fbpx

Peti dan: Odgovornost političara – stvarni argumenti i protuargumenti

Peti dan - Odgovornost političara

Peti dan je jedna od rijetkih hrvatskih emisija, emitiranih na nacionalnoj televiziji, gdje se sučeljavaju različita mišljenja. S jedne strane imamo Mariju Selak i Ninu Raspudića, te do neke mjere Petra Tomeva Mitrikeskog, a na drugoj strani Lanu Bobić i Aleksandra Musića. Emisiju moderira Gabrijela Perišić. Slične emisije su rijetke na našim prostorima, ali i na Zapadu gdje smo analizirali medijski prostor dvije glavne europske članice u kojima slične emisije nemaju mjesta na nacionalnim televizijama. Jedino je RT popravio ovaj porazan zapadni prosjek, emitirajući sličnu emisiju u Francuskoj pod nazivom: Interdit d’interdire u kojoj sloboda govora puno gora nego u Petom danu.

Na donjem videu možete poslušati i pogledati polemiku i odgovornosti političara, ali i raznim medijskim manipulacijama kojima temeljitost nije previše bitna. Dvostruki kriterij više nije izuzetak, već norma o kojoj se sve manje razmišlja.

0 0 vote
Ocijenite članak
Sviđa li vam se Logično? Ako niste već lajkali, učinite sada: ❤
Pretplati se
Obavijest
guest
39 Comments
najstariji
najnoviji najviše ocjenjeniji
Inline Feedbacks
View all comments
Pizistrat Nelson
Gost
Pizistrat Nelson
1 godina prije

Zapravo emisija žali bože gledanja. To jedino kad dođem napušen petkom doma, pa mi…
Čak je i koncept krivi, već su se formirale tamo struje koje utječu na mišljenje… Zapravo je emisija namjerno polarizirana da se stvore dva kakti intelektualna promišljanja, moš mislit o promišljanju, karikiram, Rade Borić i Nine Raspudića, hahaha.. Radi se o formiranju dva tabora kakti suptostavljenih, hahahhaha…
Dno dna…

Nepušač
Gost
Nepušač
1 godina prije

Pizistrat Nelson, doista tako pričaju napušeni, što drugo od njih očekivati. Bar priznaš. 🙂 🙂 🙂

Pizistrat Nelson
Gost
Pizistrat Nelson
1 godina prije
Reply to  Nepušač

Taj sam

Pizistrat Nelson
Gost
Pizistrat Nelson
1 godina prije
Reply to  L. R.

Kakav link, šta je vama dragi L. R., ne šaljem ja nikakve linkove, ja samo komentiram emisiju HRT-a, a kakve vi veze imate s njima?
Nije na meni da razotkrivam rupe već na vama, zar ne.. Ja samo komentiram (primjećujem)

Nepušač
Gost
Nepušač
1 godina prije

Pizistrat Nelson, kritiziraš, a ne nudiš ništa bolje. Takve kritike su ravne k…u. Ipak ti pušenje ide bolje od kritika. 🙂

Pizistrat Nelson
Gost
Pizistrat Nelson
1 godina prije
Reply to  Nepušač

Čuj ovog, ne nudim bolje… Halo frende nije to na meni, već na onome koji to objavljuje?
No dobro, moje mišljenje je da emisija koju emitira HRT ne može sama po sebi biti neovisna emisija, kaj ti veliš?
Znači moja kritika se prvenstveno odnosila na kuću koja tu emisiju emitira :)… A posredno i na onog koji to prezentira…

Nepušač
Gost
Nepušač
1 godina prije

Samo ovce ne uključuju logiku i misle da je nešto betonirano. HRT je katastrofa, ali gornja polemika nije. Svi koji traže ideal, nikad ga neće naći. Ideal ne postoji. Postoje samo male razlike koje u nizu čine čuda.

Pizistrat Nelson
Gost
Pizistrat Nelson
1 godina prije
Reply to  Nepušač

Ma hajde, volim hrabre ljude hrabre volje… Ne pušači su mi uvijek bili uzor… Čega si se ti sve morao odreći u životu, cijenim…
E, gle frende, bitna je volja, treba znati prestati…

Moreno
Gost
Moreno
1 godina prije
Reply to  Nepušač

Nepušač Pizistrat Nelson dobro govori . . . pazi, tamo se pojavljuje u toj emisiji 5 – 6 društvenih inženjera koji se izmjenjuju i u sve se razume, od pobačaja, priko migranata, tubaša, trave i masona do Svete Stolice. Moš ih gledat i slušat samo nadimljen ka zmija . . . HRT poziva u emisiju samo provjerene samocenzurirane likove kojima se ni u teoriji nemože dogodit izlet izvan okvira kontrolnog sistema . . . pa uopće mi nije jasno kako se ti uspiješ pitat kako on ne nudi ništa bolje . . . valjda se podrazumijeva da se u emisije koje bi tile prikazat stvarno stanje i probleme društva osim društvenih inženjera pozvaju i one koji nisu plaćenici toga sistema . . . evo npr novinar Babić sa ovoga portala kad su teme iz područja o čemu on piše . . .

Sion
Gost
Sion
1 godina prije
Reply to  L. R.

@L. R.

On je samo jedan od onih kojima ništa ne valja, osim ako po svojim riječima nije “napušen”, ali iako mu ništa ne valja ipak nema prijedlog kako bi nešto valjalo. Valjda bi za sve bilo rješenje da se zapali trava, pa je odmah sve i bolje bar dok brija ne izblijedi, a stvarnost pokuca na vrata.

Pixi
Gost
Pixi
1 godina prije
Reply to  L. R.

L.R. se uvrjedio😂😂😂

Željko
Gost
Željko
1 godina prije

@Pizistrat Nelson Meni na HRT najbolja emisija, inače HRT je postao dno dna, na prste jedne ruke nabrojati dobre emisije! Ne bih se složio da je Marija kao Raspudić, Marija je realna i objektivna dok je Raspudić nešto kao Bujanec!

palermo
Gost
palermo
1 godina prije
Reply to  Željko

Nino je Čobanski Bujanec – velika Hrvatina, a rat proveo u Italiji…
Desni davež, dok je Puhovski onaj lijevi. Sve oni prate, sve oni znaju, Katice za sve… Pa kada ti ljudi rade?

Sparkling
Gost
Sparkling
1 godina prije

Ne gledajte HRT, mirnije se spava.
LP

Tokar
Gost
Tokar
1 godina prije

Nelson, ti nemaš intelektualnog kapaciteta da možeš pratiti dinamiku jedne ovakve emisije. Zaboravi HRT, vrsni sugovornici i oratori u emisiji vrijede slušanja (i gledanja) i oni su ti koji čine ovu emisiju odličnom.

Sion
Gost
Sion
1 godina prije

Ovakve objave i prenošenje emisije “Peti dan”, a posebice prenošenje izlaganja profesora Milinovića, uvelike doprinosi objektivnosti i transparentnosti portala, jer se ne potiče navijačko ozračje već se otvara vrata za zdravu polemiku o nekoj temi (što je obilježje “Petog dana) ili studioznije sagledanje neke tematike bez navijanja (što je obilježje profesora Milinovića). Makar da napomenem, iako se sa nekim informacijama u izlaganju navedenog profesora ne slažem, neosporna je činjenica kako je totični vrhunski stručnjak na svom polju, raspolaže zanjem i sve što iznosi obrazlaže i potkrepljuje.

Smatram to dobrom i pohvalnom inicijativom autora “L.R.”, no vjerujem da će objave biti značajno manje čitane i komentirane iz razloga što se većini ipak ne sluša izlaganja od sat vremena, a uz to tekstovi/izlaganja koja nisu navijačka definitivno ne potiču komentiranje. Iz tog razloga je pohvala još i veća, jer se iz navedenog čini da vam je barem u ovim objavama istina prije čitanosti, komentiranja ili aplauza. Neka vam je lijepi pozdrav.

Sion
Gost
Sion
1 godina prije
Reply to  Sion

Sa više stvari Miki, ali nebih sada ulazio u to jer je kasno:) Laka noć.

Blago
Gost
Blago
1 godina prije

S jedne strane imamo Mariju Selak i Ninu Raspudića, te do neke mjere Petra Tomeva Mitrikeskog, a na drugoj strani Lanu Bobić i Aleksandra Musića. S trece strane nemamo nikog, bila je Rada Boric, i Jokic…

palermo
Gost
palermo
1 godina prije
Reply to  Blago

Borićka dok ne priča o feminizmu i sličnim pi.darijama potpisujem gotovo sve što kaže. Sve što je valjalo otišlo je iz emisije…

Suze Roni
Gost
Suze Roni
1 godina prije
Reply to  palermo

Boricka je katastrofalna i daleko najslabiji dio te emisije.Inferiorna svim sudionicima. Prodju dva dana dok ona slozi recenicu, a najvise pazi da ne iskoci iz neoliberalne ideologije ciji je aktivist.Kad je ona otisla, ta je emisija dobila zraka.

Moreno
Gost
Moreno
1 godina prije

Peti dan je totalna fejkača. To je čisti društveni inženjering podjela na livo i desno di društveni inženjeri koji su školovani od samoga sistema u kojemu rade i plaću primaju za očuvanje statusa quo toga sistema. Nisan gleda sve emisije, samo par i sve mi je bilo jasno. To je isto ka u prošlome sistemu di nisi smija govorit išta protiv YU i JNA . . . neka mi se javi neko jesu li u ijednoj emisiji doveli nekoga društvenoga inženjera koji je zagovara izlazak Hrvatske iz EU i NATO . . . ja čisto sumnjan u to . . . a ako je to tako onda se tu nema šta komentirat . . .

B.A.N.
Gost
B.A.N.
1 godina prije

Na žalost tv-emisije pa ni puno ozbiljnije od ove neće dovesti političare odgovornosti. Od političara se mora tražiti samo ono što se može provjeriti, a to su brojke. Samo matematika može otkriti njihove laži i krađu. Inače će uvijek davati odgovore u stilu ministarstva suza svetog Lovre. „Mi smo dob za odlazak u mirovinu povisili za dvije godine, a životni vijek se produžio za tri.“
Znači još ste dobro i prošli.

Zvrk
Gost
Zvrk
1 godina prije

jedino što vrijedi gledati su noge gđice Selak.

Konrad
Gost
Konrad
1 godina prije

Peti dan je dobra emisija, ustvari kako kad, ovisno o temi. U zadnje vrijeme biraju se trivijalne teme, znao sam im pisati i pozvati ih da pišu o temama o kojima se i na ovom portalu redovno piše, ali oni se manje vise drže tema za široke mase iako emisija pretendira ciljanu publiku koja voli čuti drugačije razmišljanje.. Npr. jedna od najgledanijih emisija je bila kada su pričali o Stepincu, moš mislit!? Tako da su oni ustvari vrlo osrednji kada ih se pogleda objektivno, međutim kada ih se stavi u kontekst HRT-a, onda su briljantni. Od sudionika, po meni Marija je daleko iznad, shvaca kako sistem radi, vrlo racionalna, Nino ima problem kada su nacionalne teme onda nema kritičnosti, Petar je priglup, lakovjeran, on misli da je Plenki super premijer a EU prava stvar, Music, komplicira i govori na nekoj svoj razini ali je ustvari nezanimljiv, i na kraju ovo mjesto koje popunjava neka od feministkinja, ništa posebno za reći.

oddball
Gost
oddball
1 godina prije
Reply to  Konrad

i da čestu su tu neke trenutno aktualne teme, ali Marija mi je problem u emisiji, ne vidim tu previše racia, mislim da joj je najvažnije da bude u pravu i da njena bude zadnja što zna upropastiti neke rasprave, Petar je tu trebao biti kao predstavnik prirodoslovnog znanstvenika, nakon Šibera, međutim Petar je izgubljen slučaj, u njegovoj glavi se sve vrti oko vjere i “gospodina” i tu nema ni pameti ni sreće, Aleksandar izuzetno načitan i inteligentan, vrlo racionalan, najveći problem je što je nepopravljivi amerofil i većina teza mu proizlazi iz anglo-američkog rakursa, svejedno, najzanimljiviji za poslušati, Nino konzervativac novoga kova, sve smo od njega čuli već pred koju godinu i vrijeme je za novo lice jer se opasno ponavlja, inače iako se uglavnom ne slažem sa njime zanimljiv za poslušati, vrlo kvalitetni argumenti iz krščansko-konzervatinvog konteksta, ipak iritira koliko je opsjednut titom komunistima i jugoslavijom

PPP
Gost
PPP
1 godina prije
Reply to  oddball

Oddball, neka si ovo napisao jer sada znam s kime imam posla. 🙂

Ti bi izgleda uklonio sve s kojima se ne slažeš, bez obzira što mirno i uljudno argumentira.

Marija je za tebe Space Shuttle glede racia.

Hihot
Gost
Hihot
1 godina prije
Reply to  oddball

Raspudić izgubi svaku racionalnu misao kad se spomene Jugosalvija. Mržnja koja ga prema istoj obuzme j e u potpunosti dominantna tako da čovjek postane iracionalan. Ko bik kojem mašeš s crvenom krpom.

Suze Roni
Gost
Suze Roni
1 godina prije
Reply to  Hihot

Isto tako mozemo reci da projugoslavenski nacionalisti izgube razum svaki puta kad se spomene neovisna Hrvatska drzava izvan propale Juge.

oddball
Gost
oddball
1 godina prije

izuzev mitrikeskog koji je hm,.. koji ne znam šta radi tamo , imamo intelektualce različitih profila, koje je ponekad zanimnljivo slušati i kada ili osobito kada se ne slažem sa pojedinim tezama jer su argumenti zanimljivi, ako ništa emisija je poučna u smilsu kako stvarni intelektualci civilizirano i argumentirano raspravljaju o različitim temama, kažem poučno bi moglo biti za mnoge kometatore na ovome portalu,… btw emisiju gledam od prapočetaka kada je pofuk bio moderator , a mandić zvijezda emisije, bilo je boljih i lošijih sezona, ekipa sa šiberom je meni bila najinteresantija, …. autocenzure nažalost ima što su neki gore primjetili ali ipak imajte na umu da je to režimska televizija i sa time na umu razina slobode misli i govora u ovoj emisiji je bez presedana

jezevakucica
Gost
jezevakucica
1 godina prije

Na HRT- u gledam samo Malu kuću u preriji.Nemojte me pitati zašto jer je kasno.Laka noć.

Direktor
Gost
Direktor
1 godina prije
Reply to  jezevakucica

Jednoga dana lasica će istjerati ježa iz njegove kućice pa će netko snimiti seriju kako je to divno, krasno, lijepo i svi ćemo biti oduševljani tim prizorom naseljavanja lasice u tuđe dvorište.

jezevakucica
Gost
jezevakucica
1 godina prije
Reply to  Direktor

Direktore,
U Hrvatskoj je počinjen ježocid
Lasica je malo zakasnila,i ježa i kućicu ministarstvo koječega u HR izbacilo je iz obavezne lektire.Jež je sada ilegalac kao Tihi i Prle.
A sada ću ti za kraj odati tajnu.Da si povezao moj komentar sa jednim tu blizu,shvatio bi da mi je prva rečenica bila dekoracija a da je druga ustvari bitna za zezu.Iako se slažem s tvojim komentarom na prvu rečenicu,serija je ok i nema onog klasičnog američkog preseravanja Šalje dobre poruke o onom što su oni odbacili ili stavili na stranu a nije teret već blagoslov koji stane u 10.Božjih zapovjedi, bio neko vjernik ili ne.Pozz!

palermo
Gost
palermo
1 godina prije

Najluđe mi je da svi kenjkaju protiv Jugoslavije, socijalizma (mrtvog konja je najlakše cipelariti), a gotovo svi su oni na državnim jaslama po faksevima, institutima…

POVEZANE VIJESTI

Nije pronađen nijedan rezultat.

Izbornik