Poljski predsjednik postavlja pitanje hoće li Ukrajina opstati

Andrzej Duda
38 komentara

Obraćajući se Svjetskom ekonomskom forumu u Davosu u srijedu, poljski predsjednik Andrzej Duda založio se za dodatne isporuke teškog naoružanja i municije Ukrajini, rekavši da ta zemlja možda neće nastaviti postojati u suprotnom.

“Bojim se da će sada, možda za nekoliko mjeseci, možda sedmica, doći do odlučujućeg trenutka ovog rata. I ovaj trenutak je odgovor na pitanje da li će Ukrajina opstati ili ne”, rekao je Duda okupljenima.

Oružje koje su SAD i njihovi saveznici dali Kijevu nije dovoljno da se spriječi moguća ofanziva ruskih snaga koja je na čekanju, rekao je, pa je “od ključne važnosti da se sada pošalje dodatna vojna podrška”.

Duda je dodao da su projektili i moderni tenkovi najvažnije, te da je Ukrajini potrebna pomoć jer “želi da postane dio zapadne zajednice” uključujući EU i NATO. „Ali iznad svega, oni žele da prežive“ , rekao je.

Molba poljskog predsjednika dolazi sedmicu nakon što je Duda najavio da će Varšava poslati Ukrajini određeni broj tenkova Leopard 2 , samo da bi naišao na prigovore Njemačke.

Bivši ruski predsednik Dmitrij Medvedev, koji sada obavlja funkciju zamenika predsednika Saveta za nacionalnu bezbednost, spekuliše da je poljska „tenkovska koalicija“ samo stražnja vrata za „dugo očekivanu“ podelu Ukrajine u Varšavi. Ovo je bila referenca na „istočne granice” koje je Poljska kontrolisala između dva svetska rata, a koje uključuju četiri regiona moderne Ukrajine – Lavov, Volin, Ivano-Frankovsk i Tarnopolj.

„Ali u ovom slučaju ne treba praviti koaliciju, već sastaviti kolektivni dokument o predaji trulog kijevskog režima da bi se spasili ljudi; i o budućoj konfiguraciji onoga što će ostati od Ukrajine”, rekao je Medvedev u utorak na svom Telegram nalogu.

Moskva je više puta upozoravala Zapad da slanje oružja Kijevu samo produžava borbe i povećava rizik od direktne konfrontacije između Rusije i NATO-a. SAD i njihovi saveznici insistiraju na tome da nisu strana u sukobu, ali su njihovi politički lideri više puta u javnosti govorili da „Rusija mora izgubiti“ i posvećeni radu na tom cilju.

DavosDudaPoljskaukrajina
Pretplatiti se
Obavijesti o
38 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Siniša
1 godina prije

Hoće ali ne zna se kolika će biti a vi nećete dobiti ni pedalj današnje Ukrajine zato zločinac odjebi.

Yenkre
1 godina prije

Lech Walesa je bio poljski imperijalista a zapad ga je predstavljao da se bori za humanizam, radnicka prava, da je borac za socijalnu pravdu a mi iz bivse Jugoslavije smo bili naivni pa to gutali a bivsa jugoslavenska blast je bila paralizirana gledu tog poljskog soviniste u ovcijoj kozi.

Tupko Glupko
1 godina prije

I veliki prijatelji Ukrajine Poljaci već javno najavljuju njezin mogući brzi raspad, ovaj puta preko poljskog predsjednika Dude.
Zapad šalje/će poslati prekasno i premalo naoružanja Ukrajini da se obrani, svakim danom i potencijal ukrajinske vojske slabi, a treba i obučiti Ukre za rukovanje modernim zapadnim naoružanjem što isto traje.

Rakete dugog dometa Zapad im ne šalje, niti neće, jer znaju da bi Ukri iste slali u Europu jednom kada shvate da su izdani od Zapada. Koliko je učinkovit NATO štit od raketa, uvjerili smo se padom sovjetskog drona iz osamdesetih usred Zagreba, na Jarun koji je prije preletio i Rumunjsku i Mađarsku.

Izgleda da je podjela plijena napravljena i prije nego što je počeo rat u Ukrajini.

Sir Oliver
1 godina prije

“Ne možeš postat dio zapadne zajednice ako nemaš moderne tenkove”. Koji tenkre.

tihobl
1 godina prije

Duda je dobio zadatak da predvodi lobiranje za 300 tenkova donacije Zelenskom. I nikako ne moze da nagura na 30. Toliko o moci atlantista, Davosa i kolektivnog zapada. Ko je iz Rusije, Kine i Indije dosao u Davos? Dosao je saudijski ministar i rekao da ce prodavati naftu i za druge valute osim dolara. Samar posred lica u sred Davosa. Juce sam objavio vijest da ce SAD povuci granate od 155 mm koje su drzle u tajnim skladistima po Izraelu za ratove po BI i prebaciti u Ukrajinu. Ta skadista su uspostavljena jos 70-ih i Izraelcima su esenicjalna za odbranu. Sta nam to govori – da je cebe kratko. Pokrijes glavu, a noge ostanu gole (u ovom slucaju Bliski istok). Racunali su da ce zbog sankcija i rata doci do demonstracija koje ce zbaciti Putina sa vlasti u roku 2-3 mjeseca, a upali su u rat iscrpljivanja na koji nisu… Čitaj više »

nepoželjni
1 godina prije

Ma sve je ovo farsa ! ….a gledaoci to fascinirano gutaju, zanemarujući dim koji znači da im kazalište gori.
…glumci i dalje igraju svoju rolu dok i sami više neće moći naći spas u bijegu i izgorjeti će zajedno sa začaranim gledaocima…..

tihobl
1 godina prije

Западно хорско јаукање у Давосу: Русија никако не сме победити у Украјини
* Олаф ШОЛЦ: Русија мора да буде поражена. Једино је важно да избегнемо свој директни сукоб са њом
* Јенс СТОЛТЕНБЕРГ: Победа Русије била би трагедија не само за Украјину, већ за цео блок НАТО
* Аврил ХЕЈНС: Пораз Украјине би имао глобалне последице, посебно – по снагу савеза Запада, који брани своје интересе



user
1 godina prije

jadni poljaci.
očito da uče lažnu povijest.
kad će opet ponovit greške uvlačenja zapadu.

eukolonija
1 godina prije

Pobjedom Rusije nad Ukrajinom neće se ništa strašno desiti narodu na zapadu. Samo će narod na zapadu progledati. Ovi teroristi koji su krađom izbora, ili obojenim revolucijama na zapadu, dolazili na vlast kada kažu “zapad” misle na sebe

MKD
1 godina prije

Glupo pitanje. Pa naravno da ce opstati i postojati al u sustavu Rusiji.

So baby talk to me
1 godina prije

Ovi Poljaci se samo oblizuju 😂 jako su smešni

Ringo10
1 godina prije

Kao fol on se brine a samo gleda kako da mazne Zapadnu Ukrajinu

Vojni analitičar
1 godina prije

Razumijem ja i Poljake. Osim njihove mržnje prema Rusima uvjetovane brojnim uzajamnim povijesnim zločinima koji su jedni drugima činili za njihovo ponašanje postoje i sasvim racionalni razlozi. Poljskoj je očigledfno u interesu što više oslabiti Ukrajinu da bi u pogodnom trenuku, ako dođe do raspada Ukrajine, mogli što lakše i uz što manje otpora prigrabiti onaj dio te zemlje koji smatraju svojim. Da bi se to postiglo potrebno je ovaj rat maksimalno produžiti jer u njemu Ukrajina strašno krvari, propada demografski i gospodarski, milijuni Ukrajinaca se iseljavaju i što rat duže traje to je vjerojatnije da će Ukrajina iskrvariti, postati potpuno disfunkcionalna država i na kraju se raspasti pri čemu onda Poljska može krenuti u “spašavanje” onih dijelova koje smatra povijesno svojima. Zato Ukrajini treba slati što više oružja i tako što je moguće duže produživati taj rat. Što on duže traje Ukrajina postaje sve slabija i nestabilnija. A iako… Čitaj više »

Zok
1 godina prije

U pitanju je opstanak Galicije. Ništa se ne smije prepustiti slučaju. Sigurnije će biti pod zastavom Poljske.

Max
1 godina prije

Kako je ugrožen opstanak Ukrajine Kad Zapad tvrdi da Ukrajina pobjeđuje?

Ringo10
1 godina prije

Pita hoce li UKR opstati
Nece

Ringo10
1 godina prije

Ukrajina ce se podijeliti
Rusima 100 posto a Poljacima, Rumunjima, Madjarima I Slovacima po 0 posto
Pravedno i posteno

Lucija, prva
1 godina prije

Ovo sa Poljskom i Ukrajinom je jako, jako ozbiljna stvar. “…vijest na ukrajinskim TG kanalima (kazu da je zastupa Zaluzni) je da se ukrovermaht povuce sa privremeno okupiranih teritorija Ruske Federacije. Da se Odeska, Nikolajevska i Harkovska oblast vise ne brane i da im se omoguci da se referendumom izjasne o svom statusu. Skopiti separatni mir sa Rusijom, skloniti rezim zelenog narkomana i krenuti u oslobadjanje delova bivse Ukrajine koje je narkoman dekretom poklonio Poljskoj. Onima koji ne znaju situaciju, ovo izgleda neverovatno, ali za razumevanje situacije su nekada dovoljne male stvari recimo ova vremenska prognoza na Poljskoj drzavnoj televiziji”. ———- Navodno su već neki državni službenici u zapadnoj Ukrajini Poljaci. Mi ne znamo je li ovo sve skupa istina. Možemo li pretpostaviti da su dvije sile, a ne jedna autori ovog spina? Teško. Jer su Rusi već dva puta zorno pokazali što misle o ulasku Poljaka u Ukrajinu. Kome… Čitaj više »

Lucija, prva
1 godina prije

17. siječnja 1945. Crvena armija zajedno s Prvom poljskom armijom oslobodila je Varšavu.
Preko 600.000 sovjetskih vojnika žrtvovalo je svoje živote kako bi oslobodili Poljsku od nacističkog ugnjetavanja, spasivši živote milijuna Poljaka, Židova i drugih naroda. Sjetite se Drugog svjetskog rata…

——-

Ma nema veze.
Sjetiti će ga se opet. Samo ovaj put nitko neće dijeliti hranu s Poljacima.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI