Pariz podcijenio nuklearna ispitivanja u Francuskoj Polineziji

Nuklearna eksplozija
32 komentara

Pariz je 2019. priznao da su njegova nuklearna ispitivanja u Francuskoj Polineziji između 1966. i 1996. naštetila zdravlju lokalnog stanovništva.

Francuska je podcijenila štetne učinke svojih nuklearnih testova u Francuskoj Polineziji, provedenih 1960-ih i 1970-ih.

Studiju su zajednički proveli Disclose i Sveučilište Princeton, a istraživanje je zaključilo da je utjecaj testova Aldébaran, Encelade i Centaure provedenih 1966., 1971., odnosno 1974. godine, bio mnogo ozbiljniji nego što je službeno priznao.

Zaključci su sastavljeni u takozvanim spisima Mururoa, u kojima su istraživači pomno rekonstruirali tri testa i njihove posljedice na temelju ključnih podataka s 2000 stranica deklasificiranih dokumenata francuskog Ministarstva obrane, zemljovida, fotografija i drugih zapisa.

“Država se trudila sakriti toksično nasljeđe ovih testova. Ovo je prvi uistinu neovisni znanstveni pokušaj mjerenja razmjera štete i priznavanja tisuća žrtava francuskog nuklearnog eksperimenta na Tihom oceanu”, istakao je Geoffrey Livolsi, Disclose’s glavni urednik.

Istraživači su izračunali da je cijela populacija Tahitija i polinezijskih otoka, odnosno oko 110.000 ljudi, bila izložena dozi zračenja većoj od 1 mSv.

Prema istraživanju, Francuska je podcijenila onečišćenje Tahitija za najmanje 40 %, što je potencijalno omogućilo da još deseci tisuća ljudi budu službeno prepoznati kao žrtve pokusa, koji mogu tražiti naknadu.

Studija je također ustvrdila da su stvarne doze zračenja koje su doživjeli stanovnici nekih okruga glavnog grada Francuske Polinezije Papeete dva ili tri puta veće od onih zabilježenih u studiji iz 2006. godine, koju je objavila francuska Komisija za atomsku energiju (CEA).

Rezultati studije su objavljeni nakon što je francuski Nacionalni institut za zdravstvo i zdravstvena istraživanja (Inserm) u veljači objavio izvješće povezano s posljedicama testova. Inserm je tvrdio da “ne može sa sigurnošću zaključiti” da postoji veza između testova i više slučajeva karcinoma registriranih u Francuskoj Polineziji, jer je naglasio potrebu “za pročišćavanjem procjena doze”.

Između 1966. i 1996. Francuska je provela 193 nuklearna ispitivanja na atolima Moruroa i Fangataufa u Francuskoj Polineziji, uključujući 46 atmosferskih eksplozija. Međutim, tek je u svibnju 2019. francuski parlament priznao zdravstvene posljedice nuklearnih ispitivanja na tom području.

francuskaNuklearna bomba
Pretplatiti se
Obavijesti o
32 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Novi kolac
3 godine prije

Nista to,kaze billy da su krave problem,puno prde.

Ninja 🥷🏿
3 godine prije

Podcijenili su istraživanja i to nuklearna …… koji debili kad slikas pluća frajer pobjegne iz one sobe za snimanje kako onda podcjeniš nuklearnu eksploziju od nekoliko megatona!??!???😲😕😟

Joe
3 godine prije

Tak bu za 50 godina pisali o jebenim cjepivima današnjice…

bauštelac
3 godine prije

meni su ti francuzi bezveze tko je tim herojima dao da se igraju švabo ih je pregazio u šest tjedana bacali im ruže dok nisu skužili da gube pa ko fol pokret otpora i onda dođu do albertove igračke i onda glume velesilu naravno na njihovoj koloniji gdje su izbrisali domicijalni narod koji nemaju pojma šta je barut ito toliko godina ispitivanja jadni su

Damir Unusic
3 godine prije

Onda kazu zalazu se za zelenu energiju ,i protiv oneciscenja a nema vecih mafijasa sta ovih sotonista kao i Amerika ta banda unistava planet na kojem zivimo a sad ko fol prvi su u odrzavanju terora koronom kako kako bi se smanjili toksicni plinovi u biti mafijasi i psihicki bolenici koji mogu radit sta ih volja.Umjetne cunamije ,potrese pomicanje tektonskih ploca ,zagdjivanje zraka ,mora i zemlje pa GMO banda bolesnika .

3 godine prije zadnji put uredio Damir Unusic
Blaza
3 godine prije

Ma da, nisu ispitivali atomsko oružje na azurnoj obali. Za “divljake” sa Tahitija dobro da su postojala bilo kakva ispitivanja zračenja. Ionako se bune protiv kolonizatora pa eto im.

fvneiufvuewfvuewofvr
3 godine prije

Što je iz tog brojlera tama radila zemljanima je razlog da bude izbrisan sa lica zemlje istim svjetlom. Isto to zaslužuju sva gnjezda tamne tvari.

Max
3 godine prije

Nevjerojatna izjava Francuza, Pa kako netko može podcijeniti štetnost nuklearne eksplozije??? Totalna laž.

da_se_zna_istina
3 godine prije
Ninđa
3 godine prije

Velike sile trovale svijet atomskim pokusima, uporabom najotrovnijih pesticida-Vietnam,, a nad nama se iživljavaju da smo krivci za globalno zagrijavanje.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI