fbpx

Poruke s Islanda izbezumile Hrvate, ali mediji u stranom vlasništvu kriju bitne informacije (Ažurirano)

Poruke s Islanda izbezumile Hrvate, ali mediji u stranom vlasništvu kriju bitne informacije (Ažurirano) 1

Ovih dana je hrvatski saborski zastupnik Goran Aleksić objavio poruke prijatelja koji se javio s Islanda. Ogorčen ekonomskom situacijom u Hrvatskoj, prijatelj je odlučio svoju sreću potražiti u ovoj maloj, ali vrlo interesantnoj otočnoj zemlji.

U nekoliko privatnih poruka, opisane su sve blagodati ove nama nepoznate zemlje. Poruke nam opisuje mjesto snova. Onakvo kakvo svaki pošteni građanin priželjkuje za svoju zemlju: red, rad i mir. Prije nego vam otkrijemo što mediji kriju, pročitajte poruke prijatelja zastupnika Gorana Aleksića:

Poruke s Islanda koje su uzburkale javnost

7. rujna
Bok Gorane… Evo da Vam se javim s dalekog Islanda. Da… Otišao sam na Island raditi. Mislim da u Hrvatskoj, na žalost, nema više smisla živjeti i raditi, sve se vrti oko toga tko gdje bio ’41,’ ’45,’ 91… tko ustaša a tko partizan… Ne želim da moja djeca moraju živjeti u takvom društvu. S vremenom će i oni doći ovdje. Ovdje se cijeni rad, dobro se plaća rad, svi su sretni, nasmijani, pristupačni, srdačni (vjerojatno zato što nemaju ustaše i partizane). Ovdje nema šanse da vas poslodavac zezne i za jednu krunu! Glavnu riječ što se tiče radnika i poslodavaca vode sindikati, kojih na Islandu ima, mislim, tri. Svaki stanovnik Islanda, tako i ja, dobije kennitalu, to je njihov OIB, a svaki poslodavac je dužan imati na poslu jedan digitalni sat u koji radnici upisuju svoj OIB kada su došli na posao i kada su otišli s posla, taj sat je od sindikata, te oni tako kontroliraju da li je sve u redu sa satnicom te na kraju mjeseca i s plaćom. Plaća na Islandu je uvijek prvoga u mjesecu, svima, bez izuzetaka, ako prvi pada na vikend ili neradni dan onda je uvijek dan prije toga. Neki dan sam se prošetao po Reykjaviku i otišao u banku promijeniti eure… Prvo, u banci vas dočeka jedan gospodin u odjelu koji vam da broj za uslugu koju čekate, i zatim čekate… Uz kavu, čitanje novina… A banci je gužva, svi nasmijani, pogledam oko sebe i mislim si da nisam možda ušao slučajno u neki kafić… Dođe jedna gospođa koja pokupi šalice od kava, pita vas da li ste za još jednu kavu…. I tako… Čudno. Tu nema ni Erste, ni Addiko, ni Hypo, ni Sberbank…. Samo njihove islandske banke… Eto… Toliko od mene. Nadam se da vas nisam zagnjavio. Pratit ću i dalje vaš rad i rad vaše stranke koju podržavam. Žao mi je što niste imali vremena za nove prijatelje da se upoznamo i popijemo piće, ali možda drugom prilikom. Pozdrav
U više od 20 godina staža koliko imam prvi put se osjećam cijenjeno na poslu, osjećam kao da sam tu već godinama a ne tek tjedan dana….
Nemaš pojma koliko mi je bilo teško napustiti dom, obitelj, Hrvatsku… Lijepu Hrvatsku… Koju siluju svakodnevno raznorazne spodobe na razne moguće načine… Probaj nešto pokušati napraviti s koalicijskim partnerima da konačno više netko dođe na vlast bez ikakvih znakovlja.

20. rujna
Bok, jedna zanimljivost koju bi možda bilo pametno i u hrvatskoj uvest. Nisam ni ja znao, ali prva plaća koju dobiješ kod nekog poslodavca se dobiva bruto na račun, znači prvi mjesec se ne plaćaju porezi i ostale stvari…

9. listopada
Bok Goran! Kako si? Evo malo da se javim… Ja sam dobro… Osim što mi fali obitelj sve drugo je super! Dobio sam prvu plaću… Mogu reći da je “saborska” druga će biti najvjerojatnije premijerska! Ono što me je iznenadilo ovdje pri otvaranju računa u banci je da banka ne naplaćuje ništa za vođenje računa, to sve rješava poslodavac, ja plaćam eventualno naknade ako želim prekoračenje po računu ali to je normalno… Druga stvar je što u banci se nalazi moj izvadak od plaće, dakle ako ga želim na ruke samo kažem da mi ga isprintaju. Ovdje se sve, ali doslovno sve, od trgovine, frizera, pultova… Sve, sve… Plaća debitnom karticom, gotovo nitko nema gotovine kod sebe, to mi je jako čudno ali se polako privikavam…. Ljudi su fantastični, jučer smo baš bili na piću poslije posla, Hrvati, Latvijci, Litvanci, Filipinac, Čeh i nekoliko Islanđana…. Predobro, svi pričamo na engleskom, nema politikantstva, nema ustaša i partizana, samo veliko prijateljstvo…. Islanđani su genijalni ljudi, pomognu kad god treba, di god treba… Eto… Toliko za sada…
Inače… Život je ovdje jako skup, ali za razliku od Hrvatske gdje je plaća blagajnice 3000 kn ovdje je 3000 eura, i naravno da se da lijepo uštedjet… Ovdje ako nekome rikne frižider ili perilica ne mora razbijati glavu kako će ju kupiti, ode i kupi…. Nije kao kod nas da mora na 24 rate u Pevecu pa radi dok ju ne otplati…. Imaju novaca taman koliko im je potrebno za normalan život, a ne za život na kredit…

Zašto su mediji zainteresirani za slične sudbine?

Kao i do sada, glavni hrvatski mediji su jedva dočekali ove poruke. One su za medije dokaz da Hrvatsku treba što prije napustiti. Vjerojatno i zastupniku Goranu Aleksiću ove poruke služe za promocije njegovih političkih ideja. Ništa strašno, zastupnik Goran Aleksić nikada nije obnašao vlast, te je vrlo aktivan saborski zastupnik glede prava građana koje muči dužničko ropstvo. Sa zastupnicima Živog Zida, Goran Aleksić pripada grupi saborskih zastupnika koji govore o izgubljenom suverenitetu Republike Hrvatske.

Još je interesantnije čitati komentare režimskih hrvatskih „ekonomista“ i „stručnjaka“. Svi uglas savjetuju Hrvatima da napuste državu „socijalističkog mentalnog sklopa“ gdje neoliberalizam nije dobio svoju priliku da od Hrvatske napravi zemlju „meda i mlijeka“.

Radi se o organiziranoj skupini osoba, koja zagovara što hitniju rasprodaju svih hrvatskih prirodnih resursa, javnih poduzeća i svega onoga što pripada građanima Hrvatske.

Što su mediji prešutjeli i što vam režimski ekonomisti neće reći o Islandu

Država Island je “zemlja leda”, što se iščitava iz imena. Nalazi se između Grenlanda i Norveške. Island kulturno pripada Europi. Na njemu živi 334.000 stanovnika, a glavni grad je Rejkjavik. Kao i Hrvatska, Island je Republika koja ima svoj parlament, vladu i predsjednika.

„Nacija je izgrađena po zakonu“, a koja je odbila članstvo u EU

Kao što je francuska deviza „Sloboda, jednakost, bratstvo“, deviza Islanda je „Nacija je izgrađena po zakonu“ ili kako bismo mi to rekli „Island je pravna država“.

Prije financijske krize 2008. godine Island je bila jedna od najrazvijenijih svjetskih država. Njen ekonomski sustav se temelji na mješovitosti gdje dominiraju usluge, financije, ribarstvo i industrija.

Zbog birokratskog ponašanja Brisela vezano za ribarske kvote, Island je 12. ožujka 2015. definitivno odustao od ulaska u Europsku uniju, računajući time na svoj suverenitet i vlastiti put u budućnost.

Island ne posjeduje oružane snage, a njegovu obranu osiguravaju Sjedinjene Države, Norveška, Danska i ostale članice NATO saveza. Očito se može biti član NATO saveza, a u isto vrijeme suvereno reći NE članstvu Europske unije, bankama, privatizaciji… Očito Island zna i smije upražnjavati svoj suverenitet, a pri tome ga ne ometaju ni Sjedinjene Države, ni druge članice NATO saveza.

Island ne prati preporuke Europske centralne banke, koja “sektaški čuva” stabilnu inflaciju. Inflacija je na Islandu instrument kojeg je Island iskoristio za izlaz iz ekonomske krize, nakon bankarskog sloma. Island ima svoju valutu i ne pada mu na pamet uvoditi euro.

Ova mala otočna država nema straha. Tijekom krize 2008. godine, Island nacionalizira banke i ne popušta pritisku Velike Britanije i Nizozemske. Pregovaranjem uspijeva riješiti problem i samo nakon par godina iznova je vodeća zemlja u svijetu, a što dokazuju i poruke prijatelja zastupnika Aleksića.

Island, zemlja leda, prva po uzgoju banana u Europi ?

Uzgoj banana na Islandu zahvaljujući geotermalnoj energiji
Uzgoj banana na Islandu zahvaljujući geotermalnoj energiji

Island maksimalno koristi geotermalnu energiju. Ostvario je totalnu energetsku neovisnost, ali i mogućnost da „na ledu » uzgaja banane. Iskorištavanje geotermalne energije omogućilo je Islandu uzgoj voća i povrća, kojeg je do nedavno uvozio, te stvorilo ideju o snabdijevanju Europe viškom energije.

Vidite li sličnost s Hrvatskom, Bosnom i Hercegovinom i Srbijom? Ove tri zemlje su nakon Islanda najbogatije geotermalnom energijom u Europi, a koju ne iskorištavaju, nego su natjerale svoje građane da financiraju skupe vjetroelektrane. Ne vjerujete? Pogledajte geotermalne karte ispod:

 

Geotermalni potencijal u Europi i Hrvatskoj
Geotermalni potencijal u Europi i Hrvatskoj

Imigracija na Islandu

Imigracija na Islandu je dobrodošla, međutim imigrantska politika Islanda je planska. Island planski odabire tko se useljava na Island i zašto. Zbog razvijenog ribarstva, Poljaci i Litvanci su najbrojniji, a ostali imigranti dolaze iz sjeverne Europe, baltičkih zemalja i jedan manji broj iz Azije.

Na Islandu religija nije odvojena od države i unesena je u Ustav. 75% populacije pripada Evangeličkoj luteranskoj Crkvi Islanda. Država smatra da svaki građanin Islanda pripada nekoj religioznoj skupini. Samo 5,3% građana Islanda se ne osjeća pripadnikom religiozne grupe.

Kriminal na Islandu gotovo da i ne postoji. Tek 2013, godine po prvi put je jedan policajac ubio osobu koja se zatvorila u stanu i pucala.

Sustav zdravstvene njege Islanda plaši hrvatske neoliberale

Sustav zdravstvene njege na Islandu je univerzalan. U potpunosti ga vodi Ministarstvo za socijalnu zaštitu. Sustav se financira s 85% od poreza.

Na Islandu ne postoje ni privatne bolnice, ni privatna osiguranja. Sustav zdravstvene njege na Islandu je jedan od najkvalitetnijih na svijetu.

Iako su sve bolnice državne tj. javne ustanove, Island ima treću najmanju smrtnost i jednu od najvećih očekivanih životnih dobi koja iznosi 83 godine. Najmanje pušača u Europi je na Islandu (17%).

Na Islandu nema privatnih bolnica
Na Islandu nema privatnih bolnica – Državna bolnica

Možemo li izvući pouku od Islanda?

Naravno, da možemo. Bilo koja zemlja na Balkanu posjeduje dovoljno bogatstva za živjeti samostalno i kvalitetno. Ako u „ledenoj zemlji” mogu rasti banane, zašto hrvatski čovjek ne može jesti svoje meso i svoj kruh?

Navedene činjenice govore da su glavni problemi u našim zemljama neinformiranost i nedostatak suvereniteta. Svi koji govore da mi o ničemu ne odlučujemo, pripadaju skupini osoba koje svjesno ili nesvjesno unose depresiju unutar društva. Možda im je cilj „potjerati“ sve „pametne“ te živjeti po onoj narodnoj „Lako je biti pametan među budalama“? Običan čovjek nije budala, ali je sigurno previše tolerantan i naivan jer vjeruje da su izvor svih njegovih problema ustaše, četnici i partizani.


11. 10. 2017. – 07h50 – Dodatak redakcije:

Polemika o Islandu se nastavlja. Jutros su osvanule sasvim druge vijesti na glavnim portalima. Island je preko noći, od obećane zemlje postao zemlja pakla. Saborski zastupnik Goran Aleksić više nije siguran što da radi. Obrisati status ili pravdati svog prijatelja.

I prije su hrvatski građani “upozoravani” da je svuda bolje nego u Hrvatskoj. Sada se desilo nešto novo.

Zašto? Mi ne znamo, ali možemo nagađati?

Vjerojatno se Island ne uklapa u neoliberalnu agendu. Kako je moguće imati zdravo društvo u kojem su bolnice javne, građeni ne žele u EU, a imigracijska politika je planska. Kako vidimo još će se o ovome puno pisati.


16. 05. 2018. – 08h40 – Islandska revolucija:

 

Izvori: Vlada Islanda | Facts about Refugees in Iceland | PubMed | Healthcare in Iceland

VAŽNA PORUKA ZA LOGIČARE

Vrijeme uvjeravanja prolazi. One koji ne shvaćaju što se događa, treba ignorirati i ne gubiti vrijeme na njih. Poštene, empatične i logične osobe se trebaju okupiti, bez obzira na osobna uvjerenja i svjetonazore. Osim raskrinkavanja, dolazi vrijeme djelovanja brojnim i legalnim sredstvima u gospodarstvu, zdravlju, autonomiji… U protivnom, sve će nas porobiti.

Pitate se što učiniti nakon čitanja ovog teksta? Jednostavno, šaljite i dijelite tekst poštenim, empatičnim i logičnim osobama. Informirajte bližnje o postojanju portala Logično. Priključite nam se na našem Telegram kanalu tako što ćete kliknuti na Vijesti.  Od danas možete komunicirati i pisati nam u Telegram grupi Zajednica. Budimo složni, mudri i jaki.


Posjetite naš novi video kanal na platformi Odysee i obvezno se registrirajte, kao i najveću arhivu alternativnih video snimaka Jubitu.

Svidio vam se članak i
pitate se što možete napraviti?
PODIJELITE ga s PRIJATELJIMA

*Stavovi izneseni u kolumnama su osobni stavovi autora i ne odražavaju nužno stav redakcije portala Logicno.com

Nije pronađen nijedan rezultat.
Pretplati se
Obavijest
guest
Zaštitite svoje ime u komentarima... REGISTRACIJA
92 Komentara
najstariji
najnoviji najviše ocjenjeniji
Inline Feedbacks
View all comments
Antonio
Gost
Antonio
4 godine prije

lepo napisano. Poucno.
Tuzno sto necemo nista promeniti kod sebe.

Miroslav
Gost
Miroslav
4 godine prije

Čuj banane uzgajaju. 🙂 🙂 🙂
Ovo oko državnih bolnica je najjeb*nije. Ovdje u Njemačkoj govore suprotno. Raskrinkavajte tu neoliberalnu bandu.

Redshift
Gost
Redshift
4 godine prije

Bravo Petre!
Odlican clanak.

ligo
Gost
ligo
4 godine prije

da vrlo ste dobro zamjetili ali treba to otvoreno reci da je depopulacija balkanskih prostora itekako planska i ne dogadja se slucajno kao niti jedan veci svjetski proces te je vise nego ocito da su ex yu narodi osudjeni na nestanak ili ropstvo te preuzimanje njihovih prirodnih resursa

Slagerpjevac
Gost
Slagerpjevac
4 godine prije

Tako je. Najveći problem u RH su mediji u stranim rukama. Već godinama kuhaju atmosferu beznađa i navode ljude na odlazak. Premda cijenim rad Aleksića na konverziji švicaraca, ovo mu nije trebalo. Nesvjesno (možda) je postao alat u projektu iseljavanja. Paralelno s tim, forsiraju netrpeljivost sa svim susjedima koje imamo.… Pročitaj više »

Vlastimir
Gost
Vlastimir
4 godine prije

To je čudo da tako nešto postojiu svetu.Za nas Balkance treba dobar bič da nas nauči redu i moralu.Zar mislite da su Nemci kulturni ili su im kazne za prekršaje velike.Kada sam bio na moru u Rovinju video sam Nemce kako bacaju đubre po plaži.Da li to smeju u Nemačkoj?

Ivo
Gost
Ivo
4 godine prije

Mislim da dobar dio vas priča gluposti, optužujući Aleksića. Čovjek je napravio više za Hrvatsku nego svi saborski zastupnici zajedno. Ovo interpretiranje objavljenih pisama je zaista idiotsko, i čudim se komentarima pojedinaca. Ako išta, meni ta pisma samo pojačavaju uvjerenje da i mi svoju zemlju možemo i moramo urediti tako… Pročitaj više »

Smrad2
Gost
Smrad2
4 godine prije

Doticnom bi mogao Island prisjesti kada mu Porezna u RH naplati razliku poreza (ukoliko Island i RH imaju Sporazum o izbjegavanju oporezivanja) ili na ukupnu zaradu (ako nemaju takav sporazum).

Georgij Žukov
Gost
Georgij Žukov
4 godine prije

Republjik Hrvatska je vec bankrotirala bas kao i sve ostale nacionalisticke banana republjik nastale rusenjem nekad mocne SR Hrvatske i SFRJ , no medjutim to ce kao i sve ostalo sitnozubi posljednji saznati , bilo bi dovoljno onako izmedju redaka pohvatati situaciju oko agrokora , rusi dolaze 🙂

Perun
Gost
Perun
4 godine prije

Slažem se da je zastupnik Aleksić to objavio u stilu možemo i mi ovako a ne ajmo na Island. Po našim prirodnim bogatstvima i položaju možemo mi i puno bolje od Islanda ali nama je baš zbog tih atraktivnosti namjenjena uloga Indijanaca kojima treba oteti zemlju i sva prirodna bogatstva.… Pročitaj više »

Hrvoje Čop
Gost
Hrvoje Čop
4 godine prije

Diveći se postignućima Islanda na iznimno radikalnoj i učinkovitoj, a nadasve mudroj i hrabroj promjeni stanja u državi (koja je bila u povelikim problemima) nadao sam se da i mi od toga možemo štogod naučit. U slavu toga kao razlog, i u slavu njihovog prvog priznanja RH (i to bez… Pročitaj više »

Chemtrail Cowboy
Gost
Chemtrail Cowboy
4 godine prije

“bilo koja zemlja na Balkanu (može)… živjeti samostalno i kvalitetno”!?! svašta! praviti paralele sa jednom beznačajnom zemljom (islandom) sa balkanom, u okvirima Pax Americane, zaista je neozbiljno, da ne kažem “poetski”… u NATO-u su, a kao slobodni!?! a, Gringosi-Amerikanci ih “brane”!?! a iznad većeg teritorija bivše YU glavni koridori, 24h… Pročitaj više »

basso
Gost
basso
4 godine prije

I odose direktno na svjetsko prvenstvo.

Laki Topalović
Gost
Laki Topalović
4 godine prije

Prvo, Island je ovakav za Islanđane. Za ”nas”, odnosno one koji tamo idu citirat ću mog pokojnog komšiju Tadiju, koji je ostavio kosti po baušteli i vratio se digao osam ili devet mirovina i umro: ”Sinko, ako ‘oš nešt’ ušparat, onda moraš živit ko ja svi ovi godina. Jednu nedelju… Pročitaj više »

Hari1
Gost
Hari1
4 godine prije

Poruke s Islanda mirišu na propagandu. S obzirom da su nam poznati apetiti proširivanja EU, NATO i njihova ucjenjivačka politika, neovisnost Islanda je vjerojatno rezultat dogovora. Možda se radi o promociji nove zemlje “meda i mlijeka”, zemlje novog identiteta obožavanja “Zakona” odnosno pravne “Države”; bez vojske/obrane na koju se trebaju… Pročitaj više »

Ekonomist
Gost
Ekonomist
4 godine prije
Shumadinac
Gost
Shumadinac
4 godine prije

Da, odličan i vrlo poučan tekst. Island ima dobru strategiju ali pravi i greške – banane su savršen primer. Zdravstvene ustanove često obolelima od raka dele literaturu o zdravoj ishrani (kakva glupost, ona je potrebnija zdravim ljudima da se ne bi razboleli) i u njoj se može naći da je… Pročitaj više »

gio
Gost
gio
4 godine prije

abc

Miro
Gost
Miro
4 godine prije

Super!

dalmata
Gost
dalmata
4 godine prije

Da su Islandani bili supci(ka svi ostali u EU) i da nisu napravili dar -mar i pozatvarali EU sluge,bili bi ka i svi ostali saka jada.A saka mizernog jada je tvorevina EU,a ta mizerija ne bi opstala da narodi(mislim na Balkan)ne nosu suknje,da ne vlada kukavicka glupost u kojemu poluproizvodi… Pročitaj više »

Igor
Gost
Igor
4 godine prije

Island je otok i nokoga briga za njih i pritom su germanski neki Vikinzi. To je narod,razborit,pragmatican,radisan i ne razmislja emotivno nego logicki. Nikakva usporedba s Hrvatskom je nemoguca. Jos je bitno reci da nemaju nikakvih povijesnih naslaga i tlacitelja svakoga kova. Koga je ikada nilo briga za neki hladni… Pročitaj više »

Zigi
Gost
Zigi
4 godine prije

Prijedlog redakciji , skupite lovu i pošaljite jednog od vas da napravi poštenu reportažu!
Bojim se samo da će lova biti ipak veliki problem..

Guthrum
Gost
Guthrum
4 godine prije

Od ključne su važnosti 3 stvari: površina zemlje, prirodni resursi i broj stanovnika. Po ničemu, ali baš po ničemu, Island nije zanimljiv globalnim gangsterima i zbog toga su im dopustili da imaju to što imaju. Veliki faktor je također i geografska pozicija Islanda koji je faktički “usred ničega”. Dakle, relativno… Pročitaj više »

Mercury
Gost
Mercury
4 godine prije

Pa nakon čitanja, ja dobio još veću želju da otiđem na Island. Prema ovome, svi ovi koji odlaze su budale jer idu za boljim životom? Trebali bi trpiti ovu korumpiranu bagru? Iz godine u godinu tonemo sve dublje? Zađto autor ne napiše kako bi mi to trebali riješiti bagru koaj… Pročitaj više »

Goran Aleksić
Gost
Goran Aleksić
4 godine prije

Uopće mi nije bila namjera niti tvrditi, niti negirati. Prenosim svjedočenja. Ja nisam svjedok.

braco
Gost
braco
4 godine prije

Tužno je da na islandu nema Partizana,Ustaša i komunjara,,,,,nije mi jasno o čemu pričaju na jut.kavici ako nema partizana i yugonostalgičara,,,???

braco
Gost
braco
4 godine prije

To nisu domoljubi,,,,nije sve u novcu

alan ford
Gost
alan ford
4 godine prije

Lijepo je to sve napisano… ali ..naivno Kao prvo, te stalne skoro svakodnevne priče u hrvatskim korporativnim propagandnim medijima; Jutarnjem, Indexu, Večernjem,.. i ostalima, priče u kojima se javljaju navodni i stvarni Hrvati, iz svih krajeva Europe i svijeta, koji hvale da tamo teče med i mlijeko, idu mi na… Pročitaj više »

teoretičar
Gost
teoretičar
4 godine prije

“Sve, sve… Plaća debitnom karticom, gotovo nitko nema gotovine kod sebe”

pilot program NWO-a, jedne valute, jedne vlade i jedne religije – ide dalje.
5G je “tu”, a tada neka nam je sa srećom..

teoretičar
Gost
teoretičar
4 godine prije

“„Sloboda, jednakost, bratstvo“”, pita li se itko zašto je nestalo ono “ili SMRT” iz nastavka ove parole? a nije “službena” verzija:-)

Marijan
Gost
Marijan
3 godine prije

Neznaš ili je san ili java

FerneShipt
Gost
FerneShipt
1 godina prije

Hello my friend.
Our employees wrote to you yesterday maybe…
Can I offer paid advertising on your site?

POVEZANE VIJESTI

Nije pronađen nijedan rezultat.
Izbornik