Poljska razmatra podjelu Ukrajine

Ukrajina mapa
32 komentara

Bivši poljski ministar vanjskih poslova Radoslaw Sikorski sugerirao je da vlada u Varšavi razmišljala o podjeli Ukrajine u prvim sedmicama vojnog sukoba između Kijeva i Moskve. Njegovi komentari dati su u intervjuu za Radio ZET u ponedjeljak, što je izazvalo oštru repliku premijera zemlje Mateusza Morawieckog.

Sikorskog su pitali da li je vladajuća vlada Pravo i pravda (PiS) ikada razmišljala o ideji podjele Ukrajine. Odgovorio je da je u prvih 10 dana rata postojao trenutak oklevanja, kada svi nismo znali kako će proći, da će možda Ukrajina pasti.

“Da nije bilo herojstva ukrajinskog predsjednika Vladimira Zelenskog i pomoći Zapada, stvari su mogle biti drugačije”, rekao je Sikorski.

Njegove izjave ubrzo su izazvale reakciju poljskog premijera Mateuša Moravjeckog, koji je optužio Sikorskog da se ponaša “kao ruski propagandista”.

“Bivši ministar vanjskih poslova mora odmjeriti svoje riječi. Očekujem da ove sramotne izjave budu povučene. Pozivam opoziciju da se ogradi od deklaracije Radoslawa Sikorskog”, napisao je Morawiecki na Tviteru.

Ovo nije prvi put da je Sikorski u sukobu sa vladom u Varšavi. U septembru je bivši ministar tvitovao “Hvala, SAD” uz fotografiju masivnog curenja gasa uzrokovanog sabotažom ruskih gasovoda Sjeverni tok u Baltičkom moru.

Sikorski je dalje čestitao odgovornima za taj čin, rekavši da će velika šteta nanesena gasovodima za prirodni gas natjerati Rusiju da razgovara sa Poljskom i Ukrajinom ako želi da nastavi isporuku plina Evropi. “Dobar posao” , zaključio je u drugom tvitu. Kasnije je obrisao oba tvita.

Rusija je odgovorila na objavu bivšeg šefa diplomatije nazvavši je “zvaničnom izjavom” kojom se potvrđuje da je incident u Sjevernom toku bio “teroristički napad”. Još uvijek ostaje nejasno ko je tačno stajao iza sabotaže jer su i Ukrajina i Washington i njeni saveznici negirali odgovornost.

podjelaPoljskaukrajina
Pretplatiti se
Obavijesti o
32 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Noppo
1 godina prije

Ja mislim da ovi planovi još postoje. Sikorsky samo puno previše priča. Samo čekaju kad če ukrajina zaista pasti…

Mila
1 godina prije

Da, ako joj to Amerikanci dozvole!?!

Pravednik
1 godina prije

Znači i Poljaci bi svoj dio?,….zaštita poljskog stanovništva od ukrokopa zar ne.
Baš me zanima kako bi to nazvali?
Znači, Rusi ne mogu svoje štititi a Poljska može!,…hmmmm

LZN
1 godina prije

Približava se kraj kariere €lenskog………ameri pripremaju nove korisne idiote, poljake.
Po ciloj ukrajini se vrši prisilna mobilizacija svega što je ostalo, pa čak i invalida.

MNK
1 godina prije

Unutrasnja, politicka igra u Poljskoj. A ruska propaganda iskoristava glupog Sikorskog iz opozicije PO stranke koja je najveci protivnik vladajuceg PiS…
Zasto bi Poljska onda podupirala militarno Ukrajinu i primila miljune Ukrajinskih imigranta? Kome treba u Poljskoj zapadna Ukrajina koja je siromasnija od istocne Poljske?

nepoželjni
1 godina prije

Mogućnost da se dogodi podjela (raspad) Ukrajine je vrlo realna i vidim je u usporedbi događanja (scenariju) koji je prethodio raspadu Jugoslavije.
…teoretski, ono što bi bilo priključeno Poljskoj, pa onda Slovačkoj, Mađarskoj i Rumunjskoj bilo bi automatski priključeno i EU, vidimo i da je Moldavija već najavila “potrebu”-namjeru da se priključi većoj zajednici naroda što može značiti pripojenje EU (mada ako bi došlo do dezintegracije Ukrajine po jugoslavenskom modelu najvjerojatnije bi Moldavija pripala Rusiji)….

Po meni za najbezbolniji završetak rata (naravno, kada bi se to uopće htjelo) bila bi podjela Ukrajine između Rusije i Europe – prozapadni Ukrajinci bi dobili zapad a proruski bi dobili ujedinjenje sa Rusijom i to bi moglo funkcionirati jer se svijet i onako sav stavlja pod jednu šapu a biti će podijeljen na što veće administrativne uprave radi jednostavnijeg upravljanja i kontrole robova. ……………………

gigi pinna
1 godina prije

Sikorski? To je onaj poljski retard oženjen nekom iz AIPAC-a ili slične hazarske organizacije, koji je na Twitteru odmah nakon sabotaže Sjevernih tokova zahvaljivao Americi.

Tupko Glupko
1 godina prije

Ovj Sikorski izgleda ruski agent 😃

Max
1 godina prije

Oni to hoće, aii to nikad neće dobiti.

Kolektivna krivnja
1 godina prije

Xx narod nije kriv za zločine pojedinaca ( makar su na izborima podrzavali te ideje) ali je sada cijela Poljska obuhvaćena izjavom jednog, bivseg politicara

burt
1 godina prije

jedina podjela koja se razmatra je podjela Rusije, nebi NATO i ostale države uložie ovoliko vojnih i financijskih sredstava da bi se dogodila podjela Ukrajine

gargamel
1 godina prije

Budale, pa ni Jugoslavija se još nije podijelila.

Jomla
1 godina prije

Poljska i “kolektivni zapad” od početka igraju na kartu nestanka Ukrajine, ali će biti kako baćuška kaže. Što god tko mislio o tome… 😛 😛

Siniša
1 godina prije

Sumnjam da će Rusija opet nagraditi Poljsku.

Ico
1 godina prije

Rusija i Njemačka trebaju donijeti vojni operativni plan o podjeli Poljske

Ringo10
1 godina prije

Pa podjela Ukrajine je neminovna
Izmedju Rusije, Poljske, Rumunjske, Madjarske a mozda I Slovacke
Podjela ce ici po omjeru Rusiji 100 posto, ostatak dijele Poljaci, Rumunji, Madjari I Slovaci
Kako se dogovore medjusobno

Tim
1 godina prije

Nije Poljacima pametno raspredati o podjeli Ukrajine kada i samu Poljsku Švabe i Rusi gledaju preko mesarske sheme.

jupiter
1 godina prije

ja mislim da im je bolje da razmisljaju koji ce im deo poljske ostati!

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI