fbpx

Participira li Centralna banka Rusije u korona ludilu?

Rublja

Iako statistike jasno pokazuje da drugog talasa nama,  Centralna banka Rusije ne isključuje još jedan pandemijski talas i cijenu nafte od 25 dolara.

Procijenjujući rizike za rusku ekonomiju, finansijski regulator zemlje upozorio je da bi novi talas Covida-19 mogao rezultirati nižim cijenama nafte i dubljim ekonomskim kontrakcijama. Centralna banka Rusije predstavila je ranije ove sedmice izvještaj u kome su izložena četiri osnovna scenarija za ruski ekonomski razvoj u naredne tri godine.

U najgorem slučaju ili rizičnom scenariju, ruski bruto domaći proizvod (BDP) mogao bi ove godine pasti i do 5,5 odsto, a ekonomija će početi polako da se oporavlja 2021. Ova prognoza podrazumijeva da će se ponovno oživljavanje smrtonosnog virusa širom svijeta poklopiti sa drugim šokovima za globalnu ekonomiju, kao što su eskalacija u trgovinskim redovima i geopolitičke tenzije, kao i problemi sa dugom u nekim zemljama i sektorima.

Ako se ispostavi da je to slučaj, napori ključnih proizvođača nafte, poznatih kao OPEC + grupa, da podstaknu tržište energije, mogli bi biti uzaludni, pokazuje analiza. Prema regulatoru, cijena ruske naftne marke Ural mogla bi da padne na 25 dolara po barelu sljedeće godine i narast će na 35 dolara po barelu tek 2023. godine.

Drugi mogući scenariji – osnovni slučaj, deflacija, pro-inflacija – ne podrazumijevaju tako nagli pad cijena nafte, držeći robu na minimumu od 35 dolara za barel. Ako se zaustavi izbijanje koronavirusa i ukinu ograničenja, kako se očekuje u osnovnim izgledima, globalni ekonomski oporavak će biti spor do kraja predviđenog perioda, a očekuje se da će se cijene nafte stabilizovati na 50 dolara po barelu do kraja 2022. godine. U međuvremenu, ruska ekonomija bi trebala da djelimično nadoknadi gubitke i dostigne svoj potencijalni nivo proizvodnje za dvije godine.

Pro-inflacijska prognoza podrazumijeva da bi uprkos opadajućem riziku od epidemije, pad globalne proizvodnje bio veći. U ovom slučaju, cijene sirove nafte i dalje će ostati niže na 42-43 dolara po barelu 2023. godine.

Prema očekivanjima deflacije, mjere za suzbijanje koronavirusa biti će na snazi još dugo, sprječavajući brzi ekonomski oporavak. U tom slučaju, ruska centralna banka očekuje da će glavni svjetski proizvođači nafte morati da produže gornje granice proizvodnje, a cijene sirove nafte ostat će na nivou od 35 dolara 2022. i dostići će 50 dolara po barelu najranije za tri godine.

Razumijemo da se ekonomske krize moraju nečim pokriti i opravdati, ali to ne znači da treba druge uzimati za budale.

4.8 8
Ocijenite članak
Pretplati se
Obavijest
guest
10 Comments
najstariji
najnoviji najviše ocjenjeniji
Siniša
Member
Siniša
6 dana prije

Participirala ili ne dotiče se njihove privrede, dakle mora razmišljati šta i kako a to nema veze sa participiranjem već sa obavezom prema svome društvu.

tihobl
Gost
tihobl
6 dana prije

U pravu si. Nije vazno da li ce biti drugog talasa epidemije ili ne, on ce biti proglasen. Eno Izrael uvodi tornedeljni karantin zbog ” drugog talasa” .
Nemojte biti naivni pa ocekivati da drugi talas nece biti proglasen rije americkih izbora.

Siniša
Member
Siniša
5 dana prije

Pa neko je i rekao da će biti globalna vježba u dva dijela, apsolutno je ne opravdano proglašavanjem drugog talasa jer virus nije nestao već je konstantno cirkulisao po nekom šablonu…indikativno se da se već mjesecima u Rusiji vrti oko 5000 dnevno zaraženih,zbilja zanimljiv šablon nemoguće konstante.

eofvniuebnriveurvhef
Gost
eofvniuebnriveurvhef
6 dana prije

Ta “banka” nema veze sa rusima već sa onima koji za tatu stvora vladaju putem papirića svijetom.

Spacevoodoo
Gost
Spacevoodoo
5 dana prije

Pa ruska narodna banka ipak ima nešto malo više veze s Rusima nego HNB s Hrvatima koja je pod punom kontrolom varana i nema mrdanja.
Sve se to vidi po tome što je HNB za rad u Hrvatskoj dala dozvolu Sberbank koje je 51% vlasnik ruska narodna banka, a 49% vlasništva Sberbank su zapadne korporacije povezane s najvaranskijim varanima Rothschildima.
Samo ovce mogu misliti kako je Sberbank u Hrvatsku došla jer je tržište eto slobodno. A hrvatske ovce navijaju za Ruse ili Amerikance dok im se varani smiju.
Sve je to povezano s predajom HNB varanima 1994 godine kad se osnovao i koncern Agrokor koji se počeo “širiti” zahvaljujući varanskim kreditima i ovce misle kako je preuzimanjem Agrokora od Sberbank danas Fortenova ruska, a ne varanska. Varanski potrčko Marić je bio pomoćnik ministra financija Šukera, pa je nakon toga bio na vrhu financija Agrokora da bi se kao ministar financija vratio ma jednu od najvažnijih funkcija vladi i pojma nema što se to u Agrokoru događalo.
Svi to vide i svi to znaju, ali se opet pitaju gdje su ti varani 😊😊😊

RoPe
Gost
RoPe
5 dana prije

Odali su se prilikom glasanja za Lex Agrokor

Siniša
Member
Siniša
5 dana prije

Čini mi se da je Sber sa Agrokorom u minusu a da su kojekalvi mešetari u plusu!?

oiefvuewnrgfwiefjwie
Gost
oiefvuewnrgfwiefjwie
5 dana prije

Spejs, pisao sam ovdje još od osnivanja portala kako su sa Todorcioagom ukrali četvrtinu svega što vrijedi u Hrvatskoj i kako su to sve omogučili šutnjom i odobravanjem SVE vlade i sastavi Sabora od 91-e do odluke da se ta kazališna predstava sa Todoragom završi u korist onih koji ga stvoriše da nas obeskući.

Max
Member
Famed Member
Max
5 dana prije

Da , svi pušu u isti rog i predviđaju pad cijena nafte iako zasad svuda privreda radi i treba naftu osim izraela koji se zatvorio.

Roko Paic
Gost
Roko Paic
5 dana prije

A di su ljudi gušteri, masoni, iluminati…?

POVEZANE VIJESTI

Izbornik
10
0
()
x