Poruka sirijskih komunista “progresivnim” snagama svijeta

Komunisti u Siriji

Proteklih godina je u neslužbenim progresivnim portalima, uglavnom onih koji nisu povezani s nikakvim zapadnim “nevladinim” organizacijama, više puta spomenut otpor kojeg terorizmu pružaju razne ljevičarske milicije koje se bore na strani vladinih snaga. Među njima je možda najpoznatija marksističko-lenjinistička milicija “Sirijski otpor” (Muqawama Suriy), koju je utemeljio turski disident i komunist Mihraç Urala. Njegova je oružana skupina, do dolaska ruskih snaga, prema mnogima bila od presudne važnosti u obrani sirijske pokrajine Latakije.

Mihraça Urala su, kao alavita iz Antiohije, njegovi arapski korijeni odveli na fakultet povijesti u Iskenderun u turskoj provinciji Hatay, na samoj granici sa Sirijom. Tamo je osnovao jednu od revolucionarnih skupina marksističko-lenjinističke orijentacije “Acilciler” koja je, osim što se zalagala za komunističke ciljeve, svom programu dodala i “oslobođenje pokrajine Hatay od turske okupacije, te pripojenje Siriji”, zbog čega turski mediji i danas tvrde da je financirana od strane Damaska i Teherana.

Mihraç Ural je uhićen pred sam državni udar koji je 12. rujna 1980. okončao dugogodišnji sukob između naoružanih pripadnika ljevičarskih i desničarskih skupina u Turskoj. Nakon bijega iz turskog zatvora u Adani, M. Ural odlazi u Siriju gdje zbog sirijskih korijena dobiva državljanstvo. Godinama se bavi novinarstvom i političkim aktivizmom, a po izbijanju islamističke pobune u Idlibu 2012. osniva “Sirijski otpor” (Muqawama Suriy), organizaciju koja okuplja Arape koji žive preko turske granice, a koja, kako bi se spriječio neometani ulazak islamističkih militanata iz Turske, od svog osnutka osigurava sirijsku granicu u blizini grada Kasaba u Latakiji. Od samog početka svog djelovanja “Sirijski otpor” uživa određeni stupanj autonomije, a M. Ural je u svojim napisima često znao kritizirati “baathističku verziju socijalizma u Siriji, koja ne zadovoljava potrebe cjelokupnog sirijskog naroda”.

Komunisti u Siriji
Komunisti u Siriji

Uvriježeno je mišljenje da u Siriji vlada isključivo “režim” Bashara Al-Assada i da nema političkih sloboda, a malo je poznato da, isključujući stranke s vjerskim i etničkim predznakom, koje su zabranjene, slobodno mogu djelovati sve ostale, pa tako i prilično jak Savez Komunista Sirije. U veljači ove godine održan kongres Mladeži SK Sirije, tijekom kojega je za  International Communist Press (ICP) ekskluzivni intervju dao Wessam Kahel, član Odbora za međunarodne odnose u Mladeži SK Sirije, koji razbija stereotipe o brutalnoj diktaturi i ulozi stranih saveznika Damaska u obrani zemlje od islamističke pobune i vanjske agresije. Naravno, ovaj događaj i intervju nije prenio nijedan portal ili službeno glasilo takozvane europske “ljevice”, a nema ga ni na stranicama Socijalističke Internacionale. Sirijski komunisti su jednostavno “nepoćudni” za europske “socijaldemokrate” i samoproglašene “komuniste” poput Alexisa Tsiprasa ili Pabla Iglesiasa, a njihovim u se milicijama znali pripisivati zločini koje nisu počinili i za koje nema nikakvih dokaza da su u njima sudjelovali.

Usprkos medijskoj blokadi, komunisti Sirije su i dalje vrlo aktivni, a početkom ovog mjeseca je Ujedinjena KP Sirije imala sastanak s kojeg je poslala poruku svim “progresivnim” strankama i pojedincima diljem svijeta. Je li netko od čitatelja bliskih marksističko-lenjinističkim strankama i udrugama u Europi išta čuo o ovom događaju i sadržaju poruke njihovih drugova iz Sirije? Vjerojatno ne, ali ju je zato preveo i objavio portal Solidnet.org.

Poruka sirijskih komunista svim “progresivnim” strankama i pojedincima diljem svijeta

Vodstvo Ujedinjene KP Sirije želi pružiti  neke informacije o zbivanjima u Siriji, s ciljem ilustriranja što se zapravo događa u našoj zemlji, kako bi sirijski narod dobio veću podršku u suočavanju sa svima nama istim neprijateljem.

Dragi drugovi,

Kao što je poznato, naša stranka, zajedno s drugim progresivnim i patriotskim strankama Sirije, bori se protiv onoga što se danas smatra jednom od najvažnijih barbarskih i imperijalističkih agresija od vremena Drugog svjetskog rata i protiv najekstremnijih, najradikalnijih i fundamentalističkih pokreta ovog stoljeća, kao što su Al-Nusra Front, odnosno Al-Qaeda, te ISIL.

Naša borba je borba protiv imperijalističkih planova globalne hegemonije, a posebno protiv projekta naziva “Novi Bliski Istok”.

U Siriji je do danas ubijeno desetine, stotine tisuća ljudi, a još više ih je ozlijeđeno. Tisuće obitelji su bile prisiljene migrirati na mirnija područja i izvan Sirije. Štete su nemjerljive. Tisuće srednjih i malih tvornica je uništeno, a isto tako i veliki dio infrastrukture. škole, bolnice, arheološki nalazi i drevni gradovi su devastirani. Sirijska naftna i druga bogatstva naših naroda su ukradena i krijumčare se u Tursku, čiji je režim je povezan s terorističkim organizacijama. Samo ova šteta se procjenjuje na oko 200 milijardi američkih dolara.

Sirijski narod, zajedno s vladom, sirijskom vojskom i progresivnim političkim snagama u zemlji se hrabro odupire agresiji od početka 2011. godine.

Teroristi koji su pokrenula napad na Siriju dolaze iz više od 80 zemalja, a podržani su od strane svjetskih imperijalističkih sila i njihovih saveznika.

Prijetnja je sada iz Sirije širi na regiju i druga područja i zemlje, poput Francuske i Belgije u Europi. Terorizam je sada međunarodni fenomen, a američka vlada se smatra zagovornik broj jedan ovog projekta koji se provodi od strane terorista i plaćenika. Stručnjaci zapadnih zemalja i financijski subjekti reakcionarnih arapskih režima, kao što su Saudijska Arabija i Katar, u suradnji s Turskom pružaju podršku i sponzoriraju terorističke organizacije.

Suočeni s ovom teškom situacijom, Sirija je morala pitati za pomoć Ruske Federacije.

Moskva je Siriji dala podršku potrebnu da se odupre barbarskoj agresiji.

Ruska pomoć je zbunila zapadne i regionalne vlade reakcionarnih režima, kao što su Turska, Katar i Saudijska Arabija. Zahvaljujući ovoj podršci, radikalno se promijenio odnos snaga na bojnom polju, a Sirija je u 6 mjeseci uspjela vratiti nadzor nad brojnim područjima.

Sirija će nastaviti borbu u obrani svoga naroda i osloboditi cijelu zemlju od agresora.

Sirijska vlada je izvijestila međunarodnu zajednicu o razlozima potpore primljene od strane Ruske Federacije.

  1. Pomoć je došla je na zahtjev legitimne vlade.
  2. Ona je u skladu s Poveljom Ujedinjenih naroda i svim međunarodnim rezolucijama i odvratila je bilo koju državi od napada na Siriju i uplitanja u unutarnje poslove druge države.
  3. Svaka napadnuta zemlja ima se pravo braniti, u skladu s međunarodnim zakonima i standardima.

Dok legitimne snage i dalje predstavljaju Siriju i oslobađaju okupirane teritorije, teroristi pokušavaju nametnuti svoje zakone koji datiraju od prije 1 500 godina, pri čemu čine krvoločne zločine.

Sirija podržava političko rješenje krize, kako bi se prekinulo krvoproliće i provela evakuacija na područjima okupiranim od strane stranih terorističkih snaga, ali se zalaže i za demokratske izbore u zemlji i početak inkluzivnog nacionalnog dijaloga s oporbom koju predstavljaju političke stranke u zemlji.

No, teroristi, koji imaju veze s nekim oporbenim skupinama, stalno pokušavaju izvršiti pritisak na njih i da iste nastave borbu protiv vlade, kako bi propao politički proces temeljen na skupovima u Ženevi, na sastanku u Beču i sporazumu između ruske i američke strane.

Drugovi,

Krv i dalje teče u Siriji, a posebno u gradu Aleppu, drugom glavnom gradu zemlje čiji je teritorij gotovo u cijelosti oslobođen od strane sirijske vojske i naših arapskih saveznika. S druge strane fronta, teroristi su odbijali bilo kakvo primirje kojim bi se spasili životi civila, koje su koristili kao živi štit.

Drugovi, naša Partija želi prenijeti ovu verziju događaja:

  1. Neprihvatljivo je izjednačavati agresora i žrtve.
  2. Međunarodno pravo ne dopušta bilo kojoj drugoj zemlji da se miješa u unutarnje poslove druge države, a to je ono što čine teroristi i njihove pristalice u Siriji, pozivajući na predsjednika Assada da odstupi, što bi trebalo biti odlučeno isključivo od strane sirijskog naroda.
  3. Napadači su jedini koji snose odgovornost za gubitke i štetu u zemlji.
  4. Imperijalistička agresija se nastavlja, uz podršku imperijalističke medijske kampanje, plaćene milijardama dolara iz Sjedinjenih Država i Saudijske Arabije. Dakle, događaji u zemlji se falsificiraju, a onda se te verzije događaja šire po cijelom svijetu.
  5. Čak i Irak trpi istu agresiju, ali i irački narod odolijeva, stoga je dužnost svih progresivnih snaga u svijetu da podrže hrabar otpor sirijskog i iračkog naroda terorističkom agresoru.

Drugovi,

Progresivne stranke u Siriji se bore za očuvanje životnih uvjeta svih naših ljudi, posebno u situaciji rata i nepravde zbog nametnute ekonomske blokade protiv sirijskog naroda.

Sirijci su tijekom godina imperijalističkom agresoru pokazali njihovo domoljublje, temeljeno na demokratskom, progresivnom i neovisnom stavu, ali smo u isto vrijeme podržali političko rješenje krize.

Naša Partija je u duhu međusobne suradnje, sa svim alatima na raspolaganju, spremna dati odgovore na sva pitanja koja se odnose na situaciju u Siriji.

Ujedinjena KP Sirije poziva sve stranke i sve progresivne i demokratske snage u Vašim zemljama da rade zajedno kako bi se osigurala humanitarna pomoć.

Sirija – Damask, 7. prosinac 2016.

Komunistička partija Sirije

Obraćanje Ujedinjene KP Sirije na engleskom jeziku pročitati na stranici Solidnet.org, a lijevo su stranke i organizacije iz Hrvatske i regije koje su trebale odgovoriti, ili barem čuti za apel njihovih sirijskih drugova. Iz Hrvatske je to Socijalistička radnička partija Hrvatske, potom se spominju KP Makedonije, KP Srbije i Nova KP Jugoslavije sa sjedištem u Srbiji. Danas je devet dana kako je otvoreno pismo Ujedinjene KP Sirije dostupno na internetu, a je li bilo službenog ili neslužbenog odgovora od strane navedenih stranaka ili pojedinaca iz regije – nije poznato.

Svidio vam se članak i
pitate se što možete napraviti?
PODIJELITE ga s PRIJATELJIMA

VAŽNA PORUKA ZA LOGIČARE

Vrijeme uvjeravanja prolazi. One koji ne shvaćaju što se događa, treba ignorirati i ne gubiti vrijeme na njih. Poštene, empatične i logične osobe se trebaju okupiti, bez obzira na osobna uvjerenja i svjetonazore. Osim raskrinkavanja, dolazi vrijeme djelovanja brojnim i legalnim sredstvima u gospodarstvu, zdravlju, autonomiji… U protivnom, sve će nas porobiti.

Pitate se što učiniti nakon čitanja ovog teksta? Jednostavno, šaljite i dijelite tekst poštenim, empatičnim i logičnim osobama. Informirajte bližnje o postojanju portala Logično. Priključite nam se na našem Telegram kanalu tako što ćete kliknuti na Vijesti.  Od danas možete komunicirati i pisati nam u Telegram grupi Zajednica. Budimo složni, mudri i jaki.


Posjetite naš novi video kanal na platformi Odysee i obvezno se registrirajte, kao i najveću arhivu alternativnih video snimaka Jubitu.

*Stavovi izneseni u kolumnama su osobni stavovi autora i ne odražavaju nužno stav redakcije portala Logicno.com

Nije pronađen nijedan rezultat.
Pretplati se
Obavijest
guest
10 Komentara
najstariji
najnoviji najviše ocjenjeniji
Inline Feedbacks
View all comments
Andrej

Uvjeren sam da bi političke stranke sa lijevog krila odgovorile na to pismo kada bi postojale.

N

Danasnje lijeve stranke su podruznice nato pakta.

H'ghar

Podsjetiti ću na stihove, prevedene, izvađene iz konteksta ali primjenjljive na ljevičare i komuniste, jer ovako kako slijedi točno opisuju današnje stanje ljevice:

“.. danas nama kažu ,
djeci onog vijeka,
da smo nedostojni povjesti naše
…..”

i jesmo nedostojni…

Anonymous

Da samo to pali. Nijemci počinju svake vijesti o zločestim Rusima. Da karikiram Mesića, bojim se otvoriti paštetu, možda je Putin unutra. Nijemci se jedino boje Rusa. Nitko ih nikada nije tako namlatio kao Sovjeti u WW2. Kao posljedicu imaš današnje izvještavanje, pod strah od Rusa im možeš sve prodati.… Pročitaj više »

Komunista

Ja vas pozivam sve da se pridružite komunističkoj opciji u svojoj zemlji. Naravno, ako zaključite da zadovoljavaju vaše kriterije.
Kasnije će biti lako ujediniti te opcije u jednu zajedničku.
SMRT FAŠIZMU!

POVEZANE VIJESTI

Nije pronađen nijedan rezultat.