Poljski predsjednik tvrdi da su eksplozije Sjevernog toka bile ‘korisne’ za Evropu

Andrzej Duda
31 komentar

Sabotaža gasovoda Sjeverni tok kojim se ruski gas dostavlja Evropi bila je dobra stvar, rekao je poljski predsjednik Andrzej Duda za CNN u srijedu. 

Uništenje gasovoda oslobodilo je kontinent planova o “dominaciji” Rusije , tvrdi poljski lider, dodajući da je time okončana zavisnost evropske nacije od ruskog gasa.

Njegove riječi su došle u svjetlu nekih nedavnih medijskih izvještaja u kojima se navodi da su neke proukrajinske snage možda stajale iza napada na naftovod, koji se dogodio u septembru 2022. Duda je rekao da ne može potvrditi je li to bio proukrajinski čin ili ne , ali je napomenuo da bi, ako Sjeverni tok prestane “postojati”, to ionako bilo “korisno” za Evropu.

Poljska je bila jedan od glavnih protivnika projekta gasovoda i čak je lobirala da se on demontira u avgustu 2022., otprilike mjesec dana prije napada. Duda je projekat nazvao i dijelom evropske strategije smirivanja odnosa s Rusijom.

Ranije ove sedmice, pozivajući se na američke obavještajne izvore, New York Times je objavio da iza napada u septembru 2022. stoji “proukrajinska grupa” . Izdanje je tada objavilo da su zapadne obavještajne agencije bile itekako svjesne identiteta osobe koja stoji iza sabotaže, ali su odlučile sakriti ove informacije kako bi izbjegle svađu između Berlina i Kijeva jer je osumnjičeni imao veze s Ukrajinom.

Poljski predsjednik, koji je razgovarao sa CNN-om tokom posjete Ujedinjenim Arapskim Emiratima, također je predložio da se Kijevu predaju svi poljski borbeni avioni MiG-29, ali samo kao dio međunarodne koalicije koja snabdijeva Ukrajinu avionima. “Spremni smo da isporučimo ove avione, a siguran sam da bi Ukrajina bila spremna da ih odmah upotrebi”, rekao je on, ne precizirajući koliko još Varšava ima aviona sovjetske proizvodnje u svom arsenalu.

Duda je takođe pozvao ukrajinske pilote da budu obučeni za upravljanje američkim borbenim avionima F-16, tvrdeći da bi Oružane snage Kijeva ionako želele da budu “u skladu sa standardima NATO-a” . „Obuka ukrajinskih pilota je važna i veoma je neophodna“, rekao je on.

Prema CNN-u, najmanje dva ukrajinska pilota trenutno se nalaze u SAD-u, gdje testiraju svoje vještine na simulatorima letenja kako bi vidjeli koliko će im vremena trebati da nauče da upravljaju raznim vojnim avionima američke proizvodnje.

Andrzej DudaPoljskarusijasabotažaSjeverni tok
Pretplatiti se
Obavijesti o
31 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Right
1 godina prije

Taj isto ce reci I da je nuklearni rat koristan za Europu

Tupko Glupko
1 godina prije

Čak dva ukrajinska pilota trenutno testiraju svoje vještine na simulatorima letenja u SAD-u?
Čeka se da počnu vježbati na pravim američkim borbenim avionima.
Koji nikada neće doći u Ukrajinu.

Poljski predsjednik veseli se što Europa sada kupuje tri puta skuplji LNG.
Jbg, pravnik je po struci, predavao je na sveučilištu – takvi su izgubljeni u prostoru i vremenu u realnom svijetu, teško je shvatiti osnove ekonomije.

Pravednik
1 godina prije

Nije bolest sve što boli.

Ivan
1 godina prije

Gdje je samo Poljska nasla ovog majmuna? Stvarno i oni trebaju dobiti po njusci..

alexosijek
1 godina prije

Dobro, sada je za očekivati kako će netko riješiti i problem opskrbe plinom iz Norveške za Poljsku…pa da vidimo kada te končno tvoji ljudi uhvate kakvu ćeš pjesmu pjevati! Idiote!
P.S. da li netko zna koliki je ukupni dug EU ili na kojim stranicama to mogu naći?…lp

MrKamenjarac
1 godina prije

….DOBICES I TI PO PITCI ZVALO DUPELIZIVA…..

throne
1 godina prije

U ove duge tri godine straha i uzasa po obicne civile svih drzava, gledam tu tzv. politicku elitu razlicitih stranaka u svijetu (bez obzira na spol), sve sami psihopati, sociopati, kleptomani i castohlapljivi lopovi, stvarno nemam rijeci kako bi ih opisao kao da su iz iste kuhinje pakla ili po istoj recepturi izabrani da nas odvedun na veliku lomacu svjetskoga rata.

Sloboda uma
1 godina prije

Tako je Duda! Zašto bi EU bila ovisna o jeftinom ruskom energentu, kad može biti ovisna o tri puta skupljem, američkom?! Zašto bi EU jela goveda iz Holandije, kad može jesti vnago??? U neograničenim količinama…

Schroder
1 godina prije

Sta da kazem OVAJ JE DOBAR UCENIK KLAUSA SCHWABA Sve je ovo bilo planirano U Njemackoj je juce izasla afera kako je 200 novinara sa javne tv koju gradani placaju placeni od vlade da pricaju samo ono sto im vlada naredi Otkriveno je da je vlada ekstra platila te novinare 2022 2 milione europlus sto zaraduju na tv Kako BILD govori to je pocelo 2018 jer je vlada znala da dolazi corona i morali su da sve novinare kupe i tv da svi isto govore TO ZNACI SVI SU SE PRODALI KAO I VLADA Oni svi rade za EU I DAVOS KLAUSA SCHWABA koji su menedzeri kao Bill Gates i Soros Oni su samo menedzeri a ovi drugi koji su ovo pripremali godinama se ne pokazuju HOCE DA NAS UNISTE I PRETVORE U ROBOVE

Ziv je Geza
1 godina prije

Poljaci su slijedeci na redu za lopatanje,neka na vrijeme sakriju ves masine jer kad rusi stave cip na asov dobiju supersonicnu lopatu kinzal.

tuf
1 godina prije

Duda je takvo fašističko smeće da u Europi danas ne postoji gore smeće u vladajućim strukturama od njega. On je zadnjih mjeseci nanizao takvih skandaloznih izjava da u svakom normalnom društvu bi već sjedio u zatvoru.

Rusmir
1 godina prije

Najvjerniji usa uđiguz posle zelenog

Steve
1 godina prije

Uskurčili se nešto Poljaci, narastao libido, postali su brand preko noći…

MNK
1 godina prije

Duda nije rekao da je eksplozija korisna, nego je rekao da nada se da istraga ce pokazati tko je to ucinio i da nakon svega ako nord strim prestane funkcionirati to ce biti korisno za Europu. Postoji razlika izmedu onoga sto ste napisali i onoga sto je rekao.

Bruno
1 godina prije

Šta bi više volio da je lud ili da bogdom nije.

Max
1 godina prije

Više za Ameriku.

Basinac
1 godina prije

Cuj ti ovo”korisno za Europu”?
“Vuce sto davis ovce”???

Roccos
1 godina prije

Dudlaj ga Duda,idiote na kvadrat.

Hogar
1 godina prije

Namazni guzni uvlakac. Poljska kucka

Ivan
1 godina prije

Sto je Poljacima trebala ova kretencina koja ih samo sramoti?

duki
1 godina prije

Duuudaaa tako smo zvali sisu , je malo jače izgubljen,da nije i on počeo raditi u mlinu ,k’o zeleni, pa Mig 29 dati Nijemcima, da ih oni pošalju u Ukrajinu,pa onda od Pelene dobiješ f-16 ! Bome ljukavo !

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI