Peking SAD-u: nemojte “zabijati svoj nos” u kineske poslove u Hong Kongu

Prosvjedi u Hong Kongu
7 komentara

Kina je uzvratila Donaldu Trumpu, jer podiže uzbunu na Twitteru zbog kineskog nagomilavanja trupa u blizini Hong Konga. Amerika bi trebala brinuti o svojim stvarima i pustiti kineske domaće stvari na miru, rekao je.

Zhang Hanhui, novoimenovani kineski veleposlanik u Moskvi, podsjetio je da je Hong Kong kineski, a ne „američki“ ili „engleski“. Stoga je upozorio strane narode da „ne drže nos u našim poslovima“, prenosi TASS.

Ministarstvo vanjskih poslova Kine u srijedu je uputilo poziv Washingtonu, u kojem traže isto, odnosno da se ne miješaju u Hong Kong. Citirajući “obavještajne podatke”, američki predsjednik Donald Trump ranije je objavio na Twitteru kako Peking premješta trupe na granicu s Hong Kongom.

“Svi trebaju biti mirni i sigurni!”, napisao je.

Međutim, kretanje trupa uopće nije bila tajna, jer su kineski mediji pokazali snimke kako Narodna naoružana policija kreće prema provinciji Shenzhen koja graniči s Hong Kongom.

Snage, koje su podređene kineskom vojnom vodstvu, pripremaju se za vježbu, izvijestio je Global Times.

Prošli tjedan civilna policija izvela je vježbu u Shenzhenu u kojoj je sudjelovalo 12.000 časnika, oklopnih vozila, helikoptera i amfibijskih vozila, izvijestio je list.

Hong Kong su zahvatili protesti od kraja ožujka. U početku su bili fokusirani na zaustavljanje, sada suspendiranog, zakona koji bi omogućio izručenje kaznenih osumnjičenika kontinentalnoj Kini, a prosvjed je eskalirao u protuvladin pokret. Bilo je nekoliko nasilnih incidenata između demonstranata i hongkonške policije.

Peking je vrlo sumnjičav prema ulozi Washingtona u tim događajima. Američka diplomatkinja uhvaćena je u susretu s jednim od vođa prosvjeda, ali Washington je to odbio rekavši da je održavanje kontakta s raznim ljudima bilo sasvim normalno. Kineski dužnosnici rekli su da se pojedini članovi prosvjeda ponašaju poput razbojnika, a ne kao legitimni aktivisti.

Pretplatiti se
Obavijesti o
7 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Deda
4 godine prije

Prestaće gurati “demokratski” nos tek kad dobiju po njemu. Oni smatraju da je to njihovo pravo i obaveza.

jbg
4 godine prije

Sve više primječujem, da su članci na tom portalu samo prevedeni članci sa RT-a

Zadranin
4 godine prije

Znači, ti prosvjedi su počeli zbog toga što je Kina htjela da im se mogu izručiti svi osuđeni “kineski kriminalci”, koji prije presude (poput Zdravka Mamića..😁) pređu granicu, i odu u Hong Kong, gdje mogu mirno šetati gradom bez bojazni da će ih Hong Kong izručiti nazad.

U prevedenom, svi ti što prosvjeduju, su uglavnom prebjegli “kineski” osuđeni kriminalci.

A amerokenjci se nešto miješaju i govore protiv suzbijanja tih “prosvjednika”.. koji nemaju veze sa amerokenjcima, niti su njihovi građani.

Hmm.. 🤔 Pametnom dosta.

P***!

puki
4 godine prije

ovo je rekao Ron Paul o prosvjedima u HK, prije 2 mjeseca još: Prosvjedi u Hong Kongu nisu spontani,. već dobro organizirani, a skupine koje sudjeluju u tim prosvjedima dobivaju podršku i financijalnu pomoć izvana, od mnogih američkih i drugih zapadanih takozvanih “nevladinih organizacija” NGO-ova. Prije svih tu glavnu ulogu igra NED (National Endowment for Democracy- Nacionalna zaklada za demokraciju). Poludržavana, poluprivatna američka organizacija, osnovana 1983., važi kao umivena ispostava CIA-e, i ima svoje prste u mnogim demonstracijama, pučevima i obojenim revolucijama širom svijeta. Predsjedavajuća američkog Kongresa, Nancy Pelosi (iz Demokratske stranke), američko ministarstvo vanjskih poslova, kao i britansko i kanadsko ministarstvo vanjskih poslova, kritizirali su prijedlog zakona parlamenta Hong Konga, zbog kojega su izbili prosvjedi. Jer, po njima, ako se taj zakon usvoji, bila bi ugrožena autonomija Hong Konga, “ljudska prava” i “demokratske vrijednosti”. Zbog tog prijedloga zakona, prosvjednici su u javnosti napravili veliku galamu, sa ciljem, očito da… Čitaj više »

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI

Nije pronađen nijedan rezultat.