nekoliko stoljeća nakon pada Zapadnog Rimskog Carstva društveni odnosi uspostavljeni u rimsko doba u Istri se nisu bitnije mijenjali. Počela se, međutim, mijenjati etnička struktura zbog masovnijeg doseljavanja Slavena i u manjoj mjeri Germana. Od sredine 6. stoljeća Slaveni se postupno miješaju s domaćim stanovništvom i polako prihvaćaju kršćanstvo, no čak i nakon pokrštavanja će njihova kultura zadržati pojedine poganske običaje. Neki od njih, poput zvončara i maškara, zadržali su se do danas.

Krajem 8. stoljeća, kad europskom pozornicom dominira Karlo Veliki, Istra postaje dijelom njegove Franačke Države. Tek se dolaskom franačke uprave u Istri počinje mijenjati rimsko-bizantski društveni ustroj. Počinje feudalizacija koja je u to vrijeme zahvatila čitavu Europu. Istarski gradovi postaju vlasništvo vladara, oduzeta im je vlast nad zaleđem te su izgubili samostalnost stečenu ranijih stoljeća. Naseljavanje Slavena je ne samo nastavljeno, nego ga je vojvoda Ivan, franački upravitelj Istre koji je stolovao u Novigradu, organizirano provodio. Slavenima je ustupao neobrađenu zemlju te ih u prvo vrijeme i novčano pomagao. Vojvoda Ivan uvodi i neke nove namete, preuzima pojedine šume i pašnjake, jačaju biskupi i franački vazali, dok nekadašnja romanska elita u istarskim gradovima slabi.

Nezadovoljni gradovi žalili su se Karlu Velikom pa je oko 804. sazvao čuvenu skupštinu, održanu na rijeci Rižani kraj Kopra. Na njoj je gradovima priznata samouprava, ali ne i vlasništvo nad zemljištem, a vojvoda Ivan odrekao se mnogih nameta koje je prvotno uveo. Zaključci Rižanske skupštine otkrivaju važne podatke o društvenim odnosima i etničkoj strukturi Istre s početka 9. stoljeća, a razjašnjavaju i sustav franačke uprave te su kao povijesno vrelo važni i u europskim razmjerima.
Od 10. stoljeća Istra je dio Svetog Rimskog Carstva, no njegova je središnja vlast vrlo slaba. Markgofovi su prepuštali upravu svojim namjesnicima, jačali su plemići i crkveni dostojanstvenici koji su vojno štitili svoje feude u Istri. Stvarane su čak i privatne kneževine i gospoštije. U takvim okolnostima feudalne anarhije neki istarski gradovi polako se oslobađaju vlasti biskupa i feudalaca te ponovno grade samoupravu.

U događanja u istarskim gradovima na zapadnoj obali sve se više upliće Mletačka Republika koja je u međuvremenu procvala i postala pomorska sila na Jadranskom moru. Sklapaju se prvi ugovori kojima su istarski gradovi od Mletaka dobili zaštitu i slobodu trgovanja na njihovom području, a zauzvrat Mlečanima osiguravali vojnu pomoć. Suradnja je pomogla gospodarskom razvitku obalnih gradova u 10. stoljeću: cvatu poljoprivreda, ribarstvo i proizvodnja soli te se naglo razvijaju obrti, a prisutni su i neki elementi autonomije kakvu su gradovi imali u antici. Drukčije je bilo u središnjoj Istri, gdje se zadržao čvrst feudalni sustav uspostavljen u doba Karolinga pa unutrašnjost Istre dugo nije mogla izgraditi samoupravu, već je bila podčinjena feudalnim gospodarima.

Do sredine 14. stoljeća, Republika Venecija je i mirnim i vojnim putem sebi uspjela potpuno podčiniti sve gradove na zapadnoj obali Istre. Iako su zadržali unutarnju autonomiju i gradska vijeća, na čelu je bio mletački podestat. Uvedeni su veliki porezi i nameti te uspostavljena vojna uporišta iz kojih su se štitili mletački posjedi u Istri.

Unutrašnjost je ponovno imala drukčiji povijesni put. Ušla je u sastav Habsburškog Carstva, čime je samo potvrđena njena višestoljetna pripadnost austrijskom civilizacijskom krugu. Kao ni mletački dio Istre, ni njen austrijski dio nije imao jedinstvenu upravu, već se u kasnom srednjem vijeku sastojao od vlastelinstava i crkvenih posjeda. Zbog teških nameta i davanja koja su uvodili feudalni vladari, izbilo je više seljačkih buna.

U čitavom razdoblju od 14. do 18. stoljeća Istra je suočena s čestim epidemijama kuge i malarije. Neki gradovi gotovo odumiru pa se novi stanovnici stalno doseljavaju s područja današnje Dalmacije, Albanije i Grčke.

Uz to, tijekom 16. i 17. stoljeća stanovnici Istre međusobno se sukobljavaju duž granice mletačkog i austrijskog dijela poluotoka. Iako su međusobno trgovali i ženili se, Istrani su istovremeno bili duboko podijeljeni na one pod mletačkom vlašću – Benečane, i one pod austrijskim vlastima – Kraljevce. Duž granice su vodili krvave bitke oko pašnjaka, šuma, obradive zemlje i međa, praćene uništavanjem uroda, odvođenjem stoke i ubijanjem svjedoka. Ni austrijske, ni mletačke vlasti nisu mnogo učinile da primire sukobe. Kada se tome dodaju epidemije zaraznih bolesti te suše i prirodne nepogode, postaje jasno da je ovaj period jedno od najtežih razdoblja istarske povijesti. Pojavilo se razbojništvo, pljačkalo se bogatije obitelji, crkve i putnike na cestama, otimalo se ljude, stoku i tražilo otkupninu.

Potkraj 18. stoljeća, Mletačka Republika je na izdisaju. Glavni pomorski putevi premjestili su se sa Sredozemlja na Atlantik, a na svjetskoj trgovačkoj sceni ojačale su nove pomorske sile poput Španjolske i Portugala. Ovi globalni procesi dotakli su i istarsko gospodarstvo, dok je na upravno-političkom planu uslijedilo turbulentno razdoblje u kojem su se u svega 16 godina na vlasti u Istri izmijenile 4 države.

Kažun
Gost
Kažun
8 mjeseci prije

Kada je u travnju 1797. Mletačka Republika prestala postojati, mletački dio Istre pripao je Habsburškoj Monarhiji pa se poluotok nakon mnogo stoljeća ponovno našao pod jedinstvenom vlašću.

No, u burnim povijesnim zbivanjima toga doba, Istru je ubrzo osvojio Napoleon. Kratka vladavina Francuske od 1805. do 1813. ostat će zapamćena po uvođenju Napoleonovog zakonika, čime je, uz ostalo, sudska vlast odvojena od upravne. Novi gospodari intenzivno su koristili prirodna bogatstva Istre, posebno hrastove trupce iz okolice Novigrada i Brtonigle, od kojih se gradilo brodove. U to vrijeme Englezi plove Jadranom i, kao vječiti rivali Francuza, pokušavaju odmetnuti domaće stanovnike od napoleonske vlasti. Istovremeno ometaju trgovinu i pomorstvo istarskih gradova. U više su navrata opsjeli i opljačkali Rovinj, dok su engleski gusari prepadali trgovačke brodove, plijeneći teret i plovila. Napoleonov upravitelj nije uspio uspostaviti kompaktan sustav uprave u Istri, iako je uvođenje građanskog zakonika dio gradskog stanovništva prepoznao kao važan korak naprijed.

Porazom Napoleona na svjetskoj pozornici Austrijsko Carstvo ponovno dobiva Istru te počinje u njoj graditi jedinstveni sustav javne uprave. Uvode se nove poljoprivredne kulture, napose krumpir i kukuruz, a Istra bilježi velik demografski rast: 1848. imala je više od 230.000 stanovnika koji su živjeli u 24 grada i 479 sela. U drugoj polovici 18. stoljeća Istra ima Pokrajinski sabor koji zasjeda u Poreču te bilježi jačanje nacionalne hrvatske svijesti.

U Prvi svjetski rat Istrani su mobilizirani kao vojnici Austro-Ugarske Monarhije, a završetkom rata i raspadom Austro-Ugarske Istru okupira Kraljevina Italija. Tijekom Drugog svjetskog rata stanovništvo organizira pokret otpora fašizmu Benita Mussolinija pa Istra nakon rata ulazi u sastav Jugoslavije u kojoj ostaje sve do njenog raspada početkom 1990-ih, kada teritorij istarskog poluotoka dijele Hrvatska i Slovenija.

Kažun
Gost
Kažun
8 mjeseci prije

Da te više ne maltretiram,pojam kamenjarac koristio
sam za ljude koji su stvaranjem HR ,za vrijeme rata,kriminalnom
privatizacijom,otimačinom i pljačkom ,oteli Hrvatskom narodu
sve što je stvoreno po tzv,komunjarskom Jugoslavijom.
ZNA SE tko je pokrenuo najveću pljačku Hrvata od st.7,nakon
čega slijedi dugotrajan oporavak.

Darko Petričić, novinar i autor knjige “Kriminal u hrvatskoj pretvorbi”

Gregurić, Barbić, Valentić, Penić, Kovač… CILJ: pljačka i gaženje naroda te PREUZIMANJE RH
MEDIJSKA BOMBA: EVO TKO JE KRIV ZA KRAĐU TISUĆU MILIJARDI
Gregurić, Barbić, Valentić, Penić, Kovač… CILJ: pljačka i gaženje naroda te PREUZIMANJE RH
POLITIKA 31. ožujka 2016. Fran Podoreški

Stručnjaci su u emisiji dokazivali da cilj pljačkaške pretvorbe i privatizacije, pljačke banaka, poljoprivrednog zemljišta, šuma, predstečajnih nagodbi… nije samo pokrasti Hrvatsku, već ju u potunosti zgaziti, narod uništiti, kako bi manjina mogla preuzeti cijeli teritorij Hrvatske, zajedno sa svom imovinom hrvatskih građana!Prava bomba, u medijskom smislu, bila je ovotjedna emisija Klopka na Brodskoj televiziji. Tema je bila pretvorba i privatizacija.

Voditelj Ratko Martinović te gosti Sulejman Tabaković, pravni ekspert za pretvorbu i privatizaciju, Darko Petričić, istraživački novinar te Ivan Valek i Damir Gašparović vrlo otvoreno su govorili o imenima ljudi najoodgovornijih za pljačku tisuću milijardi dolara iz Hrvatske te o načinima pljačke, otimačine kakvu niti jedna država u svijetu nije, vjerojatno, vidjela niti doživjela.
Gregurić, Barbić, Valentić, Penić, Kovač… CILJ: pljačka i gaženje naroda te PREUZIMANJE RH
MEDIJSKA BOMBA: EVO TKO JE KRIV ZA KRAĐU TISUĆU MILIJARDI
Gregurić, Barbić, Valentić, Penić, Kovač… CILJ: pljačka i gaženje naroda te PREUZIMANJE RH
POLITIKA 31. ožujka 2016. Fran Podoreški

Stručnjaci su u emisiji dokazivali da cilj pljačkaške pretvorbe i privatizacije, pljačke banaka, poljoprivrednog zemljišta, šuma, predstečajnih nagodbi… nije samo pokrasti Hrvatsku, već ju u potunosti zgaziti, narod uništiti, kako bi manjina mogla preuzeti cijeli teritorij Hrvatske, zajedno sa svom imovinom hrvatskih građana!
gragorić i valentićPrava bomba, u medijskom smislu, bila je ovotjedna emisija Klopka na Brodskoj televiziji. Tema je bila pretvorba i privatizacija.

Voditelj Ratko Martinović te gosti Sulejman Tabaković, pravni ekspert za pretvorbu i privatizaciju, Darko Petričić, istraživački novinar te Ivan Valek i Damir Gašparović vrlo otvoreno su govorili o imenima ljudi najoodgovornijih za pljačku tisuću milijardi dolara iz Hrvatske te o načinima pljačke, otimačine kakvu niti jedna država u svijetu nije, vjerojatno, vidjela niti doživjela.

Navedeni stručnjaci argumentima su pokušali dokazati da cilj pljačkaške pretvorbe i privatizacije, odnosno pljačke banaka, poljoprivrednog zemljišta, šuma, pljačke kroz stečajeve i predstečajne nagodbe… nije bio samo pokrasti Hrvatsku, već ju u potpunosti zgaziti, narod posve uništiti, kako bi manjina mogla preuzeti cijeli teritorij Hrvatske, zajedno sa svom imovinom hrvatskih građana. Naglasili su da ta pljačka i to gaženje svega što postoji i dalje traje te da neće prestati – osim ako se nešto korjenito ne promijeni – sve dok većina građana ne ostane bez krova nad glavom, odnosno dok ovi koji kradu ne otmu i ne unište doslovce sve što postoji na prostoru Republike Hrvatske!

Pravnici, aktivisti i istraživački novinari, koji su sudjelovali u emisiji, najodgovornijim osobama za veleizdaju i pljačku Hrvatske proglasili su Franju Gregurića, ratnog premijera, potom dr. Jakšu Barbića, tvorca koruptivnih zakona o pretvorbi i privatizaciji, potom dr. Franju Tuđmana, bivšeg predsjednika koji je sve to dozvolio, zatim Nikicu Valentića – čija je vlada donijela zakon prema kojem je Hrvatska, tobože, plaćala odštetu Jugoslaviji, iako se poslije doznalo da ništa nismo dužni te da ništa nismo platili, već je taj novac opljačkan.
U drugom ešalonu najodgovornijih za pljačku Hrvatske, spomenuti su Ivan Penić, bivši šef Fonda za privatizciju, a kasniji ministar policije, potom Milan Kovač, zatim Marija Turudić, sestra suca Turudića, potom Slavko Linić, Željko Čović, Ivica Todorić, general Čermak, Vlatko Mateša, Ivica Mudrinić…

”Pretvorba znači pretvaranje društvenog vlasništva u vlasništvo točno poznatih vlasnike. Trebalo se postojeće društveno vlasništvo pretvoriti u vlasništvo bivših zaposlenika i njihovih obitelji, umirovljenika i njihove obitelji. No, u članku 3 Zakona u pretvorbi je napravljena prevara, jer piše da će se banke pretvoriti po posebnom zakonu. Pretvorba je zbog toga ništavna, odnosno prevara, jer su banke bile ključne. Gospodin Jakša Barbić i ekipa koja je to pisala omogućili su prevaru i pljačku. Jer prema Ustavu, osnivači banaka su bila poduzeća, pa su upravo radnici tih poduzeća trebali postati vlasnici banaka. No banke su na prevaru izdvojene. Menadžment ih je pokrao, nakon čega su menadžeri tih banaka postali i njihovi vlasnici, što je potvrdio i Rohatinski 2005. godine. Čitav proces pretvorbe krivo je postavljen i na kraju je to postalo jedna velika prevara i pljačka. Jer 1992. su posebni odbori trebali utvditi ukupan kapital svakoga poduzeća. Međutim, kako banke nisu ušle u temeljne kapitale tih poduzeća (koja su bila vlasnici banaka), taj je kapital bio znatno manji. To je prva prevara. Godine 1996. je donesen Zakon o privatizaciji, gdje su se ti udjeli mogli unijeti u trgovačke sudove. No, ni to nije napravljeno. Imali smo seriju prevara građana. Već 1992. i 1993.godine je izvršena i pretvorba i privatizacija, iako je prvo trebalo raditi pretvorbu, pa tek potom privatizaciju. No, već 1990. godine je ukradena Tvornica duhana Rovinj. Ona je i pretvorena i privatizirana tako što je izdvojen samo jedan OUR – za prodaju duhana. Izdvojen je taj OUR jer je bio potreban novac za daljnje pljačke establišmenta koji je bio u vrhu politike u Hrvatskoj”, istaknuo je u uvodu emisije pravni ekspert Sulejman Tabaković te dodao da je riječ o ‘ekipi’ koja je funkcionirala i u bivšoj državi, o ljudima koji su, zajedno sa ljudima u Srbiji i drugim republikama, pokrenuli rat, vodili rat i završila rat te o ljudima koji su i sada na vlasti
”To je ista ta ekipa, odnosno – ili oni, ili istureni njihovi igrači. Zašto to tvrdim? Zato što je sve krenulo nakon ustava iz 1974. godine. Tada i počinje pretvorba, jer je Ustav donio društveno vlasništvo. U Jugoslaviji je postojalo samo društveno i privatno vlasništvo. Devedesetih smo opljačkani kroz banke jer je država sebi dala za pravo da nas pljačka donošenjem koruptivnih zakona u Saboru. Po tim kriminalnim zakonima smo svi opljačkani. Danas u Hrvatskoj imamo oko 99,2 posto opljačkanih i 0,8 posto onih koji su nas opljačkali. To je tih dvjesto obitelji, odnosno nešto više – oko 2300 ljudi.

Međutim državna imovina je pripala RH u sukscesiji pri raspadu Jugoslavije – državi pripadaju zlatne rezerve, konzulati, imovina JNA. Sve ostalo se trebalo privatizirati i pretvoriti. No, opet se dogodila prevara. INA nije pretvorena, već je izvučena pa prodana, IGH je izuzet iz fakuleta pa prodan, HT također, pa Vodovod… Imamo i pljačku poljoprivrednog zemljišta i ukidanje poljoprivrednih zadruga i kombinata i PIK-ova koji su zaposšljavali i po 10.000 ljudi. Ukradeni su samo jednim člankom o poljoprivednom zemljištu. Šume su ukradene samo jednim člankom, iz 1990. godine, a nakon toga 2006. Ustavni sud daje legitimitet toj pljački na zahtjev DORH-a. Jedan totalni apsurd. Pretvorba je bila poništena odmah na početku. Pozivam stoga ekipu Mosta i ministra pravosuđa da poništi pretvorbu i privatizaciju te da provedemo proces oduzimanja nezakonito stečene imovine. Po direktivi EU- treba oduzeti svu imovinu koju su pojedinci nezakonito stekli, ili ako na nju nisu platili porez. Prema svim zakonima RH, ni jedna pretvorba nije u skladu sa zakonom. Pljačka banaka bila je okosnica za daljnu pljačku svega ostalog”, naveo je dalje Tabaković.
Nadovezao se Darko Petričić tvrdnjom da su banke od samog početka djelovale u nezakonitoj pretvorbi, te da bez njih cijela kriminalna operacija ne bi mogla biti ni provedena.

”Htio bih samo nadopuniti Tabakovića, Autor Zakona o pretvorbi i privatizaciji je definitivno Jakša Barbić. A taj zakon je donesen i sama pretvorba provedena za vrijeme vlade Franje Gregurića. Gregurić je od početka određivao kome će se poklanjati poduzeća, kome će što ići. To se radilo po političkom ključu, po tome tko je pomogao u kampanji… Barbić je u početku branio Zakon o pretvorbi, ali se s vremenom i on ohladio. Kasnije je govorio da su zakoni bili dobri, ali da provedba nije bila dobra.”, bez okolišanja je Petričić naveo imena najodgovornijih za pljačku tisućljeća.

Tabaković je pojasno da se Barbić nedavno referirao na jedan njegov tekst te je priznao da niti jedan zakon u Hrvatskoj nije u skladu s Ustavom.

”Prije tri mjeseca je izašao s tezom da je vrlo žalostan što se tako dogodilo. Donešeni su zakoni koji su koruptivni i koji su pogodovali maloj skupini. Po nirnberškom principu, ratni zločin je pljačkanje svojih građana putem zakona. Sud samo mora utvrditi inferiornost građana prema vlasti. A to se upravo kod nas događa – i sa zakonom o FINI, sa zakonom o ovrhama, zakonom o pretvorbi o privatizaciji, predstečajnim zakonom…”, naglasio je Tabaković te prepustio riječ Darku Petričiću.

Kažun
Gost
Kažun
8 mjeseci prije

”Dva su osnovna principa pretvorbe: prvo, pretvorba je legalna pljačka, a drugo pretvorba je organizirani kriminal. Legalna pljačka jer je napravljena po protuustavnim, protuljudskim i protuprirodnim zakonima. A organizirani kriminal, zato što je država davala nešto što nije njezino. Ljudi su kupovali nešto za što su znali da to ne pripada njima. Ta transakcija nije legalna. Organizirani je to kriminal, jer nitko nije mogao u pretvorbi sudjelovati – osim ako nije imao veze s politikom, veze s policijom, s državnim odvjetništvom, s poreznim službama, s financijskom policijom… Svi sudionici nisu bili ravnopravni, pogodovalo se pojedincima. Korupcija u Hrvatskoj počinje 1990. godine i samo se gomila i uvećava od tada do danas”, zaključio je Petričić.
Damir Gašparović je naglasio da nije najveći probleme nekadašnja krađa, nego činjenica da je ta krađa kontinuirana do danas, zbog čega su nam sela u Slavoniji sve praznija, zbog čega je otišlo 100.000 ljudi u dvije godine samo iz Slavonije.

”Sustavno se i dalje izvlači novac iz sistema. Čije su banke? Franšizno su tobože strane, a u stvari su od hrvatskih kapitalista. Na švicarskom franku se očito htjelo izvući još 20 milijardi kuna od hrvatskih građana i od proračuna. Rješenje nije pošteno i čisto. Od tih kredita svega pet posto je bilo u švicarskim. francima. Pravi vlasnici, koji su prljavo došli do banaka, nastoje, dakle, i dalje krađom doći do još više novca. Nije dovoljno reći – što je bilo bilo je. Problem je što su nastavili sustavno izvlačiti novac iz hrvatskog proračuna, iz džepova hrvatskih građana i dovode nas u poziciju da uskoro nećemo moći biti ni vlasnici svojih stanova! Upravo su banke pokretači cijeloga kriminala”, zaključio je Gašparović.

IIvan Valek iz Antikorupcijske fronte dodao je da se strateška imovina, poput voda, šuma, strateških tvrtki poput HEP-a, INE… ne smije prodavati, ali da će se sve to nastaviti prodavati u bescjenje.

”U Hrvatskoj se neprestano prodaju cijeli vinogradi za cijenu jedne berbe! Narod sve to gleda i samo šuti. Franjo Gregurić i Franjo Tuđman je najodgovorniji su za ovo stanje. Gregurić kaže da je imao dobre namjere. No, vidimo kako su te namjere bile dobre. Ništa tu nije bilo slučajno i nenamjerno, već je riječ o organiziranoj pljački koja se od 1974. priprema. To je dobro organizirano i isplanirano i to su učinili. Pretvorba i privatizacija je samo jedan segment pljačke Hrvatske. Hrvatska se opljačkala i kroz šverc oružja, šverc droga, rasprodaje, pljačkom deviza iz banaka. Bilo je planirano da se obrani pljačka opljačkanoga i da se napravi nova pljačka. No, to nije ono najgore, jer se materijano može povratiti. No, plan je bio da se uništi Hrvatska i hrvatsko gospodarstvo! To nije smo pljačka, to je zavjera i to je izdaja! Mi kao Antikorupcijska fronta to možemo dokazati na sudu. Planirana je pljačka i da se Hrvatska preko toga pokori. Kad se unište poduzeće, planirano je i da se uništi poduzetništvo. Preko franka vidimo da se pljačkaju i građani, jer se želi da ostanu bez svega. Ništa nije slučajno, sve ovo je planski napravljeno”, rezolutan je Valek, a njegove riječi potvrdio je i pravni stručnjak za pretvorbu i privatizaciju, Sulejman Tabaković.

”Slovenci su prepisali zakon od Čeha te dijelom proveli vaučersku pretvorbu i privatizaciju. Mi smo imali novi zakon u kojem je uneseno sve najgore. Ništa nije urađeno kako je trebalo. Devet milijardi maraka je ukradeno s računa u Vilachu uplaćenih za stanove. Nije bilo dionica, a moralo je biti. Nije bilo ni burze, a pretvorba i privatizacija su se mogli napraviti jedino na burzi. Postojali su samo papirići. U pifovskoj privatizaciji je ukradeno 7,5 milijardi maraka. Većina ukradenog novca je otišla u LHB banku – sveukupno oko 1000 milijardi dolara je ukradeno. Onda se to kroz Hypo banku i franšizu vraćaloo natrag i pljačkalo nas opet. To je spirala po kojoj mi moramo nestati ovdje u Hrvatskoj! Ovima koji provode pljačku nije stalo do novca, već do gaženja svega. Oni hoće preuzeti cijeli teritorij. Ista je to ekipa koja je pokrenula rat, vodila rat, i sada je na vlasti i u Srbiji, i u BiH i u Hrvatskoj”, dodaje Tabaković.

Potom je pojasnio kako je ‘ekipa’ koja je bila moćna još u vrijeme Jugoslavije osmislila i provela pljačku pod krinkom rata.

Kad analizirate događaje i ljude – vidite da je to sve ista ekipa napravila. Svi su imali svoje tajne službe, svaka republika svoju. Preko njih su dogovorili cijelu ovu priču. Predsjedništvo SFRJ je imalo 6 tajnih službi, vojska je imala tri službe, vanjski poslovi su imali tri tajne službe. Oni su cijeli sistem pljačke dogovorili i proveli. Ulog je bila pljačka. Slobodan Milošević je prvi upao u platni promet, u LHB-u banci . Znate tko je bio šef NO-a LHB banke? Stane Dolanc, šef KOS-a. Sve je trebalo opljačkati, sa svim tim se alimentirao rat”, pojasnio je Tabaković.

‘‘Ivan Penić i Milan Kovač su osobe koje su bile u fokusu – znali su za sve kriminalne pretvorbe od 1991. do 1994. godine. I da bi se Penić zaštitio, postao je ministar policije! Kako ćeš prijaviti ministra policije da je krao u Fondu za privatizaciju? Kovač mu je bio desna ruka, Marija Turudić je bila alfa i omega, veza s politikom. Ta struktura je i danas na vlasti. Suci i državni odvjetnici nisu ništa radili da to spriječe i procesuiraju, što znači da su i oni u tome”, dodao je Petričić.
Nadovezao se ponovno Tabaković spomenuvši veliki grijeh još jednog premijera – Nikice Valentića.

Vlada Nikice Valentića je 1993. godine donijela zakon da sve firme moraju vraćati dug Jugoslaviji. No, mi nismo dugovali ništa. Tim su nas zakonom banke uspjele opljačkati. Tako je Đuro Đaković opljačkan. Zakon je odredio da smo dužni namiriti potraživanja koja apsolutno nisu postojala. Tada je ukradeno 19 milijardi. Kasnije je potvrđeno da Hrvatska nije ništa dužna.

Na pitanje voditelja, zašto je Kutle toliko puta bio spominjan u negativnom kontekstu, dok Ivicu Todorića nikada nitko nije spominjao, iako su na sličan način došli do više od stotinu tvrtki, Tabaković je pojasnio da je Todorić pripadao pobjedničkoj tehnomenadžerskoj struji, u kojoj su Franjo Gregorić, Zlatko Mateša, Nikica Valentić i ostali, dok je Kutle pripadao ‘hercegovačkoj ekipi’ koja je poražena, zajedno s generalima. Zato je Kutle i otišao’, dodao je Tabaković.

”Dionicama se može trgovati jedino na burzi, a u Hrvatskoj nije bilo ni burze. Sve to stoga treba poništiti. Pozivam zastupnike u Saboru, prije svega Mosta, da to ponište, i da vratimo imovinu u fondove”, zaključio je Tabaković.

Damir Gašparović, iz Pokret za modernu Hrvatsku’ , naveo je još jednu zastrašujuću informaciju.

General Červenko i general Stipetić, govorili su više puta da se rat mogao završiti 1991., odnosno 1992. godine, jer smo tada imali 260.000 tisuća ljudi pod oružjem. No, namjerno se dodalo još četiri godine, da se još koja milijarda pokrade i nabaci. Bio sam sindikalist u Plivi, pa znam da je samo zahvaljući Sumamedu, u Plivu ušlo 14 milijardi kuna. Gdje su te milijarde i zašto je od više od 7000 radnika ostalo svega 1400 zaposlenika Plive?”, pita se Gašparović.

”General Čermak – bio je glavni zadužen za snabdjevanje vojske naftom. Znamo kako je nafta išla u BiH. Švercala se, da bi se kasnije iz tenkova koji su koristili tu naftu ubijali naši vojnici. Čermak je bio vodoinstalater, Ivica Todorić je prodavao cvijeće… Otkud im bogatstvo? Za to se završava u zatvoru. No u zatvoru je Saša Radović, koji je pisao knjigu o tome, a ne oni. Hrvatska nikada nije imala minus u proračunu za vrijeme SFRJ. Hrvatska je davala ogromna sredstva za nerazvijene republike. Hrvatska je bila lokomotiva gospodarstva Jugoslavije”, naglasio je Valek.
Pri kraju emisije Darko Petričić je istaknuo da hrvatske banke nisu prodane strancima, kako tvrde, već da ih je kupio menadžment tih banaka.

‘Imena pravih vlasnika skrivaju iza skrbničkih računa. Niti jedna vlast ne pokušava doznati tko je vlasnik. To znači da su sve vlade odgovorne, ili su umiješane u pljačku banaka. Zašto ljudi, unatoč svemu, još nisu na ulici? Pa zato jer se socijalni mir kupuje inozemnim kreditima, koja ćemo vratiti mi građani”, zaključio je Petričić.

Potvrdio je to i Tabaković riječima da je 2005. godine guverner izjavio da banke nikada nisu pretvorene ni privatizirane, već da su preoblikovane.

”To je dokaz da banke nisu prodane, jer se vlasništvo ne može preoblikovati. To njegovo priznanje je zadnji čavao. Banke su dakle u vlasništvu naših ratnih profitera.”

Na kraju je istaknuto da je u Hrvatskoj 1990. godine imali 1,95 milijuna zaposlenih i 600.000 umirovljenika. Odnos broja zaposlenih i broja umirovljenika danas je gotovo obrnut!

Petričić je pojasnio tezu o namjernom zapuštanju državnog poljoprivrednog zemljišta, pa i HEP-a, INE, Croatia osiguranja, šume, voda i svega ostalog.

”Model je da se što manje novca od prodaje uplati u proračun, a da se uzme što veće provizija i stavi u džep onih koji prodaju – ljudi u vladi, ministarstvima…

Usitne se velike firme na manje dijelova da se tako obezvrijedi i lakše proda tvrtka. To su pokušali s Hrvatskim željeznicama. Postoji menadžment koji ima zadatak da uđu u firmu i uništi ju, smanji vrijednost, da se to za što manje proda. Badel, Kraš, su primjeri za to. U Kraš je trebao doći čovjek koji je upropastio Badel. Hrvatska je zbog toga magnet za ološ i za bankstere.”, rekao je Petričić.

”Franjo Gregurić je najodgovorniji. Kako nadoknaditi štetu? Treba se vratiti na startne pozicije, a drugo je ispod čega se ne može ići- je da se usporede porezne kartice iz 1993. godine i današnje imovinske kartice te da se oduzme ono što se ne može opravdati. To se može napraviti danas. Treba imati samo 76 ruku u Saboru i priča je gotova”, zaključio je Gašparović, nakon čega je rečeno da je peti model pljačke Hrvatske – predstečajna nagodba.

Predstečajne nagodbe su pokušaji legalizacije pljačke. Tim nagodbama jedne se uništava, a drugima poklanja novac pod blagoslovom države, zaključeno je

Perun
Gost
Perun
8 mjeseci prije

Grabez ,to o cemu pise Kazun naziva se grabez u Hrvatskom jeziku…..Sada imamo to sto je ostalo sto nije razgrabljeno ( tranzicijska pretvorba ,to sto je tvoje to je sad moje a ono sto je moje to je samo moje )…Evo jedna pjesma od Djosera i Atomaca …
U vremenu horoskopa

U vremenu horoskopa,
I velikih snoviđenja,
Nije dobro mornarima
Poželjeti doviđenja.
Jer čudni su i sablasni
Mornarevi neki snovi,
U kojima iznad broda
Lete crni galebovi.
U vremenu transplatata,
I uspješnih dijaliza,
Novi bubreg bi poželjela
I čudesna Mona Liza.
Jer čovjek se odhrvao
Bar po nekoj ružnoj smrti,
I još uvijek hvala bogu,
Na planeti on se vrti.
U vremenu satelita,
I svemirskih putovanja,
Besmisleno odzvanjaju
Uvijek nova ratovanja.
Poznati su i planovi
Umobolnih nekih glava,
Da za vijek vjekova, amen,
Ovaj ljudski rod odspava……

Perun
Gost
Perun
8 mjeseci prije

Dok sam boravio i zivio u Veneciji rijetko kad sam isao na trg Svetog Marka(Piazza San Marco) ali jedno mjesto i jedan trg posjecivao sam redovito …Riva degli Schiavoni …Riva je dobila ime po Hrvatima sa istočne obale Jadrana, koju su za vrijeme Mletačke republike mleci zvali Slavonia ili Schiavonia[1] oni su se tu sidrili sa svojim trgovačkim brodovima, a tu su imali i svoje prodajne štandove. Riva degli Schiavoni je u stvari bila najbolji dio venecijanske luke, zbog blizine Trga svetog Marka, središta političke moći Venecije…..Slaven Bijelac Slobodan Strijelac …..P.S Riva degli Schiavoni zvuci prelijepo na italijanskom jeziku a na mom maternjem jeziku jos ljepse

Perun
Gost
Perun
8 mjeseci prije

Co lipi moj co vupis nome ….Hoj spat oli odi na Ucku ….Ni za tebe takova lipa besida ,sa portala Logicno.Hr….

Borg
Gost
Borg
8 mjeseci prije

Šta se je ovim člankom htielo reći???
Da je pravo na državljanstvo uvjetovano količinom roba kupljenih iz matične države?
Jel možda porez na promet i carina na te robe uplaćena u hrvatski proračun?
Jel pripadnici talijanske manjine ostvaruju pravo glasa u Italiji samo po osnovi kupovine nutelle?
Veću bedastoća nisam već dugo pročitao.

samo tako
Gost
samo tako
8 mjeseci prije

Hočeš reči susjedne države ? Bilo koje ?
Kupnjom Huaweia stekneš pravo glasanja za predsjednika Kine ? 😆😆

Bajro
Gost
Bajro
8 mjeseci prije

Jedinstven slučaj na planeti Zemlji da jedan narod ima pravo glasa u dvije drzave

Mucke
Gost
Mucke
8 mjeseci prije

E moj pajdo,nije mala stvar imati pravo birati vlast u dvije drzave,jos ako imas prijavljena dva prebivalista pa mozes dvaput glasati na istim izborima (radi cackanja po ovome je ekspresno smijenjen MOST-ov ministar unutarnjih poslova) veselju nema kraja.Naravno sve po preporuci CK EU,mos’mislit.

Major
Gost
Major
8 mjeseci prije

Bajro ima i imacega,a ako imate sto protiv zalite se babi kurani

Niko
Gost
Niko
8 mjeseci prije

Dan ne serite vise o dijaspori pa samo Canada i usa imaju oko 2 millions porijeklom hrvata i sto mislite da svi izadju i prijave se za glasanje sto bi vi tada rekli a ovako idu popovi franjevci i ponesto ludjaka koji su u hdz

Tudum
Gost
Tudum
8 mjeseci prije

Bosanskohercegovacki rimokatolici su jedini narod na svijetu koji ima tri poglavara.Jednog u Zagrebu,drugog u Sarajevu a treceg u Vatikanu

samo tako
Gost
samo tako
8 mjeseci prije

Njemačke dijaspore je tridesetak puta više u usa,can
A što bi bilo tek da se oni prijave za glasanje ?

blago
Gost
blago
8 mjeseci prije

kolinda je pobijedila josipovica za oko 30 000 glasova, pa ti vidi

šeronja
Gost
šeronja
8 mjeseci prije

Ovo je sve samo nije logično

Tudum
Gost
Tudum
8 mjeseci prije

I te kako je LOGICNO

Emiliano Zapata
Gost
Emiliano Zapata
8 mjeseci prije

Ajme, do kad cete vjerovati u demokraciju opcenito?
Birate od onog sto vam Banksteri ponude i to na nacin da glas budale vrijedi jednako kao i glas genija! Demokracija je obicna crvena krpa biku ispred rogova!

Amater
Gost
Amater
8 mjeseci prije

dali je možda netko provjerio ove brojke ????

Abe Martinez
Gost
Abe Martinez
8 mjeseci prije

Ne možeš u dvije države glasat, glasaš tamo gdje plaćaš porez. Ali kod nas nema jednostavno i logično.

Symba
Gost
Symba
8 mjeseci prije

Po toj logici i građani Egipta bi trebali imati pravo glasa jer Hrvatska s Egiptom ima suficit.

Damir
Gost
Damir
8 mjeseci prije

Treba ukinuti opće pravo glasa. Pravo glasa se treba zaslužiti i opravdati testiranjem.

Kažun
Gost
Kažun
8 mjeseci prije

Ma,baš me zanima ,tko je predsjednik “uvaženom biznismenu i nogometnom djelatniku”
“Gospodinu” Z.Mamiću?Hoće li doći na glasanje u Zagreb ili će glasati u Međugorju?
Dobro bi došao u stožer gđe,Kitarović,kojoj bi donio veliki broj glasača,dovoljno da
sa velikom razlikom pobjedi Zokija.Naravno,dobio bi za to neku visoku
političku funkciju i svaki vikend veliku košaru kolača ili kobasica!

Jozo
Gost
Jozo
8 mjeseci prije

Vi se zovite Logocno,koja ste vi sprdacina,po vama ispada ,da ona sacica bosanskih Hrvata iskljucivo pravi navedeni uvoz i promet robe iz Hrvatske.Samo Sarajevo, kupi i napravi promet s tom robom iz Hrvatske, pet puta vise nego cijela Hercegovina i ono nekoliko gradica u srednjoj Bosni.

Hercegovac
Gost
Hercegovac
8 mjeseci prije

Sarajlije kupuju preko nas a da nije tako kupvali bi preko Turske.

Siniša
Member
Siniša
8 mjeseci prije

Tačno.

Jozo
Gost
Jozo
8 mjeseci prije

Pa Buzdovane,za svoj novac,mogu uvesti ,odnosno kupiti robu iz Zanzibara,Tunguzije.Covjece ,Sarajevo,Zenica i Tuzla apsorbira mjesecno razne robe i istu plati, kao tvoja SAO Poskok Draga za deset godina.

acrobat
Gost
acrobat
8 mjeseci prije

Odavno nisam vidio lošije i tendencioznije napisan tekst. Kao prvo, ako je broj bh. Hrvata, prema zadnjem popisu, 15 % , onda je taj bro u odnosu na broj Hrvata u Hrvatskojcca 13 % a ne 1,2 % – kako nam sugeriše autor u svom pamfletu. “Autor je još gori kada iznosi slj. tezu: U 2018. godini Hrvatska je u Bosni i Hercegovini izvezla roba u vrijednosti 1.361.899.919 eura, a iz Bosne i Hercegovine je uvezla roba za samo 732.932.591 eura”, te volšebno zaključi da je svaki Hrvat vratio u Hrvatsku cca 193 000 kuna (cca 25 000 EUR-a).
E sad, ako bih išao njegovom logikom, sav izvoz od 1.361.899.919 eura iz Hrvatske “pojede” 1,2 % bh. Hrvata – kakva kolosalna glupost! Ovo tim prije kad se zna da barem 85% tog hrvatskog izvoza “pojedu” Bošnjaci i Srbi iz BiH.

neutrino
Gost
neutrino
8 mjeseci prije

Bez ljutnje, ali smatram da je ovo jedan od najglupljih clanaka ikad napisan na ovom portalu. Novinar je clanak pisao u stilu bacanja sugestije i uvjeravanja citatelja u ispravnost njegovog svjetonazora. Kakav amaterizam i providnost. To je stil pisanja zapadnih mainstrem medija kad nas npr uvjeravaju da je rusija kriva za sve. Sramota od clanka!

Slavonac
Gost
Slavonac
8 mjeseci prije

Prosle godina je uslo 18milijardi kuna iz inozemstva.112 zemalja ima zakon da njihovi drzavljani mogu i vani glasat.Nije crvenoj burzoaziji u interesu glasaci iz inozemstva,da je onibi napravili eletronsko ili dopisno.Znaju oni dobro da utjecaj akademika iz inozemstva ,stvara probleme njihovom pokoljenju.U konzularnim uredima ostale stare strukture,na javnoj televiziji isto.Nek vam je sretan Sv.Stjepan.

Jurica
Gost
Jurica
8 mjeseci prije

Slažem se s autorom teksta da te ljude treba ostaviti na miru. A to se najbolje postiže ne opterećujući ih glupostima kao što je politika u državama u kojima ne žive.

Ivo Lola
Gost
Ivo Lola
8 mjeseci prije

“Biračko pravo je zajamčeno ustavom svake zemlje i nitko ga ne može oduzeti, kao ni državljanstvo. To smo definitivno riješili. Točka.” Nije točka Mislave, nego ali i zarez, i još puno teksta koji kaže da se državljanstvo ipak može oduzeti u slučaju da… pa član ovaj, stavak onaj i tako dalje Mislave. Znači po tvom tumačenju, svih onih 50.000 srbijanskih kriminalaca koji su dobili državljanstvo iz hrvatske ambasade u Mostaru kroz vrijeme rata, neka i ostanu hrvatski državljani!? Mislave, znaš li ti da je njih puno utočište od srbijanskog pravosuđa zbilja našlo i ostvarilo u RH, ali o tom se ne priča Mislave i ti to znaš i zna svatko tko želi sačuvati glavu na ramenima. I još bi dod’o, ‘nako, naški, bosanski, al’ da se uvrijediš jer, sve je ovo ipak samo biznis… Đe tebe nađoše!?

Dražen
Gost
Dražen
8 mjeseci prije

DaBog im Komšići određivali kako će živjet narednih 25godina, a toliko su “hrvatine” da kad naša repka pobjedi kurtaju nasred ceste na Užičko kolance… FUUUJ gade mi se

Perun
Gost
Perun
8 mjeseci prije

Hvala za clanak …..Neki od citalaca trebali bi procitati Ustav Republike Hrvatske….Uz duzno postovanje prema Logicno Hr i autoru clanka nekim komentarima ovdje nije mjesto jer komentar im je iskljuciv i nije objektivan…..Citat…Svi koji napadaju i stigmatiziraju hrvatsku dijasporu nisu u pravu…….
P.S Nije Hrvatska Drzava predgradje Zagreba ,Hrvati kao narod zive i van granica maticnih drzava , rade i salju lovu iz dijaspore …..Neki fini ljudi iz dijaspore financiraju i Logicno Hr objavama i oglasima na Logicno Hr……Trebalo bi to biti jasno i komentatorima i lokalnim patriotima ….Slaven Bijelac Slobodan Strijelac

Perun
Gost
Perun
8 mjeseci prije

Josip grof Jelačić Bužimski (Petrovaradin, 16. listopada 1801. – Zagreb, 20. svibnja 1859.), bio je general i ban hrvatski, dalmatinski i slavonski od 1848. do 1859. godine, član plemićke obitelji Jelačić, te jedan od najznačajnijih hrvatskih političara, kako u 19. stoljeću, tako i u cijeloj povijesti Hrvata. Ukinuo je kmetstvo i sazvao prve izbore za Hrvatski sabor. ……P.S Ustani Bane

Nelogično
Gost
Nelogično
8 mjeseci prije

Ajme super izvozimo u BiH onda možemo i Srbima dat pravo glasa.

Vlado
Gost
Vlado
8 mjeseci prije

Žao mi je što se zaboravlja uloga dijaspore u stvaranju države.Da tada nije bilo dijaspore nebi danas bilo ni države.Dok je dijaspora slala novac i humanitarnu pomoć,dio vas je pljačkao i uništavao sve oko sebe.Da ne spominjem dobrovoljce u ratnom vihoru koji dkelomično nisu ni govorili jezik svojih predaka.Evidentno je da je velika većina vas privremeno izbjegla na sigurno a ostalo je samo kao što je i predviđeno topovsko meso.Ljuti ste na BiH hrvate.Zbrojte poginule i stidite se takvih izjava.Lustrirajte konačno smrad i svima će nam biti bolje.Nebitno je tko je tko nego kakav je.

Borna
Gost
Borna
8 mjeseci prije

Hercegovina ne može ni sebe prehraniti bez love iz Hrvatske a kamoli nekog drugog, pogotovu Hrvatsku. Čista blasfemija!

Brko
Gost
Brko
8 mjeseci prije

Matematika u ovom clanku ne pije vodu. Robu koju uvezemo iz Hrvatske ne kupuju samo Hrvati, vec i Srbi, Bosnjaci i ostali. Isto kao sto robu ne izvoze u Hrvatsku samo Hrvati, vec svi. Moracete navesti neke druge argumente.

Roko Paic
Gost
Roko Paic
8 mjeseci prije

Hahahaha… Koji pamflet od teksta. Pa ovo ne bi ni pas s maslom progutao.

Igor
Gost
Igor
8 mjeseci prije

Ovo je baš uhljebski članak.

Leo
Gost
Leo
8 mjeseci prije

Ako mislite na Hrvate u Bosni , oni nisu nikakva diaspora . Oni su tamo oduvijek .

Perun
Gost
Perun
8 mjeseci prije

Leo ….To znas ti ,ja i mnogi drugi ali ima i nekih koji to ne znaju ili ne zele znati…..Hrvati su u Bosni i Hercegovini oduvijek bili , bice i ostace….Amen….da zavrsimo i tu pricu ….

Perun
Gost
Perun
8 mjeseci prije

Koliko vidim na portalu u vezi ove teme aktivni su mnogi (citaj lovci ,lovci bombarderi i bombarderi)koji bijes i komplexe pokusavaju izlijeciti bombasticnim izjavama i kvazi znanjem o ustroju drzave u kojoj zive i crpe nadahnuce svakodnevnog zivota povijajuci se ko vrba na vjetru za politickim glasinama (citaj glupostima )

Tim Kunić
Gost
Tim Kunić
8 mjeseci prije

Malo vam se stanjilo od kad mrtvi više ne glasaju.

djakputnik
Gost
djakputnik
8 mjeseci prije

“U 2018. godini Hrvatska je u Bosni i Hercegovini izvezla roba u vrijednosti 1.361.899.919 eura, a iz Bosne i Hercegovine je uvezla roba za samo 732.932.591 eura?” I to znači da “svaki Hrvat iz Bosne i Hercegovine direktno ili indirektno godišnje plati 193.931 kuna svoje legitimno pravo glasa koje mu ne donosi ništa osim obveze da kupuje svoje hrvatsko ili da hrvatske proizvode prodaje drugih narodima u BiH”. Čudna mim je malo ta matematika. Kao prvo, to znači da su hrvati jedini narod koji postoji u BiH. A kao drugo – koji qurac ima pravo određivati kako ću ja živjeti u svojoj zemlji Hrvatskoj, za koju sam se borio i u kojoj plaćam porez, netko koji ništa od toga nije? Odyebi pišče gornjih redova. Odstup!!

Marina
Gost
Marina
8 mjeseci prije

Autor clanka ima problem s logikom i matematikom. Ispada da proizvode koje RH izveze u BIH kupuju samo Hrvati s pravom glasa u BIH. Ili to, ili nas financiraju i Bosnjaci i Srbi pa bi sljedom toga i njima trebalo dati pravo da nam biraju predsjednika.

L. R.
Admin
Famed Member
8 mjeseci prije

Poštvana Marina,

Možda autor ima problem s logikom, ali vi imate problem s razumijevanjem pročitanog.

U članku fino piše “simbolično rečeno”, “direktno” i “indirektno”.

Svako dobro

HRVATSKI POREZNI OBVEZNIK
Gost
HRVATSKI POREZNI OBVEZNIK
8 mjeseci prije

ovako glup clanak nisam nikada procitao … prvo – sto god birala dijaspora ili bosanci sa domovnicama imaju i da plate direktno i proporcionalno …. drugo – to sto je nesto definirano zakonom ili ustavom ne znaci ni da je pravedno niti da je dobro … trece- to sto Hrvatska izveze kupuju i Srbi i muslimani koji zive u Bosni pa slijedom toga vise robe izveze Hrvatska u Srbiju ili Njemacku zar to znaci da i oni trebaju imati pravo glasa ….
Bosna je drzava i moze biti svasta ali nije Hrvatska i zato ta sranja sa dvojnim drzavljanstvima treba ukinuti HITNO( isto sa srbima i muslimanima ) …. biraj ili si Hrvat stranac u Bosni ili si Bosanac stranac u Hrvatskoj …. ostalo su preseravanja …. a do tada Hrvati koji rade i placaju porez placaju i Ured predsjednice i salju lovu u bosnu ….

hrvatko
Gost
hrvatko
5 mjeseci prije

Neznsm po kojoj logici su bosanski Hrvati dijaspors i nitko ih ne prisiljava da uvoze iz Hrvatske. Ja njihov proizvod jos u ducanu nisam vidio i ne zanima me.