Poljsko regionalno vijeće glasa da zadrži stav „bez LGBT populacije“ uprkos riziku od gubitka finansiranja EU od 2,5 milijarde eura

Poljska-LGBT
17 komentara

Poljska regionalna skupština odlučila je da ne povuče odluku iz 2019. godine kojom se promovišu „zone bez LGBT populacije“ uprkos tome što je od Evropske komisije dobila upozorenje da će više od 2,5 milijarde eura biti povučeno iz sredstava EU.

Regionalno vijeće Malopoljske, južne regije Poljske, glasalo je protiv prijedloga opozicije da se povuče rezolucija iz 2019. godine, koja je ovo snažno katoličko područje proglasila slobodnim od „LGBT ideologije“. Mjera je zabranila promociju homoseksualnosti i drugih manjinskih seksualnih identiteta u javnim prostorima, poput škola.

Glasovi predstavnika vladajuće stranke Pravo i pravda (PiP) bili su ključni u osiguravanju da se zakon o zoni bez LGBT populacije ne ukine, prema lokalnim izvještajima.

Lokalne vlasti su ovog ljeta primile pismo iz EU u vezi sa glasanjem. Prema poljskom vijeću, misija je upozorila da bi regija mogla izgubiti više od 2,5 milijarde eura finansiranja EU ako ne povuče prijedlog.

Prošlog mjeseca, Komisija je u saopštenju navela da je „odlučila da pošalje službeno obavještenje Poljskoj zbog nedostatka saradnje“ sa izvršnom vlašću EU, jer nije dostavila tražene informacije o usvajanju takvih rezolucija u „nekoliko poljskih opština”.

„Komisija je zabrinuta što bi ove deklaracije mogle kršiti pravo EU u pogledu nediskriminacije na osnovu seksualne orijentacije“, dodaje se. „Stoga je potrebno izvršiti detaljnu analizu kompatibilnosti rezolucija sa pravom EU. Da bi dovršila ovu procjenu, Komisiji su potrebne odgovarajuće i sveobuhvatne informacije od poljskih vlasti.

Rezultat glasanja u Malopoljskoj u četvrtak žestoko je kritikovao poljski poslanik u EP Robert Biedron zbog “bacanja 2,5 milijarde eura u kanalizaciju”.

„Ponovo su se mržnja i ljutnja PiP pokazali važnijim od dobrobiti građana i oni će najviše patiti od ove odluke“, rekao je on u tvitu.

Jan Duda – otac sadašnjeg poljskog predsjednika Andrzeja Dude i lider regionalnog vijeća u južnoj Malopoljskoj – predložio je da se umjesto da se povuče prijedlog mora prepraviti. “Ne možemo jednostavno poreći ono što je rečeno 2019.”, prokomentarisao je Duda, dodajući: “Moramo se sastati i prepraviti ovu deklaraciju, jer je ona iz 2019. pogrešno shvaćena.”

Neki poljski konzervativci rekli su da zone bez LGBT populacije nisu diskriminatorne prema homoseksualcima, već su protiv „LBGT ideologije“.

LGBT prava su centar stalne svađe između Poljske i EU. Ranije ove godine, Evropski parlament je proglasio cijelu Evropsku uniju „LGBT zonom slobode“, djelimično kao odgovor na poljske odredbe.

LGBTPoljska
Pretplatiti se
Obavijesti o
17 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Raskoljnikov
2 godine prije

Članstvo u EU podrazumijeva i promociju LGBT prava i ideologije, prema tome, Poljaci, ili izađite iz EU ili prihvatite sve one vrijednosti koje ona zastupa. Ne može i ovce i novce.

preseren3
2 godine prije

Najprije je treba znati, novac nisu nepovratna sredstva!
Sve je kredit!
Kredit, koji mora država vratiti, da ne zaboravimo para, koje mora svaka država uplatiti za članstvo.
To su Poljske pare…. Sa kojimi EU, fašistička unija, izsiljava posamične države….

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI