fbpx

Peking SAD-u: nemojte “zabijati svoj nos” u kineske poslove u Hong Kongu

Prosvjedi u Hong Kongu

Kina je uzvratila Donaldu Trumpu, jer podiže uzbunu na Twitteru zbog kineskog nagomilavanja trupa u blizini Hong Konga. Amerika bi trebala brinuti o svojim stvarima i pustiti kineske domaće stvari na miru, rekao je.

Zhang Hanhui, novoimenovani kineski veleposlanik u Moskvi, podsjetio je da je Hong Kong kineski, a ne „američki“ ili „engleski“. Stoga je upozorio strane narode da „ne drže nos u našim poslovima“, prenosi TASS.

Ministarstvo vanjskih poslova Kine u srijedu je uputilo poziv Washingtonu, u kojem traže isto, odnosno da se ne miješaju u Hong Kong. Citirajući “obavještajne podatke”, američki predsjednik Donald Trump ranije je objavio na Twitteru kako Peking premješta trupe na granicu s Hong Kongom.

“Svi trebaju biti mirni i sigurni!”, napisao je.

Međutim, kretanje trupa uopće nije bila tajna, jer su kineski mediji pokazali snimke kako Narodna naoružana policija kreće prema provinciji Shenzhen koja graniči s Hong Kongom.

Snage, koje su podređene kineskom vojnom vodstvu, pripremaju se za vježbu, izvijestio je Global Times.

Prošli tjedan civilna policija izvela je vježbu u Shenzhenu u kojoj je sudjelovalo 12.000 časnika, oklopnih vozila, helikoptera i amfibijskih vozila, izvijestio je list.

Hong Kong su zahvatili protesti od kraja ožujka. U početku su bili fokusirani na zaustavljanje, sada suspendiranog, zakona koji bi omogućio izručenje kaznenih osumnjičenika kontinentalnoj Kini, a prosvjed je eskalirao u protuvladin pokret. Bilo je nekoliko nasilnih incidenata između demonstranata i hongkonške policije.

Peking je vrlo sumnjičav prema ulozi Washingtona u tim događajima. Američka diplomatkinja uhvaćena je u susretu s jednim od vođa prosvjeda, ali Washington je to odbio rekavši da je održavanje kontakta s raznim ljudima bilo sasvim normalno. Kineski dužnosnici rekli su da se pojedini članovi prosvjeda ponašaju poput razbojnika, a ne kao legitimni aktivisti.

0 0 vote
Ocijenite članak
Pretplati se
Obavijest
guest
7 Comments
najstariji
najnoviji najviše ocjenjeniji
Inline Feedbacks
View all comments
Deda
Gost
Deda
1 godina prije

Prestaće gurati “demokratski” nos tek kad dobiju po njemu. Oni smatraju da je to njihovo pravo i obaveza.

palermo
Gost
palermo
1 godina prije
Reply to  Deda

Do tada ćeš se načekati. Kina je još jednom pokazala da je Tigar od papira.
A i moskovski sud je ukinuo zabranu kandidiranja mamlazima, koji su prvotnom zabranom dobili besplatnu reklamu.
A što je sa nuklearnim incidentom na sjeveru Rusije?

jbg
Gost
jbg
1 godina prije

Sve više primječujem, da su članci na tom portalu samo prevedeni članci sa RT-a

Jole
Gost
Jole
1 godina prije
Reply to  jbg

Pa daj ti jedan sa NYT ili Washington Post-a.

palermo
Gost
palermo
1 godina prije
Reply to  Jole

Jednu propagandu iznivelirati onom drugom? Dobio si samo dvije propagande.

Zadranin
Gost
Zadranin
1 godina prije

Znači, ti prosvjedi su počeli zbog toga što je Kina htjela da im se mogu izručiti svi osuđeni “kineski kriminalci”, koji prije presude (poput Zdravka Mamića..😁) pređu granicu, i odu u Hong Kong, gdje mogu mirno šetati gradom bez bojazni da će ih Hong Kong izručiti nazad.

U prevedenom, svi ti što prosvjeduju, su uglavnom prebjegli “kineski” osuđeni kriminalci.

A amerokenjci se nešto miješaju i govore protiv suzbijanja tih “prosvjednika”.. koji nemaju veze sa amerokenjcima, niti su njihovi građani.

Hmm.. 🤔 Pametnom dosta.

P***!

puki
Gost
puki
1 godina prije

ovo je rekao Ron Paul o prosvjedima u HK, prije 2 mjeseca još:

Prosvjedi u Hong Kongu nisu spontani,. već dobro organizirani, a skupine koje sudjeluju u tim prosvjedima dobivaju podršku i financijalnu pomoć izvana, od mnogih američkih i drugih zapadanih takozvanih “nevladinih organizacija” NGO-ova.
Prije svih tu glavnu ulogu igra NED (National Endowment for Democracy- Nacionalna zaklada za demokraciju). Poludržavana, poluprivatna američka organizacija, osnovana 1983., važi kao umivena ispostava CIA-e, i ima svoje prste u mnogim demonstracijama, pučevima i obojenim revolucijama širom svijeta.
Predsjedavajuća američkog Kongresa, Nancy Pelosi (iz Demokratske stranke), američko ministarstvo vanjskih poslova, kao i britansko i kanadsko ministarstvo vanjskih poslova, kritizirali su prijedlog zakona parlamenta Hong Konga, zbog kojega su izbili prosvjedi. Jer, po njima, ako se taj zakon usvoji, bila bi ugrožena autonomija Hong Konga, “ljudska prava” i “demokratske vrijednosti”. Zbog tog prijedloga zakona, prosvjednici su u javnosti napravili veliku galamu, sa ciljem, očito da se ponajviše obrate zapadnoj, prvenstveno anglosaksonskoj javnosti. Pojedini od njih su demontstrativno nosili bivše stare zastave Hong Konga, dok je bio pod vlašću Velike Britanije. Međutim, kako kaže američki novinar Ian Goodrum, koji radi za kineske državne novine “China Daily”, taj prijedlog novoga zakon koji je izazvao toliku buru, ustvari je razuman prijedlog, koji treba omogućiti da Hong Kong Kini i Tajvanu može izručiti kriminalce, koji se kriju u ovom gradu. Jer po sadašnjem zakonu, naprimjer neki kriminmalac koji počini neki zločin u Kini i pobjegne u Hong Kong, ne može bitio izručen Kini.

Oko 70 “nevladnih organizacija”, od toga, mnoge međunarodne odnosno zapadne, podržali su otvoreno pismo organizatora prosvjeda, u kojem se zahtjeva potpuno povlačenje prijedloga novog zakona i odustajanje od njega (za sada, je prijedlog zakona samo odgođen, ali ne i povučen i to prosvjednicima očito nije dovoljno). A to otvoreno pismo su potpisali: Amnesty International, Human Rights Watch i Hong Kong Human Rights Monitor (HKHRM).
Održavanje sukoba između Hong Konga i Kine je destljećima bilo važno za SAD. Jedan visoki dužnosnik CIA-e, čak je priznao i rekao da je Hong Kong bio “naše uporište”.

NED ima 4 glavna ogranka, od kojih su najmanje 2 aktivna u Hong Kongu: Solidarity Center (SC) i National Democratic Institute (NDI).

U protekloj godini, NED je darovao SC-u 155.000 dolara, NDI-ju 200.000 dolara , ai HKHRM-u 90.000 dolara. Između 1995. i 2013. HKHRM je dobio ukupno skoro 2 milijuna dolara od NED-a.
Koalicija skupina organizatora prosvjeda u Hong Kongu, naziva se Civil Human Rights Front. Na portalu “Civil Human Rights Fronta”, kao članovi ove koalicije navode se HKHRM, Hong Kong Confederation of Trade Unions, Hong Kong Journalists Association, Civic Party, Labour Party i Democratic Party. NED i druge američke organizacije imale su svoje prste, također i u u prosvjedima u Hong Kongu, prije 5 godina, na što je vlada u Pekingu tada upozirila javnost.

POVEZANE VIJESTI

Izbornik