Pompeo upozorava kako ‘ističe vrijeme’ za napad na Iran, dok je na koljenima

Mike Pompeo
12 komentara

Američki državni tajnik Mike Pompeo upozorio je saveznike kako istječe vrijeme da se zgazi Iran, dok je oslabljen embargom na oružje, apelirajući ih da zaustave Teheranovo “destabilizirajuće ponašanje” prije nego što ponovo dobije sposobnost uzvraćanja.

Pompeo je pozvao “saveznike i partnere” da pojačaju svoj pritisak prije nego što istekne UN-ov embargo.

Objava, koja sadrži sat za odbrojavanje do isteka embarga, je dobila odobravajuću potporu s  “iransko-američkih” Twitter računa koji objavljuju pod hashtagovima poput “#PahlaviMadeIranGreat” i “#IranRegimeChange”, no drugi ističu da se SAD nisu povukle iz JCPOA nuklearnog sporazuma, “ne bi bilo problema.”

Ima i onih što su primijetili da je SAD očito zabrinut da bi se Iran mogao naoružati i odbiti napad američke agresije, te da je “prijetnja” bila potpuno izmišljena.

Pompeo je mjesecima bio na čelu američkih nastojanja da dovede multinacionalnu koaliciju za “patroliranje” Hormuškim tjesnacom, prvo optužujući Iran za niz manjih, ali misterioznih, napada na tankere nafte u Perzijskom zaljevu, a prošlog mjeseca ukazujući na napad Teherana na britanski tanker kao dokaz da je međunarodnoj trgovini potrebna “zaštita” od iranskih “neprovociranih napada”.

Dok je Iran optužio britanski brod za kršenje pomorskog zakona, a London je prije toga zaplijenio iranski tanker s Gibraltara, čin je okrenut kao potvrda trenutne retorike Washingtona koja prikazuje Iran kao destabilizirajuću silu u regiji.

Pentagon je poplavio zaljev vojnim snagama, uključujući udarnu grupu nosača zrakoplova, bombardere, rakete i tisuće vojnika, sve navodno u obrambene svrhe.

SAD su se povukle iz JCPOA nuklearnog sporazuma 2018. godine i ponovo uvele oštrije sankcije Iranu unatoč tome što je ispunio uvjete sporazuma. Ostali sudionici sporazuma odbili su slijediti korake u raskidu sporazuma, ali su također stali uz Iran, iako nevoljko, protiv američkih sankcija, potaknuvši Iran da u znak protesta premaši granice obogaćivanja urana i ograničenja zaliha – potez koji su SAD i Izrael prikazali kao žurba za izradu bombe.

RT

JCPOAUN
Pretplatiti se
Obavijesti o
12 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
DažBog
4 godine prije

Ne skontah iz naslova ko je na koljenima. Pompeo-prolupeo ili Iranci. Ako je ProLuPeo ondaK možda organizuje ću-ću-ću žurku.

nije bitno tko
4 godine prije

Pompeo se usrao. Vidi da nema šanse pa sad traži izgovore. Šupčina.

radoznali
4 godine prije

Opet bi napali nekog koji je na “koljenima” , u sporedbi sa vama nekoliko 10-taka puta vojno slabiji a uz sebe bi htjeli i “saveznike”.
Pokušajte napasti nakog koji još nije na koljenima.

shumadinac
4 godine prije

“Pentagon je poplavio zaljev vojnim snagama, uključujući udarnu grupu nosača zrakoplova, bombardere, rakete i tisuće vojnika, sve navodno u obrambene svrhe.” Šta su ranije radile SAD – odluče da napadnu neku državu i to učine kad su planirali bilo da imaju jaku podršku “saveznika” ili ne. Znači, nisu se previše obazirali na spoljnu podršku, ona im je trebala samo kao maska “međunarodnog prava”. Danas je situacija značajno drugačija, Zapad je politički razjedinjen i SAD se ne usuđuje da napravi rizičan pravni potez čak ne samo zbog opasnosti od osude “saveznika” već i zbog mogućnosti napada “unutrašnjeg neprijatelja”. Trenutni odnos snaga u SAD izgleda nerešen ali kao što je logično vreme ide na ruku Trampovoj struji. Na domaćem terenu se sukob ne vidi tako jasno kao na međunarodnom: Merkelova, koja je bila desna ruka Obame je praktično potisnuta, njihova “migrantska agenda” je mrtva, u Britaniji je konačno zaseo Plavušan koji će… Čitaj više »

Mateja
4 godine prije

Mosadeka so se že rešili. Toda Šahov sin in hči sta se kar sama fentala. Tako, da se bojim, da je edini, ki lahko nadomesti Rohanija in Zarifa samo Ahmadinedžad. Ta bo pa poskrbel, da se bodo Ameriški vojaki vračali v krstah. To mogoče niti ne bi bilo tako slabo. Dokler kdo ne zdesetka Ameriške vojske, ne bo mira.

samo tako
4 godine prije

Pompeo, rijetko viđen budalaš , svakim danom sve veči predmet sprdnje

cogo
4 godine prije

kakvi psihiči su ti ameri,,sa fotelja voditi rat i da ginu madi ameri..sta je tim stvorovima?? ako ima negdje boga za njih neka počne da radi,, takvi neljudi ne bi smeli da žive

Zadranin
4 godine prije

amerokenjci, prčija od naroda.. a što ćeš, nisu oni krivi što im državu i politiku vode izraelski dvojni državljani.

A svi znamo da će se izrael boriti do zadnjeg amerokenjskog vojnika za svoje ciljeve. 😂

Jadni su i bijedni..

P***!

Max
4 godine prije

Suluda ideja Iran nije nije na koljenima a kad se ukine embargo bit će u još boljoj situaciji.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI