fbpx

Poruka sirijskih komunista “progresivnim” snagama svijeta

Komunisti u Siriji

Proteklih godina je u neslužbenim progresivnim portalima, uglavnom onih koji nisu povezani s nikakvim zapadnim “nevladinim” organizacijama, više puta spomenut otpor kojeg terorizmu pružaju razne ljevičarske milicije koje se bore na strani vladinih snaga. Među njima je možda najpoznatija marksističko-lenjinistička milicija “Sirijski otpor” (Muqawama Suriy), koju je utemeljio turski disident i komunist Mihraç Urala. Njegova je oružana skupina, do dolaska ruskih snaga, prema mnogima bila od presudne važnosti u obrani sirijske pokrajine Latakije.

Mihraça Urala su, kao alavita iz Antiohije, njegovi arapski korijeni odveli na fakultet povijesti u Iskenderun u turskoj provinciji Hatay, na samoj granici sa Sirijom. Tamo je osnovao jednu od revolucionarnih skupina marksističko-lenjinističke orijentacije “Acilciler” koja je, osim što se zalagala za komunističke ciljeve, svom programu dodala i “oslobođenje pokrajine Hatay od turske okupacije, te pripojenje Siriji”, zbog čega turski mediji i danas tvrde da je financirana od strane Damaska i Teherana.

Mihraç Ural je uhićen pred sam državni udar koji je 12. rujna 1980. okončao dugogodišnji sukob između naoružanih pripadnika ljevičarskih i desničarskih skupina u Turskoj. Nakon bijega iz turskog zatvora u Adani, M. Ural odlazi u Siriju gdje zbog sirijskih korijena dobiva državljanstvo. Godinama se bavi novinarstvom i političkim aktivizmom, a po izbijanju islamističke pobune u Idlibu 2012. osniva “Sirijski otpor” (Muqawama Suriy), organizaciju koja okuplja Arape koji žive preko turske granice, a koja, kako bi se spriječio neometani ulazak islamističkih militanata iz Turske, od svog osnutka osigurava sirijsku granicu u blizini grada Kasaba u Latakiji. Od samog početka svog djelovanja “Sirijski otpor” uživa određeni stupanj autonomije, a M. Ural je u svojim napisima često znao kritizirati “baathističku verziju socijalizma u Siriji, koja ne zadovoljava potrebe cjelokupnog sirijskog naroda”.

Komunisti u Siriji
Komunisti u Siriji

Uvriježeno je mišljenje da u Siriji vlada isključivo “režim” Bashara Al-Assada i da nema političkih sloboda, a malo je poznato da, isključujući stranke s vjerskim i etničkim predznakom, koje su zabranjene, slobodno mogu djelovati sve ostale, pa tako i prilično jak Savez Komunista Sirije. U veljači ove godine održan kongres Mladeži SK Sirije, tijekom kojega je za  International Communist Press (ICP) ekskluzivni intervju dao Wessam Kahel, član Odbora za međunarodne odnose u Mladeži SK Sirije, koji razbija stereotipe o brutalnoj diktaturi i ulozi stranih saveznika Damaska u obrani zemlje od islamističke pobune i vanjske agresije. Naravno, ovaj događaj i intervju nije prenio nijedan portal ili službeno glasilo takozvane europske “ljevice”, a nema ga ni na stranicama Socijalističke Internacionale. Sirijski komunisti su jednostavno “nepoćudni” za europske “socijaldemokrate” i samoproglašene “komuniste” poput Alexisa Tsiprasa ili Pabla Iglesiasa, a njihovim u se milicijama znali pripisivati zločini koje nisu počinili i za koje nema nikakvih dokaza da su u njima sudjelovali.

Usprkos medijskoj blokadi, komunisti Sirije su i dalje vrlo aktivni, a početkom ovog mjeseca je Ujedinjena KP Sirije imala sastanak s kojeg je poslala poruku svim “progresivnim” strankama i pojedincima diljem svijeta. Je li netko od čitatelja bliskih marksističko-lenjinističkim strankama i udrugama u Europi išta čuo o ovom događaju i sadržaju poruke njihovih drugova iz Sirije? Vjerojatno ne, ali ju je zato preveo i objavio portal Solidnet.org.

Poruka sirijskih komunista svim “progresivnim” strankama i pojedincima diljem svijeta

Vodstvo Ujedinjene KP Sirije želi pružiti  neke informacije o zbivanjima u Siriji, s ciljem ilustriranja što se zapravo događa u našoj zemlji, kako bi sirijski narod dobio veću podršku u suočavanju sa svima nama istim neprijateljem.

Dragi drugovi,

Kao što je poznato, naša stranka, zajedno s drugim progresivnim i patriotskim strankama Sirije, bori se protiv onoga što se danas smatra jednom od najvažnijih barbarskih i imperijalističkih agresija od vremena Drugog svjetskog rata i protiv najekstremnijih, najradikalnijih i fundamentalističkih pokreta ovog stoljeća, kao što su Al-Nusra Front, odnosno Al-Qaeda, te ISIL.

Naša borba je borba protiv imperijalističkih planova globalne hegemonije, a posebno protiv projekta naziva “Novi Bliski Istok”.

U Siriji je do danas ubijeno desetine, stotine tisuća ljudi, a još više ih je ozlijeđeno. Tisuće obitelji su bile prisiljene migrirati na mirnija područja i izvan Sirije. Štete su nemjerljive. Tisuće srednjih i malih tvornica je uništeno, a isto tako i veliki dio infrastrukture. škole, bolnice, arheološki nalazi i drevni gradovi su devastirani. Sirijska naftna i druga bogatstva naših naroda su ukradena i krijumčare se u Tursku, čiji je režim je povezan s terorističkim organizacijama. Samo ova šteta se procjenjuje na oko 200 milijardi američkih dolara.

Sirijski narod, zajedno s vladom, sirijskom vojskom i progresivnim političkim snagama u zemlji se hrabro odupire agresiji od početka 2011. godine.

Teroristi koji su pokrenula napad na Siriju dolaze iz više od 80 zemalja, a podržani su od strane svjetskih imperijalističkih sila i njihovih saveznika.

Prijetnja je sada iz Sirije širi na regiju i druga područja i zemlje, poput Francuske i Belgije u Europi. Terorizam je sada međunarodni fenomen, a američka vlada se smatra zagovornik broj jedan ovog projekta koji se provodi od strane terorista i plaćenika. Stručnjaci zapadnih zemalja i financijski subjekti reakcionarnih arapskih režima, kao što su Saudijska Arabija i Katar, u suradnji s Turskom pružaju podršku i sponzoriraju terorističke organizacije.

Suočeni s ovom teškom situacijom, Sirija je morala pitati za pomoć Ruske Federacije.

Moskva je Siriji dala podršku potrebnu da se odupre barbarskoj agresiji.

Ruska pomoć je zbunila zapadne i regionalne vlade reakcionarnih režima, kao što su Turska, Katar i Saudijska Arabija. Zahvaljujući ovoj podršci, radikalno se promijenio odnos snaga na bojnom polju, a Sirija je u 6 mjeseci uspjela vratiti nadzor nad brojnim područjima.

Sirija će nastaviti borbu u obrani svoga naroda i osloboditi cijelu zemlju od agresora.

Sirijska vlada je izvijestila međunarodnu zajednicu o razlozima potpore primljene od strane Ruske Federacije.

  1. Pomoć je došla je na zahtjev legitimne vlade.
  2. Ona je u skladu s Poveljom Ujedinjenih naroda i svim međunarodnim rezolucijama i odvratila je bilo koju državi od napada na Siriju i uplitanja u unutarnje poslove druge države.
  3. Svaka napadnuta zemlja ima se pravo braniti, u skladu s međunarodnim zakonima i standardima.

Dok legitimne snage i dalje predstavljaju Siriju i oslobađaju okupirane teritorije, teroristi pokušavaju nametnuti svoje zakone koji datiraju od prije 1 500 godina, pri čemu čine krvoločne zločine.

Sirija podržava političko rješenje krize, kako bi se prekinulo krvoproliće i provela evakuacija na područjima okupiranim od strane stranih terorističkih snaga, ali se zalaže i za demokratske izbore u zemlji i početak inkluzivnog nacionalnog dijaloga s oporbom koju predstavljaju političke stranke u zemlji.

No, teroristi, koji imaju veze s nekim oporbenim skupinama, stalno pokušavaju izvršiti pritisak na njih i da iste nastave borbu protiv vlade, kako bi propao politički proces temeljen na skupovima u Ženevi, na sastanku u Beču i sporazumu između ruske i američke strane.

Drugovi,

Krv i dalje teče u Siriji, a posebno u gradu Aleppu, drugom glavnom gradu zemlje čiji je teritorij gotovo u cijelosti oslobođen od strane sirijske vojske i naših arapskih saveznika. S druge strane fronta, teroristi su odbijali bilo kakvo primirje kojim bi se spasili životi civila, koje su koristili kao živi štit.

Drugovi, naša Partija želi prenijeti ovu verziju događaja:

  1. Neprihvatljivo je izjednačavati agresora i žrtve.
  2. Međunarodno pravo ne dopušta bilo kojoj drugoj zemlji da se miješa u unutarnje poslove druge države, a to je ono što čine teroristi i njihove pristalice u Siriji, pozivajući na predsjednika Assada da odstupi, što bi trebalo biti odlučeno isključivo od strane sirijskog naroda.
  3. Napadači su jedini koji snose odgovornost za gubitke i štetu u zemlji.
  4. Imperijalistička agresija se nastavlja, uz podršku imperijalističke medijske kampanje, plaćene milijardama dolara iz Sjedinjenih Država i Saudijske Arabije. Dakle, događaji u zemlji se falsificiraju, a onda se te verzije događaja šire po cijelom svijetu.
  5. Čak i Irak trpi istu agresiju, ali i irački narod odolijeva, stoga je dužnost svih progresivnih snaga u svijetu da podrže hrabar otpor sirijskog i iračkog naroda terorističkom agresoru.

Drugovi,

Progresivne stranke u Siriji se bore za očuvanje životnih uvjeta svih naših ljudi, posebno u situaciji rata i nepravde zbog nametnute ekonomske blokade protiv sirijskog naroda.

Sirijci su tijekom godina imperijalističkom agresoru pokazali njihovo domoljublje, temeljeno na demokratskom, progresivnom i neovisnom stavu, ali smo u isto vrijeme podržali političko rješenje krize.

Naša Partija je u duhu međusobne suradnje, sa svim alatima na raspolaganju, spremna dati odgovore na sva pitanja koja se odnose na situaciju u Siriji.

Ujedinjena KP Sirije poziva sve stranke i sve progresivne i demokratske snage u Vašim zemljama da rade zajedno kako bi se osigurala humanitarna pomoć.

Sirija – Damask, 7. prosinac 2016.

Komunistička partija Sirije

Obraćanje Ujedinjene KP Sirije na engleskom jeziku pročitati na stranici Solidnet.org, a lijevo su stranke i organizacije iz Hrvatske i regije koje su trebale odgovoriti, ili barem čuti za apel njihovih sirijskih drugova. Iz Hrvatske je to Socijalistička radnička partija Hrvatske, potom se spominju KP Makedonije, KP Srbije i Nova KP Jugoslavije sa sjedištem u Srbiji. Danas je devet dana kako je otvoreno pismo Ujedinjene KP Sirije dostupno na internetu, a je li bilo službenog ili neslužbenog odgovora od strane navedenih stranaka ili pojedinaca iz regije – nije poznato.

VAŽNA PORUKA ZA LOGIČARE

Vrijeme uvjeravanja prolazi. One koji ne shvaćaju što se događa, treba ignorirati i ne gubiti vrijeme na njih. Poštene, empatične i logične osobe se trebaju okupiti, bez obzira na osobna uvjerenja i svjetonazore. Osim raskrinkavanja, dolazi vrijeme djelovanja brojnim i legalnim sredstvima u gospodarstvu, zdravlju, autonomiji… U protivnom, sve će nas porobiti.

Pitate se što učiniti nakon čitanja ovog teksta? Jednostavno, šaljite i dijelite tekst poštenim, empatičnim i logičnim osobama. Informirajte bližnje o postojanju portala Logično. Priključite nam se na našem Telegram kanalu tako što ćete kliknuti na Vijesti.  Od danas možete komunicirati i pisati nam u Telegram grupi Zajednica. Budimo složni, mudri i jaki.


Posjetite naš novi video kanal na platformi Odysee i obvezno se registrirajte, kao i najveću arhivu alternativnih video snimaka Jubitu.

Svidio vam se članak i
pitate se što možete napraviti?
PODIJELITE ga s PRIJATELJIMA

*Stavovi izneseni u kolumnama su osobni stavovi autora i ne odražavaju nužno stav redakcije portala Logicno.com

Nije pronađen nijedan rezultat.
Pretplati se
Obavijest
guest
Zaštitite svoje ime u komentarima... REGISTRACIJA
10 Komentara
najstariji
najnoviji najviše ocjenjeniji
Inline Feedbacks
View all comments
Andrej
Gost
Andrej
5 godine prije

Uvjeren sam da bi političke stranke sa lijevog krila odgovorile na to pismo kada bi postojale.

N
Gost
N
5 godine prije

Danasnje lijeve stranke su podruznice nato pakta.

H'ghar
Gost
H'ghar
5 godine prije

Podsjetiti ću na stihove, prevedene, izvađene iz konteksta ali primjenjljive na ljevičare i komuniste, jer ovako kako slijedi točno opisuju današnje stanje ljevice:

“.. danas nama kažu ,
djeci onog vijeka,
da smo nedostojni povjesti naše
…..”

i jesmo nedostojni…

Anonymous
Gost
Anonymous
5 godine prije

Da samo to pali. Nijemci počinju svake vijesti o zločestim Rusima. Da karikiram Mesića, bojim se otvoriti paštetu, možda je Putin unutra. Nijemci se jedino boje Rusa. Nitko ih nikada nije tako namlatio kao Sovjeti u WW2. Kao posljedicu imaš današnje izvještavanje, pod strah od Rusa im možeš sve prodati.… Pročitaj više »

Komunista
Gost
Komunista
5 godine prije

Ja vas pozivam sve da se pridružite komunističkoj opciji u svojoj zemlji. Naravno, ako zaključite da zadovoljavaju vaše kriterije.
Kasnije će biti lako ujediniti te opcije u jednu zajedničku.
SMRT FAŠIZMU!

POVEZANE VIJESTI

Nije pronađen nijedan rezultat.
Izbornik