fbpx

„Policija misli i riječi“ je rekla svoje: Moskva koristi Covid-19 da podijeli Europu

Faktograf Pinokio

Rusija je opet kriva za sve i pandemiju koronavirusa koristi za podrivanje Europske unije. Ova tvrdnja, apsurdna koliko neistinita, sama po sebi ne bi bila opasna da nije dio izvješća policije misli i javno izgovorene riječi, takozvane radne grupe za strateške komunikacije „East StratCom Task Force“, koja djeluje pod izravnim zapovjedništvom i nadzorom povjerenika za sigurnost i vanjsku politiku Europske komisije Josepa Borrella. Ovo je tijelo u ožujku 2015. osnovano kao dio Europske službe za vanjsko djelovanje (EEAS), kojom također upravlja Borrel, a zadaća mu je suzbijanje dezinformacijske kampanje Rusije i „proaktivna politika“ EU u Armeniji, Azerbajdžanu, Bjelorusiji, Gruziji, Moldaviji, Ukrajini i samoj Rusiji.

East StratCom je agencija koja polaže račune povjereniku Borrellu, odnosno Europskoj komisiji, a njegovi  tjedni Pregledi dezinformacija, koji se objavljuju na ruskom i engleskom jeziku, su temelj za rad organizacija koje djeluju u okviru kampanje „Fact checkinga“, čiji je ogranak u Hrvatskoj sve poznatiji Faktograf.

Kako ovo funkcionira u praksi? Jednostavno. „Policija misli i izgovorene riječi“ pregledava „prokremaljske informacije“ i tjedno izvještava što je istina, a što laž. Tako je, na primjer, nedavno portal Roberta Valdeca bio na udaru što je naveo da su „Bijele kacige“ u Siriji propagandno krilo sirijske Al-Qaide. To je službeni stav Europske komisije i povjerenika Borrella, tako stoji u izvješću EEAS-a i East Stratcoma i sve što vidite svojim očima, što potvrđuje da Bijele kacige djeluju isključivo na teritoriju terorističkih skupina u Siriji i da su njihovi članovi malo na bojištu, a onda se presvuku i glume „civilnu zaštitu“, je laž, optička, varka, iluzija, fotomontaža, što god, uglavnom „prokremaljska propaganda“. Posljedice koje snose oni koji se usude napisati bilo što što je u suprotnosti s propagandom Bruxellesa, bilo EWU ili NATO pakta, su gašenje računa na društvenim mrežama i ograničavanje širenja takvih sadržaja. Tako je barem zasad, dok se ne prijeđe na strože mjere od cenzure u informacijskom polju.

Istina o Bijelim kacigama, čije članove nitko ne bi primio u susjedstvo, a kamoli u dom, uključujući naše vrijedne čuvare istine iz Faktografa, samo su dio takozvane „ruske propagande“. Kroz dansko ministarstvo obrane je danski list Berlingske ranije pribavio dokument kojeg je izradio East StratCom s navodnim primjerima ruske propagande. „Istinu“ iz zapadnih medija o ovim slučajevima znate, tako da nije potrebno duljiti priču. Sve ostalo je „ruska propaganda“ kojoj je cilj razbiti „jedinstvo“ Europljana i Europske unije, a koje je to „jedinstvo“, sam Bog zna.

Ruska propaganda“ je bila verzija o obaranju leta Malaysia Airlinesa MH-17 nad Donbasom, navodi kako je švedski ministar obrane naoružavao Ukrajinu, bombardiranje humanitarnog konvoja u Aleppu u rujnu 2016. godine, kada su valjda Rusi bombardirali konvoj šiitskih civila iz dva grada u okruženju zapadno od Aleppa, koji se kretao treba slobodnom teritoriju, iako na internetu možete vidjeti snimke na kojima se vidi eksplozija i da se ne radi o zračnom udaru. Jedina je mogućnost da su šiiti sami sebe raznijeli kako bi okrivili „humanitarne djelatnike“ organizacije Jabhat Fateh Al-Sham, novo ime za sirijsku Al-Qaidu, koja je svojim borcima naredila da malo skrate bradurine, operu se i obuku koliko toliko pristojne uniforme.

Tu je i rusko miješanje u izbore u Sjedinjenim Državama 2016. godine, iako je specijalni istražitelj Robert Mueller na kraju rekao da ga nije bilo, pa vijest da su njemački vojnici silovale djevojku i Litvi, što nijedan ruski medij nije objavio.

Pa francuski predsjednički izbori 2017. godine, navodno trovanje Sergeja i Julije Skripal u Salisburyu, kemijski napad u Istočnoj Gouti o kojem se saznalo da je bio insceniran i da sirijska vojska s tim nikakve veze nije imala i mnoge druge stvari. Zapravo bi trebalo uzeti sve „tjedne Preglede ruskih dezinformacija“ koje objavljuje East StratCom i vidjeti što sve tamo stoji, jer na temelju tih izvješća agencije za „Fact checking“ daju sugestije za cenzuru vašeg bloga, osobnog računa na društvenim mrežama, portala i svrstava vas u skupinu „ruskih propagandista“, neovisno o tome što vi mislili ili mislite da imate pravo misliti i reći, uz sve argumente kojima raspolažete.

East StratCom i Zeleni: „Moskva koristi Covid-19 da podijeli ujedinjenu demokratsku Europu“

Rusija je opet kriva za podrivanje jedinstva EU. Prema grupi zastupnika u Europskom parlamentu, Moskva zlokobno koristi pandemiju koronavirusa koja je izbila u Europi. Slične izjave dolaze i iz Sjedinjenih Država, gdje tvrde kako Rusija i Kina optužuju Ameriku za širenje virusa po svijetu. Ovi „stručnjaci“ su sigurni da je Rusija odlučila iskoristiti da unese razdor u ujedinjeni zapadni svijet, a Moskva to vidi kao pokušaj Washingtona i Bruxellesa da nađu novi razlog kako bi Rusiju optužili za sve svjetske probleme.

Tri zastupnika iz kluba Zelenih-Europskog slobodnog saveza pozvala su vodstvo EU da se pozabavi trenutnim „dezinformacijama“ o Covidu-19 koje dolaze iz Moskve i Pekinga. U svom otvorenom pismu zastupnici su istakli kako Moskva i Peking “pokušavaju potkopati Europsku uniju i širiti nepovjerenje među lokalnim stanovništvom i europskih zemalja prema EU, njenim demokratskim vrijednostima i institucijama”.

Gdje je to „jedinstvo“ i gdje su te „demokratske vrijednosti i institucije“, najbolje je pokazala kriza s pandemijom, a da nitko nije morao izgovoriti ili napisati jednu jedinu riječ o onome što se trenutno događa u EU.

Ovdje imamo jednu zanimljivost koju bi mogli objasniti psiholozi. Sva tri potpisnika pisma dolaze iz Njemačke. To su Aleksandra Giese, Viola von Kramon-Taubadel i Sergey Lagodinsky. Ovaj „zeleni“ trio je porijeklom iz Astrahana, a Lagodinsky, koji je emigrirao na Zapad početkom devedesetih, poznati je mrzitelj svega ruskog i to dolazi i njegove biše domovine. U intervjuu za Deutsche Welle je ukidanje sankcija Rusiji nazvao “neproduktivnim”, naglašavajući da je glasao protiv povratka ruske delegacije u PACE, te da je bio oduševljen aktivnostima blogera Alekseja Navalnog, njegovog suradnika na programu World Fellows na Sveučilištu Yale.

Posebno treba naglasiti da se u pismu parlamentarci, koji nikada nisu dali niti jedan konkretan primjer moskovske „dezinformacijske aktivnosti“, pozivaju na “nedavna otkrića” radne skupine East StratCom, stručne skupine pod nadzorom čelnika europske diplomacije Josepa Borrella. Međutim, sam Borrell je nedavno pozdravio  pomoć koju Moskva pruža Italiji na pozadini pandemije.

Zapravo su zastupnici u Europskom parlamentu izrekli su slične prigovore kao u Sjedinjenim Državama, gdje je Fiona Hill, koja je do prošle godine bila odgovorna za europske i ruske poslove u Trumpovom vijeću za nacionalnu sigurnost, rekla da „Rusija i Kina pokušavaju okriviti SAD za širenje koronavirusa u svijetu“.

„Moskva i Peking rade zajedno“, rekla je Fiona Hill za Washington Post, a europski Zeleni, koji mogu pozelenjeti, ali od srama, samo kad bi ga imali, odmah su prihvatili ovaj narativ.

Međutim, optužbe protiv Rusije i Kine samo svjedoče o zbrci zapadnih elita, napomenuo je bivši zastupnik  Europskog parlamenta Miroslav Mitrofanov.

“Iz njihove retorike prethodnih godina je jasno da sve dobro dolazi iz euroatlantskog podrijetla, a sve loše iz Rusije. Ali se pandemija ne uklapa u ovu priču. Oni bi to voljeli, ali nema dokaza o krivici Rusije i Kine za ovo što se događa i ostaje im da ponavljaju staru otrcanu dogmu da je Rusija nekako, iako nitko ne razumije kako, kriva za sve ovo“, rekao je Mitrofanov za ruski Pogled.

„Kupce ili korisnike ove priče trebalo bi tražiti u nadnacionalnim strukturama Europske unije. Italija zahvaljuje Rusiji, Njemačka raspravlja o ukidanju sankcija, a samo birokracija u Bruxellesu nastavlja demonizirati Rusiju“, smatra njemački politolog Alexander Rahr.

Očito je da u uredima birokracije u Bruxellesu postoje snage koje ne žele mijenjati svoj politički kurs i žele nastaviti kurs žestokog sukoba s Rusijom.

Rahr je podsjetio da su u izjavama u serijalu “Rusija ruši EU”, davanim tijekom priliva izbjeglica prije pet godina, briselski političari optužili su Moskvu da sponzorira stranke koje su se protivile migrantima.

„Nije iznenađujuće da Zeleni ostaju instrument antiruske propagande. Ova je stranka u početku bila kritična prema Rusiji, Kini i Turskoj, zemljama koje ne zadovoljavaju njihove ideje o liberalizmu“, objasnio je Rar.

“Kada je u pitanju spašavanje života ljudi, Zelenima to nije zanimljivo. Oni pokušavaju baciti ulje na vatru antiruske retorike, jer se boje da će se ugasiti“, požalio se njemački stručnjak. Prema Rahru, europska birokracija u pravilu djeluje pod pritiskom lobista iz Sjedinjenih Država.

Ali ovaj put je malo je vjerojatno da iza svega stoji Washington, smatra Timofej Bordačev, programski direktor Međunarodnog raspravnog kluba Valdai. Ali čak i ako postoji naredba, glavna meta nije Moskva, već Peking.

“Bivša savjetnica Bijele kuće Fiona Hill je poznata od ranije. Nju je lako razumjeti, jer je ona ove navike razvila još ’90-ih. Ne bih smatrao njezinu izjavu znakom neke nove politike prema Rusiji”, rekao je Bordačev.

Usput, Fiona Hill je na suđenju u procesu opoziva svjedočila protiv Trumpa, stoga bi razumnije bilo vjerovati da iza izvješća  East StratComa i pisma troje njemačkih „zelenih“ zastupnika stoje njima bliski američki demokrati, a ne Trump.

Što se tiče samog Trumpa i čelnika EU tiče, oni će, prema Bordačevu, sada vjerojatnije pokušati dogovoriti s Rusijom. Američki politički i medijski napad je gotovo u potpunosti usmjeren protiv Kine.

Dodajmo tome kako čelnik europske diplomacije Borrell, kada je govorio  o ruskoj pomoći, nije okrivio Moskvu, već Peking, za pokušaj “infiltriranja” u strukture EU pod krinkom pružanja pomoći. Međutim, Borrell potpisuje izvješća East StratComa i „policije misli i izgovorene riječi“ djeluje pod njegovim zapovjedništvom, zbog čega i on dijelom snosi odgovornost za postupke parlamentarnih frakcija u Strasbourgu.

Kao što je ovo tijelo stvoreno na razini EU i djeluje u okviru Europske komisije, isto se može reći da iza takvih napada ne stoji čitav „kolektivni Zapad“, već onaj dio euroatlantskih elita koji su zainteresirani za dugoročni sukob s Moskvom i Pekingom.

U međuvremenu je sam Trump, govoreći za Fox News, javno je doveo u pitanje tvrdnje tiska u Washingtonu da Rusija, Kina i Iran šire lažne vijesti o koronavirusu u svijetu.

“Prije svega, ne znaju što rade. Ako čitate Washington Post, onda ne trebate vjerovati u to. Vjerujem u vrlo malo onoga što vidim. U Washington Postu vidim članke koji su tako lažni, što je očigledno“, rekao je Donald Trump.

Međutim, kampanja se neće zaustaviti ovdje, s koronavirusom, jer Europska služba za vanjsko djelovanje (EEAS) postojim od 2010., dok zloglasni East StratCom radi od 2015. godine.

EEAS i njegov ogranak za suzbijanje „ruske dezinformacijske kampanje“ i „proaktivno djelovanje EU u zemljama istočne Europe koje nisu njen dio, uključujući Rusiju“, što je eufemizam za briselsku propagandu na razini one koju vodi Radio Slobodna Europa, vrlo su opasni, jer kao sigurnosne agencije polažu račune samo jednom čovjeku, Josepu Borrellu, vjerojatno i njegovoj šefici Ursuli von der Leyen. S druge strane, ako idemo od vrha prema dnu, EEAS i East StratCom zapravo određuju što je istina, a što laž, ali ne na temelju argumenata, već strateških ciljeva euroatlantističke elite na umoru, fazi u kojoj je najopasnija i spremna na sve.

East StratCom Task Force / Fact checking / Deutsche Welle  / VZ / Valdai Club

VAŽNA PORUKA ZA LOGIČARE

Vrijeme uvjeravanja prolazi. One koji ne shvaćaju što se događa, treba ignorirati i ne gubiti vrijeme na njih. Poštene, empatične i logične osobe se trebaju okupiti, bez obzira na osobna uvjerenja i svjetonazore. Osim raskrinkavanja, dolazi vrijeme djelovanja brojnim i legalnim sredstvima u gospodarstvu, zdravlju, autonomiji… U protivnom, sve će nas porobiti.

Pitate se što učiniti nakon čitanja ovog teksta? Jednostavno, šaljite i dijelite tekst poštenim, empatičnim i logičnim osobama. Informirajte bližnje o postojanju portala Logično. Priključite nam se na našem Telegram kanalu tako što ćete kliknuti na Vijesti.  Od danas možete komunicirati i pisati nam u Telegram grupi Zajednica. Budimo složni, mudri i jaki.


Posjetite naš novi video kanal na platformi Odysee i obvezno se registrirajte, kao i najveću arhivu alternativnih video snimaka Jubitu.

Svidio vam se članak i
pitate se što možete napraviti?
PODIJELITE ga s PRIJATELJIMA

*Stavovi izneseni u kolumnama su osobni stavovi autora i ne odražavaju nužno stav redakcije portala Logicno.com

Pretplati se
Obavijest
guest
Zaštitite svoje ime u komentarima... REGISTRACIJA
58 Komentara
najstariji
najnoviji najviše ocjenjeniji
Inline Feedbacks
View all comments
shumadinac
Gost
shumadinac
2 godine prije

“Moskva koristi Covid-19 da podijeli Europu”
Ih al su pametni – ja sam to znao i pre nego što se Covid-19 pojavio.

Nil 1
Gost
Nil 1
2 godine prije

Hahahahaha

Zvone
Gost
Zvone
2 godine prije

Još jedan dokaz da je EU pudlica amera

Bluebird
Gost
Bluebird
2 godine prije

“Moskva koristi Covid-19 da podijeli Europu”
Pa zašto Rusi na to nisu milili prije?

Robert Valdec
Gost
Robert Valdec
2 godine prije

Taj isti Josep Borell, inače španjolski ‘socijalist’, kriv je što neki od nas neće moći nabaviti zaštitnu masku, možda se zbog toga zaraziti i umrijeti. Govno. https://normabel.com/briselski-cinovnik-zaustavio-pomoc-iz-kine/

Dejan
Gost
Dejan
2 godine prije

Putin i Tramp se čuli, razmenili koju reč, Putin se ponudio da pošalje pomoć u medicinskim sredstvima, Tramp prihvatio i već se donose zaključci da su njih dvojica napravila savez protiv nadnacionalnog satanističkog kulta koji vlada svetom. Zanimljivo… Evo još u svoj savez da prime Siđipinga i super. Elita može… Pročitaj više »

nenormalno lud i zbunjen
Gost
nenormalno lud i zbunjen
2 godine prije

Rusi su krivi da Mrtvo more umire…..

Bosanac
Gost
Bosanac
2 godine prije

…a slijepi mishevi pomrli u Izraelu

Moreno
Member
Moreno
2 godine prije

Ja mislin kako se smanjila propaganda protiv Rusije koja more bit sritna šta nije optužena kako je ona uvalila koronu u Wuhan i posli je distribuirala po svitu.

Trt
Gost
Trt
2 godine prije

Moskva koristi Covid-19 da podijeli karte u beli.

mali jere
Gost
mali jere
2 godine prije

Ja ne znam sta Rusija sve radi ali znam da volim Rusiju i Vladimira Putina. Kad bih mogao dobiti rusko drzavljanstvo otisao bih sa svojom obitelji zivjeti u Rusiju.Kupio bih si malo obradive zemlje i bio bih zahvalan Rusiji i Rusima sto su me primili.Za mene je Rusija jedna od… Pročitaj više »

eu kolonija
Gost
eu kolonija
2 godine prije

dakle ako govoriš ono što narod želi čuti onda si populista a ako govoriš ono što želi čuti soroš I njemu slični onda si demokrata. ispada da narod ne zna ništa iako su dio toga naroda I akademski građani I intelektualci

Ivo Lola
Gost
Ivo Lola
2 godine prije

Odvratna je ta agencija, odvratni su joj ciljevi. Iz EU se šire samo odvratne stvari , ništa konstruktivno i pozitivno. Rusijo, razbij satanistička go*na i spasi nas bezdušnih, hladnih, “civiliziranih” europejaca!

Suze Roni
Gost
Suze Roni
2 godine prije

Malo je članak pretenciozan iako uglavnom sve sto je autor naveo stoji. Naime, antiruska propaganda se sve vise pretvara u antirusku histeriju i nailazi na sve manje plodno tlo, unatoc silnom naporu da se poveca ukupna kolicina mrznje i netolerancije prema Rusiji i svemu sto je rusko. Propagandiste polako hvata… Pročitaj više »

nije bitno tko
Gost
nije bitno tko
2 godine prije

Američka štala ovaca zvana EU, puca po šavovima. U zapadnoj propagandi vidno je prisutno kaotično i očajno stanje, u kojem se nalazi ceo zapad. Posle virusa, Evropa če u gepolitičkom smislu izgledati potpuno drugačije.

Helena
Gost
Helena
2 godine prije

Ako kod ruskog rukovodstva ima iole mozga postaraće se da oslabi nekog ko se otvoreno neprijateljski ponaša prema Rusiji i služi kao poligon za napad na njenu teritoriju. Rusija je velika sila dugi niz vekova, koristi se takođe politikom “zavadi pa vladaj”, iako nikad tako pohlepno i agresivno poput ostalih… Pročitaj više »

davor
Gost
davor
2 godine prije

S obzirom da se pandemija korona virusa u Europi poklopila sa Brexitom zar treba tražiti dalje neke odgovorne osim onih uobičajenih na Zapadu..

SamoPitam
Gost
SamoPitam
2 godine prije

A di ćemo mi di ćemo, lijevo ili desno?

Dejan
Gost
Dejan
2 godine prije

Evo jednog zanimljivog predavanja gde profesor priča o simulaciji korona virusa koja se desila u Nemačkoj 2012 godine.

https://www.youtube.com/watch?v=kzpQx-LsBck&t=15s

slobodan
Gost
slobodan
2 godine prije

a, tko plaća ovaj faktograf… soroš ili kissinger (ned)?

Alex
Gost
Alex
2 godine prije

“Moskva koristi Covid-19 da podijeli Europu”

Fakat im ide biznis…Moskva u karanteni, u Rusiji će na kraju balade biti par tisuća mrtvih i tko zna koliko zaraženih….
Samo isprani mozgovi mogu sasatavit ovakvu imbeciliju. Čestitke i aplauzi.

nije bitno tko
Gost
nije bitno tko
2 godine prije

Polandokio….

nije bitno tko
Gost
nije bitno tko
2 godine prije

Mogu samo zamisliti kakva govnad je smislila ovakvu bednu pričicu….

Abe 04 RemiLou
Gost
Abe 04 RemiLou
2 godine prije

I to stvarno funkcionira? Stvarno razmažena derišta kako netko nekidan reče.

Mucke
Gost
Mucke
2 godine prije

Od silne propagande,ne samo anti ruske, se izgubi vijest o prihvacanju ruske pomoci u savladavanju”pandemije” od strane SAD.Sinoc kad sam citao ovu vijest umalo se nisam izvrnuo sa stolice.Ovakvo nesto je jednostavno nemoguce ukoliko ne postoji nekakav dogovor koji treba zapecatiti.Kakav bi to mogao biti dogovor i ko je sve… Pročitaj više »

Armagedon
Gost
Armagedon
2 godine prije

Ka sto sam jucer pisa da je ovo vliki rat izmedu dvije sile , u sto san se osviedoci veceras . Politicka borba je opet buknula posli telefonskog razgovora izmedu Trampa i Putina . Demokrati su vanka pameti cak trazu da se Trampa smijeni jer se ne moze nosit sa… Pročitaj više »

EDO
Gost
EDO
2 godine prije

jeli su normalni u euro komisiju? meni se čini da su luđaki i psihopati. pogotovo zeleno-id..ti.

Max
Member
Max
2 godine prije

ne koriste oni ništa ovu pandemiju koriste neki drugi.

POVEZANE VIJESTI