fbpx

„Pobuna“ Zelenskog u SAD-u može značiti da Ukrajinu i susjede čeka burno razdoblje

Vladimir Zelenski

Svi analiziraju što su i kako su Trump, Biden i Zelenski rekli jedno drugome, a sve to otvara priliku da zavirimo u jedan vrlo osjetljiv, tajanstven i zatvoren fenomen. I ne, ovdje nisu važni Trump ili korupcija Bidena starijeg i mlađeg. Ovo je unutarnji svijet Vladimira Zelenskog. Kao osobe, sa svim svojim ljudskim manama i sklonostima.

S Porošenkom je sve bilo kristalno jasno. Bolno umišljen, krajnje narcisoidan, vrlo pohlepan, varljiv i okrutan predsjednik. Bilo kakva lijepa gesta mu je bila potpuno strana, dok su ga karakterizirali cinizam i neprincipijelna pohlepa.

Lako bi bilo napisati potpuno iste psihološke portrete, uz neke granice, svih prethodnih ukrajinskih predsjednika. Ali što je s Vladimirom, „slugom naroda“?

Što mi zapravo znamo o Vladimiru Zelenskom kao osobi? Čudno, vrlo malo. Kad je bio glumac, vidjeli smo ne njega, već masku, njegovu sliku sa scene. Kad je postao političar, radije je držao usta zatvorenim i govorio malo. Nije se otvorio. A sada, kad je postao predsjednik, također izbjegava “pretjerano ljudske” geste i riječi, skrivajući se opet pod maskom, ovaj put ne komičara, već šefa države. Za sve vredniju priliku koja nam se sada otvara moramo zahvaliti američkim prijateljima.

Zelenski je posjetio SAD, što je također imalo medijsku pozadinu. Nemilosrdni američki novinari su iznijeli na svjetlo najsmrtonosnije kompromitirajuće dokaze protiv njega, ali se Zelenski nije obazirao na oštre riječi.

Stvar je u tome da su svi dijelovi ovog glupog Watergatea čak gluplji nego što možete zamisliti, tako da čak i sam ukrajinski predsjednik Vladimir Zelenski izgleda kao besmislena budala. Prije toga bio je komičar koji je u seriji igrao ulogu predsjednika Ukrajine. Zanimljiva činjenica, ali jedna od njegovih scena, gdje su on i još jedan glumac snimaju da svira klavir, komentiraju stari video ”Četvrt 95„ i pričaju viceve o aferama u Americi. Vrlo pogrdne. Nema čak ni zle satire ili nepristojno sofisticirane propagande. Ne, postoji samo pljuvanje kroz zube i izrazi „kakva budala“ ili „imbecil“.

Ali ovo je ton Zelenskog i u New Yorku je bio toliko pogođen da ga je sve natjeralo da nepotrebno oštro reagira, što je, posebno u kontekstu gotovo vazalne ovisnosti Ukrajine o Sjedinjenim Državama, zvučalo kao izravna pobuna.

“Ukrajinske vlasti neće provoditi istrage na temelju naredbi iz drugih zemalja. Ne bi nam se trebalo narediti da nešto učinimo. Mi smo neovisna zemlja”, rekao je Zelenski novinarima.

Dakle, ovdje, od “Mi smo neovisna zemlja”, koliko je dugo prošlo? Možda pet minuta?!

I ovdje je važan kontekst biografije glumca-predsjednika. Doista je Zelenski, bez šale, uspješna osoba. Čovjek koji je dobio svoju prilično veliku državu, držeći na oku svakog drugog, osim one koji nadziru njega, a postao je bogati čovjek iz obitelji običnih inženjera.

Je li sve ovo vrijedno poštovanja? U očima samog Zelenskog, da. On poštuje sebe i vjeruje da bi i drugi trebali to učiniti. Ali ovi “drugi” ne misle tako.

On je udario u klavir čekićem. Nerazumna budala. Njegovo mjesto je u kabareu, a ne na Trumpovom prijemu.

„Igrao sam kao glumac kod američkog predsjednika,“, moći će se jednom pohvaliti.

Jednom riječju, „kralj nije stvaran“. Još gore od lažnog, on je vanjska parodija „kralja“.

Nakon što je preuzeo predsjedništvo, Zelenski je nastojao djelovati brzo, odlučno i nemilosrdno. “Brzina i napad”, “oluja i nevrijeme”. Jedna po jedna glava guvernera, gradonačelnika i drugih dužnosnika letjele su kroz prozor, a prizor “Izlazite odavde, razbojnici” postao je svakodnevica. Tako da nitko ne sumnja da su glumac i komičar ostali u prošlosti, a predsjednik Vladimir Zelenski je potpuno drugačija osoba i ovdje se nema čemu smijati.

No, ono što je u unutarnjoj politici bilo sasvim izvedivo, vani se pokazalo gotovo nemogućim. Predsjednik Zelenski opet je podsjetio da za sada nije ništa drugo do komičar. Štoviše, vrlo nadaren. I što može učiniti kao odgovor? Pa, govoriti o “neovisnoj zemlji” i da “nitko neće diktirati Ukrajincima što će činiti”.

I sada dolazimo do same suštine. U stvarnoj duši Zelenskog postojala je gorljiva i afektivna želja za dokazivanjem svojih voditeljskih sposobnosti. Za sve. Za unutarnje i vanjske aktere. Tako da se nitko ne bi pomislio nasmiješiti gledajući ga kao bivšeg komičara.

Ako je Porošenko u konačnici pao na novac, onda je Zelenski pao na samopoštovanje, osobni ponos, ambiciju. Radi ovoga je Zelenski spreman izgovoriti oštre riječi i učiniti teške akcije. Ali dokle može otići? To je pitanje.

Vjerojatno će odgovor na to pitanje dobiti u narednim godinama predsjedavanja. Na što će točno ciljati kako bi, prema vlastitim izračunima, pobudio poštovanje čelnika svjetske politike, potpuna je misterija, ali sudeći po zaokretima u domaćoj politici, neće mu biti dosadno. To mogu biti dobre stvari. Na primjer, može pljuvati po snažnom lobiju američkih i unutarnjih “jastrebova” i dati mir Donbasu. Tako  će zaraditi znatan ugled kao mirotvorac i poštovat će ga europske vođe. Tu mogu biti i loše stvari, nepredvidive, da, recimo, odjednom započne lokalnu antiterorističku operaciju u Zakarpatju zbog “prijetnje mađarskog separatizma”. Može protjerati poljskog ambasadora već nakon sljedećeg ubojstva Ukrajinca u Poljskoj. Ili poslati ukrajinske trupe negdje da pomognu Saudijcima. Ima širok izbor akcija po kojima može ostati upisan u povijesti.

I on će definitivno učiniti “nešto takvo”. Prije ili kasnije. Dali su mu da shvati da ga ne poštuju, sada u odgovoru mora pokazati da će ih to koštati mnogo više nego što njegovi neprijatelji i kritičari misle.

0 0
Ocijenite članak
Pretplati se
Obavijest
guest
36 Comments
najstariji
najnoviji najviše ocjenjeniji
RoPe
Gost
RoPe
1 godina prije

Zelenski igra po scenariju kojeg pise Rotschild.
Koji je istinski vlasnik ukrajinskog plinovoda.

Moreno
Gost
Moreno
1 godina prije

RoPe Pa to je uobičajeni obrazac i u našim balkanskim državicama. Neki uče skript napamet godinama ka Kolindica, koja je u stanju izjavit kako “Hrvatska sukreira američku vanjsku politiku”, a neki ti skript priko noći prominu i uspiju naučit novi ka Milo Đukanović koji je nakon gostovanja Rothschildove jahte u CG na nju bija pozvan i odma od najdugoviječnije lopine na Balkanu posta uglađeni zapadni političar ☺

Yeah
Gost
Yeah
1 godina prije

Ne samo da smo sukreatori americke politike nego o saudijske, posto su nedavno kupili nase izvore pitke vode.

Lucija
Gost
Lucija
1 godina prije

Y
Svatko može prodati samo ono što je njegovo. 😁

Slavonac
Gost
Slavonac
1 godina prije

Tebe logicno,nece izbrisati.Imas ti svoji puno budala,stosu pisali memorandume.

Siniša
Gost
Siniša
1 godina prije

Evo kako pečat na pogrešnom mjestu napravi memorandum nevažećim.nesrećo..
“Đaci Devete beogradske gimnazije pet sati, od sedam do 12 časova, bili su na granici kod Šida sa Hrvatskom, gde ih hrvatski graničari nisu pustili da uđu u njihovu zemlju na putu do Slovenije navodno zbog papirologije. Kako su roditelji javili, a njima njihova deca s kojima su na vezi, na hrvatskoj granici su im rekli da su imali sve potrebne papire, ali da tobože pečat nije na pravom mestu.”

Slavonac
Gost
Slavonac
1 godina prije

Cudno,ja prije 60g,pijo Americko mljeko u prahu,i ucijo ruski jezik.

tihobl
Gost
tihobl
1 godina prije

Kakvi Rotsildi, Zelenski je sitnija riba, njemu je gazda Kolomojski.

Siniša
Gost
Siniša
1 godina prije

Kolomojski ti je samo posrednik….

tihobl
Gost
tihobl
1 godina prije

Americki receno supervizor za Ukrajinu i direktni handler za Zelenskog.

Ptica
Gost
Ptica
1 godina prije

Slusao sam na danskom radiju analizu/pregled telefonskog razgovora Trumpa i Zelenskog. Razmjere takve poniznosti/samoponizavanja su iznenadile cak i doticnog danskog analiticara, da ima neko bolji od njih u tome. Navode se rijeci u stilu, vise puta, “vi ste hijadu posto u pravu, ja ucim od vas”. Nema tu ni “p” od predsjednika.

Kajzer Soze
Member
Kajzer Soze
1 godina prije

Prestao sam čitati tekst kod sledeće rečenice : Mi smo neovisna zemlja”, rekao je Zelenski novinarima.

Moreno
Gost
Moreno
1 godina prije

Kajzer Soze Pa ne triba uopće čitat ikakve napisnine ako se očekuje od političara, naročito onih na vlasti, ne pročitat floskule koje su dio političkog folklora . . . jedna od meni najdražih floskula političara je ona “nema alternative” . . . odma mi se faca ozari . . . ☺

nessy
Gost
nessy
1 godina prije

Kad god netko naglasi npr. “ja sam ipak kralj, morate me postovati”, ili “mi smo neovisna zemlja”, stvarnost je suprotna, i onaj koji to govori je toga svjestan. Onaj tko je stvarno vrijedan postovanja, nema potrebu to naglasavati.

Moreno
Gost
Moreno
1 godina prije

Ukrajinu i bez Zelenskoga, a i bez Trumpa čeka “burno razdoblje”.

samo tako
Gost
samo tako
1 godina prije

Očekuje je “izrazito hladno razdoblje uz povremenu buru”. Rat je završio, na redu su pregovori

Zvrk
Gost
Zvrk
1 godina prije

Ne bih se složio da ih išta čeka zato jer nemaju što čekati. Oni jesu u burnom razdoblju, još od studenog 2013.

Slavonac
Gost
Slavonac
1 godina prije

Logicno,bilo bi logicno i higijenski napisat kakav je Evroski parlament donijo zakljucak.Napisite cjeli tekst,jer se tice gradjana sa ovi prostora.Ja cu u dvje rjeci,nacizam i komunizam su jednako zlo.Hvala,nadam se dame necete izbrisati.

tihobl
Gost
tihobl
1 godina prije

A Hrvatska je bila nacisticka, a zatim komunisticka zemlja. Po EP najvece zlo su DDR, Madjarska i Hrvatska.

Siniša
Gost
Siniša
1 godina prije

Pa nisi upućen…Ruža,hrvtska poslanica u EP je rekla da je Hrvatska nepravedno optužena za nacizam.

tihobl
Gost
tihobl
1 godina prije

Vidi Ruze komunjare stare. A sto se ne ogradi od komunizma? Sto ne rece da Tito i Bakaric nisu hrvati vec da su ih podmetnuli srbi? Proslo bi to u EU parlamentu.

Slavonac
Gost
Slavonac
1 godina prije

Ne prijatelju,znas ti dobro koji siju zlo na ovim prostorima.Jos se biraju,i ispijaju mozak vama.

Siniša
Gost
Siniša
1 godina prije

Siniša
Gost
Siniša
1 godina prije

Ko nije?
Ovima je mozak veoma pun….
“Đaci Devete beogradske gimnazije pet sati, od sedam do 12 časova, bili su na granici kod Šida sa Hrvatskom, gde ih hrvatski graničari nisu pustili da uđu u njihovu zemlju na putu do Slovenije navodno zbog papirologije. Kako su roditelji javili, a njima njihova deca s kojima su na vezi, na hrvatskoj granici su im rekli da su imali sve potrebne papire, ali da tobože pečat nije na pravom mestu.”. Zanimljivo papiri su na granici sa Mađrskom bili ispravni, djeca se vratila i otišla preko Mađarske.

Siniša
Gost
Siniša
1 godina prije

Porediti Nacizam sa Komunizmom zbilja čudno ne uvezati demokratiju sa ta dva sistema jer su i jedno i drugo i treće u stvari tiranije.

nessy
Gost
nessy
1 godina prije

Vec je bio clanak o tome.

samo tako
Gost
samo tako
1 godina prije

Zaključak vrijedan toaletnog papira

Radoznali
Gost
Radoznali
1 godina prije

Nacizam je političko uređenje a komunizam bi trebao biti pravedniji sistem raspodjele dobara( a nikad nije nigdje zaživio ) suprotnost od neljudskog kapitalizma. To je kao stavljanje u isti koš kruške i paradajz

NE zelenski
Gost
NE zelenski
1 godina prije

… on ce razprodati i unistiti Ukrajino

Kaj ti
Gost
Kaj ti
1 godina prije

Sta jos ima za prodat? Uzeli su kenjci sta vrjedi.

Bidni nermine
Gost
Bidni nermine
1 godina prije

A tko se sve danas bavi propagandom i piše po PR tabloidima i portalima kao “NeLogično”. Tip koji snažno drži analni otvor raširen na “izvolte” dok mu je grlo puno sperme različitih ruskih tajkuna nam objašnjava kako su svi glupi i sve je glupo i ništa nema smisla i on to jedini razumije.
Kako je novajlija u politici Zelenski glup i kako je nakon nekoliko tjedana zavrtanja ruke od strane Trumpa odjednom Trump u problemima do grla, plus možda se pokreće blokirana istraga oko korumpiranih Ukrajinaca koji su “odlučili” da kupuju neodgovarajuću američku naftu za pet puta više para i LPG plin umjesto odgovarajuće ruske, a usput da ratuju s Rusijom i kupuju enormne cifre oružja. I usput on skine s vrata amerikance koji su ih potplaćivali kao što je Biden sin i otac. A lik je eto, glup i nesposoban i ništa nego komičar a on PR mudrac će nam sve objasniti samo da evo popuši još jednog.

Siniša
Gost
Siniša
1 godina prije

Ukrajina je Američka prćija…..
Radije Ruska gubernija nego američka prćija…

Čoban
Gost
Čoban
1 godina prije

Eto odgovora !šta može Zelenski učiniti,za spas sebe i Ukraine može sa sporom oko dombasa i drugih krajeva sklopiti savez sa Rusima ,Putin samo šapne Trampu –budi miran to je naše dvorište i stvar je riješena.

samo tako
Gost
samo tako
1 godina prije

Nije li Zelenski zatekao stanje kakvo je? Je li ga on možda stvorio ?
Bez protoka vremena je besmisleno analizirati političko djelovanje dotičkog, koje je usput za sada uspješno.
I kakve veze ima sa time njegova bivša karijera?
Uz dužno poštovanje autoru, članak je sveden na pljuvanje i omalovažavanje

Siniša
Gost
Siniša
1 godina prije

U čemu je njegovo dosadašnje političko djelovanje pozitivno?

puki
Gost
puki
1 godina prije

porosenko je bio covjek cio-neokonsa, ratoboran ali glup ko top
zelenski sada ima ulogu da glumi malo umjerenijega, ali i one je kenjao o ruskoj agresiji

porosenko je htio taktikom batine, Zelenski hoce taktikom mrkve

ali obojica su pripadnici izabranog naroda, koji je vlasnik i Ukrajine i SAD-a
Ukrajina ostaje i dalje “Kazarstan”

POVEZANE VIJESTI

Izbornik
36
0
()
x