Peskov – Nema trovanja radijacijom nakon eksplozije kod Severodvinska

Dmitrij Peskov Nuklearna elektrana
10 komentara

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov izjavio je u četvrtak da nije upoznat ni sa jednim slučajem trovanja radijacijom kod povređenih u eksploziji na testnom poligonu u blizini Severodvinsk.

“Ja toga nisam svestan, ne znam o kojim lekarima razgovarate. Potrebno je tačno znati o kojim se lekarima radi, ko su oni, kako se zovu. U ovom slučaju, ne možemo da govorimo o bezimenim lekarima”, rekao je, komentarišući izveštaji koje su širili brojni mediji u kojima se tvrdi da lekari u Arkhangelskoj oblasti nisu bili upozoreni na radijacijsko trovanje pacijenata koji su dopremljeni u njihove bolnice nakon što se nesreća dogodila na testnom poligonu na obali Belog mora.

Predstavnik Kremlja je takođe istakao da ruski predsednik Vladimir Putin sa mesta dobija “specifične, profesionalne informacije, zasnovane na instrumentalnom merenju. Nema razloga da se tim informacijama ne veruje”.

“Što se tiče mišljenja pojedinih lekara, sigurno je potrebno saznati kakvo je mišljenje i ko ga je izrazio.

U međuvremenu, odgovarajući na pitanje da li izgleda da ruske vlasti pokušavaju da spreče širenje informacija o nesreći, portparol Kremlja je upitao: “Jeste li pokušali da sagledate situaciju sa druge strane? Kao da neko namerno pokušava da pojača tenzije, iskrivimo stvarnost i predstavimo situaciju u svetlu koje sugeriše da postoje navodne pretnje? Jeste li razmišljali da problem posmatrate iz ovog ugla? ”

Peskov je pozvao “da se pitanje sagleda sa obe strane”.

Nesreća se dogodila na vojnom testnom poligonu u blizini Severodvinska u Arhangelskoj oblasti 8. avgusta. Rusko ministarstvo odbrane je u početku prijavilo da su u nesreći poginule dve osobe kada je došlo do eksplozije mlaznog motora na tečno gorivo. Kasnije su regionalne vlasti izjavile da je još šest osoba hospitalizovano nakon nesreće. 10. avgusta Rosatom je rekao da je u nesreći poginulo pet zaposlenih, a da su još tri osobe hospitalizovane.

Pretplatiti se
Obavijesti o
10 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
čmrk
4 godine prije

nema govora o radijaciji.

alfa33
4 godine prije

Isto kao i černobil,ni tad nisu rekli ništa dok drugi nisu očitali povišene doze radijacije u atmosferi. Dan danas se nezna ni približni broj umrlih i bolesnih,a kako tek možemo očekivati da vojska kaže istinu. Tako i da je možda istina što sad govore,teško da im i tko povjeruje…

Krševan
4 godine prije

Pa naravno da im vjerujemo…. Kao i kod Černobila…..

Son of Alerik
4 godine prije

Poginulo sedmero ljudi tijekom ispitivanja novog oružja ili “ došlo je do eksplozije izotopnog izvora energije za raketu s pogonom na tekuće gorivo”. Dakle, nuklearni incident. Roshidromet je 13. kolovoza objavio da je doza gama zračenja u Nenoksu nakon eksplozije premašena 4-16 puta u 6 od 8 promatračkih točaka. Vrhunske vrijednosti razine zračenja u susjednom Severodvinsku 8. kolovoza ubrzo su dosegle od 0,45 do 1,78 µSv / h sa pozadinskim vrijednostima od 0,13-0,16 µSv / h. “Liječnici koji su pomagali žrtvama eksplozije na vojnom poligonu u Nenoksu u blizini Severodvinska, na njihov zahtjev, poslani su na ispitivanje u savezni medicinski centar u Moskvi. To je izvijestio TASS pozivajući se na tiskovnu službu regionalne uprave.” “Publikacija Sjeverne novosti, bez poziva na izvor, izvijestila je da je u Regionalnoj kliničkoj bolnici Arkhangelsk sve zapečaćeno što je povezano s prijemom žrtava iz Nenoksa i pružanjem pomoći njima. Publikacija pojašnjava da liječnici nisu upozoravani… Čitaj više »

Dub Miroslav
4 godine prije

Da parafraziram Ernesta Hemingwaya:” Na istoku ništa novo!”.

alfa33
4 godine prije

A neznam čemu uopće ovaj članak,ispada da se međusobno rusi lažu,sad im opet krivi ameri,na kraju će biti opet se infiltrirao špijun cia-e kao i što su rekli za černobil…..čekamo da se jave dežurni rusoljupci,a možda su okupirani drugim temama pa ne stignu se baviti ovom…

Zare
4 godine prije

Samo 3.6 Roentgena comrade Dyatlov

mirko
4 godine prije

laze cim zine, kao nasi susjedni istocni,a samo koja je to fotomontaza,pogledajte samo stolicu u pozadini iz 1900 tih.
a zasto su se iskljucie tri stanice iz toga djela koje mjere zracenje po becom institutu kiji prati zracenje dijem svijeta

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI

Nije pronađen nijedan rezultat.