Pogledajte kako je koja zemlja u UN-u glasala za američku rezoluciju o Krimu

Dvorana UN-a
54 komentara

U Ujedinjenim narodima se glasalo za američku rezoluciju o „militarizaciji Krima“. Rezultati su uglavnom unaprijed poznati, a američke rezolucije o ovoj temi već duže vrijeme ne dobivaju ni polovicu broja glasova zemalja članica Ujedinjenih naroda. A ovdje, uzimajući u obzir odsutne, pokazalo se da je negdje oko trećine glasalo za rezoluciju.

To su uglavnom Sjedinjene Države i njeni sateliti, plus europski vazali. Osim toga, ovoj podršci treba dodati i „države“ poput Andore, Lihtenštajna, Malte, Monaca, Mikronezije, San Marina i Vanataua, a čudno je da ovaj put na glasanju nisu bile ili su bile suzdržane „sile“ kao što su Palau, Nauru, Tuvalu i druge, koje sve zajedno nemaju stanovnika kao neke od gradskih četvrti bilo koje veće svjetske prijestolnice. Uz dužno poštovanje prema svim suverenim narodima, čak i ako imaju stanovništvo od nekoliko desetaka tisuća ljudi, ovdje se mora reći da se radi o zemljama od kojih su mnoge i službeno protektorati ili Sjedinjenih Država ili europske mikro državice koje „čuvaju veliki susjedi“, stoga je nemoguće govoriti o bilo kakvom suverenitetu i neovisnoj vanjskoj politici, a te „države“ u ovakvim glasanjima imaju istu težinu kao jedna Kina ili Indija.

Osim toga, složili se ili ne s rezolucijom, bilo bi logično da ju je na glasanje predstavila Ukrajina, ali to nije bio slučaj, jer u Washingtonu još uvijek žive u uvjerenju da su svjetionik i čuvar slobode, mira i demokracije u svijetu.

Naravno, Kina se tradicionalno zalagala za Rusiju, a protiv su bili i ruski saveznici u Zajednici nezavisnih država. Protiv su bila i takozvane „komunističke“ države, ruski saveznici u sirijskom ratu, te brojne zemlje Trećeg svijeta koje nisu u idiličnim odnosima sa Sjedinjenim Državama. Dakle, zabava je bila tradicionalna.

Kao i obično, Washington je i ovaj put morao progutati poruku: “Cijeli svijet je s nama!”, što je sve češće slučaj u proteklih nekoliko godina.

FOTO: Kako je tko glasao za američku rezoluciju o „militarizaciji Krima“ – (Za /Protiv/ Suzdržani i bez glasa oni koji nisu bili prisutni)

Kako je tko glasao za americku rezoluciju o „militarizaciji Krima“

militarizacija KrimaUN
Pretplatiti se
Obavijesti o
54 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Patetika
4 godine prije

Boli?

čitalac
4 godine prije

Da, da….
Ali ipak je onih koji su protiv tek oko 13% a onih za oko 42%.
Tako da se može različito tumačiti.
U redu možemo reći – tko nije za taj je protiv (što baš i nije) pa će rezultat biti puno bolji.
Bilo kako bilo ipak Ameri nisu uspjeli. Možda djelomice.

Mlata
4 godine prije

Opet će Srbi pod skute okolne narode, vidim ja…blesavom Srbinu ponovo podmetnu kukavičije jaje

eks
4 godine prije

Tu rezoluciju Amerikenjci mogu koristiti kao toalet papir. Amerikenjci ne poštuju i gaze svaku rezoluciju koja nije njima po volji, pa će tako i Rusi “poštovati”ovu rezoluciju . Amerikenjci ne poštuju ni rezoluciju 1244 , za koju su i sami glasali, jer im ne odgovara primena te rezolucije. Očigledno da u momentu usvajanja te rezolucije nisu predvideli da će se situacija razvijati onako kako se razvijala. Očekivali su nešto drugo, ali to je malo duža priča .

Kajzer Soze
4 godine prije

Hrvatska,Slovenija,CG,Makedonija po običaju ZA ,Srbija NE a čak je i BiH bila suzdržana

Milancz
4 godine prije

Mogu sa tom rezulucijom onu stvar obrisati..OSN je postala sprdacina od organizacije ..Krom nikada vise nece bití Ukrajinski..

nessy
4 godine prije

Ako USA nisu dobro obavijestwni (a jesu), nemoguce je Krim militarizirati. Krim je miltariziran jos, jako davno, u vrijeme SSSR, sto oni jako dobro znaju. Krim je i bio prvenstveni cilj ‘operacije Ukrajina’, na koju su po vlastitim rijecima potrosili vise od 5 milijardi dolara. Kako bi im samo, dobro leglo, da su uspjeli rasporediti svoje baze na Krimu. Ali, posto je revolveras protivnik bio brzi, sada im Ukrajina i nije bas toliko vazna. preostale su im ovakve besmislene rezolucije, i plakanje u jastuk. Bili bi sada zgodno, da Rusija predlozi rezoluciju o demilitarizaciji Arizone i New Mexica.

samo tako
4 godine prije

Šteta potrošiti i jedan $ za OUN. Sve poslati u svoje države i zavariti sva vrata i prozore. Najbespotrebniji teatar na kugli zemaljskoj

opergnawfrbgewfiuwefuqwedfqwe
4 godine prije

Rezolucija od onih koji za stvora ubijaju zadnja dva stoljeća po cijelom svijetu……….

Pi-zdro
4 godine prije

ovdje se jasno vidi ‘Masters Plan’ (kao i na novčanici od jednog dolara….)Ove pudlice od zemalja iz t.z. EU su samo tek tolike da kvorum i kvotu popune… bàš sličnu kao u bivšem SSSRu, čak su zemlje bivšeg Varšavski pakta imale više individualnosti i suverenosti nego ove Eu-pudlice.Pa je i smješko prikazivanje ovih glasanja i rezultata jer to nisu suvereni subjekti, izuzev donekle Velike Britanija i Francuske al i one su upregnute u haremu….

Kruško
4 godine prije

Jednu suverenu zemlju razbijes na 6 vazala i jedan glas protiv pretvoris u 6 glasova za. Carolija postoji

Hmmm
4 godine prije

Češka R, Slovačka i Mađarska – ZA.
Hmmmm.
Suverenost na nivou.

ad astra
4 godine prije

Interesantno tko je glasao protiv. Među državama koje su bile protiv nema niti jedne koja je članica EU ali zato ima onih koji pretendiraju postat član. Politika je komplicirana aktivnost. Nekad se moraš odlučiti koju stolicu ćeš koristiti. Da li onu preko koje trguješ, izvoziš razvijaš gospodarstvo ili onu drugu preko koje dobavljaš ratnu tehniku. Teška odluka. Jedna od najvećih mana političara i diplomata je prenaglašena emocionalnost.Nema prijatelja u politici, samo interesi. Ako prema nekome pokazuješ prenaglašene simpatije, koje on prima s rezervom i ne odgovara istom mjerom onda je to znak da si si izbio adute iz ruku. Političari i diplomate uvijek razgovaraju implicite, rijetko kad eksplicite. Nikada se ne dovodiš u situaciju pokazati svoje probleme, a posebno ne kazati da ti je netko garant za tvoju sigurnost. Ali neka, mladi političari imaju vremena učiti, samo je pitanje cijene tog njiho0vog učenja.

Sonja
4 godine prije

Bas me zanima koliko zemalja bi poslalo svoju vojsku da ” oslobodi ” Krim ? Pretpostavljam,bilo bi 99.9% susdrzanih.

Mali Mujo
4 godine prije

Nije li Krim i u SSSR-u i u Ukrajini bio autonomna oblastm sto je ostao i u Rusiji, dakle sa pravom odlucivanja sa kime i kada ce? A USA investirala 5 mlrd $ da zaposjedne Krim pa popusila to je tako u neoliberalnoim kapitalizmu investiras pa popusis i ides dalje ako nije klisko pod nogama.

Savovic Danilo
4 godine prije

Ovako:-sto se tice Krima to je gotova prica,on je dio Ruske federacije I to se vise nikad promijeniti nece.Ono o cemu moze da se pregovara je status istocne Ukrajine gdje je de facto ista situacija sa razlikom sto ce se traziti resenje da se ne mijenjaju granice Ukrajine u tom dijelu ali ne prije nego se dobiju cvrsti dokazi I nadje model da tamosnje stanovnistvo bude zasticeno od neizbjeznog pogroma neonacistickih formacija ukoliko se bude vjerovalo na rijec vlastima u Kijevu.Znaci prvo status pa onda omogucavanje Ukrajinskoj vojsci da preuzme kontrolu nad granicom

Milosav Brankovic
4 godine prije

SVE ZEMLJE KOJE NISU GLASALE ZA AMERICKU REZOLUCIJU, DA SA RUSIJOM KINOM , INDIJOM BRAZILOM NA CELU OSNUJU NOVU SPORTSKU ASOCIJACIJU U SVIM SPORTOVIMA.TREBALO BI DA IZADJU IZ DOSADASNKE,GDE AMERICKI SPORTISTI NE PODLEZU NIKAKVIM DOPING KONTROLAMA.

Brainstorm
4 godine prije

ne mogu nacrtati pa moram podobno opisati.
na gornjoj slici gdje su predstavljene zemlje stoje mali kvadratici. neki (ti kvadratici pokraj imena zemalja!!!) su zelene boje, neki su zuti, neki crveni a neki su potpuno crni.
kad kazem crveni mislim na kvadratice crvene boje, NE NA KOMUNISTE.
kad kazem zuti mislim na kvadratice zute boje, NE NA KINEZE.
kad kazem zeleni mislim na kvadratice zelene boje, NE NA ENVIROMENTALISTE.
kad kazem crni mislim na kvadratice crne boje, NE NA CRNCE IZ AFRIKE, NE NA FASISTE, NE NA CRNU LEGIJU JURE FRANCETICA.
jel sad jasnije, admine?
dakle, sad, kad se nadam da sam podrobno objasnio znacenje rijeci u mojem komentaru pitam admina zasto moj komentar ” crveni, zuti, zeleni i crni. sto su crni?” ne moze biti objavljen?

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI