Peking tvrdi kako SAD ne bi trebale pretpostaviti da sve predstavničke vlade svijeta imaju ”isti okus”

Wang Yi
17 komentara

Kineski ministar vanjskih poslova Wang Yi pozvao je Washington na odustajanje od njihovih ideoloških pristupa vanjskoj politici. Yi je rekao kako nije u redu da SAD pokušavaju cijeli svijet prilagoditi sebi i onome kako to Americi odgovara.

Tijekom razgovora s američkim Vijećem za vanjske odnose, putem video veze u petak, Wang je ponudio niz prijedloga za koje je rekao da će poboljšati bilateralne odnose dviju nacija. Pozvao je SAD na potragu za mirnim suživotom s Pekingom, ali je također ustvrdio kako bi Amerika trebala prihvatiti da je Kina odabrala neovisan put i sustav.

“Demokracija nije Coca-Cola, koja sa sirupom koji proizvode Sjedinjene Države i koji ima isti okus širom svijeta. Svijet bi bio beživotan i dosadan ako bi postojao samo jedan model i jedna civilizacija“, napomenuo je stariji kineski diplomat.

Rekao je da je pogrešno opisivati Kinu kao “autoritarnu”, jer demokracija koja se primjenjuje u Kini “poprima drugačiji oblik od američkog oblika.” Istodobno, Washington bi se trebao suzdržati od korištenja demokracije i ljudskih prava kao izgovora za miješanje u unutarnje stvari drugih zemalja ili provociranje konfrontacije, koja može dovesti do “previranja ili katastrofe,” rekao je Wang.

Ministar vanjskih poslova optužio je bivšu američku administraciju pod vodstvom Donalda Trumpa za “remećenje međunarodnog sustava” i udaljavanje od obveza i odgovornosti koje Washington ima u svijetu. Rekao je da Peking pozdravlja “povratak multilateralizma” administracije Joea Bidena.

Peking i Washington nastavljaju zatvarati niz ekonomskih, političkih i vojnih pitanja, od trgovinskog rata koji je započela Trumpova administracija, do teritorijalnih sporova u Južnokineskom moru.

Za Kinu je američko miješanje u njezine unutarnje stvari postalo redovita tema prosvjeda. Prošlog mjeseca, kinesko Ministarstvo vanjskih poslova dovelo je u pitanje legitimitet SAD-a, Kanade, EU-a i Velike Britanije, koji su se proglasili “sucima za ljudska prava.” Kinesko dovođenje legitimiteta tih zemalja i saveza dovedeno je u pitanje nakon što su zapadne države sankcionirale dužnosnike Pekinga zbog navodnih kršenja prava nad ujgurskim, muslimanskim stanovništvom te zemlje.

Ranije ovog mjeseca američka obavještajna zajednica prepoznala je Kinu kao glavnog “konkurenta” Washingtonu, koji za cilj ima promociju “autoritarnog kineskog sustava” širom svijeta.

kinaSADWang Yi
Pretplatiti se
Obavijesti o
17 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
2 godine prije

Kakvi su to sve glumci,ne znas koji je gori..osim toga,Sha se zali,sad imaju svog covjeka na celu USA..dementan,potkupljiv i ucijenjiv preko sineka.hvala.

Brainstorm
2 godine prije

poslovni partner platforme midas pobjegao sa 2 mld. dolara:
Turska je izdala međunarodnu tjeralicu za osnivačem platforme za trgovanje kriptovalutama. Faruk Fatih Ozer pobjegao je u Albaniju s navodne dvije milijarde dolara od 391.000 ulagača. “
pise vecernji.
hrvati i zivjeti u inozemstvu? 3000 dolara na sat.
midas, midas.

Max
2 godine prije

Sterilna verbalna prepucavanja.

mao
2 godine prije

da mi je vidit crvenu zastavu na bijeloj kući…….

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI