Participira li Centralna banka Rusije u korona ludilu?

Rublja
6 komentara

Iako statistike jasno pokazuje da drugog talasa nama,  Centralna banka Rusije ne isključuje još jedan pandemijski talas i cijenu nafte od 25 dolara.

Procijenjujući rizike za rusku ekonomiju, finansijski regulator zemlje upozorio je da bi novi talas Covida-19 mogao rezultirati nižim cijenama nafte i dubljim ekonomskim kontrakcijama. Centralna banka Rusije predstavila je ranije ove sedmice izvještaj u kome su izložena četiri osnovna scenarija za ruski ekonomski razvoj u naredne tri godine.

U najgorem slučaju ili rizičnom scenariju, ruski bruto domaći proizvod (BDP) mogao bi ove godine pasti i do 5,5 odsto, a ekonomija će početi polako da se oporavlja 2021. Ova prognoza podrazumijeva da će se ponovno oživljavanje smrtonosnog virusa širom svijeta poklopiti sa drugim šokovima za globalnu ekonomiju, kao što su eskalacija u trgovinskim redovima i geopolitičke tenzije, kao i problemi sa dugom u nekim zemljama i sektorima.

Ako se ispostavi da je to slučaj, napori ključnih proizvođača nafte, poznatih kao OPEC + grupa, da podstaknu tržište energije, mogli bi biti uzaludni, pokazuje analiza. Prema regulatoru, cijena ruske naftne marke Ural mogla bi da padne na 25 dolara po barelu sljedeće godine i narast će na 35 dolara po barelu tek 2023. godine.

Drugi mogući scenariji – osnovni slučaj, deflacija, pro-inflacija – ne podrazumijevaju tako nagli pad cijena nafte, držeći robu na minimumu od 35 dolara za barel. Ako se zaustavi izbijanje koronavirusa i ukinu ograničenja, kako se očekuje u osnovnim izgledima, globalni ekonomski oporavak će biti spor do kraja predviđenog perioda, a očekuje se da će se cijene nafte stabilizovati na 50 dolara po barelu do kraja 2022. godine. U međuvremenu, ruska ekonomija bi trebala da djelimično nadoknadi gubitke i dostigne svoj potencijalni nivo proizvodnje za dvije godine.

Pro-inflacijska prognoza podrazumijeva da bi uprkos opadajućem riziku od epidemije, pad globalne proizvodnje bio veći. U ovom slučaju, cijene sirove nafte i dalje će ostati niže na 42-43 dolara po barelu 2023. godine.

Prema očekivanjima deflacije, mjere za suzbijanje koronavirusa biti će na snazi još dugo, sprječavajući brzi ekonomski oporavak. U tom slučaju, ruska centralna banka očekuje da će glavni svjetski proizvođači nafte morati da produže gornje granice proizvodnje, a cijene sirove nafte ostat će na nivou od 35 dolara 2022. i dostići će 50 dolara po barelu najranije za tri godine.

Razumijemo da se ekonomske krize moraju nečim pokriti i opravdati, ali to ne znači da treba druge uzimati za budale.

Pretplatiti se
Obavijesti o
6 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
eofvniuebnriveurvhef
3 godine prije

Ta “banka” nema veze sa rusima već sa onima koji za tatu stvora vladaju putem papirića svijetom.

tihobl
3 godine prije

U pravu si. Nije vazno da li ce biti drugog talasa epidemije ili ne, on ce biti proglasen. Eno Izrael uvodi tornedeljni karantin zbog ” drugog talasa” .
Nemojte biti naivni pa ocekivati da drugi talas nece biti proglasen rije americkih izbora.

Max
3 godine prije

Da , svi pušu u isti rog i predviđaju pad cijena nafte iako zasad svuda privreda radi i treba naftu osim izraela koji se zatvorio.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI

Nije pronađen nijedan rezultat.