fbpx

Ostavka Jamesa Mattisa – Na čelo Pentagona dolazi “jastreb” ili umjereniji političar?

James Mattis

Jučer je američki ministar obrane James Mattis podnio ostavku na dužnost, a razloge je pojasnio u otvorenom pismu kojeg je objavila američka medijska kuća NBC. Odlazak bivšeg generala s mjesta čelnika Pentagona je kasnije u objavi na Twitteru potvrdio i američki predsjednik Donald Trump.

Mediji odlazak ministra Mattisa uglavnom povezuju s izjavom Donalda Trumpa prema kojoj će se 2000 američkih vojnika povući iz Sirije, ali su se nesuglasice između predsjednika i ministra obrane mogle primijetiti u  brojnim pitanjima, kao što je odnos s ostatkom zemalja unutar NATO pakta, situacija u Afganistanu ili izdaci u vojnom proračunu za projekte koje želi Trump, a Pentagon ne podržava. Sirija je vjerojatno bikla kap koja je prelila čašu strpljenja ministra Mattisa, jedine važne osobe u Bijeloj kući preostale u početnom Trumpovom tima iz siječnja prošle godine.

James Mattis, koji će obnašati dužnost američkog ministra obrane do umirovljenja u veljači, napisao je:

“Oduvijek sam čvrsto vjerovao da je snaga naše nacije neraskidivo povezana sa snagom našeg jedinstvenog i sveobuhvatnog sustava savezništava i partnerstava. Dok Amerika još uvijek predstavlja nezamjenjivu naciju u slobodnom svijetu, ne možemo štititi naše interese ili učinkovito ispunjavati tu ulogu bez održavanja čvrstoće tih saveza i pokazivanja poštovanja prema našim saveznicima. Baš kao i vi, od početka govorim kako američke oružane snage ne bi trebale biti svjetski policajac, već da moramo koristiti sve alate američke moći kako bismo jamčili zajedničku obranu, što uključuje pružanje učinkovitog vodstva našim savezništvima. Tu snagu je demonstriralo 29 NATO demokracija sa svojom predanošću u borbi uz nas nakon napada na Sjedinjene Države 11. rujna. Dodatni dokaz za to je i koalicija 74 država u borbi protiv Islamske države.

Jednako tako, vjerujem da moramo biti odlučni i nedvosmisleni u našem pristupu prema državama čiji se strateški interesi kose s našima. Na primjer, jasno je da Kina i Rusija žele oblikovati svijet prema njihovom autoritarnom modelu i tako steći pravo veta na odluke drugih država u području ekonomije, diplomacije i sigurnosti, a sve s ciljem promicanja njihovih vlastitih interesa na štetu njihovih susjeda, Sjedinjenih Država i naših saveznika. Baš zato moramo koristiti sve alate američke moći kako bismo pružili zajedničku obranu.

Moj stav je da se saveznike mora poštovati i biti jasan kada je riječ o štetnim čimbenicima kao i strateškim konkurentima i čvrsto je utemeljen na više od 40 godine iskustva bavljenja tim pitanjima. Moramo učiniti sve kako bismo unaprijedili međunarodni poredak koji pridonosi našoj sigurnosti, prosperitetu i vrijednostima, a solidarnost naših saveznika u tome nas samo jača.

S obzirom na to da je vaše pravo imati ministra obrane čija su gledišta o ovim i drugim pitanjima usklađenija s vašima, vjerujem da je najbolje da napustim svoj položaj”, napisao je na kraju svog otvorenog pisma bivši general i odlazeći američki ministar obrane James Mattis.

Tko će naslijediti Mattisa?

Trump - Mattis

FOTO: Trump – Mattis

Imenovanje Jamesa Mattisa za prvog Trumpovog ministra obrane zapravo nije iznenadilo nikoga, kao što se dalo naslutiti da će i on, poput većine bivših visokih dužnosnika aktualne uprave, podnijeti ili biti prisiljen na ostavku.

Ministar Trumpu nije odgovarao jer dolazi iz redova “stare garde”, što se vidi i po sadržaju njegove pisane ostavke. James Mattis je nesklon naglim obratima i kao vojnik s desetljećima iskustva više voli kupovati vrijeme, uz nadu da će se “ratna sreća” preokrenuti u njegovu korist. Međutim, Trump je u više navrata pokazao kako nema strpljenja, posebice sada, kada u drugoj polovici mandata ulazi u razdoblje koje može iskoristiti za predizbornu kampanju za novi mandat, a sada mora dokazati veću predanost svom izbornom programu. Ako se sjetimo Trumpovih predizbornih govora i učinjenog u protekle dvije godine, lako je zaključiti da u njega nema nikakvih sentimentalnih veza prema saveznicima, ne osjeća da su SAD išta ikome dužne, a po pitanju obrane traži jasne račune.

Ovo bi mogla biti prilika za Trumpov pomak prema umjerenom kursu i da za čelnika Pentagona imenuje osobu koja će više pozornosti obratiti na unutarnje američke prioritete, ne na desetljećima zastupane teze kako su SAD “prvak demokracije”, “izuzetna nacija” i  da “moraju voditi saveznike i svijet”, čak i ako to nije u interesu Amerikanaca, što nije bio slučaj ni u jednoj od inozemnih intervencija.

Problem je što najvjerojatniji nasljednici generala Jamesa Mattisa neće biti nimalo umjereni.

Odmah nakon objave vijesti i ostavci čelnika Pentagona, američki mediji su kao novog ministra obrane počeli spominjati senatora Arkansasa Toma Cottona i senatora Južne Karoline Lindsaya Grahama. Ovu dvojicu ujedinjene činjenica da su bili bliski s pokojnim republikanskim senatorom Johnom McCainom, koji je umro ove godine, a poznat je kao vatreni zagovornih svih oblika borbe protiv američkih neprijatelja, posebice Rusije, Irana i Kine.

Tom Cotton je omiljen među neokonzervativcima, gdje se ovaj mladi veteran rata u Iraku percipira kao nasljednik Johna McCaina. Lindsay Graham je sve svoje godine provedene u Senatu bio suradnik McCaina i poznat je po svojim ratnohuškačkim izjavama. Ipak, zbog mladosti i vojnog znanja je Cotton za mnoge realniji kandidat.

U svakom slučaju, ako se predviđanja pokažu točnima, ni dolazak Toma Cottona ni Lindsaya Grahama na čelo Pentagona svijetu neće donijeti ničega dobroga.

Odlaskom Mattisa se potpuno konsolidirala osovina Bolton-Pompeo. Sada savjetnik za nacionalnu sigurnosti John Bolton i državni tajnik Mike Pompeo više nemaju nikakvih problema s unutarnjim otporom u Bijeloj kući i  postaju gotovo nedjeljivi timu za pitanja “nacionalne sigurnosti”.

Postoji i mala mogućnost da Trump odluči uravnotežiti ovu osovinu i na Mattisovo mjesto dovesti čovjeka koji se ne glasi za “jastreba” među američkom figura. Ali to je već bio James Mattis, stoga se postavlja pitanje zašto je trebao otići?

S jedne strane, postoje određene skupine koje su zainteresirane za nastavak jačanja kursa neprijateljstava prema Iranu, dijelom i prema Kini, dok sve veže neprijateljstvo prema Rusiji. S druge strane, uz sve ove skupine, Trump se ipak želi kandidirati za drugi mandat.

Dakle, ako Trump započne rat, kao još jednu avanturu američke vanjske politike, to će teško pogoditi njegove izglede za ponovni izbor.

Donald Trump sada mora pokazati predanost svom izbornom programu na unutarnjem planu, što bi mogla biti   svojevrsna prilika za zaokret ka umjerenom smjeru i da će novi čelnik Pentagona više pažnje posvetiti tim prioritetima.

Trump je službeno oprostio od Mattisa na Twitteru, gdje je napisao kako se bivši general i ministar obrane u mirovinu povlači “sa svim počastima” i istaknuo kako je Mattis pomogao u postizanju sporazuma s američkim partnerima prema kojima će platiti njihov udio u vojnim obvezama, što je bilo jedno od ključnih Trumpovih obećanja u kampanji.

NBC

 

0 0
Ocijenite članak
Pretplati se
Obavijest
guest
43 Comments
najstariji
najnoviji najviše ocjenjeniji
giordano bruno
Gost
giordano bruno
1 godina prije

Jimmy Mad Dog Matis

Laki Topalović
Gost
Laki Topalović
1 godina prije

Logika nalaže da dolazi “luđi”. Uz sve što se može reći, ipak je bio razuman čovjek, jer nakon desetljeća na bojnom polju, zna da se tamo gine. Mene više plaše političari-ministri, nego vojnici-ministri. Iako među generalima ima budala , kao što je bio Breedlove, kada je htio napasti Ruse na granici i Angeli Merkel pokazao slike “velikih ruskih snaga u Rostvu i okolici, koje sigurno kreću na Ukrajinu”. Pa su mu BND i Merkel, koja to zna, rekli da je “malo pogrešio i da je tamo sjedište Južne vojne oblasti, da su te snage tamo od vremena SSSR-a”. U stvari su mu rekli da je budala ili se pravi lud. Ako se Trump u drugoj polovici okrene unutarnjim problemima u zemlji, a ima ih, to će biti odlično.

shumadinac
Gost
shumadinac
1 godina prije

I nešto ranije Vesli Klark koji je hteo da napadne Ruse koji su zauzeli prištinski aerodrom.

Antonio Cagapulito
Gost
Antonio Cagapulito
1 godina prije

Mislim da nije dobro što odlazi,jer ipak je on vojnik koji je vidio krv na bojištu,i ne želi je više gledati.Ovi kancelarijski jastrebi nemaju pojma o zbilji na fronti,glasno laju i mogu napraviti puno štete.Moje osobno mišljenje o Mattisu je druga priča(bijeli fosfor u Basri i sl.),ali mislim da je manje zlo.

Serjoza
Gost
Serjoza
1 godina prije

bilo ko da dodje na mesto Miniatra vojnog ne pise se dobro covecanstvu…svi oni vode istu politiku pljacke i stoseva…glumatanja bez podloge…

giordano bruno
Gost
giordano bruno
1 godina prije

USA je najvece RazoČaranje druge polovine 20. veka i kraja jednog Milenijuma.
Svi smo ocekivali od USA da bude Primer buducim generacijama i brod tegljaČ, vasionski brod, najsvetlija zvezda na nebu, luČonoŠa.
Svi Americki generali su dzelati ove civilizacije.
Jedino svetlo na kraju tunela je RUSSIA.

barba tonći
Gost
barba tonći
1 godina prije

Budale i gotovani su se vazda zanosile za silom. Turcima, Švabima, Rusima, Amerikancima. Svaka je sila za svoga vremena. Svaka sila svoje sluge treba. Ko za silom hodi taj ne piva u slobodi.

ray
Gost
ray
1 godina prije

A sta, bila je luconosa pre druge polovine 20. veka? Istrebljivanje indijanaca, robovlasnistvo, kradja zemlje od Meksika, maltretiranje svih manjinskih zajednica, nasilna ekspanzija i ratovi protiv Spanije, nuklearke po civilima Japana i jos milion stvari…
Ta prica je samo sarena laza onih koji nista ne znaju o istoriji.

eu kolonija
Gost
eu kolonija
1 godina prije

dakle matis se povlači radi toga što je želio nastaviti stari kurs amerike a koji trump pokušava promjeniti. sada mediji špekuliraju da bi na njegovo mjesto trebali doći sljedbenici mccainove politike, graham ili cotton, koji su radikalniji po pitanju nastavka starog američkog kursa. meni ovo više liči na onu “babi je milo što joj se I snilo”

tihobl
Gost
tihobl
1 godina prije

U pravu si, cu do dasu zaboravili pomenuti Hilari, koja je jos bolji kandidat od ove dvojice.

Trampu treba neko ko ce natjerati NATO clanice da trose. Treba mu neko ko ce razdvojiti Rusiju i Kinu. Treba mu neko ko ce od kosmickih snaga napraviti najjaci rod vojske. Treba mu neko drugaciji. Da su napisali da ce mjesto dobiti Elon Musk ozbiljnije bi shvatio clanak. Da su napisali da je smijenjen i da ga je Tramp sutnuo u penziju onda bi se moglo govoriti o ozbiljnom novinarstvu, umjesto sto ponavljaju frazu da se povlaci sa svim pocastima.

Fike
Gost
Fike
1 godina prije

Pa neki izvori su i napisali da je penzionisan. Na primer, evo ti citat iz vostok.rs od danas “Амерички председник Доналд Трамп најавио је да ће се секретар одбране Џим Матис пензионисати крајем фебруара, потврђујући дуготрајне сумње да је бивши генерал пред напуштањем председничке администрације.” Znaci radi se o tome odakle N.Babic copy/paste materijal za clanke na ovom portalu iza kojih potom stavlja svoj potpis.

tihobl
Gost
tihobl
1 godina prije

Fike ja u potpisu vidim NBC iz San Dijega. Zato je los clanak pun rupa. Izvor kojeg ti citaras je daleko bolji, ne sto je iz BL, vec je stvarno bolji.

Laki Topalović
Gost
Laki Topalović
1 godina prije

Koliko vidim samo je pismo Mattisa iz NBC San Digeo, ostatak nema veze s linkom dolje , a piše da će ga umiroviti u veljači, osim ako ne znate da je veljača slavenski ime za mjesec februar > Odmah prije pisma: James Mattis, koji će obnašati dužnost američkog ministra obrane do umirovljenja u veljači, napisao je…

udav
Gost
udav
1 godina prije

i ja mislim da se tramp poigrava, postavlja i razresuje koga hoce, a racuna se samo koga poslednjeg postavi, pok. izdajnik mekstejn i njemu slicni sigurno nisu opcija

Spock
Gost
Spock
1 godina prije

Volio bi da se teorije zavjere jednom pokažu točnima..

Rogers departure. Intel.
Sessions departure. Law.
Kelly departure. Warfare/MIL
Mattis departure. Warfare/MIL
Notice a pattern?
Q

Chemical attack in Syria?
Public ‘pull out’ of troops in Syria….
History will not repeat itself this time.
Q

Trubadur
Gost
Trubadur
1 godina prije

Neki smo njegov odlazak najavili več juče… Izgleda, da če zaista trebat još više pratit tweetove pa posle, selekcionirat inače smo ili neobaviješteni ili dezinformisani….Hvala Logičnom, da se kao jedan od rijetkih na ovim prostorima, bavi sa temama, o kojim u MSM, nema puno glasa…..Konačno je Trump sa povlačenjem iz Sirije i Afganistana počeo radit ono, zbog čega je bio i izabran…. Ako je točno ( opet Tweetovi ), da Mattis odlazi zbog povlačenja, onda mi ga nije žao….

shumadinac
Gost
shumadinac
1 godina prije

Kao što sam dole pisao Truba: priča o povlačenju a okružuje se militantima – ima li to logike? Dobro, to nije jedino mesto koje pokazuje njegovu logiku ali je trend primetan.

Trubadur
Gost
Trubadur
1 godina prije

Meni je to u biti svejedno osim naravno, ako idemo u ideju, da se povlače američki vojnici iz Sirije i Afganistana, da ne bi bili meta, nekih budučih konflikta…. Rat u Iranu, recimo, u šta ja inače ne vjerujem pa ipak je to sasvim legitimno razmišljanje….Inače može Alen, da mi priča još sto puta, da nije problem u parama ali ja sam siguran, da je to jedan od glavnih razloga…Ko prati, može da vidi gdje ide USA finansijski, a što se tiče Bl Istoka, je sa okrivljavanjem Sauda za Kasođijevo ubistvo, vrlo vjerojatno puno manje para na američkim računima, sa Saudske strane…Nekako se kompletna koalicija polako raztura Od Europskih država, koje su nezadovoljne sa tretmanom USA, preko Turske i Qatara, koji su več skoro prešli u suprotni tabor, pa sve do Sauda, koji sad dogovaraju naftnu politiku sa Rusima a sve manje sa USA…

shumadinac
Gost
shumadinac
1 godina prije

O Matisu definitivno imam bolje mišljenje sada nego kada je došao na položaj (što je vrlo retko kada su američki političari u pitanju). Ostavka (ili otkaz – kako god) nebi trebalo da bude iznenađenje i ja to čekam još od kada je procurela informacija da je odbio da gađa ruske položaje u Siriji u vreme onog raketiranja sirijskog aerodroma. mala je šansa da na njegovo mesto dođe neko umeren, gotovo sigurno će doći neko Boltonovog kalibra.
Oni koji su doveli Trampa nemaju miroljubive namere, njihove namere najbolje odslikava Tramp i ekipa oko njega.

Helena
Gost
Helena
1 godina prije

Da bi shvatio istinu uvek čitaj izjave američkih i zapadnih dužnosnika potpuno suprotno. Ogromna količina laži u nekoliko rečenica.

Umpah Pah
Gost
Umpah Pah
1 godina prije

G.B.mediji se obracaju baci Wanzi i traze prorocanstva.Posto su prorocanstva i da li to predstavlja krizu proRock end Rolla u G.B.

onaj najgl.......veći Dalton
Gost
onaj najgl.......veći Dalton
1 godina prije

Mattis se u nekoliko kriznih situacija pokazao kao razuman profesionalni vojnik.
Teško da će ga zamjeniti netko razuman.
Ukoliko unutarnja politika ne prevagne pa Pentagon preuzme političar umjesto vojnika, skloniji sam povjerovati da ova dvojica neokonsa neće tamo zasjesti. Ustvari, za nadati se je.
Trumpov Izbor će najvjerojatnije biti netko iz kruga tzv. ”njegovih generala i admirala”.
Ali i Mira Radielović Ricardel je donedavno figurirala kao moguća Matitisova nasljednica.
Dok nije dobila pedalu jer se sukobila sa Melanijom.

giordano bruno
Gost
giordano bruno
1 godina prije

Sta kaze Donald Trump kada vidi da Slovenci i Rusi imaju istu DNK – Rusija je usla in the White house i zagrli Melaniju.

kiki
Gost
kiki
1 godina prije

Ts baba je fakat podmetala i pokušavala podmetat…od sitnica kao što je raspored sjedenja u avionu- kad je Melanija išla u Afriku…itd…

miki iz USA
Gost
miki iz USA
1 godina prije

moli i ta prica o gospodji Trump i njenom eventalnom sukobu ne pije vodu…………….po kojoj logici
bi se mijesala u drzavnicke poslove pa nije ona Hilary

Sara
Gost
Sara
1 godina prije

Možemo samo nagađati, jer za bilo kakav zaključak imamo premalo informacija.
Jedino što je sigurno, to je da je Vova odlično naplatio onu visoku peticu ( i potpunu političku rehabilitaciju dotičnog) MBSu u Argentini…

HEKPCT
Gost
HEKPCT
1 godina prije

Kako će se ovo odraziti na našu kupovinu F-16? Koliko ja znam, Matiss je taj koji je blokirao cijeli posao.

jezevakucica
Gost
jezevakucica
1 godina prije

Velika je to zemlja,naći će oni jednog jastreba a možda i dva.

Histrion
Gost
Histrion
1 godina prije

na čelo Pentagona neće doći ni golub ni jastreb, nego lešinar.

Pizistrat Nelson
Gost
Pizistrat Nelson
1 godina prije

Uvjeren sam da će doći neki slavuj, šteta što “songbird” Mccain više nije sa nama, on bi bio prava ptica pjevica. Šteta…

Zvrk
Gost
Zvrk
1 godina prije

Ne mogu s ničim smislenim to objasniti ali sve mi se čini da je ova ostavka pa i neslaganje samo igrokaz za javnost. Ludi pas je imao svoju zadaću i ispunio je. Trebalo se naći načina da ode sa funkcije. Skoro isto vrijedi i za naftaša Rexa.

Umpah Pah
Gost
Umpah Pah
1 godina prije

PROCELAVO CELO PENTAGONA,
OD BONABA,A NE OD BONBONA!

kiki
Gost
kiki
1 godina prije

Bonobo čimpanze?

barba tonći
Gost
barba tonći
1 godina prije

Svi ti generali su proklete budale. Oni ratove stvaraju zbog slave !

Zagor
Gost
Zagor
1 godina prije

Talijani kažu “carta canta”. Ja pak mislim da papir trpi svašta.
Prolazeći danas na brzinu po netu, vidim da su se stvari jako ubrzale nakon Trumpove odluke. Sva brda su se počela tresti. Mislim da je Matis daleko od ponašanja koje mu je donijelo nadimak. Taj tip je skužio da se priprema velika tarapana i ne želi imati ništa sa time. Znamo da i Putin zna, zato i je govorio jučer o obrambenog doktrini vrlo jasno i smireno. Vjerojatno znajuću da su karte podijeljene i da su miru nepovratno odbrojani dani.
Interesantno je kako su Amerikanci neki dan usvojili deklaraciju o slobodi plovidbe u Crnom moru, Trump odluči povući elitne postrojbe sa isturenih položaja, Rusija jasno povuče crtu, a Ukrajina šalje u raspravu parlamentu deklaraciju o kidanju svih veza sa Rusijom i o objavi rata.
Pametan čovjek ne želi biti upisan u povijesti (ako je bude) kao sa učesnik u uništenju svijeta, pa napiše vjerodostojan razlog odlaska sa funkcije.

Histrion
Gost
Histrion
1 godina prije

Ne daj Bože da si u pravu, ali sve se vise bojim da jesi. Znaci Ukrajina?
Prijatelju, znam jedno crveno limeno sklonište, 5 sati hoda od Zabljaka
na Doormytoru. 2000 m nadmorske, vode ima i ljeti (zbog ledenjaka)
Povedi neke Drugarice, meni crnu, nižu, pa dođi. Tvoj vjerni
Chico Gaetano Lopez y Martinez

shumadinac
Gost
shumadinac
1 godina prije

Ti si neki lažnjak – pravi Čiko bi predložio da povede prasence.

kiki
Gost
kiki
1 godina prije

Ukrajina nije nikakav problem za Ruse, kolega tarzanoljubac…
Rusija sad sprema ‘zahvate’ u Libiji, Armeniji…

kiki
Gost
kiki
1 godina prije

Graham: South Carolina, podržava gradnju zida, služba u Air Force -meni je to plus,
Cotton: Arkanzas, War on terrorism, u Afg., Iraku, dosta rasprava o zatvorskom sustavu,
postoje još dva kandiata…

Običan tip
Gost
Običan tip
1 godina prije

O.K., u pismu je napisano da se ne slaže sa Trumpom i vjerujem da je tako.Ipak, koliko god ja ne bio (pretjerano) sklon teorijama zavjere o ,,Dubokoj državi”, tajnim vladama, upravljanju jednih država drugima… znate već na što mislim, palo mi je na um ali nisam siguran pa da upitam ovdje:Nije li Matiss blokirao prodaju izraelskih F-16 aviona (zrakoplova, je l’ te?) Hrvatskoj?

Outsider
Gost
Outsider
1 godina prije

Jeste, ipak je on na kraju krajeva amerikanac vise od trumpa. cioni su ulozili bilijarde da rasture Siriju,pa onda cijeli svijet.
Ne mislim da ce dopustiti toliki minus. Ako neciji zet bez ikakvog iskustva moze postati ministar takve drzave,sve je jasno.
Sastavlja se idealna ekipa za provedbu plana.

Ivi.tz
Gost
Ivi.tz
1 godina prije

Garantujem da će doći još gori.eto vidjećemo.

udav
Gost
udav
1 godina prije

ma koga je briga za psinu matisa?
ovo objavite:

remsfild treba da odrzi konfernecciju za stampu 10. septembra 2001 gde je nestalo 2, 3 biliona dolara pentagonovog budzeta, a sutradan svi to zaboravljaju, i posle dogadjaja zarad novog svetskog poretka pocinje farsicna borba protiv terorizma! a zrtve, ko sisa zrtve, ogromne pare su u pitanju!

POVEZANE VIJESTI

Izbornik
43
0
()
x