Popis neprijatelja Amerike postaje sve duži

Ujak Sam - Amerika ima sve manje zaveznika
23 komentara

Vanjska politika Washingtona dovodi do toga da su neprijatelji Sjedinjenih Država sve brojniji. Koliko dugo će američki saveznici pratiti zapovijedi iz “centra imperije”?

U petak su u 17. godina dugom američkom ratu talibani pregazili glavni grad pokrajine Ghazni, koja se nalazi na glavnoj autocesti od Kabula do Kandahara. Žestina talibanske ofenzive je podigla uzbunu u američkom konzulatu da su se u bitku morali uključiti bombarderi B-1.

“Dok se činilo da će broj žrtava u Ghazniju prestati rastu, u nedjelju su bolnice bile pune leševa, tijela u gradu su ležala na ulicama, dok su pucnjava i granate sprečavali rodbinu da pokopa svoje mrtve”, izvijestio je The Wall Street Journal.

U Jemenu je održan pogreb za 40 djece koja su ubijena u prošli ponedjeljak na gradskom trgu u Sadi. Masakrirani su od strane Saudijaca ili Ujedinjenih Arapskih Emirata u zračnom napadu na školski autobus. Prema informacijama iz Sade, napad je proveden američkim zrakoplovima i bombama.

“Ovo je zločin Amerike i njezinih saveznika protiv sinova Jemena”, rekao je lider Huti boraca.

Jemen je zemlja s jednom od najgorih humanitarnih katastrofa u svijetu i u ovoj tragediji su SAD odigrale nezamjenjivu ulogu.

SAD ima i 2000 vojnika stacioniranih u Siriji. Tamo kontroliraju svoje kurdske saveznike na sjeveru zemlje, istočno od Eufrata, što može dovesti do sukoba sa sirijskom vladom i vojskom koji tvrde da moraju napustiti njihovu zemlju.

Što se tiče odnosa Washingtona s Turskom, oni nikada nisu bili gori. Erdogan smatra kurdske saveznike u Siriji smatra ogrankom Kurdistanske radničke stranke (PKK), koja je za Ankaru teroristička organizacija. SAD su dale utočište prognanom kleriku Fethullahu Gülenu, koji, prema Erdoganu, stoji iza pokušaja državnog udara 2016., kada su trebali biti ubijeni on i njegova obitelj.

Prošlog tjedna, kada je pala turska lira, predsjednik Trump je dodatno pojačao pritisak na tursku valutu podizanjem američkih carina na turski aluminij i čelik. Ako se lira ne oporavi, Turska neće  moći ispuniti svoje dužničke obveze, a Erdogan za sve krivi Amerikance i Trumpa.

Na kraju se postavlja pitanje koliko još sporova, sukoba, ratova i neprijatelja mogu izdržati čak i moćne Sjedinjene Američke Države?

U studenom je najstrože američke sankcije biti nametnute Iranu. Jedan od ciljeva ove politike je prisiliti što više zemalja da bojkotiraju iransku naftu i plin, da se potopa gospodarstvo i sruši vlast u Teheranu. Iran je najavio potencijalni odgovor u slučaju da se Islamskoj Republici spriječi pristup svjetskim tržištima nafte i plina.

Ovog mjeseca je iranska vojska održala vježbe u Hormuškom tjesnacu i podržala vladino upozorenje da ako iranska nafta ne bude mogla izaći iz zaljeva, onda tuda neće prolaziti ni nafta arapskih zemalja skupine OPEC. Prošli tjedan je Iran ispalio jedan projektil u smjeru kuda su plovili tankeri s naftom.

Iran je odbio Trumpovu ponudu o bezuvjetnim pregovorima, osim ako SAD prvo ne ukinu sankcije nametnute nakon povlačenja iz nuklearnog sporazuma. Da ne govorimo o američkoj propagandnoj ofenzivi u tijeku, koja naglašava tešku situaciju zbog pada iranskog rijala i preuveličava prosvjede oporbe protiv vlade i novih sankcija. Teško je reći da je moguće izbjeći sudar između SAD-a i Islamske Republike.

Tu je, naravno, i Rusija Vladimira Putina. Prošli tjedan su SAD nametnule nove sankcije protiv Rusije zbog navodne uloge Kremlja u trovanju bivšeg ruskog špijuna Sergeja Skripala i njegove kćeri u Velikoj Britaniji. Iako su Sjedinjene Države već protjerale 60 ruskih diplomata zbog trovanja, a Rusija negirala odgovornost za ovaj slučaj, nitko ne objavljuje uvjerljive dokaze o ruskoj krivnji, a žrtve nitko ništa i ne pita. U studenom su SAD najavile daleko strože sankcije protiv Rusije.

Premijer Dmitrij Medvedev je upozorio da će takvim potezom SAD prijeći “crvenu liniju” i to će opravdati odgovor s ekonomskim, političkim i, ako bude potrebno, “drugim sredstvima”.

Sankcije bez sumnje daju svoj učinak. Poput turske lira i iranskog rijala, pala je i ruska rublja i to utječe na standard građana.

Prošlog je tjedna američkom zrakoplovu, koji je izviđao izgradnju kineske vojne infrastrukture na otoku u Južnom kineskom moru, poručeno da “odmah nestane i udalji se od otoka”. Kina jasno tvrdi da je more njezin nacionalni teritorij i američki zrakoplovi tamo nemaju što tražiti.

I Sjeverna Koreja Kim Jong-un se očito ne želi odreći svog nuklearnog arsenala i oružja.

“Čekamo da Sjeverna Koreja započne proces denuklearizacije kojeg je najavila u Singapuru, ali to još nisu učinili”, rekao je John Bolton prošlog tjedna za CNN.

Popis američkih protivnika bi uključivao talibane, Huti borce, Jemen, Siriju, Tursku, Iran, Sjevernu Koreju, Rusiju i Kinu, što je prilično velik broj neprijatelja. Naravno, tu su i Venezuela, Nikaragva i Kuba, arhineprijatelji Washingtona u Latinskoj Americi.

Europa se treba pitati je li spremna na sve ove sukobe samo kako bi osigurala kapitulaciju američkih protivnika? Što da radimo ako se svi oni okrenu protiv američkih saveznika na Starom kontinentu?

Ako se već govori o borbi, koliko će SAD u tim sukobima i ratovima uopće imati saveznika? Konačno, li to bila vanjska politika za koju je Amerika glasala 2016. godine?

Pretplatiti se
Obavijesti o
23 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
max
5 godine prije

Popis je 10 puta veći samo se zemlje još nisu službeno izjasnile..odnosno odbile postupiti po naređenju.

Kajzer Soze
5 godine prije

Bože daj Trampu i drugi mandat na izborima,ovaj čovjek je više učinio za otrežnjenje svijeta nego bilo ko drugi prije njega 🙂

Ivan
5 godine prije

Trump povlači državničke poteze, ali na sebi svojstven način

Alen
5 godine prije

Trampov plan za konacno rjesenje palestinskog pitanja i novi zakon protiv OPEC-.a uskoro ce dodati ulje na vatru.. Bliski istok je prva crta nakon njega se prelijeva u evropu..

Narodna obrana
5 godine prije

“Konačno, li to bila vanjska politika za koju je Amerika glasala 2016. godine?”

Odgovor je “da”. Amerikanci su glasali za “MAGA”, za politiku prevlasti Amerike. Naravno da će Amrikanci reći kako bi najradije da nema ratova, ali uvijek kad moraju birati između dolara i mira, onda biraju dolar. Amerikanci ne biraju sredstva – pa i sam Trump je rekao na jednoj debati kako je on pristalica mučenja.

Baba Vanga
5 godine prije

Meni nije jasno a Vanga sam?,kako SAD uvodi sankcije kad im se svidi i ćjelom svjetu a oni sami da ne osjete posljedice tih sankcija,dolar sve jaci jos vise novca za vojsku meni nejasno neka mi netko odgovori kako je to moguce?

Znase
5 godine prije

Pakistan, Indija, Somalija, Libija sad ce i zemlje Kaspijskog mora ili ko god pokaze interes za kupnju S-400 ili Suhoj 45

Dub Miroslav
5 godine prije

Kad je isto radio A lCapone zvalo se gangstertizam. Kad to radi njegova država zove se politika! Ja bi to zvao državni gangsterizam.

NSU
5 godine prije

Amerika se ne treba brinuti, dok mi imamo Krstičevića i nju, Hrvatska je čvrsto uz njih!

IVE OLDTIMER
5 godine prije

Ne boje se amerikenjci tu je Kujalinda i Hrvatska zadnji nepobjedivi bastion odbrane SAD-a, sijetimo se samo Oluje i zadnjeg nogometnog prvenstva sve pobjede predvodila Kujalinda i sa dvije case nazdravljala. A tek kada anemicni sapatom mucajuci zaurlice nnaappppriijed svi ce na traktore brisi.

no name
5 godine prije

Svi su na popisu osim izraela a vi nikad niti jedan članak o židovime ne napišete aj bok

antinwo
5 godine prije

gadovi američki ljigavi

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI

Nije pronađen nijedan rezultat.