fbpx

Poljska i Rusija – Povijest sukoba i suradnje dvije slavenske zemlje

Ivan Grozni - Poljska - Rusija

Danas se, nažalost, područje Baltika i Poljske pretvorilo u mjesto potencijalnog sukoba NATO pakta s Rusijom.

Nepotrebno je pojašnjavati kako ruski političku vrh i vojska neće napasti nijednu zemlju članicu NATO pakta i da gomilanje oružja i vojne opreme na sjeveroistoku Europske unije ima posve drugu svrhu. Možda isprovocirati napad, što se neće dogoditi, iako je vjerojatnije da je cilj prodaja oružja o kojoj ovisi jedan od ključnih sektora američkog gospodarstva, vojno-industrijski kompleks. U raspirivanju napetosti se koriste svi argumenti, iako je ključni pripojenje nekada ukrajinskog Krima, što je bio nešto više od pola stoljeća, Ruskoj Federaciji. Ovo područje nije izabrano slučajno.

Moskva, Poljska i Litva su se stoljećima borili za teritorij stare Rusije s različitim uspjehom. Osim toga, gledajući sudionika ove borbe, može se govoriti o jedinstvu zajedničkog teritorija iz tog doba. Kao što često biva, svatko je smatrao da je teritorij njegov i borba se vodila nekoliko stoljeća.

Činilo se da je Ivan Grozni bio korak do ujedinjenja “obiteljske baštine”, ali su nakon pola stoljeća pobjedu već slavili Poljaci. Poljski garnizon u Kremlju se jedno vrijeme smijao “domorocima”, ne znajući da će u bliskoj budućnosti biti žrtve “kanibalizma”.

Nakon se vojno-političko klatno njihalo nekoliko puta, kraj je došao 1648. godine.

U to je vrijeme veliki utjecaj među stanovništvom imala Crkva i na istočnom dijelu Poljsko-Litavske Unije, države nastala 1569. ujedinjenjem Kraljevine Poljske i Velike kneževine Litve, pravoslavno stanovništvo se ujedinilo pod vodstvom Bogdana Hmeljnickog. Hetman je tražio pomoć Moskve.

Kako je carska vlada odgovorila? Prvo, podržala je pobunjenike oružjem, barutom i hranom. Drugo, primila je izbjeglice u pogranična područja svoje države, gdje su živjeli uživajući samoupravu. Treće, Moskva se angažirala u diplomaciji. Ruski carski predstavnici su govorili su o “pravima pravoslavnog stanovništva na teritoriju poljske države”.

Rezultat ove politike, koja je kombinirala vojnu pomoć i diplomaciju, je bio da su u Moskvi shvatili da se problem ne može riješiti pregovorima. Međutim, trebalo je tri godine da se nešto učini. Car se iskreno bojao započeti rat protiv Poljske, prisjećajući se događaja iz “Vremena nevolja“. Stoga je 1651. godine sazvan Zemaljski Sabor, kako bi donio odgovornu kolektivnu odluku. Glavni zagovornici ponovnog ujedinjenja Velike i Male Rusije bili su pravoslavni poglavari. Do 1653. konačna je, nakon sastanka carske vlade, koji je trajao mjesec dana, donesena odluka tog vremena.

Započele su vojne operacije, a onda se ispostavilo da Poljaci više nisu oni stari. U Malorusiju je poslano relativno malo pojačanje, dok je car glavne snage poslao u Smolensk, Siverjanščinu, današnji Černigov, te u područje Bjelorusije. Nije bilo mnogo otpora. Do kraja 1655. godine je cijeli “sporni teritorij” bio je pod kontrolom Ruskog Carstva.

Tada su se borbe preselile na područje Litve i Poljske. Šveđani su, procjenjujući situaciju, odlučili su da je došlo i njihovo vrijeme i brzo ušli u Varšavu i Krakov. Poljski kralj Jan Kazimir je pobjegao u inozemstvu, a Rzecz Pospolita, staro ime Poljske, prestala je postojati. Međutim, Rusija i Švedska su se, umjesto tihe podjele teritorija, počele boriti jedna protiv druge.

U ovoj povijesnoj epizodi je car Aleksej Mihailovič djelovao je kao “legitiman nasljednik poljskog prijestolja”, što je u određenom smislu bilo jamstvo povezanosti Rusije i Poljske. Švedski kralj se oslonio na “poljsku oporbu”. Intervencija je završila s rastom patriotizma u Poljskoj i vojnom osvetom.

Rezultat svega je bio da je Moskva dobila samo  istočni do povijesne regije Malorusije, na lijevoj obali u današnjoj Ukrajini, Zaporožje, Smolensk i područja Siverjanščine, današnjeg  Černigova na sjeveru Ukrajine. Kijev je kupljen od Poljaka za 146 000 rubalja, što se smatralo značajnim političkim ustupkom Poljskoj.

U XVIII stoljeću je politika Ruskog Carstva bila uspješnija i zaštita prava vjerske pravoslavne manjine je koordinirana s jakom, za to vrijeme, proruskom strankom u poljskom parlamentu.

1764. godine, uz snažnu potporu ruske carice Katarine II, na poljsko prijestolje dolazi Stanisław August Poniatowski. Rusija je pokušavala iskoristiti Poljsku za vlastite interese, ali zato nije smjela dozvoliti njezin konačni pad. Nakon rata s Napoleonom je značajan dio područja Poljske opet postao dio Ruskog Carstva. Poljacima se taj status nimalo nije sviđao. Od 1830. do 1863. su podignute tri velike poljske pobune i stradalo je na desetke tisuća ljudi.

Ruske su vlasti jednostavno riješili problem i dali su zemlju buntovnih plemića poljskim seljacima. Usprkos poljskom separatizmu, Poljaci su se aktivno integrirali u rusku carsku vojsku. Od 1862. je oko 20% časnika u Rusiji bilo poljskog podrijetla.

Nadalje, ne samo poljski revolucionari, nego je i poljska vojska igrala svoju ulogu u povijesti Rusije. Na primjer, tijekom Oktobarske revolucije 1917. godine je poljski revolucionar Felix  Dzerzhinsky bio na jednoj strani barikade, dok je s druge bio časnik Anton Denikin, po majci Poljak. Prvi se borio za ideju svjetske revolucije, a drugi za “jedinstvenu i nedjeljivu Rusiju”. Točnije, vodio je istoimeni vojno-politički pokret na jugu Rusije.

Ovdje dolazimo do Drugog svjetskog rata i Konstantya Rokossowskog, prema ruskim dokumentima Konstantina Konstantinoviča Rokosovskog, rođenog 1896. u Poljskom Carstvu u Varšavi u obitelji inspektora gradske željeznice. Maršal Rokosovski se i danas smatra gotovo najboljim sovjetskim zapovjednikom Velikog domovinskog rata.

Dakle, tijekom povijesti su Rusija i Poljska bile povezane na različitom državnim i političkim razinama, a dijele i neke povijesne ličnosti, kao što je Konstantin Rokosovski, što je jedinstven slučaj u povijesti da je bio maršal u dva carstva.

Jasno je da je moderna “rusofobna Poljska” stvorena kao politički projekt kojem je zadaća spriječiti potencijalno jačanje utjecaja Rusije u istočnoj Europi. Koncept ovog projekta je nastao još u vrijeme kolapsa ruskog carstva. Međutim, nakon raspada Sovjetskog Saveza je u njega uključena i Ukrajina, koja je također, ne toliko svojom voljom, koliko vrijednim radom i uloženim milijardama dolara također “usidrena” u ovaj projekt.

Na početku Drugog svjetskog rata je Poljska, unatoč savezničkim odnosima s Velikom Britanijom i Francuskom, brzo je pregažena. Nakon raspada Sovjetskog Saveza je Poljska dobila ulogu antiruske geopolitičke ispostave.

Trenutno se Poljska odjednom našla između “tri vatre”. S jedne strane je politički vazal i ovisna o Londonu i Washingtonu. S druge strane je u sukobu s Berlinom oko integracije u EU, ali isključivo pod uvjetima europskog liberalizma. Istovremeno se sukobljava s Kijevom zbog uskrsnuća nacionalističke i neonacističke ideologije Stepana Bandere, koja je pokosila i odvela u smrt više od stotinu tisuća Poljaka. Treća strana s kojom je Varšava u sukobu, ali službeno, je Rusija i danas je u ovoj slavenskoj zemlji rusofobija službena i poželjna retorika. Rušenje spomenika sovjetskim vojnicima ne treba posebno spominjati.

Je li se sve ovo događa zbog toga što je cijela poljska vladajuća elita poginula u avionskoj nesreći kod Smolenska, baš kada je započelo približavanje Moskvi? Postaviti ovo pitanje je potpuno logično.

VAŽNA PORUKA ZA LOGIČARE

Vrijeme uvjeravanja prolazi. One koji ne shvaćaju što se događa, treba ignorirati i ne gubiti vrijeme na njih. Poštene, empatične i logične osobe se trebaju okupiti, bez obzira na osobna uvjerenja i svjetonazore. Osim raskrinkavanja, dolazi vrijeme djelovanja brojnim i legalnim sredstvima u gospodarstvu, zdravlju, autonomiji… U protivnom, sve će nas porobiti.

Pitate se što učiniti nakon čitanja ovog teksta? Jednostavno, šaljite i dijelite tekst poštenim, empatičnim i logičnim osobama. Informirajte bližnje o postojanju portala Logično. Priključite nam se na našem Telegram kanalu tako što ćete kliknuti na Vijesti.  Od danas možete komunicirati i pisati nam u Telegram grupi Zajednica. Budimo složni, mudri i jaki.

Svidio vam se članak i
pitate se što možete napraviti?
PODIJELITE ga s PRIJATELJIMA

*Stavovi izneseni u kolumnama su osobni stavovi autora i ne odražavaju nužno stav redakcije portala Logicno.com

Nije pronađen nijedan rezultat.

Pretplati se
Obavijest
guest
Zaštitite svoje ime u komentarima... REGISTRACIJA
35 Komentara
najstariji
najnoviji najviše ocjenjeniji
Inline Feedbacks
View all comments
Antonio
Gost
Antonio
3 godine prije

Postovani prijatelji – komentatori na ovom sajtu, zelim vam:
SRETNU, ZDRAVU I USPESNU NOVU GODINU.

PS. Bilo mi je ljepo kontaktirati, razmenjavati stavove s vama. Produzite u istom tempu. Ja vas i dalje citam…

bbbb
Gost
bbbb
3 godine prije

Poljska se prodala ciozapadu misleći da će ih oni zaštiti a ovi ih uvijek izdavali a izdani imaju kompleks od veće nacije slavenske i od tog kompleksa sve ide. Ništa nisu naućili iz bliže povijesti kad su ih huškali na njihovog Šiklgrubera zbog Dancinga i onog koridora a i sad… Pročitaj više »

shumadinac
Gost
shumadinac
3 godine prije
Reply to  bbbb

Ivan Grozni je (što je vrlo interesantno i za šire razmatranje) ime u originalu – neprevedeno. Najispravniji prevod bi verovatno bio Ivan Strašni. Detalj ali ne baš nebitan.

bbbb
Gost
bbbb
3 godine prije
Reply to  shumadinac

Imenom ga sotoniziraju oni koji ustoličiše masona Petra i nazvaše ga v. a Ivana g. e zato je Ivan veliki jer nije bio njihov. A i u vrijeme njegove vladavine kao i za vrijeme Staljina broj rusa rastao.

Savio
Gost
Savio
3 godine prije
Reply to  bbbb

U vrijeme Nikolaja drugog, poslednjeg ruskog cara je broj Rusa porastao za 50 miliona.

Kan Horde
Gost
Kan Horde
3 godine prije
Reply to  Savio

da, ali Ivan je bio iz prave ruske dinastije, za razliku od Romanovih – zapadnih konjušara koji uostalom i potječu iz graničnog područja prema Poljskoj i Litvi, tko zna šta su uopće. Taj zadnji car Nikolaj nije imao ni kap ruske krvi.

Zvrk
Gost
Zvrk
3 godine prije
Reply to  Kan Horde

Prava dinastija kao potomak vikinških razbojnika?

Kan Horde
Gost
Kan Horde
3 godine prije
Reply to  Zvrk

Vikinških ? Da, a ta povijesna otkrića da su Rjurikoviči bili Vikinzi nastala su u 17. i ugavnom 18. stoljeću za vladavine Romanovih, povjesničar Muller, ‘ruski’ povjesničar Muller je ustanovio i pretvorio u kanon da je izvorna ruska dinastija zapravo stranog, ‘vikinškog’ porijekla. Dakle, stranci na dvoru Romanovih su utvrduili… Pročitaj više »

bbbb
Gost
bbbb
3 godine prije
Reply to  Kan Horde

Kan Horde, sve to smrdi na tamu.

bbbb
Gost
bbbb
3 godine prije
Reply to  Kan Horde

Pa zato sam i Ivana prozvao velikim jer nije njihov.

bbbb
Gost
bbbb
3 godine prije
Reply to  Savio

Ja to kao ne znam Savio.

Ivo
Gost
Ivo
3 godine prije

sounds familiar i ovdje kod kuće.

Koča Popović
Gost
Koča Popović
3 godine prije

Konacno jedan objektivan tekst o modernoj Poljskoj. Ona je politicki projekt zapada i samo zahvaljujuci tome sto je igrala ulogu psa cuvara i siritelja NATO mrznje, dobila je i nesto povoljnije kredite i inekcije krupnog kapitala, a ne zahvaljujuci tome sto je poljsko vodstvo mudro i pametno.

shumadinac
Gost
shumadinac
3 godine prije
Reply to  Koča Popović

Isto kao što je prethodno urađeno sa Južnom Korejom, Tajvanom…
Isti način i isti cilj.

Arkaj
Gost
Arkaj
3 godine prije
Reply to  shumadinac

Može se proširiti i na Njemačku i Japan

shumadinac
Gost
shumadinac
3 godine prije
Reply to  Arkaj

I Hong Kong i Singapur… 🙂

Alerik
Gost
Alerik
3 godine prije

Pošteni ljudi, poštenih namjera su najjače oružje kad su pod kontrolom psihopata koji su u stanju najbolje vrline ljudi iskoristiti za nanošenje štete drugima, kao i ljudima s kojima manipuliraju. Nema sumnje da jastrebovi iz američkog vojno-industrijskog kompleksa potenciraju strah u Poljacima od ruske prijetnje iz barem dva razloga –… Pročitaj više »

Ivo
Gost
Ivo
3 godine prije
Reply to  Alerik

nova godina, stari trol.

Alerik
Gost
Alerik
3 godine prije
Reply to  Ivo

Imaš nešto dodati mojem komentaru? Ili ti je zadatak proganjati druge koji komentiraju suvislo, za razliku od tebe? Uf, oprosti, nije mi palo na pamet da možda misliš na sebe staroga:)

žrec
Gost
žrec
3 godine prije
Reply to  Alerik

Alerik, meni se čini da si ti jedini od komentatora pročitao tekst. Ostali čim vide Rusiju na jednoj strani a xy na drugoj, odmah drvlje i kamenje po xy-onu. Neki bi i izmet pojeli samo ako je u njega zapiknuta ispravna ideološka ili politička zastavica. A glavni dio teksta jest… Pročitaj više »

Tadmur Palmirović
Gost
Tadmur Palmirović
3 godine prije
Reply to  žrec

Žrec,nema soliranja,pogotovu važi za male,ali zašto se svaki puta iz Brisala,Berlina ,Vašingtona kući moraju vratiti poderanih koljena i punih usta ( znaš već čega.) Oni znaci navoda u tvom kom.nisu potrebni.Oni su nesposobni izdajnički paraziti u pravom smislu te riječi.

žrec
Gost
žrec
3 godine prije

Ne, Tadmur, nema više soliranja ni za velike izuzev SAD-a, (Izraela), Rusije i Kine. Ostalima nije dozvoljeno da imaju ikakvu vlastitu vanjsku politiku mimo zadane. Jedna Francuska ne može više ništa, bilo je mučno gledati Hollanda kako nešto pokušava,ali se baš čudno desi teroristički napad pa brzo ušuti. Podvrgavanje Njemačke… Pročitaj više »

Tadmur Palmirović
Gost
Tadmur Palmirović
3 godine prije
Reply to  žrec

OK Žrec.Razumijem o čemu govoriš,ali i opet ali zašto im dati više nego traže,a kod kuće pjevati himnu sa rukom na srcu i mlatiti zastavama.Treba malo mudrosti ,pameti,znati kada ćutiti kada reći da ili ne.Kod nas je u pitanju mentalitet kmetova.Zato su nam instalirali ove beskičmenjake jer sa nama je… Pročitaj više »

Ivo
Gost
Ivo
3 godine prije
Reply to  Alerik

alerikov trolovski komentar je po običaju nesuvisao i dvosmislen. Avionska nesreća Poljskog rukovodstva kod Smolenska je po logici stvari organizirana od strane usa-demonkrata, da se spriječi približavanje Poljske i Rusije i odgovara jedino njima. Samim time Poljska nije vazal svojim izborom (kao alerik), već je na to prisiljena političkim atentatima.… Pročitaj više »

žrec
Gost
žrec
3 godine prije
Reply to  Ivo

Ivo, kada se takav i pojavi, političar s mudima, a to je rijetkost, odmah ga zatrolaju raznorazni soroševci i ostali ljevičari putem medija. Tako da, ne brini, nema ni potrebe slati mu ekipu za odstrel, to obavi domaća gamad jer “ne želi reformirati školstvo”, jer “vraća zemlju u mračni srednji… Pročitaj više »

Weteran
Gost
Weteran
3 godine prije

Dobar narod su Poljaci. Nije prisutna “rusofobija” kod običnog Poljaka u meri koja se spinuje!
Jeste čizma Moskve gazila Poljsku u poslednje vreme, ali treba prodati jabuke, maline, meso, …..

prosvjednik
Gost
prosvjednik
3 godine prije

Glavni viševekovni protagonist sukoba sa pravoslavnim hriščanstvom i krivac za fragmentaciju ruskog etničkog korpusa bio je katolički prozelitizam. Tako samo za nekoliko vekova od Malorusa dobijamo pounijačene i pokatoličene Ukrajince koji mrze sve rusko i pravoslavno. Svaka sličnost sa našim prosorima na Helmu je slučajna.

tirke
Gost
tirke
3 godine prije
Reply to  prosvjednik

gornji clanak g babica slucajno ili namjerno izostavio je ulogu katolicke crkve koja je iskljucivi kreator poljske i orudje u njenim rukama prema najvecem svetom cilju katolicke crkve unistenju pravoslavlja iz cijih je skuta pobjegla a konvertiti su uvijek najradikalniji svaka slicnost s nasim prostorima je samo slucajnost za one… Pročitaj više »

celinc
Gost
celinc
3 godine prije
Reply to  tirke

tirke dobro si to video,Babic je lep analizirao prvo,drugo poluvreme i drugi produzetak,a kao SLUCAJNO zaboravio prvi produzetak,koji je poceo 70-tih 20 veka,posto je poljska nacija kao i drzava JEDINA velika i ozbiljna katolicka drzava[nacija] u slavenskom korpusu,a i u varsavskom paktu,na nju je pao izbor za pocetak njegovog rastakanja… Pročitaj više »

jozo
Gost
jozo
3 godine prije

Ove godine je stogodišnjica obnove Poljske državnosti.

luni lunovic
Gost
luni lunovic
3 godine prije

moguce je i dasu grci pobjegli iz rimskih skuta rimljani u grckoj kao ausrija u madarskoj

luni lunovic
Gost
luni lunovic
3 godine prije

nemam namjeru da siljim ali za mene naj zagonetniji dio istorije ostatak nekog carstva na tudoj teritoriji i drugim narodom ne Logicno i niko nije pobjegao iz skuta mego su se podjelili iz interesa za ovo zemaljski zivot

luni lunovic
Gost
luni lunovic
3 godine prije

ovo pisem zbog komentara gore poznajem mnogo grka koji kazu da pravoslavlje nije samo privilegija samo grka moze biti bilo ko ali na balkanu si na stubu srama samo posjet tudi hram pustite se vise ko je koga

nisam US-ranac
Gost
nisam US-ranac
3 godine prije

Zadnja rečenica DA —-PITANJE JE POTPUNO LOGIČNO

Ruslan
Gost
Ruslan
2 godine prije

Upravo zelim svima skepticima, zlonamernicima i rusofobima da objasnim neke istorijske fakte: Izmedju 1918 i 1920 je besneo gradjanski rat u Sovjetskoj Rusiji. Belogardejci na celu sa carskim generalima Kolcakom, Denjikinom, Vrangelom i drugima su zvanicno pozvali u koaliciju SAD, Britaniju, Francusku i Japan obecavsi im ogromne teritorije Rusije, kako… Pročitaj više »

POVEZANE VIJESTI

Nije pronađen nijedan rezultat.

Izbornik