Poljska uništava gospodarstvo kako bi ojačala istočnu granicu NATO-a s Rusijom

Poljska policija na granici
40 komentara

Izjava Poljske da mora ponovno naoružati svoje trupe u pripremi za “rat s Rusijom” u sljedećih nekoliko godina ima za cilj privući dodatnu pomoć i oružje od NATO-a za jačanje svojih istočnih granica i modernizaciju svog arsenala nakon što je isporučila zastarjelo oružje u Ukrajinu. No, to dolazi po cijenu uništavanja gospodarstva i kvalitete života prosječnog građanina.

Zamjenik poljskog ministra obrane Marcin Ociepa rekao je kako Varšava vidi “opasnost od rata s Rusijom” u idućih tri do deset godina i da to vrijeme treba iskoristiti za ponovno naoružavanje, “bez obzira na cijenu”.

Ratom koji vodi u Ukrajini, Poljska želi pokazati da je na prvim crtama u borbi protiv navodno “agresivne Rusije” i pozicionirati se kao glavni igrač u Europi i NATO-u. Poljska u tom svjetlu naglašava da EU i NATO moraju ojačati svoje istočne granice.

Poljaci su oslobodili svoje zalihe zastarjelog oružja slanjem u Ukrajinu i sada očekuju novo oružje i povlašteni tretman zapadnih zemalja, prvenstveno SAD-a. Poljaci žele sustave protuzračne obrane, sustave proturaketne obrane, potencijalno nove kopnene snage i tešku opremu, poput tenkova i samohodnog topništva. Ovo također dolazi nakon što su Poljska i tri baltičke države 08. rujna rekle da će do 19. rujna privremeno ograničiti pristup ruskim državljanima koji imaju vize za EU. Navodno, to je zbog “prijetnji javnoj politici i sigurnosti”.

Premijeri Estonije, Latvije, Litve i Poljske izjavili su u izjavi da su zabrinuti “zbog značajnog i rastućeg priljeva ruskih državljana” u EU, dodajući: “Vjerujemo da ovo postaje ozbiljna prijetnja našoj javnoj sigurnosti i cjelokupnom zajedničkom šengenskom prostoru.”

U priopćenju se navodi da su se “složili oko zajedničkog regionalnog pristupa i ovime izražavaju svoju političku volju i čvrstu namjeru da uvedu nacionalne privremene mjere za ruske državljane koji posjeduju vize”, uz iznimke samo za “disidente”, “humanitarne slučajeve” i članove obitelji i nositelji boravišne dozvole u zemljama EU.

Podsjećamo da su se ministri vanjskih poslova EU-a prošlog mjeseca sastali u Pragu i dogovorili suspenziju sporazuma o viznim olakšicama iz 2007. s Rusijom, izostavivši širu zabranu izdavanja viza. Međutim, visoki predstavnik EU za vanjsku politiku Josep Borrell rekao je da bi zemlje koje graniče s Rusijom mogle “poduzeti mjere na nacionalnoj razini kako bi ograničile ulazak u Europsku uniju”. Zapravo, na kukavički način, Borrell je dopustio baltičkim državama i Poljskoj da zapriječe Rusima ulazak u EU. Naglasio je da bi sve mjere morale biti u skladu s pravilima za zajedničku šengensku zonu EU-a i da bi članovi ruskog civilnog društva trebali moći putovati u EU. Ali očito to nije slučaj.

Budući da Poljska zatvara svoje granice za ruske građane i zahtijeva jačanje svoje vojske, očito je da se Varšava priprema za eskalaciju odnosa s Moskvom, što će SAD entuzijastično podržati.

Poljska nije iznimka u energetskoj krizi koja je zahvatila Europu, a koja donosi velike strahove od recesije kad stigne zima. Sankcije predvođene SAD-om uvedene su nakon ruske vojne operacije u Ukrajini, prisiljavajući Moskvu da inzistira na tome da se sve kupnje energije moraju obavljati u rubljama, što je zahtjev koji je Varšava odbila. Odlukom Moskve da smanji izvoz nafte i prirodnog plina, cijene energije u Europi su skočile preko krova i povećale troškove života. Kako bi se nosila s tim, Poljska se obratila Nigeriji, već jednom od svojih dobavljača plina, kako bi povećala svoje isporuke LNG-a. To je potaknulo poljskog predsjednika Andrzeja Dudu da postane prvi čelnik te istočnoeuropske zemlje koji je ikada posjetio Nigeriju od uspostave diplomatskih odnosa prije 60 godina. Međutim, mnogi su i dalje skeptični da Nigerija, čije je gospodarstvo teško pogođeno, može zadovoljiti europsku i poljsku potražnju, posebno, jer neviđene krađe sirove nafte od strane militanata u delti Nigera, utječu na izvoz.

Što je još važnije, poljsko gospodarstvo usporava. Pad BDP-a na 2,7 % očekuje se u trećem tromjesečju 2022., izvijestio je Poljski ekonomski institut (PIE) 31. kolovoza. To je uslijedilo nakon pada od 8,5 do 5,3 % u drugom tromjesečju. Istraživački centar u državnom vlasništvu vjeruje da će inflacija do kraja četvrtog tromjesečja biti 14,5 %, ali bi mogla porasti na 15,6 % u veljači 2023. zbog rasta cijena energije.

Tako, Poljska daje prioritet interesima SAD-a u pritisku na Moskvu u lažnom uvjerenju da se Rusija priprema za invaziju na zemlju. Ovo ne samo da naglašava da Poljska još uvijek ne razumije u potpunosti razloge ruske vojne operacije u Ukrajini, već da je također spremna uništiti ekonomiju i kvalitetu života prosječnog građanina radi posjedovanja novog oružja i jačanja svoje vojske.

Autor: Ahmed Adel
EkonomijaPoljskarusija
Pretplatiti se
Obavijesti o
40 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Krim
1 godina prije

Sve puno vijesti o propasti Europe
Moze li analiza o procvatu rusije?
Da, napokon, procitamo I koji optimisticnu vijest!!!

hiber
1 godina prije

Poljska prije radi pritisak na Berlin nego na Moskvu. Ne traze slučajno ratne reparacije. Ako otvore Sjeverni tok 2 ide “cap” do Berlina ne računajući Grčki dio.

Xam
1 godina prije

Ponovo će Poljaci ući u Moskvu.
Ovo je kraj Rusije kakvu poznajemo.
Zapad je pobijedio.
Rusi su se uhvatili na Ukrajinski mamac i dobro ga progutali.
Sada Rusija ide u dijelove a Poljska će dobiti svoj dio kolača.
Rusija će biti nešto malo oko Arhangelska ako bude pristojna.

avnoj
1 godina prije

Nacionalni interesi Poljske i Hrvatske nisu isti u ovom ratu Rusija-Ukrajina.

goran
1 godina prije

vi poljaci samo izazivate,i kad vas budu pecnuli onda če te pobječi amerima plačući kako ste dobili po prstičima od rusa hahahaha

x12
1 godina prije

Zapad zeli uvesti svoju cijenu na ruski plin i naftu zato jer su nekonkurentni, sutra ce zapad uvesti svoju cijenu na kinesku robu zato jer su nekonkurentni jos vise zbog rasta cijene energetikama, ali glavno je da su poceli unistavati free trade koji je bio free trade dok je odgovaralo Americi i njenim satetelitima.
Siguran sam kad bi se sutra mozak izlijevao iz Amerike da bi i tu Amerika
nesto napravila da ga zaustavi i najednom bi top postalo razumno, prihvatljivo.

Max
1 godina prije

Da Poljaci očekuju da će slijedeći rat biti protiv njih a istodobno se tvrdi Da je Rusija poražena u Ukrajini ! Kako bi onda krenulii na Poljake?

000
1 godina prije

Je li to pada Liman i Lisicansk ?

mrdo
1 godina prije

Da opet parafraziram američkog ratnog zločinca i masovnog ubicu Henrija Kisindžera – Biti neprijatelj Americi može biti opasno, ali biti joj podanik i sluga je pogubno.

Pošteno je rekao sluganima šta ih čeka kao “nagrada” za podaništvo.

Lucija, prva
1 godina prije

“…neviđene krađe sirove nafte od strane militanata u delti Nigera, utječu na izvoz.”
😄😄🤣😄
Ma tko bi to mogao biti?
Kako to da državna vojska ne krene na njih?

Lucija, prva
1 godina prije

Poljskom upravljaju isti kao i sa Ukrajinom.
Jesam ovdje rekla prije 3, 4 mjeseca da je Poljska Ukrajina 2.0?

Karma is a bitch.

Keki
1 godina prije

Sve se meni čini da Poljska ima namjeru napasti Rusiju.

imee
1 godina prije

poljaci i zapad me uvijek podsjećaju na onaj vic kad su mujo i haso bili na grupnom se*u. kaže haso nakon nekog vremena, mujo daj da zamijenimo uloge – ja već 4-ti put pu*im ku**c

Nekoime
1 godina prije

Zelenski, Nuland, Blinken, Duda (supruga)…što im je zajedničko?

Rimtutituki
1 godina prije

Vec treci put Poljaci nasjedaju,i dobiju po nosu uvijek

Ringo10
1 godina prije

Ma kakvi Poljaci. Umislili da su neki faktor a u stvari niko i ništa
Kivni na Ruse jer su morali da im glade jaja 45 godina
Anglosaksonske sluge i pušikarajani…jajare

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI