fbpx

Peking Hong Kongu osigurao novac za plaće radnika u civilnom zrakoplovstvu

Boeing 737-300 Hong_Kong_Airlines

Kineske državne banke dale su vlasniku Hong Kong Airlinesa, problematičnom kineskom konglomeratu HNA Grupe, zajam u iznosu od 4,4 milijarde hongkonških dolara, piše South China Morning Post. U američkim dolarima govorimo o nešto više od 560 milijuna dolara. Ovaj kredit se teško može promatrati izvan konteksta aktualnih prosvjeda prozapadnih skupina, koje su ekonomiju Hong Konga bacili na koljena.

Ranije je HNA Grupa već primila novčane injekcije u iznosu od 4 milijarde juana i najavila da će novac upotrijebiti za kupnju zrakoplovnog goriva, da plati operativne troškove letova, plaće zaposlenika i podmiri financijske troškove HNA Holdinga i njegove podružnice. Grupa nije navela da će se zajam koristiti za spas Hong Kong Airlinesa.

Div iz Hong Konga, koji je 2015. prijavio 100,9 milijardi juana zarade, a ukupna mu je vrijedila 468,7 milijardi juana, suočava se s financijskim problemima, ali ih je riješio režim iz „Pekinga“. Ne samo da sada mogu odahnuti vlasnici kompanije i menadžment, već i  preko 410 000 zaposlenih, od kojih u inozemstvu radi gotovo 290 000. To znači da će preko 120 000 zaposlenih u Kini, ili Hong Kongu, ako hoćete, uredno primiti svoje plaće.

HNA Grupa uključuje oko dvadesetak zrakoplovnih kompanija, uključujući njenog vodećeg prijevoznika Hainan Airlines.

U ponedjeljak je problematični konglomerat također potpisao sporazum o restrukturiranju niskotarifne aviokompanije West Air, čime je Chongqing Yufu Asset Management Grupi i njezinim povezanim društvima dao 70% udjela.

Među bankama koje su dale zajmove su Banka Kine, Industrijska i komercijalna banka Kine, Kineska građevinska banka i Kineska poljoprivredna banka.

U ponedjeljak je Agencija za izdavanje dozvola za zračni promet Hong Konga (ATLA) dostavila Hong Kong Airlinesu rok do 7. prosinca za pronalazak novca i održavanje slobodnih novčanih sredstava na potrebnoj razini. Inače je zrakoplovnoj kompaniji mogla biti suspendirana ili oduzeta putnička dozvola.

“Pozicija tvrtke je naša glavna briga”, navodi u izjavi ATLA. Financijske poteškoće tvrtke se pogoršavaju zbog masovnih prosvjeda u Hong Kongu, što je dovelo do naglog smanjenja priljeva turista u Hong Kong“, stoji u priopćenju kompanije.

Hong Kong Airlines mora plaćati osoblje i smatra se da kasni s isplatama za više dobavljača. Također ima neodređenu količinu obveznica za otplatu u 2020. godini, a sav novac kojeg ima treba potrošiti za financiranje restrukturiranja. Istovremeno svakodnevno zbraja gubitke zbog znatno smanjenog broja letova, što je posljedica aktualne krize u kineskoj autonomnoj regiji.

Prometni analitičar Luya You iz brokerske tvrtke Bocom International rekao je: “HKA ima ogroman zadatak da se mora restrukturirati, odozdo prema gore, a mora se baviti cjelokupnim lokalnim tržištem koje u biti u kratkom roku propada.”

South China Morning Post

Sviđa vam se portal Logično?
LAJKAJTE NAŠU STRANICU

(samo jednom, ako kliknete drugi put, Facebook će smatrati da nas ne volite)

Nije pronađen nijedan rezultat.

Pretplati se
Obavijest
guest
8 Comments
najstariji
najnoviji najviše ocjenjeniji
Inline Feedbacks
View all comments
Alex
Gost
Alex
1 godina prije

Efekt djelovanja Zapadne demokracije😋😂😂

Milance iz Češke
Gost
Milance iz Češke
1 godina prije

Manje vise sve drzave u sivjetu sufinanciraju avionske kompanije,da nije toga 50% bi ih propala..nista novo novinaru,malo vise o tome procitaj..postali ste kao novinari indexa,pisete clanke od drugih a nedodate glavnu stvar,analizu kako to funkcionira kod ostalih kompanija da se vidi sve to kako funkcionira.

mike
Gost
mike
1 godina prije

pa milance dajte si truda pa objasnite nama obicnima koji neznamo kako to funkcionise.. samo molim te ukljuci i globaliste u tu pricu jer bez njih nisi verodostojan…

aksdfvanwifvnwiuefiuwdfqwuedqed
Gost
aksdfvanwifvnwiuefiuwdfqwuedqed
1 godina prije

Moše što ima u šerko Pragu? Jel ganjaš čehinje?

Laki Topalović
Gost
Laki Topalović
1 godina prije

Ima čiko Xi para i za sitnu raju 😀 A neš ti revolucionara. Papci papački. 120 000 radnika u HK radi u HK Grupi, još 290 000 po svijetu, Trebo ih je ostaviti bez plaće tri četiri mjeseca, pa im reći da je zbog demonstracija i što nema turista. Ne bi slagao ništa.

aaa
Gost
aaa
1 godina prije

plaće su im za preživjeti 7 dana

Lucija
Gost
Lucija
1 godina prije

Laki
Gotovi su oni i bez demonstracija… The end of an era
Decline ….i Zg aerodrom ima pad.
Ovi će uskoro biti u jednoj državi, šta će antagonizme stvarati…

Max
Member
Max
1 godina prije

Nema ništa bez glavnog gazde,

POVEZANE VIJESTI

Nije pronađen nijedan rezultat.

Izbornik