Posjet Hezbollaha Moskvi: “Obnova Sirije ovisi o stabilnosti Libanona”

Sirija, Alep
11 komentara

Nakon sastanka sa Saadom Haririjem tijekom njegove turneje u Zaljevu, Sergej Lavrov primio je izaslanstvo Hezbollaha u Moskvi. Od ekonomskog interesa Libanona do regionalne političke stabilnosti do obnove Sirije, Beirut dobiva na važnosti za Rusiju, rekao je libanonski politički analitičar François el Bacha.

Je li Rusija na putu da postane utjecajni igrač u Libanonu? U svakom slučaju, to sugeriraju nedavni razgovori Sergeja Lavrova s ​​određenim političkim snagama u zemlji. U ponedjeljak 15. ožujka, delegacija Hezbollaha, glavnog libanskog šiitskog pokreta, otputovala je u Moskvu na sastanak s ruskim ministrom vanjskih poslova. Prethodni je tjedan razgovarao u Abu Dhabiju sa Saadom Haririjem, premijerom zemlje Cedara.

Libanon bi Moskvu zanimao na više načina. Zapravo, tijekom tih razmjena radilo se o borbi protiv koronavirusa, imperativu formiranja vlade u Libanonu, borbi protiv terorizma, ali i rješavanju sirijskog pitanja i povratku izbjeglica u ovu zemlju.

“Rusija ima značajne ekonomske interese s Libanonom”

Prema službenom priopćenju, Rusija je potvrdila “potrebu za što bržim prevladavanjem socijalno-ekonomske krize uspostavljanjem tehnokratskog ministarskog kabineta uz potporu glavnih političkih i vjerskih snaga u zemlji”. Stoga ponavlja svoju potporu francuskoj inicijativi za formiranje vlade, koja se zaustavlja suočavajući se s brojnim razlikama unutar libanonske političke klase.

“Libanon je zanimljiva platforma za Rusiju na nekoliko načina. U prošlosti je pokušavala ponuditi vojnu opremu Libanonu. Danas je, snagom svoje aktivne diplomacije, također zainteresirana za ekonomske prilike u zemlji”, zaključuje pred mikrofonom Sputnjika libanonski politički analitičar François el Bacha.

Te nastavlja: “Rusija je zainteresirana, kao i mnoge druge zemlje, za lučke kapacitete Libanona, a posebno za Tripoli, na sjeveru zemlje, gdje je ruska tvrtka pobijedila na natječaju za upravljanje skladištem nafte, otevši za dlaku ovaj ugovor Kinezima”. Zbog eksplozije luke u Bejrutu 4. kolovoza 2020., luka Tripoli postala je glavna luka Libanona. No, ruska prisutnost u Tripoliju datira iz 2019. godine: tvrtka Rosnef tada je pobijedila na natječaju za obnovu i proširenje lučkih kapaciteta za skladištenje ugljikovodika, na razdoblje od 20 godina. François el Bacha također podsjeća da “ruska prisutnost nije ograničena samo na Tripoli”.

“Uz to, ruska tvrtka Novatek sudjeluje u naftnom konzorciju na jugu zemlje s francuskim Totalom i talijanskim Enijem.”

Zapravo, ovaj je konzorcij 2017. potpisao ugovore s Libanonom za istraživanje i eksploataciju podmorskih ugljikovodika na jugu zemlje. Prema najnovijim informacijama odlazećeg libanonskog ministra energetike, bušenje istražne bušotine, koja je otkrila prisutnost plina, bit će završeno početkom 2021. godine. “Rusija ima značajne ekonomske interese s Libanonom”, rezimira libanski politički analitičar .

Osim ovih neposrednih ekonomskih i političkih zabrinutosti, sastanci Sergeya Lavrova s ​​libanskim čelnicima odvijaju se u regionalnom kontekstu. Kako precizira François el Bacha, “prioritet Rusije ostaje Sirija” i njezina obnova.

Američke sankcije sprječavaju povratak sirijskih izbjeglica

Nakon sastanka šefa ruske diplomacije i Saada Haririja, Rusija je podsjetila “na potrebu konsolidacije međunarodnih napora za rješavanje sirijske krize na temelju Rezolucije Vijeća sigurnosti UN-a 2254, uključujući njegove odredbe koje se odnose na povratak sirijskih izbjeglica svojim kućama. ” Ista priča s posjetom izaslanstva Hezbollaha Moskvi, gdje su dvije strane inzistirale na “stabilnosti u Libanonu i [potrebi, napomena] za jačanje dobitaka ostvarenih zahvaljujući borbi protiv terorizma u Siriji i Libanonu”.

Zapravo se čini da je Cedrova Zemlja središnje mjesto u sirijskom dosjeu.

“Ruska strategija je sudjelovanje u libanonskom gospodarstvu kao dio obnove Sirije, ali i blokiranje mogućeg instaliranja drugih sila u Libanonu ili jednostavno nadmetanje s njima”, rekao je analitičar sa svoje strane.

Osim što dijele zajedničku kulturu i povijest, Libanon i Sirija povezani su i na nekoliko područja. Mnogi su Sirijci novac plasirali u Libanon prije krize. Međutim, zbog ekonomskih poteškoća, u libanonskim bankama blokirano je između 20 i 42 milijarde dolara. Isprepletenost dviju zemalja čini ih ovisnima jedna o drugoj: ekonomska kriza u Libanonu ima velik utjecaj na sirijske financije, a time i na obnovu zemlje. “Obnova Sirije nužno zahtijeva stabilnost Libanona”, potvrđuje François el Bacha. Pored povratka sirijskih izbjeglica, ostaje nepoznanica i ne najmanje važna:

“Američke sankcije očito utječu na povratak sirijskih izbjeglica. Oni novac dobivaju u Libanonu, a u Siriji ne”, podvlači François el Bacha prije nego što je dodao” U Siriji je ekonomska situacija teško bolja nego u Libanonu.”

Američke sankcije legalizirane “Cezarovim zakonom” zabranjuju svaku suradnju s Damaskom i na taj način sudjeluju u podrivanju obnove Sirije. Oni također utječu na libanonsko gospodarstvo, koje i dalje ovisi o svojoj trgovini sa susjednom Sirijom. Mnoge libanonske tvrtke više ne mogu trgovati sa Sirijom. Stoga bi za regionalnu stabilnost prvo bio potreban kraj zapadnih gospodarskih pritisaka.

HezbollahLavrovLebanonrusijasirija
Pretplatiti se
Obavijesti o
11 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Ришона Вилон
3 godine prije

СИОНистички јастребови из Јисраиља ће протестовати, односно мали број људи зна колико је много било случајева где су израелске групације изводиле террористичке акције/саботаже диљем РФ. Нпр: за време Елциновог штурма на Думу (Елцин је кошер, није чисти рус), напад је изводила наоружана еврејска групација Бејтар, али и снајпери са крова америчке амбасаде. Жидови су имали уплива и у организацији тзв “чеченског рата”, и у случају масовног убиства тзв Школа у Беслану (Террористический акт в Бесла́не — захват заложников в школе № 1 города Беслана (Северная Осетия), совершённый террористами утром 1 сентября 2004 года во время торжественной линейки, посвящённой началу учебного года.).
Жидови су опаснији него што мислите.

Max
3 godine prije

e Rusija pokazuje kao ozbiljan partner i Hezbollaha i Libanona i daje do znanja R

Kažun
3 godine prije

Delegacija Hezbolaha bila u Moskvi. ·      The Russian company will explore in the offshore block number 1 in the exclusive economic zone of the Syrian Arab Republic in the Mediterranean Sea off the coast of Tartus Governorate until the maritime borders with Lebanon, within an area of ​​2,250 km2. ·      For a period of 32 years, which can be extended a Russian company will explore for oil in the Tartus Sea.The contract signed between the Ministry of Oil and Mineral Resources and the “Capital Limited Company”. ·       The activity of American P-8A Poseidon aircraft over the Mediterranean Sea, as reported, could be due to the fact that the “partners” simply lost a pair of Russian submarines of the “Varshavyanka” class, one of which was “Rostov-on-Don” was in t ·       he area, and the other left Tartus. ·       An-124 reg.RA-82010 of the Russian Aerospace Forces arrived at night on Khmeimim from Krymsk. The aircraft is used… Čitaj više »

mrimproper
2 godine prije

u današnjoj eri aplikacija i programa, i uz mogucnost pregledavanja podataka sve je moguce jedino je stvar u tome sto su rusi preljeni ili preglupi ne zeleci se zamjerati onome tko pod tobom jamu kopa i zabija ti nozeve u leđa rjesenje je jako jednostavno, i sastoji se samo od jedne rijeci, POSREDNIK, i jos se usput može odlicno zaraditi 2-10% provizije za RADITI NIŠTA jednostavno ruska država može u 1 sekundi da osnuje DRŽAVNU firmu sa jednim zaposlenim u libanonu i jednim zaposlenim u siriji, potrebno je i 2 najjeftinija kompijutera koji se međusobno povezu i komuniciraju samo putem kriptirane veze. firma u libanonu koja je godinama prodavala svoju robu u siriju i sad iima gubitke zbog sankcija a ima stalne kupce koji zele kupiti robu ali ne mogu, dođe u ured u libanonu, ured u libanonu fiktivno kupi robu bez para sa odgodom plačanja (dok ne naplati) i… Čitaj više »

2 godine prije zadnji put uredio mrimproper
© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI