Partneri ne koriste ucjenu: čelni njemački zakonodavac oštro kritizira američke pokušaje blokiranja dovršetka Sjevernog toka 2

Sjeverni tok 2
7 komentara

Washington se oštro protivi dovršetku Sjevernog toka 2, zajedničkog projekta ruskog Gazproma i europskih energetskih divova, pokušavajući sankcijama zaustaviti njegovu izgradnju. Europski korisnici projekta osudili su miješanje SAD-a u ekonomska i energetska pitanja Unije.

Plinovod Sjeverni tok 2 gospodarski je projekt koristan za njemačke interese i stoga se mora završiti u najkraćem mogućem roku, izjavio je parlamentarni suvoditelj njemačke stranke Ljevice, Dietmar Bartsch. Zastupnik, za kojeg se očekuje da će se boriti za kancelarsko mjesto na ovogodišnjim izborima, dodao je da SAD ne smiju stvarati prepreke za završetak projekta.

“Washington ne smije donositi odluke za Njemačku i Europu u vezi s njihovom energetskom sigurnošću. Partneri u svojim odnosima ne pribjegavaju ucjenama i prijetnjama”, naglasio je Bartsch.

SAD se više puta usprotivio planovima europskih zemalja u vezi s dovršavanjem i certificiranja plinovoda Sjeverni tok 2, koji bi trebao isporučivati do 55 milijuna kubičnih metara ruskog prirodnog plina godišnje. Washington tvrdi da plinovod potkopava europsku energetsku sigurnost, da EU čini ovisnom o Moskvi te predlaže kupnju američkog ili izraelskog LNG-a. Bijela kuća također je izrazila zabrinutost da će Sjeverni tok 2 lišiti Ukrajinu unosnih ugovora o tranzitu ruskog plina kroz njezino područje. Potonje je Kijev u prošlosti više puta narušavao.

Europske sile, posebno Njemačka, branile su projekt, inzistirajući na tome da su opskrbe energijom kontinenta dovoljno raznolike. Njemački političari i zastupnici redovito osuđuju sankcije koje je Washington uveo, kako bi prisilio europske zemlje na odustajanje od dovršavanja plinovoda. Rusija je sa svoje strane uvjeravala Zapad da će se transport plina kroz Ukrajinu nastaviti sve dok je ekonomski održiv.

Sjeverni tok 2 je sada u završnoj fazi izgradnje, unatoč američkim sankcijama i pokušajima zaustavljanja. Prema izjavama operativne tvrtke ostalo je zapostaviti oko 5 % cijevi. Ostaje međutim pitanje hoće li se bilo koji europski entitet složiti s certificiranjem plinovoda nakon što bude dovršen, kako bi mu se omogućilo puštanje u opticaj, budući da bi korištenje plinovoda dovelo do novih mogućih američkih sankcija.

rusijaSADSjeverni tok 2
Pretplatiti se
Obavijesti o
7 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
neznanac
2 godine prije

Niti nema dovoljno tog LNGa da bi zamijenio Sjeverni Tok 2

Slo
2 godine prije

Jos malo pa rusi zatvore sve za ukrainu pa neka se zajebqvaju

Malomorgen
2 godine prije

kad se napravi plinovod za indiju…. se bojim da ce nestati za ewropu… 😒

Boba Lazarević
2 godine prije

Učinimo Sjevorni tok ponovo Južnim!

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI