Poruke s Islanda izbezumile Hrvate, ali mediji u stranom vlasništvu kriju bitne informacije (Ažurirano)

92 komentara

Ovih dana je hrvatski saborski zastupnik Goran Aleksić objavio poruke prijatelja koji se javio s Islanda. Ogorčen ekonomskom situacijom u Hrvatskoj, prijatelj je odlučio svoju sreću potražiti u ovoj maloj, ali vrlo interesantnoj otočnoj zemlji.

U nekoliko privatnih poruka, opisane su sve blagodati ove nama nepoznate zemlje. Poruke nam opisuje mjesto snova. Onakvo kakvo svaki pošteni građanin priželjkuje za svoju zemlju: red, rad i mir. Prije nego vam otkrijemo što mediji kriju, pročitajte poruke prijatelja zastupnika Gorana Aleksića:

Poruke s Islanda koje su uzburkale javnost

7. rujna
Bok Gorane… Evo da Vam se javim s dalekog Islanda. Da… Otišao sam na Island raditi. Mislim da u Hrvatskoj, na žalost, nema više smisla živjeti i raditi, sve se vrti oko toga tko gdje bio ’41,’ ’45,’ 91… tko ustaša a tko partizan… Ne želim da moja djeca moraju živjeti u takvom društvu. S vremenom će i oni doći ovdje. Ovdje se cijeni rad, dobro se plaća rad, svi su sretni, nasmijani, pristupačni, srdačni (vjerojatno zato što nemaju ustaše i partizane). Ovdje nema šanse da vas poslodavac zezne i za jednu krunu! Glavnu riječ što se tiče radnika i poslodavaca vode sindikati, kojih na Islandu ima, mislim, tri. Svaki stanovnik Islanda, tako i ja, dobije kennitalu, to je njihov OIB, a svaki poslodavac je dužan imati na poslu jedan digitalni sat u koji radnici upisuju svoj OIB kada su došli na posao i kada su otišli s posla, taj sat je od sindikata, te oni tako kontroliraju da li je sve u redu sa satnicom te na kraju mjeseca i s plaćom. Plaća na Islandu je uvijek prvoga u mjesecu, svima, bez izuzetaka, ako prvi pada na vikend ili neradni dan onda je uvijek dan prije toga. Neki dan sam se prošetao po Reykjaviku i otišao u banku promijeniti eure… Prvo, u banci vas dočeka jedan gospodin u odjelu koji vam da broj za uslugu koju čekate, i zatim čekate… Uz kavu, čitanje novina… A banci je gužva, svi nasmijani, pogledam oko sebe i mislim si da nisam možda ušao slučajno u neki kafić… Dođe jedna gospođa koja pokupi šalice od kava, pita vas da li ste za još jednu kavu…. I tako… Čudno. Tu nema ni Erste, ni Addiko, ni Hypo, ni Sberbank…. Samo njihove islandske banke… Eto… Toliko od mene. Nadam se da vas nisam zagnjavio. Pratit ću i dalje vaš rad i rad vaše stranke koju podržavam. Žao mi je što niste imali vremena za nove prijatelje da se upoznamo i popijemo piće, ali možda drugom prilikom. Pozdrav
U više od 20 godina staža koliko imam prvi put se osjećam cijenjeno na poslu, osjećam kao da sam tu već godinama a ne tek tjedan dana….
Nemaš pojma koliko mi je bilo teško napustiti dom, obitelj, Hrvatsku… Lijepu Hrvatsku… Koju siluju svakodnevno raznorazne spodobe na razne moguće načine… Probaj nešto pokušati napraviti s koalicijskim partnerima da konačno više netko dođe na vlast bez ikakvih znakovlja.

20. rujna
Bok, jedna zanimljivost koju bi možda bilo pametno i u hrvatskoj uvest. Nisam ni ja znao, ali prva plaća koju dobiješ kod nekog poslodavca se dobiva bruto na račun, znači prvi mjesec se ne plaćaju porezi i ostale stvari…

9. listopada
Bok Goran! Kako si? Evo malo da se javim… Ja sam dobro… Osim što mi fali obitelj sve drugo je super! Dobio sam prvu plaću… Mogu reći da je “saborska” druga će biti najvjerojatnije premijerska! Ono što me je iznenadilo ovdje pri otvaranju računa u banci je da banka ne naplaćuje ništa za vođenje računa, to sve rješava poslodavac, ja plaćam eventualno naknade ako želim prekoračenje po računu ali to je normalno… Druga stvar je što u banci se nalazi moj izvadak od plaće, dakle ako ga želim na ruke samo kažem da mi ga isprintaju. Ovdje se sve, ali doslovno sve, od trgovine, frizera, pultova… Sve, sve… Plaća debitnom karticom, gotovo nitko nema gotovine kod sebe, to mi je jako čudno ali se polako privikavam…. Ljudi su fantastični, jučer smo baš bili na piću poslije posla, Hrvati, Latvijci, Litvanci, Filipinac, Čeh i nekoliko Islanđana…. Predobro, svi pričamo na engleskom, nema politikantstva, nema ustaša i partizana, samo veliko prijateljstvo…. Islanđani su genijalni ljudi, pomognu kad god treba, di god treba… Eto… Toliko za sada…
Inače… Život je ovdje jako skup, ali za razliku od Hrvatske gdje je plaća blagajnice 3000 kn ovdje je 3000 eura, i naravno da se da lijepo uštedjet… Ovdje ako nekome rikne frižider ili perilica ne mora razbijati glavu kako će ju kupiti, ode i kupi…. Nije kao kod nas da mora na 24 rate u Pevecu pa radi dok ju ne otplati…. Imaju novaca taman koliko im je potrebno za normalan život, a ne za život na kredit…

Zašto su mediji zainteresirani za slične sudbine?

Kao i do sada, glavni hrvatski mediji su jedva dočekali ove poruke. One su za medije dokaz da Hrvatsku treba što prije napustiti. Vjerojatno i zastupniku Goranu Aleksiću ove poruke služe za promocije njegovih političkih ideja. Ništa strašno, zastupnik Goran Aleksić nikada nije obnašao vlast, te je vrlo aktivan saborski zastupnik glede prava građana koje muči dužničko ropstvo. Sa zastupnicima Živog Zida, Goran Aleksić pripada grupi saborskih zastupnika koji govore o izgubljenom suverenitetu Republike Hrvatske.

Još je interesantnije čitati komentare režimskih hrvatskih „ekonomista“ i „stručnjaka“. Svi uglas savjetuju Hrvatima da napuste državu „socijalističkog mentalnog sklopa“ gdje neoliberalizam nije dobio svoju priliku da od Hrvatske napravi zemlju „meda i mlijeka“.

Radi se o organiziranoj skupini osoba, koja zagovara što hitniju rasprodaju svih hrvatskih prirodnih resursa, javnih poduzeća i svega onoga što pripada građanima Hrvatske.

Što su mediji prešutjeli i što vam režimski ekonomisti neće reći o Islandu

Država Island je “zemlja leda”, što se iščitava iz imena. Nalazi se između Grenlanda i Norveške. Island kulturno pripada Europi. Na njemu živi 334.000 stanovnika, a glavni grad je Rejkjavik. Kao i Hrvatska, Island je Republika koja ima svoj parlament, vladu i predsjednika.

„Nacija je izgrađena po zakonu“, a koja je odbila članstvo u EU

Kao što je francuska deviza „Sloboda, jednakost, bratstvo“, deviza Islanda je „Nacija je izgrađena po zakonu“ ili kako bismo mi to rekli „Island je pravna država“.

Prije financijske krize 2008. godine Island je bila jedna od najrazvijenijih svjetskih država. Njen ekonomski sustav se temelji na mješovitosti gdje dominiraju usluge, financije, ribarstvo i industrija.

Zbog birokratskog ponašanja Brisela vezano za ribarske kvote, Island je 12. ožujka 2015. definitivno odustao od ulaska u Europsku uniju, računajući time na svoj suverenitet i vlastiti put u budućnost.

Island ne posjeduje oružane snage, a njegovu obranu osiguravaju Sjedinjene Države, Norveška, Danska i ostale članice NATO saveza. Očito se može biti član NATO saveza, a u isto vrijeme suvereno reći NE članstvu Europske unije, bankama, privatizaciji… Očito Island zna i smije upražnjavati svoj suverenitet, a pri tome ga ne ometaju ni Sjedinjene Države, ni druge članice NATO saveza.

Island ne prati preporuke Europske centralne banke, koja “sektaški čuva” stabilnu inflaciju. Inflacija je na Islandu instrument kojeg je Island iskoristio za izlaz iz ekonomske krize, nakon bankarskog sloma. Island ima svoju valutu i ne pada mu na pamet uvoditi euro.

Ova mala otočna država nema straha. Tijekom krize 2008. godine, Island nacionalizira banke i ne popušta pritisku Velike Britanije i Nizozemske. Pregovaranjem uspijeva riješiti problem i samo nakon par godina iznova je vodeća zemlja u svijetu, a što dokazuju i poruke prijatelja zastupnika Aleksića.

Island, zemlja leda, prva po uzgoju banana u Europi ?

Uzgoj banana na Islandu zahvaljujući geotermalnoj energiji
Uzgoj banana na Islandu zahvaljujući geotermalnoj energiji

Island maksimalno koristi geotermalnu energiju. Ostvario je totalnu energetsku neovisnost, ali i mogućnost da „na ledu » uzgaja banane. Iskorištavanje geotermalne energije omogućilo je Islandu uzgoj voća i povrća, kojeg je do nedavno uvozio, te stvorilo ideju o snabdijevanju Europe viškom energije.

Vidite li sličnost s Hrvatskom, Bosnom i Hercegovinom i Srbijom? Ove tri zemlje su nakon Islanda najbogatije geotermalnom energijom u Europi, a koju ne iskorištavaju, nego su natjerale svoje građane da financiraju skupe vjetroelektrane. Ne vjerujete? Pogledajte geotermalne karte ispod:

 

Geotermalni potencijal u Europi i Hrvatskoj
Geotermalni potencijal u Europi i Hrvatskoj

Imigracija na Islandu

Imigracija na Islandu je dobrodošla, međutim imigrantska politika Islanda je planska. Island planski odabire tko se useljava na Island i zašto. Zbog razvijenog ribarstva, Poljaci i Litvanci su najbrojniji, a ostali imigranti dolaze iz sjeverne Europe, baltičkih zemalja i jedan manji broj iz Azije.

Na Islandu religija nije odvojena od države i unesena je u Ustav. 75% populacije pripada Evangeličkoj luteranskoj Crkvi Islanda. Država smatra da svaki građanin Islanda pripada nekoj religioznoj skupini. Samo 5,3% građana Islanda se ne osjeća pripadnikom religiozne grupe.

Kriminal na Islandu gotovo da i ne postoji. Tek 2013, godine po prvi put je jedan policajac ubio osobu koja se zatvorila u stanu i pucala.

Sustav zdravstvene njege Islanda plaši hrvatske neoliberale

Sustav zdravstvene njege na Islandu je univerzalan. U potpunosti ga vodi Ministarstvo za socijalnu zaštitu. Sustav se financira s 85% od poreza.

Na Islandu ne postoje ni privatne bolnice, ni privatna osiguranja. Sustav zdravstvene njege na Islandu je jedan od najkvalitetnijih na svijetu.

Iako su sve bolnice državne tj. javne ustanove, Island ima treću najmanju smrtnost i jednu od najvećih očekivanih životnih dobi koja iznosi 83 godine. Najmanje pušača u Europi je na Islandu (17%).

Na Islandu nema privatnih bolnica
Na Islandu nema privatnih bolnica – Državna bolnica

Možemo li izvući pouku od Islanda?

Naravno, da možemo. Bilo koja zemlja na Balkanu posjeduje dovoljno bogatstva za živjeti samostalno i kvalitetno. Ako u „ledenoj zemlji” mogu rasti banane, zašto hrvatski čovjek ne može jesti svoje meso i svoj kruh?

Navedene činjenice govore da su glavni problemi u našim zemljama neinformiranost i nedostatak suvereniteta. Svi koji govore da mi o ničemu ne odlučujemo, pripadaju skupini osoba koje svjesno ili nesvjesno unose depresiju unutar društva. Možda im je cilj „potjerati“ sve „pametne“ te živjeti po onoj narodnoj „Lako je biti pametan među budalama“? Običan čovjek nije budala, ali je sigurno previše tolerantan i naivan jer vjeruje da su izvor svih njegovih problema ustaše, četnici i partizani.


11. 10. 2017. – 07h50 – Dodatak redakcije:

Polemika o Islandu se nastavlja. Jutros su osvanule sasvim druge vijesti na glavnim portalima. Island je preko noći, od obećane zemlje postao zemlja pakla. Saborski zastupnik Goran Aleksić više nije siguran što da radi. Obrisati status ili pravdati svog prijatelja.

I prije su hrvatski građani “upozoravani” da je svuda bolje nego u Hrvatskoj. Sada se desilo nešto novo.

Zašto? Mi ne znamo, ali možemo nagađati?

Vjerojatno se Island ne uklapa u neoliberalnu agendu. Kako je moguće imati zdravo društvo u kojem su bolnice javne, građeni ne žele u EU, a imigracijska politika je planska. Kako vidimo još će se o ovome puno pisati.


16. 05. 2018. – 08h40 – Islandska revolucija:

 

Izvori: Vlada Islanda | Facts about Refugees in Iceland | PubMed | Healthcare in Iceland

nepoznate informacije
Pretplatiti se
Obavijesti o
92 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Antonio
6 godine prije

lepo napisano. Poucno.
Tuzno sto necemo nista promeniti kod sebe.

Miroslav
6 godine prije

Čuj banane uzgajaju. 🙂 🙂 🙂
Ovo oko državnih bolnica je najjeb*nije. Ovdje u Njemačkoj govore suprotno. Raskrinkavajte tu neoliberalnu bandu.

Redshift
6 godine prije

Bravo Petre!
Odlican clanak.

ligo
6 godine prije

da vrlo ste dobro zamjetili ali treba to otvoreno reci da je depopulacija balkanskih prostora itekako planska i ne dogadja se slucajno kao niti jedan veci svjetski proces te je vise nego ocito da su ex yu narodi osudjeni na nestanak ili ropstvo te preuzimanje njihovih prirodnih resursa

Slagerpjevac
6 godine prije

Tako je. Najveći problem u RH su mediji u stranim rukama. Već godinama kuhaju atmosferu beznađa i navode ljude na odlazak. Premda cijenim rad Aleksića na konverziji švicaraca, ovo mu nije trebalo. Nesvjesno (možda) je postao alat u projektu iseljavanja. Paralelno s tim, forsiraju netrpeljivost sa svim susjedima koje imamo. Izvlače horor priče iz domovinskog rata i održavaju mržnju na maksimum. Isto rade i u Srbiji. Vijest nije da su Slovenci i Srbi u finalu košarke, nego “pogledajte kako navijači Slovenije i Srbije prije finala ismijavaju Hrvatsku”. Tportal, Indeks, Jutarnji, Dnevnik, RTL, NovaTV, Večernji, Telegram, 24sata su zla sranja koja uništavaju našu državu i narod.

Vlastimir
6 godine prije

To je čudo da tako nešto postojiu svetu.Za nas Balkance treba dobar bič da nas nauči redu i moralu.Zar mislite da su Nemci kulturni ili su im kazne za prekršaje velike.Kada sam bio na moru u Rovinju video sam Nemce kako bacaju đubre po plaži.Da li to smeju u Nemačkoj?

Ivo
6 godine prije

Mislim da dobar dio vas priča gluposti, optužujući Aleksića. Čovjek je napravio više za Hrvatsku nego svi saborski zastupnici zajedno. Ovo interpretiranje objavljenih pisama je zaista idiotsko, i čudim se komentarima pojedinaca. Ako išta, meni ta pisma samo pojačavaju uvjerenje da i mi svoju zemlju možemo i moramo urediti tako da bude pogodna za dostojan život, nije mi uopće prva misao da odmah odletim tamo gdje rastu banane iz leda. Pa ako vidiš da ti susjed ima sređenije dvorište nećeš odmah trčati kod njega, nego ćeš gledati da i ti središ svoje, jeli tako? Mislim zaista svašta. Potrebno je djelovati po tim pitanjima, ne samo komentirati iz fotelje. Koliko je vas išlo na prosvjede Aleksićeve Udruge franak protiv dužničkog ropstva? Koliko vas je išlo na deložacije kad su izbacivali cijele obitelji na cestu, za ruke i noge? Iako mi Aleksić ide lagano na jetru ponekad zbog svoje tvrdoglavosti, trebalo bi… Čitaj više »

Smrad2
6 godine prije

Doticnom bi mogao Island prisjesti kada mu Porezna u RH naplati razliku poreza (ukoliko Island i RH imaju Sporazum o izbjegavanju oporezivanja) ili na ukupnu zaradu (ako nemaju takav sporazum).

Georgij Žukov
6 godine prije

Republjik Hrvatska je vec bankrotirala bas kao i sve ostale nacionalisticke banana republjik nastale rusenjem nekad mocne SR Hrvatske i SFRJ , no medjutim to ce kao i sve ostalo sitnozubi posljednji saznati , bilo bi dovoljno onako izmedju redaka pohvatati situaciju oko agrokora , rusi dolaze 🙂

Perun
6 godine prije

Slažem se da je zastupnik Aleksić to objavio u stilu možemo i mi ovako a ne ajmo na Island. Po našim prirodnim bogatstvima i položaju možemo mi i puno bolje od Islanda ali nama je baš zbog tih atraktivnosti namjenjena uloga Indijanaca kojima treba oteti zemlju i sva prirodna bogatstva. Već sam više puta pisao o tome i ne da mi se ponavljati, tu naravno mislim na cijelu bivšu Jugoslaviju iako je Hrvatska možda najatraktivniji plijen s najviše mora i sa prelijepom plodnom ravnicom Slavonije da sad ne nabrajam jer ne bih do sutra završio. Za razliku od ustaša, četnika i partizana koje treba prepustiti povjesničarima mi imamo problem domaćih izdajnika koji sudjeluju u provedbi tog plana svjesno ili manje svjesno. Tu bi se moglo početi ali da bi se išta počelo treba biti svjestan njihovog plana i uloge Indijanaca koju su nam dodijelili centri moći. Isto tako treba biti… Čitaj više »

Hrvoje Čop
6 godine prije

Diveći se postignućima Islanda na iznimno radikalnoj i učinkovitoj, a nadasve mudroj i hrabroj promjeni stanja u državi (koja je bila u povelikim problemima) nadao sam se da i mi od toga možemo štogod naučit. U slavu toga kao razlog, i u slavu njihovog prvog priznanja RH (i to bez interesa, poput Njemačke, Austrije, pa i Vatikana) osmislio sam i u samo dva, tri dana – uz suglasnost njihovih državnih predstavnika koji pokrivaju i RH – u znak zahvalnosti za taj čin zavijorio njihovu zastavu. U povodu našeg nacionalnog praznika, praznika koji – barem u meni – zaziva i pokretanje neke nove Oluje, ali moralne, pokretačke, gospodarske, egzistencijalne, za sveopće dobro. Kao zamalo i na Islandu … No, mjesto barem neometanja, ako ne podrške, dobio sam dvostruke prijetnje smrću (da, smrću) osmišljene od lokalne samouprave koja je (kao stupovi i pouzdanici bivšeg režima, danas naravvno lokalni HDZovci) jedan od jačih… Čitaj više »

Chemtrail Cowboy
6 godine prije

“bilo koja zemlja na Balkanu (može)… živjeti samostalno i kvalitetno”!?! svašta! praviti paralele sa jednom beznačajnom zemljom (islandom) sa balkanom, u okvirima Pax Americane, zaista je neozbiljno, da ne kažem “poetski”… u NATO-u su, a kao slobodni!?! a, Gringosi-Amerikanci ih “brane”!?! a iznad većeg teritorija bivše YU glavni koridori, 24h zračni most između NATO baza Turska — Njemačka, Bugarska/Rumunija — Italija… iznad “granice svih granica” na Drini (granica Rimskog carstva, EU/Pax Americane vs. pravoslavno/islamski istok, čak meteorološka granica…) a, “svi nasmijani”… naravno, nemam ništa protiv smijeha i veselosti… ali non-stop biti “nasmijan” nešto tu nije u redu… kozmetika? a, nebo na Islandu (na slici) pokriveno chemtrailsima (da se zna ko je gazda — Jenkiji/NATO!), i, prva zemlja u europi po uzgoju banana” … svaka čast… mislim, vrlo bitna činjenica za “dobar život”. kad Gringosima bude zatrebao Island kao NATO vojna baza budimo sigurni da će to i postati unatoč “demokratskih… Čitaj više »

basso
6 godine prije

I odose direktno na svjetsko prvenstvo.

Laki Topalović
6 godine prije

Prvo, Island je ovakav za Islanđane. Za ”nas”, odnosno one koji tamo idu citirat ću mog pokojnog komšiju Tadiju, koji je ostavio kosti po baušteli i vratio se digao osam ili devet mirovina i umro: ”Sinko, ako ‘oš nešt’ ušparat, onda moraš živit ko ja svi ovi godina. Jednu nedelju veš lonac graha, drugu veš lonac kiselog kupusa, a treću nedelju, smiješaš što ti je ostalo, undak opet ispočetka”. I tako 30 godina tjkedan po tjedan, godinu po godinu. Jest osigurao sinove, jest zaradio mirovinu, …. koju je malo još uživala žena, ali živjet normalno , kao Islanđani, nećeš. Možeš, ali nema ni eura ušteđevine. Recept je jednostavan. Usput, ne pričam napamet.

Hari1
6 godine prije

Poruke s Islanda mirišu na propagandu.

S obzirom da su nam poznati apetiti proširivanja EU, NATO i njihova ucjenjivačka politika, neovisnost Islanda je vjerojatno rezultat dogovora. Možda se radi o promociji nove zemlje “meda i mlijeka”, zemlje novog identiteta obožavanja “Zakona” odnosno pravne “Države”; bez vojske/obrane na koju se trebaju ostali ugledati; zemlje u kojoj banke znaju podatke o tvom pravnom odnosu s poslodavcem, o tvojim kupovnim navikama, ali ti zato uzvrate besplatnom kavom i osobnim uručenjem broja za čekanje; zemlje zaborava koja valjda nema burnu prošlost ili nema što iz te prošlosti naučiti;
zemlje u kojoj su ljudi valjda toliko istrenirani da se nema što propitivati, osobito ako ima kruha (i igara), itd.

Ekonomist
6 godine prije
Shumadinac
6 godine prije

Da, odličan i vrlo poučan tekst. Island ima dobru strategiju ali pravi i greške – banane su savršen primer. Zdravstvene ustanove često obolelima od raka dele literaturu o zdravoj ishrani (kakva glupost, ona je potrebnija zdravim ljudima da se ne bi razboleli) i u njoj se može naći da je rano voće i povrće iz plastenika-staklenika opasno po zdravlje. Biljke imaju svoj životni ciklus i ako pokušate na silu da ga promenite nećete to moći u potpunosti. Obezbedićete biljkama toplotu i one mogu biti čak i bujnije nego u prirodi ali bez dovoljno svetlosti biljka neće moći da dovrši metaboličke procese pa će biti prepuna otrovnih nitrita u svim delovima – i u onim koje koristimo za ishranu. Ali da bi bili dovoljno precizni, ovo se odnosi na zimske mesece, već početkom maja i paradajz ima dovoljno svetlosti da kvalitetno sazri (to što ima izgled i ukus kao da je… Čitaj više »

gio
6 godine prije

abc

Miro
6 godine prije

Super!

dalmata
6 godine prije

Da su Islandani bili supci(ka svi ostali u EU) i da nisu napravili dar -mar i pozatvarali EU sluge,bili bi ka i svi ostali saka jada.A saka mizernog jada je tvorevina EU,a ta mizerija ne bi opstala da narodi(mislim na Balkan)ne nosu suknje,da ne vlada kukavicka glupost u kojemu poluproizvodi prodaju famu o nebeskom porjeklu svoje bogom dane nacije,koje su toliko uzvisena da su dobre jedino da budu ovo sta su,odnosno sinonim za robstvo,onda bi se Islandani divili Balkanu.Sve ovo smo imali,ali bilo je vaznije ovo danas,sta ce ti dobri radni uvjeti,danas imas HDZ,sta ce ti dobra plata.imas EU,sta ce ti sindikat,imas NATO?Sta ce ti uredno.besplatno zdrastvo imas USrA koja ti stalno sprema novi rat-To su gusti od mizernog zivota.a ne ovaka YU prica koja zivi na Islandu.Sva srica da je ti cudni narod,koji nema strane banke da deru kozu da leko pa ta zaraza nikad nece doc do ovih… Čitaj više »

Igor
6 godine prije

Island je otok i nokoga briga za njih i pritom su germanski neki Vikinzi. To je narod,razborit,pragmatican,radisan i ne razmislja emotivno nego logicki. Nikakva usporedba s Hrvatskom je nemoguca. Jos je bitno reci da nemaju nikakvih povijesnih naslaga i tlacitelja svakoga kova. Koga je ikada nilo briga za neki hladni otok daleko od svega? U proslosti trebalo jd veslati do tamo da bi se opllackao ili ubrao.danak 😉

Zigi
6 godine prije

Prijedlog redakciji , skupite lovu i pošaljite jednog od vas da napravi poštenu reportažu!
Bojim se samo da će lova biti ipak veliki problem..

Guthrum
6 godine prije

Od ključne su važnosti 3 stvari: površina zemlje, prirodni resursi i broj stanovnika.
Po ničemu, ali baš po ničemu, Island nije zanimljiv globalnim gangsterima i zbog toga su im dopustili da imaju to što imaju.
Veliki faktor je također i geografska pozicija Islanda koji je faktički “usred ničega”.
Dakle, relativno mala zemlja, bez ključnih resursa, sa zanemarivim brojem stanovnika usred ničega može poslužiti kao iznimka od pravila po kojem se globalistička mafija ponaša i vjerojatno je da su takve osnove postavili upravo globalisti da bi mogli demantirati kritičare. Obrnuta psihologija.
Kao, može se, vidite Island, ali vi ste si sami krivi jer ste nikakvi.

Pokušajte sad zamisliti da ijedna druga zemlja, koja ima nešto zanimljivo globalnoj mafiji ili se nalazi na geostrateški važnom mjestu, pokuša provesti što je Island proveo. Uveli bi im demokraciju, dok kažeš keks.

Island je iznimka koja potvrđuje pravilo i ništa više.

Mercury
6 godine prije

Pa nakon čitanja, ja dobio još veću želju da otiđem na Island. Prema ovome, svi ovi koji odlaze su budale jer idu za boljim životom? Trebali bi trpiti ovu korumpiranu bagru? Iz godine u godinu tonemo sve dublje?
Zađto autor ne napiše kako bi mi to trebali riješiti bagru koaj se broji u stotinama tisuća? Raditi ko majmuni da nam porezna sjeda na vrat? Propovijedati od vratiju do vratiju kako čovjek nije čovjek bez moralne vertikale? Smijeniti Vladu da se izabere druga identična bagra? E pa malo morgen. Drugi zakon termodinamike je u potpunosti jasan = lakše je otići van nego nešto promijeniti. Hrvatska je osuđena na propast i nitko to neće spriječiti.
Svi koji se dvoume, neka bježe glavom bez obzira. Bar će imati dovoljno novaca da se vrate na 2 tjedna godišnjega na more za što danas nemaju.

Goran Aleksić
6 godine prije

Uopće mi nije bila namjera niti tvrditi, niti negirati. Prenosim svjedočenja. Ja nisam svjedok.

braco
6 godine prije

Tužno je da na islandu nema Partizana,Ustaša i komunjara,,,,,nije mi jasno o čemu pričaju na jut.kavici ako nema partizana i yugonostalgičara,,,???

braco
6 godine prije

To nisu domoljubi,,,,nije sve u novcu

alan ford
6 godine prije

Lijepo je to sve napisano… ali ..naivno Kao prvo, te stalne skoro svakodnevne priče u hrvatskim korporativnim propagandnim medijima; Jutarnjem, Indexu, Večernjem,.. i ostalima, priče u kojima se javljaju navodni i stvarni Hrvati, iz svih krajeva Europe i svijeta, koji hvale da tamo teče med i mlijeko, idu mi na *urac. Ovaj tip iz Islanda, je li stvarni, ili izmišljeni lik, naprosto sere i laže… priča bajke.. Nisam nikad bio na Islandu, ali na Islandu nije puno drugačije nego u Njemačkoj, Austriji ili Švicarskoj, gdje ima najviše naših ljudi. A svatko zna tko je bio tamo na Zapadu, da se mora crnčiti od jutra do mraka, da bi osigurao egiztenciju za sebe i obitelj. Obični Hrvati, koji nisu ni kirurzi ni inžinjeri, ni kompjuterski programeri i ne znaju jezik države u koju su došli, a takvih je preko 95% moraju naprosto crnčiti obične poslove; bauštelac, čistač, konobar, prodavač ..itd a… Čitaj više »

teoretičar
6 godine prije

“Sve, sve… Plaća debitnom karticom, gotovo nitko nema gotovine kod sebe”

pilot program NWO-a, jedne valute, jedne vlade i jedne religije – ide dalje.
5G je “tu”, a tada neka nam je sa srećom..

teoretičar
6 godine prije

“„Sloboda, jednakost, bratstvo“”, pita li se itko zašto je nestalo ono “ili SMRT” iz nastavka ove parole? a nije “službena” verzija:-)

Marijan
6 godine prije

Neznaš ili je san ili java

FerneShipt
3 godine prije

Hello my friend.
Our employees wrote to you yesterday maybe…
Can I offer paid advertising on your site?

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI

Nije pronađen nijedan rezultat.